Uusi kausiruokaravintola Katajanokalle - tällainen on tuttujen tekijöiden Lobo: "Luova projekti"

Elämyksellisyys, kausiajattelu ja tarinankerronta ovat uuden Lobo-ravintolan ytimessä.

  • Mikä: Magun tekijöiden uusi kausiruokaravintola
  • Missä: Kanavakatu 3 A
  • Milloin: Ovet auki 22.11.

Ajatus 22. marraskuuta avautuvasta kausiruokaravintola Lobosta sai alkunsa, kun vegaaniravintola Magusta tuttu keittiömestari Felipe Moya ja perustaja Shpat Qerimi ryhtyivät pohtimaan, kuinka tarjota asiakkaille vastuullista ruokaa, joka ei rajoitu pelkästään vegaanivaihtoehtoihin.

“Halusimme jatkaa Magusta tuttua tarinaa, mutta totuus on se, että kaikkia ei voi - ja ei kannatakaan - käännyttää vegaaneiksi. Lobon avulla haluamme tarjota ihmisille kestäviä vaihtoehtoja", perustaja Shpat Qerimi kertoo Citylle.

Luonnolle annetaan tilaa kukoistaa.

22-paikkaiseen liiketilaan aukeava Lobo juhlistaa luonnon antimia, lähiruokaa ja kausien tarinoita.

"Ravintolan ytimessä on ajatus tutkia, mitä suomalainen keittiö voi olla paikallisesti ja tarinallisesti."

Vaikka paikallisuus on Lobon ytimessä, ravintolassa ei keskitytä ainoastaan lähiraaka-aineiden käyttöön, vaan pyritään löytämään syvempää yhteyttä ympäröivään maailmaan. Ravintola keskittyy regeneratiivisiin maatalousmenetelmiin ja pohtii, miten kausiluontoisuus vaikuttaa ympäristöön, maaperän hyvinvointiin ja luonnon monimuotoisuuteen.

Lobon ruokien takan on keittiömestari Felipe Moya.
Lobon ruokien takan on keittiömestari Felipe Moya.

“Tässä on paljolti kyse myös siitä, mitä on olla lokaali. Maahanmuuttotaustaisina tämä on meille henkilökohtaisesti tärkeä kysymys. Jos käytämme suomalaisia tomaatteja gazpachoon, muuttuuko se suomalaiseksi annokseksi? Tällaiset pohdinnat ovat olleet keskeisiä ravintolan suunnittelussa", Qerimi kertoo.

Lobo elää luonnon rytmissä

Lobossa tarjoillaan yhtä yhdeksän ruokalajin menua, joka koostuu sekä jaettavista annoksista että henkilökohtaisista suupaloista. Luonnon rytmit toimivat Lobossa tärkeänä inspiraation lähteenä, ja ensimmäisessä menussa päästäänkin sukeltamaan laidunkauden saloihin.

“Perusajatuksemme on, että luonto on paras kokki, ja pyrimme tuomaan sen aidot maut esille mahdollisimman hyvin. Menumme on hyvin kasvispainotteinen, mutta käytämme joka menussa harkitusti yhtä tai kahta eläinperäistä raaka-ainetta. Tässä menussa nähdään maatiaispossua ja nautaa.”

Kauden parhaiden raaka-aineiden lisäksi menussa hyödynnetään edellisellä sesongilla säilöttyjä raaka-aineita.

Menussa poikkeava ratkaisu 

Toisin kuin monissa muissa ravintoloissa, Lobon yhdeksästä ruokalajista koostuvan menun joukkoon ei lukeudu ainuttakaan jälkiruokaa. Jos sokerihammasta kolottaa, makean petit foursin voi tilata erikseen 20 euron hintaan.

Neljästä pienestä makeasta koostuvan lajitelman voi jakaa seuralaisen kanssa tai tietenkin vaihtoehtoisesti nautiskella ne ihan itsekseen.

"Jotkut asiakkaat haluavat aina jälkiruoan, kun taas toiset eivät siitä niin välitä. Meillä jälkiruoka on valinnainen – tarjolla niille, jotka haluavat, mutta ei pakollinen osa ruokailukokemusta. Tämä tukee myös nollahävikki-ajatteluamme", Qerimi selventää.

Lobon natuviineihin painottuva valikoima vaihtuu sesongin mukaan, ja viinejä pääse nauttimaan tilanteen mukaan niin laseittain ruokien kanssa paritettuna kuin pulloittain. Myöhemmin juomavalikoimaa tullaan täydentämään cocktaileilla.

Persoonalliset tilat vanhassa margariinitehtaassa

Ajatusta Lobosta on työstetty yli kahden vuoden ajan, ja tänä aikana myös ajatus ravintolan sijainnista on vaihtunut useampaan otteeseen. Tänä keväänä löytynyt tila Noli Studion alakerrasta vastasi täydellisesti suunniteltua paitsi tunnelman, myös eettisyyden puolesta.

Toiveena oli nimittäin käyttää tilaan mahdollisimman vähän rahaa, ja tässä tapauksessa Noli Studio huolehti tilan remonttikustannuksista.

“Emme halunneet ravintolalle tilaa aivan epäorgaanisesta keskustasta, vaan klassiselta alueelta, jolla on takanaan pitkä historia."

Entisen margariinitehtaan intiimi tunnelma ja persoonallinen kosketus vakuuttivat Lobon väen välittömästi. Vaikka Lobon sisustuksesta löytyy hieman enemmän designia kuin Magusta, Qerimi korostaa, että myös Lobossa asiakkaat maksavat ennen kaikkea ruoasta. Hienot kattokruunut ja pröystäilevät elementit loistavat poissaolollaan.

"Ravintolan 20 asiakaspaikkaa ja avokeittiö luovat intiimin ja rennon ilmapiirin, jossa huomion keskipisteenä on ruoka ilman fine dining -muodollisuuksia", Qerimi toteaa.

Oman lisäelementin ravintolakokemukseen tuovat Lobon väen suunnittelemat ja käsin valmistamat astiat.

"Susi on meille toteemieläin"

Ravintolassa kaikki on siis tarkkaan harkittua, niin myös nimi. Lobo-nimi viittaa suteen, joka symboloi vaeltavaa nomadia, mystiikkaa ja seikkailua.

“Susi on meille toteemieläin, joka vaeltaa etsien vastausta kysymykseen, mitä lokaali ruoka on. Sudet ovat sosiaalisia eläimiä, mikä viittaa yhteisölliseen ja jaettuun ruokailukokemukseen. Lobossa olemme filosofialtamme vapaita vaeltamaan, minkä takia tarjoamamme annokset ovat meidän näköisiämme.”

Vaikka perustajat totta kai toivovat ravintolan kiinnostavan asiakkaita, Lobossa on vahvasti kyse myös tekijöiden omasta halusta kehittyä ja oppia uutta paitsi ruoanlaittotekniikoista, myös ympäristöteknologiasta ja Suomen luonnon monimuotoisuudesta.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa onkin niin pientilavierailuja kuin Suomen jokien järvien antimiin tutustumista.

“Tämä on vahvasti myös luova projekti. Meillä ei ole kiire, vaan haluamme keskittyä kehittämään konseptia ja omaa osaamistamme. Ravintola Magussa noudatamme tiettyä kaavaa, mutta täällä haluamme rikkoa perinteitä ja oppia uutta", Qerimi kiteyttää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi