Herkullisimmat ravintolatrendit vuodelle 2025

Miltä näyttää tulevaisuuden ravintolaskene? City selvitti!

Kuluvana vuonna ravintolakentällä puhuttivat niin pysyvät pop upit kuin hotellien ravintolat, ja lautasilla nähtiin niin lohturuokaa kuin astetta parempaa street foodia. Mutta koska vuosi on jo lopuillaan, on aika kääntää katseet tulevaan ja selvittää, millaisia herkkuja ravintoloiden lautasilla nähdään vuonna 2025.

Kespron Ravintolailmiöt 2025 -tutkimuksen sekä kansainvälisen Innova Market Insightin ravinolatrendikatsauksen mukaan ravintoloilta odotetaan tulevana vuonna ennen kaikkea aitoutta, yhteisöllisyyttä ja elämyksellisyyttä.

Tutustu ensi vuoden ravintolatrendeihin ja poimi ravintolasuositukset herkulliseen vuoteen 2025.

Aitous ja autenttisuus ruoassa

Tutkimusten mukaan vuonna 2025 autenttisuus, vastuullisuus ja aitojen raaka-aineiden käyttö ovat keskiössä. Eli toisin sanoen yksinkertaisuus viehättää. Myös raaka-aineiden alkuperä, sesonkiajattelu, paikallisuus ja vastuullisuus ovat kuluttajiin vetoavia tekijöitä.

Samalla kun yksinkertaisuus trendaa, yhä useammat kuluttajat haluavat kokeilla uusia makuja ja makuyhdistelmiä. Sosiaalinen media, erityisesti TikTok, on omiaan kiihdyttämään tätä trendiä.

Gastronomia ja pohjoismainen taide kohtaavat PLATSissa.
Gastronomia ja pohjoismainen taide kohtaavat PLATSissa.

EIkä unohdeta myöskään nostalgiaa! Jos viime vuosina muikut ja maksat ovat saaneet osakseen huomiota, nyt tämä annosnostalgia on saanut rinnalleen uuden suunnan; newstalgian. Tässä ilmiössä perinteiset annokset päivitetään modernilla twistillä vastaamaan nykypäivän makutottumuksia.

TESTAA NÄMÄ:

  • Täysin kotimaisiin tuotteisiin nojaava Skörd
  • Suomen ruokakulttuuria kunnioittava Adlerfelt.
  • Puhtaisiin makuelämyksiin panostava PLATS.
  • Lihamukin 2.0 keksijä Toppa.

Hyvinviontia ja kasvisruokaa lautasella

Terveystrendit muovaavat vahvasti sekä ravintoloiden tarjontaa että kuluttajien valintoja. Pandemia-vuosien jälkeen suoliston hyvinvointia tukevat ruoat ovat nousseet pinnalle samalla, kun kasvispainotteisten annosten sekä alkoholittomien juomien suosia jatkaa vahvaa kasvuaan.

Kansainväliset tutkimukset ovat sitä mieltä, että räätälöity terveys on seuraava vahvasti nouseva trendi. Omaa terveyttä tukevat, mutta samalla herkulliset vaihtoehdot saattavat kiinnostaa tulevaisuudessa yhä enemmän.

Vegaaniravintola Magun annokset ovat maistamisen arvoisia.
Vegaaniravintola Magun annokset ovat maistamisen arvoisia. Kuva: Magu

TESTAA NÄMÄ:

  • Vegaaninen fine dining -ravintola Magu.
  • Street Foodia vegaanisesti jokaiseen makuun tarjoava Junk y Vegan.

Elämyksiä ja arjen luksusta

Elämyksellisyyden etsintä jatkuu vahvana, ja myös ensi vuonna ravintolakokemuksilta odotetaan yhä enemmän – pelkkä hyvä ruoka ei enää riitä. Pienten yksityiskohtien, kuten valaistuksen ja annosten viimeistelyn, odotetaan olevan mietitty loppuun saakka.

Vaikka asiakkaiden odotukset ovat korkealla, samalla tutkimukset osoittavat, että kävijät arvostajavat ravintoloissa ennen kaikkea yhteisöllisyyttä ja mutkattomuutta. Hakusessa ovat paikat, joissa voi rentoutua ja viettää aikaa ilman turhaa jäykistelyä. Eli arjen luksusta parhaimmillaan.

MOVE·5D tarjoaa huippuluokan elämysillallisia, jollaisia ei muualla Suomessa voi kokea.
MOVE·5D tarjoaa huippuluokan elämysillallisia, jollaisia ei muualla Suomessa voi kokea.

Tutkimuksen mukaan myös pop-up-ravintolat ja erikoismenut jatkavat suosiotaan, ja ne houkuttelevat etenkin kokeilunhaluisia asiakkaita.

TESTAA NÄMÄ:

Hidasta syömistä ja ihmisläheisyyttä

Jos aitous korostuu ensi vuonna lautasilla, sillä on merkittävä rooli myös asiakaspalvelussa; hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö heijastuu suoraan asiakaskokemukseen.

Aitojen kohtaamisten lisäksi vastaiskua arjen hektisyydelle ja yksinäiselle puurtamiselle haetaan nyt slow diningista, eli hitaasta syömisestä. Ravintolavierailu nähdäänkin yhä useammin mahdollisuutena palautua ja irrottautua arjesta - jopa meditatiivisena kokemuksena.

SPIS-ravintolassa syödään myös silmillä.
SPIS-ravintolassa syödään myös silmillä.

TESTAA NÄMÄ:

  • 20-paikkaisessa LOBOssa nautitaan 9 ruokalajin menu.
  • Intiimi Spis loistaa niin ruoalla kuin asiakaspalvelulla.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi