
Viisi Tähteä on jälleen julkaissut perinteisen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tulokset. Jo 17. kerran järjestetyn äänestyksen tulokset julkistettiin Vallilan Konepajalla Helsingissä 2. huhtikuuta.
Listaus perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsuttiin tänä vuonna noin 1300 horeca-alojen, juoma- ja ruokabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2025 –listalla nähdään tänä vuonna kahdeksan ensikertalaista. Helsingistä ravintoloita on mukana 37 ja muualta Suomesta 13. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 14 ja vuonna 2022 jopa 19. Tällä kertaa suosikit menevät siis vahvasti pääkaupunkiseudulle.

Kaikki listalle mukaan päässeet ravintolat pääset lukemaan täältä.
Listalla peräti 22 TableOnline-ravintolaa!
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2025 -listalta voi bongata jälleen lukuisia pöytävarauspalvelu TableOnlinen ravintoloita. Jos etsit taatusti hyvää ruokaa, juomaa ja palvelua, seuraavat ravintolat kannattaa ehdottomasti laittaa mieliin!
(Eikä ravintoloita kannata jättää vain ajatuksen tasolle, vaan varata pöytä mahtavien ruoka- ja juomaelämysten äärelle ensitilassa!)
Sijalla 2: BasBas, Helsinki
Listan toista sijaa hallitsee mikäs muukaan kuin Baskeri & Basso - tuttavallisemmin BasBas. Seka asiakkaiden että ammattilaisten arvostusta nauttivan ravintolan suosio perustuu lämpimän bistrotunnelman lisäksi rentoon ja laadukkaaseen asiakaspalveluun, joka kulkee käsi kädessä herkullisen ruoan kanssa.
BasBas nappasi tänä vuonna myös Parhaan tunnelman ja Parhaan asiakaspalvelun -tittelit, jotka kertovat omaa kieltään siitä, että tämä ravintola jos mikä on kokemisen arvoinen.
Ps. Kannattaa testata myös BasBasin sisarravintolat BasBas Kulma ja BasBas Studio!

Sijalla 5: Teller, Helsinki
Listan ensikertalainen Teller nappasi upeasti listan sijan viisi - eikä ihme!
Etu-Töölössä sijaitseva Teller on nopeasti noussut Helsingin ravintolakartalle yhdeksi kiinnostavimmista tulokkaista. Taustalla vaikuttavat ravintolamaailman konkarit Teemu Laurell ja Lennart Sukapää, joiden kädenjälki näkyy niin keittiön kunnianhimossa kuin tunnelmassa.
Teller tarjoaa New Yorkin monimuotoisuudesta inspiroitunutta ruokaa, jota on maustettu ripauksella tarinankerrontaa ja pilkettä silmäkulmassa.

Sijalla 6: Bona Fide, Helsinki
Helsinkiläinen kortteliravintola Bona Fide kipuaa listauksessa vuosi vuodelta korkeammile sijoille. Tämä kehuttu ravintola sijaitsee perinteisessä kruununhakalaisessa ravintolatilassa tarjoten asiakkailleen kekseliäitä annoksia hyvälä hinta-laatusuhteella varustettuna.
Kukapa ei tällaisesta konsepti pitäisi?
Sijalla 8: Kaskis, Turku
Turkulaista osaamista edustaa vuonna 2014 perustettu Kaskis, jonka ruokalista nojaa vahvasti sesonkiajatteluun, lähiruokaan ja kasviksiin. Vastuullisuus onkin vahva osa Kaskiksen identiteettia, ja esimerkiksi monet menusta löytyvät raaka-aineet ovatkin ravintoloitsijoiden Erik Mansikan ja Simo Raision itsensä keräämiä.
Ravintolan erinomaisuudesta omaa kieltään kertoo myös ovessa vuodesta 2022 komeillut Michelin-tähti.

Sijalla 11: VÅR, Porvoo
Ravintola VÅR on kumarrus porvoolaiselle gastronomialle, perinteille ja vieraanvaraisuudelle. Tämä ravintola kahmii tunnustuksia kerta toisensa jälkeen, ja kaapista löytyy myös se kaikkein kirkkain, eli Michelin-tähti. Viime pokkasi itselleen Vuoden Ravintola -tittelin.
VÅR tarjoaa sesongin mukaista modernia suomalaista ruokaa, joka pohjautuu paikallisiin raaka-aineisiin ja alueelle ominaisiin makuihin. Tämä pieni ja tunnelmallinen ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä Porvoon vanhan kaupungin mukulakivikaduilta.

Sijalla 12: Alexanderplats, Helsinki
Listan sijalta 12 löytyvä Alexanderplats on helposti lähestyttävä ravintola Helsingin Eteläesplanadilla. Eurooppalaiset klassikkoannokset, laadukkaat raaka-aineet ja elegantti tyyli tekevät siitä mainion paikan niin lounaalle kuin illalliselle.
Laajasta viini- ja olutvalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, ja lämpimällä säällä Alexanderplatsin antimista nautitaan myös viihtyisällä terassilla.

Sijalla 14: Vinkkeli, Helsinki
Etsikö valkoisia pöytäliinoja? No Vinkkelistä löytyy! Tässä Kaartinkaupungissa sijaitsevassa klassisessa ruoka- ja viiniravintolassa nautitaan sesongin raaka-aineista valmistetuista klassikkoannoksista niin lounaalla kuin illallisella.
Sommelierin huolella kuratoima viinilista on asia, jota ei missään nimessä kannata ohittaa Vinkkeliin astuttaessa.

Sijalla 15: Demo, Helsinki
Suomen pitkäikäisimmän tähtiravintolan, Demon, tarina jatkuu nyt uudessa osoitteessa Ruoholahden We Land -toimistorakennuksen katolla.
Tässä huippuravintolassa asiakkaille tarjoillaan parhaista sesongin raaka-aineista valmistettuja ruokaelämyksiä, jotka saavat lähes huokailemaan ääneen. Yli 400:sta huolella valitusta viinistä koostuvan viinikellarin antimet täydentävät unohtumattoman ravintolaelämyksen.
LUE MYÖS: Demo on taas täällä! Paluun tekevä tähtiravintola keskittyy "hiotumpaan ja kunnianhimoisempaan ilmeeseen"

Sijalla 17: Bistro Bardot, Helsinki
Asiakkaiden ja ammattilaisten suosikkiravintola Bardot on Hans Välimäen ja Arto Rastaan rento bistro-brasserie, joka ammentaa inspiraationsa ranskalaisen keittiön perinteistä. Sen keskiössä ovatkin klassiset brasserie-annoksia, joissa maistuvat etenkin kalat, äyriäiset ja kasvikset.
Tämä yli 140 vuotta vanhassa Grönqvistin talossa sijaitseva ravintola palvelee niin lounaalla kuin illallisella.
LUE LISÄÄ: Opas Hans Välimäen ravintoloihin

Sijalla 18: Bouchon Carême, Helsinki
Ikonisen Aleksi 13:n toisessa kerroksessa sijaitseva Bouchon Carême on kunnianosoitus ranskalaiselle keittotaidolle, ja ravintola tarjoileekin rehtiä ja käsintehtyä ranskalaista maalaisruokaa. Jos luulit liekitys- ja jälkiruokakärryjen kadonneen maailmasta, olit väärässä. Ne ovat Bouchon Carêmessa!
Pöydän ääressä viimeistellyt annokset ovat osa ravintolaelämystä, joka jää mieliin pitkäksikin aikaa.

Sijalla 22: Le Grec, Helsinki
Le Grec tuo palan Kreikkaa Helsingin sydämeen, eikä tätä ravintolaa voi olla rakastamatta! Ravintola tarjoilee perinteisiä kreikkalaisia makuja modernilla twistillä, ja se panostaa toiminnassaan etenkin tuoreisiin raaka-aineisiin sekä tunnelmalliseen ilmapiiriin.
Viinilistalta löytyy laadukkaita kreikkalaisia ja kansainvälisiä viinejä, ja illan viimeistelevät uniikit cocktailit.
LUE MYÖS: Bistro Le Grec paikkaa kreikkalaisten ravintoloiden aukkoa: "Jotain uutta ja jännittävää"

Sijalla 23: Ravintola 305
Ravintola 305:n keittiössä kokkaa Janne Keskevaari tiimeineen, ja tässä ravintolassa pääseekin nauttimaan mutkattomia makuja ja moderneja klassikoita, joita juomista vastaavan Jesse Teerenmaan viinit ja cocktailit täydentävät.
Tänne voit pysähtyä lasilliselle, poimia annoksen listalta tai kokea koko illalliselämyksen Chef’s Tablessa.

Sijalla 24: Mami, Turku
Palan Keski-Eurooppalaista tunnelmaa Turkuun tuo kortteliravintola Mami, joka tunnetaan etenkin laadukkaasta ruoasta ja rennosta palvelusta. Mami on takuuvarma luottoravintola, johon hyvän ruoan ystävät palaavat kerta toisensa jälkeen.

Sijalla 33: Wellamo, Helsinki
Ikoninen Ravintola Wellamo on saanut uuden elämän uusien omistajien myötä. Katajanokalla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan sesongin mukaan vaihtuvista kotimaisista raaka-aineista, jotka muuntuvat ammattitaitoisten kokkien käsissä uskomattomiksi makuelämyksiksi.
Valittavanasi on 4 tai 6 ruokalajin menu, ja elämykseen voi lisätä vielä muutaman lisäherkun. Ai että!

Sijalla 35: Le Ankka, Helsinki
Huvilakadulla sijaitseva Le Ankka tarjoaa keittiömestari Ilkka Lääverin taidolla rakentamia klassisia ranskalaisia annoksia kotimaisista lähituottajien raaka-aineista valmistettuna. Le Ankka kerää kehuja etenkin edullisesta hinnoittelustaan; menun saa jo 49 eurolla.
Lisäksi ravintolan ruokalista on lähes kokonaan gluteeniton ja moneen eri erityisruokavalioon muokattavissa, joten Le Ankka toimii mainiosti isomallekin porukalle.

Sijalla 39: LiV, Tampere
Helmikuussa 2018 Tampereen Laukontorille avautunut LiV on pieni, tyylikäs ja viihtyisä eurooppalaiseen ruokakulttuuriin keskittyvä ravintola, jossa loistava viinivalikoima ja kohtuulliset hinnat kohtaavat.
Tämä helmi nousee vuodesta toiseen myös TableOnline suosittelee -listauksen kärkisijoille. Eli LiVistä todella tykkäävät sekä ammattiliset että asiakkaat.
Sijalla 40: Gustavo, Turku
Sijalla 40. komeileva Gustavo tuo palan Välimerta Turun sydämeen. Tähän ravintolaan voit poiketa pizzalle, nauttia illallisen viinilasillisen kera tai istahtaa hetkeksi kahville ja pikkusuolaiselle. Monipuolisuus onkin kenties Gustavon suurin valttikortti!
Vaikka osaan ravintolan pöydistä voi istahtaa ilman varausta, illalliselle suositellaan pöytävarauksen tekemistä. (Etenkin nyt, kun ravintola nousi Suomen 50 parasta ravintolaa -listalle.)

Sijalla 44: Ragu, Helsinki
Klassiseen italialais-skandinaaviseen keittiöön nojaava huippuravintola on säilyttänyt paikkansa kaupunkilaisten suosikkina jo vuosikymmenen ajan. Keittiömestari Antti Asujamaan luotsaama Ragu tunnetaan tinkimättömästä laadusta, lämminhenkisestä palvelusta ja hurmaavasta tunnelmastaan.
Vuosien varrella Ragu on vakiinnuttanut paikkansa Suomen parhaiden joukossa ja kerännyt kehuja niin viinilistastaan kuin urbaanista taidekokoelmastaan.
LUE LISÄÄ: Suosikkiravintola jo 10 vuotta! Tämä on vuodesta toiseen ylistetyn Ragun salaisuus

Sijalla 45: The Bull & The Firm, Helsinki
Kurvissa sijaitseva The Bull & The Firm on baari josta saa kaikkea: rakkaudella valmistettua ruokaa ja cocktaileja sekä huolella valittuja viinejä. Mitä siitä muuta voisi ihminen toivoa? (Aivan, tämä riittää hyvin.)
Ravintolan rennossa tunnelmassa viihtyy helposti pidempään, silä täällä jos missä otetaan ilo irti hyvästä seurasta, mausta ja fiiliksestä.

Sijalla 46: AOI, Helsinki
Ullanlinnan rauhassa sijaitseva Ravintola Aoi tarjoilee kolmen kokin, Riku Laineen, Olli Ruotsalaisen ja Von Quillaon, saumattomasta yhteistyöstä kumpuavaa ruokaa. Yli 30 vuoden yhteiskokemus maistuu annoksissa, jotka ammentavat tekijöidensä persoonallisista taustoista.
Aoin menu on lyhyt, vaihtuu usein ja lupaa aina jotain tuoretta. Tähän ravintolaan tekee mieli palata usein!
Sijalla 49: Plein, Helsinki
Lämminhenkinen kortteliravintola Plein Puu-Vallilan laidalla hurmaa luovalla ja yllätyksellisellä, tiuhaan vaihtuvalla menullaan. Tämän ravintolan yhteydessä ei voi jättää mainitsematta myöskään rentoa ja huomaavasta palvelua sekä huolella valittuja pienpanimo-oluita, cocktaileja tai kiinnostavaa viinilistaa.
Oliko tässä tarpeeksi syitä varata pöytä Pleiniin?