Suomen 50 parasta ravintolaa 2025: Ehditkö vielä varata pöydän?

Suomen 50:n parasta ravintolaa on nyt valittu, ja niistä lähes puoleen voit varata pöydän TableOnlinen kautta.

Le Ankka löytyy Suomen parhaiden ravintoloiden listalta.
Le Ankka löytyy Suomen parhaiden ravintoloiden listalta.

Viisi Tähteä on jälleen julkaissut perinteisen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tulokset. Jo 17. kerran järjestetyn äänestyksen tulokset julkistettiin Vallilan Konepajalla Helsingissä 2. huhtikuuta.

Listaus perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsuttiin tänä vuonna noin 1300 horeca-alojen, juoma- ja ruokabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2025 –listalla nähdään tänä vuonna kahdeksan ensikertalaista. Helsingistä ravintoloita on mukana 37 ja muualta Suomesta 13. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 14 ja vuonna 2022 jopa 19. Tällä kertaa suosikit menevät siis vahvasti pääkaupunkiseudulle. 

Kaikki listalle mukaan päässeet ravintolat pääset lukemaan täältä.

Listalla peräti 22 TableOnline-ravintolaa!

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2025 -listalta voi bongata jälleen lukuisia pöytävarauspalvelu TableOnlinen ravintoloita. Jos etsit taatusti hyvää ruokaa, juomaa ja palvelua, seuraavat ravintolat kannattaa ehdottomasti laittaa mieliin!

(Eikä ravintoloita kannata jättää vain ajatuksen tasolle, vaan varata pöytä mahtavien ruoka- ja juomaelämysten äärelle ensitilassa!)

Sijalla 2: BasBas, Helsinki

Listan toista sijaa hallitsee mikäs muukaan kuin Baskeri & Basso - tuttavallisemmin BasBas. Seka asiakkaiden että ammattilaisten arvostusta nauttivan ravintolan suosio perustuu lämpimän bistrotunnelman lisäksi rentoon ja laadukkaaseen asiakaspalveluun, joka kulkee käsi kädessä herkullisen ruoan kanssa.

BasBas nappasi tänä vuonna myös Parhaan tunnelman ja Parhaan asiakaspalvelun -tittelit, jotka kertovat omaa kieltään siitä, että tämä ravintola jos mikä on kokemisen arvoinen. 

Ps. Kannattaa testata myös BasBasin sisarravintolat BasBas Kulma ja BasBas Studio!

BasBasin pastat ja risotot tunnetaan ympäri kaupunkia.
BasBasin pastat ja risotot tunnetaan ympäri kaupunkia.

Sijalla 5: Teller, Helsinki

Listan ensikertalainen Teller nappasi upeasti listan sijan viisi - eikä ihme!

Etu-Töölössä sijaitseva Teller on nopeasti noussut Helsingin ravintolakartalle yhdeksi kiinnostavimmista tulokkaista. Taustalla vaikuttavat ravintolamaailman konkarit Teemu Laurell ja Lennart Sukapää, joiden kädenjälki näkyy niin keittiön kunnianhimossa kuin tunnelmassa.

Teller tarjoaa New Yorkin monimuotoisuudesta inspiroitunutta ruokaa, jota on maustettu ripauksella tarinankerrontaa ja pilkettä silmäkulmassa.

Tellerin briossi on klassikko jo syntyessään.
Tellerin briossi on klassikko jo syntyessään.

Sijalla 6: Bona Fide, Helsinki

Helsinkiläinen kortteliravintola Bona Fide kipuaa listauksessa vuosi vuodelta korkeammile sijoille. Tämä kehuttu ravintola sijaitsee perinteisessä kruununhakalaisessa ravintolatilassa tarjoten asiakkailleen kekseliäitä annoksia hyvälä hinta-laatusuhteella varustettuna.

Kukapa ei tällaisesta konsepti pitäisi?

Sijalla 8: Kaskis, Turku

Turkulaista osaamista edustaa vuonna 2014 perustettu Kaskis, jonka ruokalista nojaa vahvasti sesonkiajatteluun, lähiruokaan ja kasviksiin. Vastuullisuus onkin vahva osa Kaskiksen identiteettia, ja esimerkiksi monet menusta löytyvät raaka-aineet ovatkin ravintoloitsijoiden Erik Mansikan ja Simo Raision itsensä keräämiä.

Ravintolan erinomaisuudesta omaa kieltään kertoo myös ovessa  vuodesta 2022 komeillut Michelin-tähti.

Palkittu Kaskis edustaa Suomen ravintolaosaamista parhaimmillaan.
Palkittu Kaskis edustaa Suomen ravintolaosaamista parhaimmillaan.

Sijalla 11: VÅR, Porvoo

Ravintola VÅR on kumarrus porvoolaiselle gastronomialle, perinteille ja vieraanvaraisuudelle. Tämä ravintola kahmii tunnustuksia kerta toisensa jälkeen, ja kaapista löytyy myös se kaikkein kirkkain, eli Michelin-tähti. Viime pokkasi itselleen Vuoden Ravintola -tittelin. 

VÅR tarjoaa sesongin mukaista modernia suomalaista ruokaa, joka pohjautuu paikallisiin raaka-aineisiin ja alueelle ominaisiin makuihin. Tämä pieni ja tunnelmallinen ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä Porvoon vanhan kaupungin mukulakivikaduilta.

Ihastuttava VÅR on palkittu myös Michelin-tähdellä.
Ihastuttava VÅR on palkittu myös Michelin-tähdellä.

Sijalla 12: Alexanderplats, Helsinki

Listan sijalta 12 löytyvä Alexanderplats on helposti lähestyttävä ravintola Helsingin Eteläesplanadilla. Eurooppalaiset klassikkoannokset, laadukkaat raaka-aineet ja elegantti tyyli tekevät siitä mainion paikan niin lounaalle kuin illalliselle.

Laajasta viini- ja olutvalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, ja lämpimällä säällä Alexanderplatsin antimista nautitaan myös viihtyisällä terassilla.

Eurooppalaiset klassikkoannokset ovat Aleksanderplatsin juttu.
Eurooppalaiset klassikkoannokset ovat Aleksanderplatsin juttu.

Sijalla 14: Vinkkeli, Helsinki

Etsikö valkoisia pöytäliinoja? No Vinkkelistä löytyy! Tässä Kaartinkaupungissa sijaitsevassa klassisessa ruoka- ja viiniravintolassa nautitaan sesongin raaka-aineista valmistetuista klassikkoannoksista niin lounaalla kuin illallisella.

Sommelierin huolella kuratoima viinilista on asia, jota ei missään nimessä kannata ohittaa Vinkkeliin astuttaessa.

Vinkkelin klassinen linja puree ammattilaisraatiin.
Vinkkelin klassinen linja puree ammattilaisraatiin.

Sijalla 15: Demo, Helsinki

Suomen pitkäikäisimmän tähtiravintolan, Demon, tarina jatkuu nyt uudessa osoitteessa Ruoholahden We Land -toimistorakennuksen katolla.

Tässä huippuravintolassa asiakkaille tarjoillaan parhaista sesongin raaka-aineista valmistettuja ruokaelämyksiä, jotka saavat lähes huokailemaan ääneen. Yli 400:sta huolella valitusta viinistä koostuvan viinikellarin antimet täydentävät unohtumattoman ravintolaelämyksen.

LUE MYÖS: Demo on taas täällä! Paluun tekevä tähtiravintola keskittyy "hiotumpaan ja kunnianhimoisempaan ilmeeseen"

Demo tarjoilee myös upeita näköaloja.
Demo tarjoilee myös upeita näköaloja.

Sijalla 17: Bistro Bardot, Helsinki

Asiakkaiden ja ammattilaisten suosikkiravintola Bardot on Hans Välimäen ja Arto Rastaan rento bistro-brasserie, joka ammentaa inspiraationsa ranskalaisen keittiön perinteistä. Sen keskiössä ovatkin klassiset brasserie-annoksia, joissa maistuvat etenkin kalat, äyriäiset ja kasvikset.

Tämä yli 140 vuotta vanhassa Grönqvistin talossa sijaitseva ravintola palvelee niin lounaalla kuin illallisella.

LUE LISÄÄ: Opas Hans Välimäen ravintoloihin

Meriantura kuuluu Bardotin tunnetuimpien annosten joukkoon.
Meriantura kuuluu Bardotin tunnetuimpien annosten joukkoon.

Sijalla 18: Bouchon Carême, Helsinki

Ikonisen Aleksi 13:n toisessa kerroksessa sijaitseva Bouchon Carême on kunnianosoitus ranskalaiselle keittotaidolle, ja ravintola tarjoileekin rehtiä ja käsintehtyä ranskalaista maalaisruokaa. Jos luulit liekitys- ja jälkiruokakärryjen kadonneen maailmasta, olit väärässä. Ne ovat Bouchon Carêmessa!

Pöydän ääressä viimeistellyt annokset ovat osa ravintolaelämystä, joka jää mieliin pitkäksikin aikaa.

Maanantaista lauantaihin palvelevan Bouchon Carêmen yhteydestä löytyy myös tyylikäs baari.
Maanantaista lauantaihin palvelevan Bouchon Carêmen yhteydestä löytyy myös tyylikäs baari.

Sijalla 22: Le Grec, Helsinki

Le Grec tuo palan Kreikkaa Helsingin sydämeen, eikä tätä ravintolaa voi olla rakastamatta! Ravintola tarjoilee perinteisiä kreikkalaisia makuja modernilla twistillä, ja se panostaa toiminnassaan etenkin tuoreisiin raaka-aineisiin sekä tunnelmalliseen ilmapiiriin.

Viinilistalta löytyy laadukkaita kreikkalaisia ja kansainvälisiä viinejä, ja illan viimeistelevät uniikit cocktailit.

LUE MYÖS: Bistro Le Grec paikkaa kreikkalaisten ravintoloiden aukkoa: "Jotain uutta ja jännittävää"

Le Grecin perustajakolmikkoon kuuluvat pitkän linjan ammattilaiset Kostas Dimitras, Arsenios Fourkiotis sekä Christos Toupe.
Le Grecin perustajakolmikkoon kuuluvat pitkän linjan ammattilaiset Kostas Dimitras, Arsenios Fourkiotis sekä Christos Toupe.

Sijalla 23: Ravintola 305

Ravintola 305:n keittiössä kokkaa Janne Keskevaari tiimeineen, ja tässä ravintolassa pääseekin nauttimaan mutkattomia makuja ja moderneja klassikoita, joita juomista vastaavan Jesse Teerenmaan viinit ja cocktailit täydentävät.

Tänne voit pysähtyä lasilliselle, poimia annoksen listalta tai kokea koko illalliselämyksen Chef’s Tablessa.

305 on mainittu myös Michelin-oppaassa.
305 on mainittu myös Michelin-oppaassa.

Sijalla 24: Mami, Turku

Palan Keski-Eurooppalaista tunnelmaa Turkuun tuo kortteliravintola Mami, joka tunnetaan etenkin laadukkaasta ruoasta ja rennosta palvelusta. Mami on takuuvarma luottoravintola, johon hyvän ruoan ystävät palaavat kerta toisensa jälkeen.

Vähätorin ja Aurajoen kupeessa nautitaan hyvää ruokaa keskieurooppalaisessa tunnelmassa.
Vähätorin ja Aurajoen kupeessa nautitaan hyvää ruokaa keskieurooppalaisessa tunnelmassa.

Sijalla 33: Wellamo, Helsinki

Ikoninen Ravintola Wellamo on saanut uuden elämän uusien omistajien myötä. Katajanokalla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan sesongin mukaan vaihtuvista kotimaisista raaka-aineista, jotka muuntuvat ammattitaitoisten kokkien käsissä uskomattomiksi makuelämyksiksi.

Valittavanasi on 4 tai 6 ruokalajin menu, ja elämykseen voi lisätä vielä muutaman lisäherkun. Ai että!

Ravintola Wellamo Katajanokalla hyödyntää kekseliäästi suomalaisia raaka-aineita vaihtuvien sesonkien mukaan!
Ravintola Wellamo Katajanokalla hyödyntää kekseliäästi suomalaisia raaka-aineita vaihtuvien sesonkien mukaan!

Sijalla 35: Le Ankka, Helsinki

Huvilakadulla sijaitseva Le Ankka tarjoaa keittiömestari Ilkka Lääverin taidolla rakentamia klassisia ranskalaisia annoksia kotimaisista lähituottajien raaka-aineista valmistettuna. Le Ankka kerää kehuja etenkin edullisesta hinnoittelustaan; menun saa jo 49 eurolla. 

Lisäksi ravintolan ruokalista on lähes kokonaan gluteeniton ja moneen eri erityisruokavalioon muokattavissa, joten Le Ankka toimii mainiosti isomallekin porukalle.

Le Ankan raaka-aineet tulevat Ilkka Lääverin tutuilta tiloilta ja kalastajilta Saimaalta ja muualta Suomesta.
Le Ankan raaka-aineet tulevat Ilkka Lääverin tutuilta tiloilta ja kalastajilta Saimaalta ja muualta Suomesta.

Sijalla 39: LiV, Tampere

Helmikuussa 2018 Tampereen Laukontorille avautunut LiV on pieni, tyylikäs ja viihtyisä eurooppalaiseen ruokakulttuuriin keskittyvä ravintola, jossa loistava viinivalikoima ja kohtuulliset hinnat kohtaavat.

Tämä helmi nousee vuodesta toiseen myös TableOnline suosittelee -listauksen kärkisijoille. Eli LiVistä todella tykkäävät sekä ammattiliset että asiakkaat.

Sijalla 40: Gustavo, Turku

Sijalla 40. komeileva Gustavo tuo palan Välimerta Turun sydämeen. Tähän ravintolaan voit poiketa pizzalle, nauttia illallisen viinilasillisen kera tai istahtaa hetkeksi kahville ja pikkusuolaiselle. Monipuolisuus onkin kenties Gustavon suurin valttikortti!

Vaikka osaan ravintolan pöydistä voi istahtaa ilman varausta, illalliselle suositellaan pöytävarauksen tekemistä. (Etenkin nyt, kun ravintola nousi Suomen 50 parasta ravintolaa -listalle.)

Gustavon sijainti Jokirannassa on mitä mahtavin.
Gustavon sijainti Jokirannassa on mitä mahtavin.

Sijalla 44: Ragu, Helsinki

Klassiseen italialais-skandinaaviseen keittiöön nojaava huippuravintola on säilyttänyt paikkansa kaupunkilaisten suosikkina jo vuosikymmenen ajan. Keittiömestari Antti Asujamaan luotsaama Ragu tunnetaan tinkimättömästä laadusta, lämminhenkisestä palvelusta ja hurmaavasta tunnelmastaan.

Vuosien varrella Ragu on vakiinnuttanut paikkansa Suomen parhaiden joukossa ja kerännyt kehuja niin viinilistastaan kuin urbaanista taidekokoelmastaan.

LUE LISÄÄ: Suosikkiravintola jo 10 vuotta! Tämä on vuodesta toiseen ylistetyn Ragun salaisuus

Ludviginkadun Ragu saa inspiraationsa skandinaavisen keittiön puhtaudesta ja kekseliäisyydestä.
Ludviginkadun Ragu saa inspiraationsa skandinaavisen keittiön puhtaudesta ja kekseliäisyydestä.

Sijalla 45: The Bull & The Firm, Helsinki

Kurvissa sijaitseva The Bull & The Firm on baari josta saa kaikkea: rakkaudella valmistettua ruokaa ja cocktaileja sekä huolella valittuja viinejä. Mitä siitä muuta voisi ihminen toivoa? (Aivan, tämä riittää hyvin.)

Ravintolan rennossa tunnelmassa viihtyy helposti pidempään, silä täällä jos missä otetaan ilo irti hyvästä seurasta, mausta ja fiiliksestä.

The Bull & The Firm on rento illanviettopaikka Kurvin sydämessä.
The Bull & The Firm on rento illanviettopaikka Kurvin sydämessä.

Sijalla 46: AOI, Helsinki

Ullanlinnan rauhassa sijaitseva Ravintola Aoi tarjoilee kolmen kokin, Riku Laineen, Olli Ruotsalaisen ja Von Quillaon, saumattomasta yhteistyöstä kumpuavaa ruokaa. Yli 30 vuoden yhteiskokemus maistuu annoksissa, jotka ammentavat tekijöidensä persoonallisista taustoista.

Aoin menu on lyhyt, vaihtuu usein ja lupaa aina jotain tuoretta. Tähän ravintolaan tekee mieli palata usein!

Sijalla 49: Plein, Helsinki

Lämminhenkinen kortteliravintola Plein Puu-Vallilan laidalla hurmaa luovalla ja yllätyksellisellä, tiuhaan vaihtuvalla menullaan. Tämän ravintolan yhteydessä ei voi jättää mainitsematta myöskään rentoa ja huomaavasta palvelua sekä huolella valittuja pienpanimo-oluita, cocktaileja tai kiinnostavaa viinilistaa. 

Oliko tässä tarpeeksi syitä varata pöytä Pleiniin?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi