Kaupallinen yhteistyö

- Mikä: Vuodesta 1972 toiminut slaavilais-ranskalainen ravintola
- Missä: Neitsytpolku 12, Helsinki
Helsingistä löytyy monia hyviä ravintoloita, mutta Saslik on oma lukunsa. Vuonna 1972 perustettu ravintola on säilyttänyt paitsi alkuperäisen konseptinsa, myös suuren osan sisustuksesta, menusta ja palvelutavoista lähes muuttumattomana.
Tähän Ullanlinnassa sijaitsevaan ravintolaan astuttaessa aika pysähtyy, arkiset kiireet unohtuvat ja aikakone kiidättää suoraan viidenkymmenen vuoden taa kristallikruunujen, samettiverhoilujen ja seinille ripustettujen taide-esineiden keskelle.

“Kaikki sisustusesineet ja taulut ovat aidosti vanhaa, ja Saslikia voisi kuvailla jopa positiivisella tavalla museomaiseksi. On aina ilo nähdä, kuinka ensikertalaisten ilmeet muuttuvat, kun he astuvat sisään. Siinä on jotain lapsenomaista”, kertoo A&S Ravintoloiden myynti- ja markkinointijohtaja Johanna Haataja.
Vaikka sana “legendaarinen” voi kuulostaa paljon käytetyltä kliseeltä, tämän ravintolan jos minkä kohdalla se on aidosti ansaittu titteli. Ei ole mikään ihme, että Saslikissa ovat viihtyneet vuosikymmenten aikana niin presidentit kuin rocktähdet aina Kekkosesta Totoon.

"Meillä käy paljon asiakkaita sukupolvesta toiseen. Monet kertovat käyneensä täällä vanhempiensa kanssa pienenä, ja palaavat nyt omien lastensa kanssa”, Haataja kertoo.
Saslikissa ruoka valmistetaan ja tarjoillaan kuten vuonna 1972
Saslikille autenttisuus on kunnia-asia, ja monet keittiössä käytettävät reseptit ovat säilyneet samoina ravintolan alkuajoista lähtien. Ympäri vuoden tarjolla olevien blinien valmistuksessa käytetään yhä samaa taikinajuurta, jota on vaalittu 1970-luvulta saakka.
”Keittiön sydän on aito puuhiiliuuni, jolla ruokiin saadaan autenttista makua. Esimerkiksi ravintolan nimikkotuote, saslik-varras, kypsennetään perinteiseen tyyliin avotulella”, kehitysjohtaja ja ruokapuolen asiantuntija-visiönääri Toni Mikkonen kertoo.

Saslikin suosituimpien annosten joukkoon lukeutuvat Repinin maustehärkä sekä näyttävä Iivanan miekka, jossa miekkaan pujotettu vartaallinen härän sisäfileetä, lampaanfileetä ja pekonia saa helposti suun loksahtamaan auki.
Perinteet näkyvät Saslikissa myös siinä, miten ruoka tarjoillaan. Kaikki lämpimät annokset tuodaan pöytiin kuumilla pariloilla, ja raskaista valurautapannuista lähtevä sihinä tekee vaikutuksen jo ennen ensimmäistä suupalaa.
“Myös blinit tarjoillaan yhä perinteiseen tapaan vadilta, aivan kuten on tehty ravintolan alkuajoista lähtien. Monissa paikoissa tällaiset yksityiskohdat ovat kadonneet, mutta Saslikissa ne ovat yhä osa arkea.”
Perinteet ja runsaus kuuluvat oleellisena osana slaavilaista kulttuuria, ja Saslikissa annokset ovatkin reiluja.

”Kukaan ei ole koskaan lähtenyt täältä nälkäisenä”, Mikkonen nauraa.
Klassikkojen lisäksi tarjolla on nykypäivään tuotuja annoksia, kuten vegaanisia vaihtoehtoja ja mereneläviä.
“Saslik on erinomainen ravintola myös siinä mielessä, että täällä hinta-laatusuhde on hyvä. Listalta löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja tarpeeseen, ja syömään voi tulla niin pienemmällä budjetilla kuin nauttia illasta pidemmän kaavan mukaan kaviaareineen.”
Vodkaa, klassikkodrinkkejä ja sapelilla avattua samppanjaa
Saslikin laaja juomalista rakentuu samalla periaatteella kuin ruoka, eli perinteitä vaalien. Valmiiden juomapakettien sijaan Saslikissa mennään vahvasti asiakkaiden makumieltymykset edellä, ja vaihtoehtoja löytyy aina gruusialaisista viineistä oluisiin.
Vodka kuuluu olennaisesti perinteiseen slaavilaiseen ruokakulttuuriin, ja myös Saslikissa tämä juoma on vahvasti läsnä. Tarjolla on useita eri makuvariaatioita, ja halutessaan valikoimaan voi syventyä vodkatastingin kautta.

“Cocktail Kalinka on ehdottomasti Saslikin suosituin drinkki. Se koostuu sitruunalla maustetusta vodkasta, limekordiaalista ja jäämurskasta. Juoman kruunaa päälle aseteltu suolakurkkusiivu. Tämä makeutta ja suolaisuutta sisältävä juoma toimii erittäin hyvin ruokahalun herättäjänä”, asiakkuus- ja kehitysjohtajana työskentelevä Juha-Matti Seppänen kertoo Saslikin juomatarjonnasta.
Myös samppanja kuuluu osaksi Saslikin elämyksellisyyttä siinä missä blinit ja lihavartaatkin. Pullon avaaminen sapelilla on toivottu osa kokemusta, ja jos tilanne sallii, myös asiakkaat pääsevä kokeilemaan tätä temppua itse.

Runsaiden annosten sekä laajan juoma- ja ruokavalikoiman ansiosta Saslikissa voi rauhassa viipyä pitkään ja hartaasti. Ja näin usein käykin, sillä täällä ajan kuluminen todella unohtuu.
“Meillä ruokailu on sosiaalinen ja kiireetön kokemus. Pöytävaraukset ovat lähtökohtaisesti kolmen tunnin mittaisia, ja suuremmille seurueille varataan usein enemmänkin aikaa. Moni viihtyy täällä helposti koko illan”, Haataja kertoo.
Saslikin kabineteissa ovat viihtyneet niin presidentit kuin kuninkaallisetkin
Kun puhutaan Saslikista, ei voi jättää mainitsematta kabinetteja. Harva ohikulkija on tullut ajatelleeksi, että ravintola kätkee sisäänsä peräti kahdeksan erilaista ja erikokoista kabinettia aina kahden hengen intiimistä Timantti-sviitistä jopa 45 hengen kabinettiin.

Kabinetit kantavat edelleen Saslikin perustajan, ravintola-alan legenda Timo T. Kaukosen, niille antamia nimiä, ja jokaisella tilalla on vahvasti oma teemansa ja tunnelmansa. Esimerkiksi Presidentin kabinetissa on aikoinaan viihdytetty valtionpäämiehiä, kun taas romantiikkaa huokuva Romanssi vie aikamatkalle Katariina Suuren aikakauteen.
“Kabineteista ei veloiteta erillistä tilavuokraa, mikä on harvinaista Helsingissä. Tilat eroavat toisistaan kooltaan ja tunnelmaltaan, joten jokaiselle seurueelle löytyy sopiva vaihtoehto, ja niihin on mahdollista tilata myös elävää musiikkia trubaduurien muodossa”, Haataja kertoo.
Syntymäpäiväsankari saa Blinimenun uunijäätelöllä ilmaiseksi!
Saslikin kabinetit tarjoavat loistavat puitteet kaikenlaisiin juhliin aina yritysjuhlista häihin – ja syntymäpäiville. Saslikissa syntymäpäiväsankari huomioidaan nimittäin aivan erityisellä tavalla.

Kun syntymäpäivää tullaan viettämään juuri virallisena syntymäpäivänä vähintään neljän hengen seurueessa, saa päivänsankari nauttia Blinimenun legendaarisella uunijäätelöllä veloituksetta.
Myös muu seurue saa saman menun 45 euron tarjoushintaan. Syntymäpäiväsankarin etu on voimassa 5.7. saakka (poislukien vapun ajan 29.4.-3.5.).
Saslikin historia pähkinänkuoressa
Saslik avasi ovensa Helsingin Etelärannassa vuonna 1972 Timo T. Kaukosen perustamana.
Aluksi käytössä oli vain pääravintolasali, mutta vuosien varrella ravintolaa laajennettiin kabinettitiloihin, joilla on oma mielenkiintoinen historiansa: samoissa tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa musiikkikauppa, kemikalio ja kahvila. Nykyinen Tsaikka-sali toimi hetken myös kasvisravintola Solakkana.
Vuonna 1994 silloinen hovimestari Anne Tainio osti ravintolan yhdessä puolisonsa Sakari Tainion kanssa ja ryhtyi luotsaamaan sitä intohimolla ja arvostuksella perinteitä kohtaan. Omistajien rakkaus taiteeseen ja perinteisiin näkyy kaikessa, niin tunnelmassa, ruokalistassa kuin ravintolan sisustuksessakin.
Heidän perustamansa A&S Ravintolat -konserni on sittemmin kasvanut useisiin teemaravintoloihin Helsingissä.