Suomalainen kannabiskeskustelu tarvitsi perusteoksen, joten Anton Vanha-Majamaa päätti kirjoittaa sellaisen. Hän lähti matkalleen pilven maailmaan liberaalista, mutta neutraalista lähtökohdasta ja kirja onnistuu käsittelemään kannabista kattavasti ja avoimesti ja tarjoaa kiihkottoman näkökulman aiheeseen, jonka ympärillä kiihkoillaan ja kipuillaan suuntaan jos toiseen.
Suomessa kannabis on laitonta paitsi harvoissa tapauksissa lääkekäyttöön. Yhdysvalloissa, missä Vanha-Majamaa tutustui kannabiksen ympärille rakentuneeseen bisnekseen ja kulttuuriin, ollaan aivan eri tilanteessa.
“Jenkkireissuilla havahduin siihen, kuinka iso bisnes kannabis on niissä osavaltioissa, jotka ovat sen laillistaneet ja kuinka iso bisnes se tulee olemaan. Alalla on hirvittävä määrä taloudellista potentiaalia ja jenkeissä on puhuttu paljon kriittiseen sävyyn siitä, kuinka sijoittajapukumiehet tulevat kannabisbisnekseen, ottavat sen omakseen ja isot yritykset ostaa pienemmät alta pois”, Vanha-Majamaa kertoo.
Hänen mukaansa Yhdysvalloissa monet kipuilevat sen kanssa, että parhaimmillaan vuosikymmenten ajan he ovat käyneet vapaustaistelua kannabiksen laillistamiseksi ja kannabiksesta on rakentunut sitä kautta olennainen osa omaa identiteettiä, ihmisryhmää ja aatetta. Laillistamisen myötä rakas kasvi on kuitenkin muuttunut pukumiesten kasvottomaksi rahantekovälineeksi.
“Ei kaikki kannabisbisneksessä työskentelevät ole laillistamisen kannalla. Jos miettii, miten laillistamisen aalto käynnistyi noin kahdeksan vuotta sitten, se lähti kansalaisaktivismista ja siitä että ollaan huolissaan ihmisoikeuksista ja siitä että on paljon ihmisiä vankiloissa. Se ei oo syy siihen, miksi aalto on niin valtava. Taloudellinen potentiaali on se, mikä ajaa asiaa eteenpäin ja mikä tulee mun uskoakseni johtamaan siihen, että myös liittovaltion tasolla laillistetaan kannabis Yhdysvalloissa.”
Suomessa on vielä huumepolitiikan isot askeleet ottamatta, mutta avoimempaan suuntaan meilläkin ollaan menossa. THL:n asiantuntijoiden Pekka Hakkaraisen ja Tuukka Tammen ehdotus kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumisesta oli merkittävä avaus, joka heijastelee myös kansainvälisen huumepolitiikan isoja linjoja ja käännöstä: käytön rankaisemisen sijaan olisi tehokkaampaa keskittyä hoitamaan haittoja.
Kannabis on hyvin erityyppinen aine kuin heroiini, joka on erilainen kuin metamfetamiini. Edistyneessä päihdekeskustelussa tunnistetaan ja tunnustetaan eri aineiden erot, mutta ymmärretään myös yhtymäkohdat, kuten se, että hoitaminen toimii usein ongelmiin ajautuneiden kohdalla paremmin kuin rankaiseminen.
Voi olla, ettei Suomessa koskaan nähdä Yhdysvaltojen kannabisosavaltioiden kaltaista avointa kauppaa kannabiksen ympärillä. Tiet vapaampaan kannabiskulttuuriin kulkevat varovaisempia askelmia lääkekäytön laillisuudesta joko dekriminalisaatioon eli käytön rangaistavuudesta luopumiseen tai depenalisaatioon eli pyöräilykypäräpakon kaltaiseen tilanteeseen, jossa rikos on kirjattu lakiin, mutta käytännössä sitä katsotaan läpi sormien. Molemmissa vaihtoehdoissa ollaan vielä kaukana siitä, että yksityinen elinkeinonharjoittaja voisi myydä ja markkinoida tuotetta vapaasti.
Vanha-Majamaa näkee kuitenkin, että iso kuva saattaa muuttua nopeasti, jos lainsäädäntöön tehdään muutoksia.
“Uskon, että Suomestakin löytyy paljon startup-henkisiä ihmisiä, jotka olisivat lähdössä tosi mielellään tohon bisnekseen, jos meillä kannabis jonain päivänä laillistetaan. Uskon, että tiettyjen puolueiden piirissä löytyy paljon ihmisiä, jotka suhtautuisi siihen ihan positiivisesti. Tiedän, että meillä on myös paljon maanviljelijöitä, jotka pistäisivät tosi mielellään hamppua tai kannabista peltoonsa kasvamaan ja ottaisi siitä rahat.”
2 kommenttia
gawkunsrkmf
2.7.2018 21:08
Neekeriä ei saa sanoa neekeriksi, mutta narkkaria saa sanoa narkkariksi. Homoja ei saa kriminalisoida eikä medikalisoida, mutta huumeiden käyttäjät kuuluu kriminalisoida ja medikalisoida.
Ihmisoikeuksien vaatiminen huumeiden käyttäjille on "kipuilua". Huumeiden käyttäjien vainoaminen kun aiheuttaa kipua huumeiden käyttäjissä. THL:n narkofobisen propagandan ja huumesodan ratioalisointi asianttuntojoiden esittäminen asiantuntijoina on paska puhetta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Nih!
11.7.2018 13:34
ihonväri ja seksuaalinen suuntautuminen eivät ole valinnanvaraisia asioita, huumeiden käyttö on. Ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen eivät aiheuta minkäänlaisia kuluja ja ongelmia yhteiskunnalle.