"Linnanniittu on Vihdin ensimmäinen luomutila. Nyt kun asun yksin, vähennän viljelystilan kahteen hehtaariin. Se riittää mansikoille, vihanneksille, valkosipulille ja rukiille. Tuotan omiin tarpeisiin ja ystäville", sanoo nainen, joka vaihtoi Lauttasaaren Anssi Kelan sielunmaisemiin reilut kymmenen vuotta sitten. Ruokaa hän tekee enää viikonloppuisin.
"Arki on älyttömän epäsäännöllistä. Syön eduskunnan kahvilassa aamupuuron, mieluiten ruista ja voisilmän. Talon ravintolassa en edes käy, kerran viikossa ehdin kahvilaan keitolle tai salaatille."
Viikonloppuisin kokkaus on nautinto, tapa rauhoittua ystävien kanssa. Syksyllä valmistuu paljon sieniruokia, koska ainekset saa suoraan lähimetsästä. Muun ruokansa Forsius ostaa Vihdin luomuviljelijöiltä.
"Parhaat keittiövälineet ovat iso kattila ja wokkipannu. Ei tarvita kuin kasviksia, oliiviöljyä ja soijaa. Viime talvena sain paljon myös raclette-grillissä tehtyjä juustoherkkuja. Tavallinen kotiruoka on silti parasta mitä tiedän, kanatortillojen ja suklaan lisäksi."
Tuontitavaraa tai ulkomaisia hedelmiä Forsius ei syö. Vitamiinit hoituvat omilla pakastemarjoilla. Myös juomat ovat luomua.
"Punaviiniä, ehdottomasti. Parasta on espanjalainen Casa de la Ermita Oak Aged. Ostin sitä viime jouluna kaikille ystävilleni. Tavallisista viineistä chileläisissä on vähiten lisäaineita."
Forsiuksen keittiössä on myös leivinuuni, jossa valmistuu leipää, laatikoita ja karjalanpiirakoita. Oppaana toimii 85-vuotias Saara: kotiruoan, lihapullien ja kaalilaatikoiden guru.
Ravintolassa Forsius käy harvoin. Helsingissä kiitosta saavat Michellen etanat. Parasta maailmassa on silti ravintola Ulla-Sofian joulupöytä.
"Ulla-Sofia on Nummelan helmi. Varaan pöydän aina heti, kun veronpalautukset varmistuvat."
Hellapoliisi
Jääkaapissa
Luomuvihanneksia: perunoita ja kaalia, luomumaitoa, katkarapusulatejuustoa (light), Lapin Kultaa, fetajuustoa, oliiveja, kananmunia ja margariinia.
Ratsia
Perunaa KYLLÄ
Pippurimylly EI
Viinipullon ilmaaja EI
Teepallo KYLLÄ
Munakuppi EI
Biojäte KYLLÄ
"Pihalla oma komposti."
Merikukan suppilovahverokeitto (6:lle)
1-1,5 l suppilovahveroita
4 sipulia
4 parsakaalia
3 vihannesliemikuutiota
2 pkt Koskenlaskijajuustoa
oliiviöljyä, mustapippuria, persiljaa
Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Laita sipulit, sienet ja litra vettä isoon kattilaan. Keitä kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot, parsa ja Koskenlaskijat. Keitä, kunnes parsat ovat kypsiä. Mausta mustapippurilla ja tuoreella persiljalla. "Viimeksi tätä syötiin vaalivalvojaisissa."
Juoma: Valkoviini, ei Chardonnay.
Soundtrack: Radio.
2 kommenttia
Sillalailla
27.10.2003 19:42
Niin, tuo yksinäisen valtameripurjehtijankin löytämä merikukka, vihreä ja luonnonmukainen. Ei syö tuontitavaraa eikä ulkomaisia hedelmiä, mutta ei tunne tekevänsä mitään väärää juodessaan punaviiniä Espanjasta tai Chilestä. Enkä väitä siinä olevan mitään väärää, hieman vain taas kaksinaismoralismia...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
magyar
10.2.2004 14:50
Tiedoksi
Vastaa kommenttiinUnkarilaisten vieraana -unkarilainen keittokirja ja viiniopas on ilmestynyt
Kustantaja: Taifuuni
Vastaa kommenttiin