Tamperelainen unelma

Start up -yritys Hypen osakkaat tahkovat samaan aikaan rahaa ja opintopisteitä.

Tommi Kerälä (vas.), Joel Ojala ja Niina Ahlgren viettävät aikaa Proakatemian toimipisteessä myös suuren osan vapaa-ajastaan.
Tommi Kerälä (vas.), Joel Ojala ja Niina Ahlgren viettävät aikaa Proakatemian toimipisteessä myös suuren osan vapaa-ajastaan.

Jos epäonnistumme, maksamme yrityksellesi 500 euroa korvaukseksi menetetystä ajasta!"

Ei, kyse ei ole amerikkalaisesta vedätysfirmasta vaan tamperelaisesta Hype-yrityksestä, jonka takana on 13 hengen opiskelijaporukka. Osakkaiden keski-ikä on 22 vuotta.

Pilotti-innovointipalvelu on tarkkaan laskelmoitu tuote, jonka idea on antaa yrityksille konsultointiapua esimerkiksi mainoskampanjan suunnittelussa tai graafisen ilmeen päivittämisessä. Hype lupaa maksaa yritykselle korvauksen, jos konsultointi menee pieleen.

Näin ei ole käynyt vielä kertaakaan.

Tommi Kerälä, Joel Ojala ja Niina Ahlgren ovat Hypen osakkaita. Kaikilla on vankka luottamus oman firman toimintaan. Vuoteen 2020 mennessä Hype aikoo olla liikevaihdoltaan 500 suurimman pirkanmaalaisen yrityksen joukossa.

Aika kunnianhimoinen tavoite opiskelijaporukalta, joka ei vielä viime syksynä tuntenut toisiaan.

Yrityksen liikevaihtoa osakkaat eivät halua paljastaa "kilpailusyistä".

Finlaysonin vanhalla tehdasalueella, Väinö Linnan aukiolla sijaitseva toimipiste ei näytä erityisen houkuttelevalta. Sisätilat yllättävät mukavuudellaan. Samassa rakennuksessa pyöritetään viittä muutakin opiskelijayritystä, jotka tarjoavat samanlaista Pilotti-palvelua.

Eivät he kuitenkaan täällä ihan huvin vuoksi ole.

Firmojen pyörittämisestä kertyy nimittäin opintopisteitä.

Kaikki Hypen ja muiden yrityksen omistajat opiskelevat Proakatemiassa, joka on Tampereen ammattikorkeakouluun kuuluva liiketalouden yksikkö.

Vuosittain 10 prosenttia tamperelaisista ensimmäisen vuoden liiketalouden opiskelijoista siirtyy Proakatemiaan. Keräsen, Ojalan ja Ahlgrenin opinnot kestävät vuoteen 2014.

Toistaiseksi Hype on siis pelkkä oppimisprojekti.

Tällä hetkellä 13:sta Hypen osakkaasta kolme käy muissa töissä ja yksi pyörittää toista yritystä.

Proakatemiassa opiskelu lähtee liikkeelle yrityksen perustamisesta. Hypen osakkaat sijoittivat firmaansa kukin sadan euron alkupääoman ja hoitivat paperityöt. Sitten he alkoivat miettiä liikeideaa.

"Onhan se vähän hullu järjestys. Normaalisti idea on tarkasti mietittynä, kun yritys pistetään pystyyn", Ojala sanoo.

Suomessa on totuttu tekemisen sijaan valittamaan ja jahkailemaan. Hypen osakkaiden mukaan rohkea tekeminen ja nuorena yrittäminen voisivat toimia täälläkin.

"Nuorille on tärkeää, että he saavat tehdä sitä, mikä heitä kiinnostaa. Proakatemiassa tämä on mahdollista", Kerälä jatkaa.

Suurin osa opiskelusta kuluu käytännön töissä. Perinteisiä luentoja ei ole ollenkaan, ja kirjoja luetaan vain tarpeen mukaan.

"Kirjoja ei vain opetella ulkoa ja unohdeta tentin jälkeen. Asioiden pitää painua oikeasti mieleen", Ahlgren sanoo.

Proakatemian opiskelijat viettävät myös vapaa-aikaansa toimitiloissaan. Opiskelijatapahtumista he osallistuvat lähinnä omiinsa. Jotkut niistä kuuluvat jopa opintojen suorittamiseen.

"Pääasiassa pyörimme muiden proakatemialaisten kanssa", Ojala kertoo.

Hypen osakkaat tähtäävät korkealle eivätkä tyydy pieniin tekoihin. He ovat jo olleet yhteydessä joihinkin amerikkalaisiin yrityksiin.

Mutta suuret suunnitelmat eivät välttämättä riitä.

Valmistumisen jälkeen kaikki Hypen osakkaat eivät luultavasti jatka mukana yrityksen toiminnassa. Keränen tiedostaa tilanteen ja muistuttaa, etteivät kaikki Proakatemiasta valmistuneet edes ryhdy yrittäjiksi.

"Täältä voi lähteä myös muihin töihin. Kuusi kuukautta valmistumisen jälkeen työllistymisprosentti on käytännössä sata. Se on aika suuri ero normaaleihin tradenomiopiskelijoihin verrattuna."

Tosin tradenomeillekin luvattiin 2000-luvun alussa huikeita työllistymisnäkymiä.

Silti Proakatemialla on merkittävä vaikutus nuorten yrittäjien määrään. Tampereella toimii tällä hetkellä noin kymmenen Proakatemiasta alkunsa saanutta yritystä. Vanhin koulutuslinjasta alkunsa saanut yritys on mainos- ja viestintätoimisto Villivisio.

Keränen, Ojala ja Ahlgren uskovat, että Hype voi jonain päivänä olla vielä jotain suurempaa.

Jo valmistuessaan he aikovat olla suurin Proakatemiasta valmistunut yritys.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi