Niklas Räsänen ottelee 7. joulukuuta Barona Areenan Young Lions -nyrkkeilyillassa toisen ammattilaisottelunsa. Silloin Räsänen pääsee jakelemaan iskujaan rytmissä, jonka rumpalitausta on hänelle tuonut.
Räsänen on juuri sitä, mitä suomalainen nyrkkeily tarvitsee viihdyttääkseen yhä suurempia joukkoja: komea kundi, jolla on rämäpäinen tyyli.
”Oon epäortodoksinen nyrkkeilijä, vasenkätinen enkä nyrkkeile koulunyrkkeilytyylillä. Tykkään roikottaa käsiä ja saan sellaisesta vapauden tunteen. Se on varmasti myös katsojista viihdyttävää.”
”Mä ajattelen mun päässä lyöntisarjoja vähän niin kuin rumpali ajattelee. Pa-pa-pa-pa-pa... Mulla on päässä rytmi, jota mietin.”
Lue Niklas Räsäsen blogia Cityssä!
Viihdyttäminen ei kuitenkaan ole itsetarkoituksellista. Räsänen uskoo pystyvänsä parhaimpaansa, kun haastaa itsensä osaamisensa rajoille.
”Mulle ottelu tai otteluharjoitus on sellainen taiteellinen kokemus, jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Olen rytminen ottelija ja teen äkkinäisiä rytminvaihdoksia. Tykkään siitä, kun teen hienon suorituksen, joka ei oo ihan perusjuttu. Saan itsevarmuutta ja hyvän fiiliksen, kun onnistun sellaisessa vaikeammassa jutussa.”
Räsäsen nyrkkeilyura sai alkunsa miehisestä rehvastelusta.
”Katsoin nyrkkeilyn SM-kisoja telkkarissa ja ajattelin, että ei toi nyt niin kovaa hommaa ole. Juteltiin kaverin kanssa, että vähän jos treenais, niin pärjättäis tuolla. Se jäi jotenkin kytemään”, sanoo telinevoimistelua ja jalkapalloa nuoruusvuosinaan harrastanut Räsänen.
Ajatus sai kyteä siihen saakka, että Räsänen muutti silloisen tyttöystävän, nykyisen vaimonsa perässä Helsinkiin. Punttisaliksi valikoituneella Sporttikujalla Herttoniemessä harjoiteltiin myös nyrkkeilyä Helsingin Urheiluseuran treeneissä.
”Näin, kun kundit treenaa ja halusin päästä itsekin testaamaan. Valehtelin valmentajalle, että olen treenannut muualla vuoden ja pääsin suoraan kilparyhmään.”
Nyrkkeilyuran alku ei ole helppo, ainakaan 20-vuotiaana kilparyhmässä.
”Kyllä siellä luulot otetaan pois. Mulla oli siihen aikaan irokeesi ja tatuointeja ja valmentaja katsoi, että mikähän riikinkukko toi on. Kypärä kolisi jonkin aikaa ja tosi usein treenien jälkeen särki päätä. Ajattelin aina, että jonain päivänä tää kääntyy ja sitten jollain muulla on pää kipeä.”
Kiltiksi itseään nimittävällä Räsäsellä oli tuntui aluksi pahalta lyödä toista kovaa.
”Aluksi pyytelin anteeksi, jos löin vähän kovempaa.”
Myöhäisellä iällä aloittaminen aiheutti epäilyksiä. Nyrkkeily pitäisi kuulemma aloittaa viimeistään 15-vuotiaana, jotta perusasiat ehtivät iskostua. Kahdesti päivässä, kuutena päivänä viikossa treenaaminen saa kuitenkin aikaan tuloksia.
”En tiedä, onko ollut jopa parempi, että aloitin myöhään.”
Räsänen nousi nyrkkeilypiireissä esiin voittamalla keväällä Suomen mestaruuden. Amatööripuolella tulivat rajat kuitenkin pian vastaan.
”Olisin halunnut päästä arvokisoihin, mutta mua ei valittu Suomen mestaruuden jälkeen EM-kisoihin. Mulla on aina ollut ammattiurheilu tavoitteena ja amatööripuolelle oli vaikea saada enää latausta.”
Räsänen teki diilin Pekka Mäen P3 Boxingin kanssa ja elokuussa oli aika avata ammattilaisura pistevoitolla Bulgarian Tzvetozar Ilievista.
”En silloin vielä tiennyt, miltä tuntuu ottaa vastaan kova lyönti pienemmillä hanskoilla ja ilman kypärää, joten se jännitti hieman. Hieman ajattelin myös sitä, että haluan tehdä ammattilaisdebyytistä hienon ja vaikuttavan matsin.”
”Olin tyytyväinen, vaikka tiedän, että pystyn parempaan. Sain kuitenkin kuulla jengiltä, että ne tykkäsivät. Se on tärkeää.”
Joulukuun matsissa vastaan asettuu ensimmäisessä ammattilaisottelussaan nuori puolalainen Norbert Olek. 20-vuotiaalla Olekilla on tausta potkunyrkkeilyssä, jossa hän on ottanut muun muassa nuorten EM-hopeaa. Suomalaisista kehään nousevat myös paluun tekevä Eva Wahlström, WBA-titteliään puolustava Edis Tatli, Niko Jokinen, Jussi Koivula ja Eemeli Katajisto.