Joukko Suomen yökerhoyrittäjiä, "Tolkku käteen alkoholiverotuksessa" -Facebook-yhteisö sekä Muusikkojen liitto järjestävät tulevan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 02.00 ”Hiljainen minuutti” -nimisen tempauksen.
Yökerhot hiljenevät Suomen alkoholipolitiikan tai pikemminkin holhouspolitiikan myötä vaarassa olevien ja jo menetettyjen työpaikkojen puolesta. Uhattuna ovat tuhansien ravintola- ja panimotyöntekijöiden, muusikoiden ja esiintyvien taiteilijoiden sekä lukuisten muiden toimialaan liittyvien ammattikuntien työpaikat.
Eduskunnan harkintaan on tulossa ehdotus yökerhojen jatkoaikalupien epäämisestä, tarkoittaen sitä, että yökerhot saattaisivat vuoden 2015 alusta alkaen sulkeutua jopa kaksi tuntia nykyistä aiemmin. Suomalaisten muusikoiden tekemistä vuosittaisista n. 45 000 keikasta n. 30 000 keikkaa järjestetään yökerhoissa ja klubeilla (2012). Jatkoaikalupien epäämisellä ravintoloitsijoiden heikentyvä taloustilanne johtaisi n. 10 000-15 000 keikan vähentymiseen, koska ravintoloilla ei olisi enää varaa panostaa viihdeohjelmaan.
Uusimpana ilmiönä holhouspolitiikan ja Viron viinarallin tuloksena on odotettavissa laajat YT-neuvottelut useissa suomalaisissa panimo- ja palvelualan yrityksissä. Palvelualojen liitto (PAM), Matkailu- ja Ravintola-alojen liitto (MaRa), ravintoloitsijat, Panimoliitto ja Muusikkojen Liitto vastustavat aukioloaikojen lyhentämistä.
”Tätäkö Arkadianmäellä todella haluaan? Väheneviä verotuloja, nousevaa työttömyysastetta, valvomatonta kotikäyttöä ja pimeän viinan myyntiä?” kysyy Antti Raunio, Night People Groupin toimitusjohtaja.
Myös muusikot ja taiteilijat ovat huolissaan hallituksen suunnitelmista. ”Kun ihmiset lakkaavat ostamasta levyjä ja siirtyivät nettiin, monet ammattimuusikot ja bändit koettavat pysyä leivänsyrjässä lisäämällä keikkailutahtia. Jos ehdotettu rajoitus- ja holhouspolitiikka menee läpi, kotimainen musiikintarjonta köyhtyy ratkaisevasti. Jos ravintoloilla ei tiukennusten jälkeen ole varaa ostaa esiintyjiä yhä useampi ammattimuusikko joutuu etsimään muita töitä tai liittymään suoraan työttömyysjonoon. Yhä useampi aloitteleva muusikko ei puolestaan edes pääse hankkimaan tärkeää keikkakokemusta. Laitevuokrafirmoja menee nurin, samoin kuljetuspalvelujen tarjoajia. Ääni- ja valoihmisten työmahdollisuudet vähenevät myös", toteaa muusikko ja kirjailija A.W Yrjänä.
Ensi launtaiyön hiljaisella minuutilla halutaan herättää kansalaisia miettimään mahdollisia lakimuutoksia ja sitä, miten ne koskettavat heidän elämäänsä. Hiljaisen minuutin aikana mukana olevien yökerhojen henkilökunta lopettaa työnsä hetkellisesti, musiikki seisahtuu ja varmasti monessa paikassa kysytään: "Haluammeko, että tulevaisuudessa Suomessa loppuu juhliminen näin aikaisin, kun muu Eurooppa jatkaa aamuun saakka?” On syytä uskoa, että vastaus on kielteinen.
Katso tarkemmat tapahtumatiedot Hiljaisen minuutin Facebook-eventistä.
Tolkku käteen alkoholiverotuksessa -yhteisö Facebookissa.
10 kommenttia
Sivustaseuraaaja
27.1.2014 14:36
Miksei voitaisi edes kokeilla pudottaa alkoholivero Viron tasolle ja poistetaan yökerhojen aukiolorajoitukset? Vähän epäilen, että kansa kuitenkaan joisi itseään sukupuuttoon.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kansalaisaloite
27.1.2014 18:33
Kansalaisaloite tästä asiasta muuten baarit saavat pian olla aika 14-16
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Strummer88
27.1.2014 20:07
Itse en näe ehdotuksessa mitään ongelmaa, etenkään muusikoiden osalta. Jos ovet suljetaan esimerkiksi kello 2:00, niin yhtyeet ehtivät hyvin aloittamaan 23:00 ja soittamaan vaikka parin tunnin setin. Tämä olisi itseasiassa positiivista, sillä nykyiset soittoajat ovat mielestäni välillä täysin poskettomia (yhtyeen pitäisi aloittaa 23:00, mutta vasta lähempänä 00:00 alkaa soittaminen). Tämän uudistuksen seurauksena voitaisiin Suomeen saada kunnollinen klubikulttuuri, jossa musiikin soittaminen voitaisiin aloittaa jo 20-21:00 (riippuen yhtyeiden määrästä). Soiton jälkeen fiilistelijät voisivat jäädä vielä tunniksi tai pariksi juomaan, ja musiikin kuuntelijat pääsisivät ajoissa kotia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ulla
27.1.2014 21:23
Taisi olla niin, että jos ravintolat joutuvat sulkemaan kahdelta, johtaa se merkittävään tulonmenetykseen, joka taas johtaa siihen, ettei ravintoloilla ole varaa hankkia esiintyjiä.
Fucksuomi
27.1.2014 20:51
Siis kansanedustajathan ajattelevat omaa parastaan. Puhuvat köyhien puolesta mutta eivät tiedä mitä köyhyys on.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
27.1.2014 21:45
Jos yökerho on auki 23-04 tai 22-04 niin kyllä sen saman viinamäärän saa myytyä 20-01 tai 20-02. Itse en ole ymmärtänyt koskaan mitä järkeä on jonottaa yökerhoon joskus puolen yön tienoilla kun tuntia tai kahta aikaisemmin riittää kun kävelee ovelle ja ostaa lipun. Riippuen tietysti ihmisen työajoista ja mukautumiskyvystä voisi olla jopa paljonkin parempi seuraavan tai seuraavien päivien kannalta jos valomerkki tulisi aikaisemmin.
Tuleeko haittaa sitten loputtomien aikaisemmin alkavien kotijatkojen muodossa?
Onko aika kypsä sille että ihmiset menisivät yökerhoon aikaisemmin? Jos sitten taas ajatellaan esiintyviä taiteilijoita niin kai ne esiintymispaikalle ehtivät yhtä lailla vaikka klo 22.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jallukolalla
28.1.2014 01:19
Mitä tarkoittaa yökerho? No sitä, että se on yöllä auki.
Vastaa kommenttiinNo mitä sitten, kun niiden aika päättyisikin parituntia aikaisemmin?
No siitähän tulisi sitten iltakerho.
No lapsille iltapäiväkerho ja aikuisille yökerho joten jätetäämpä siihen kummiskin se tauko näiden kerhojen väliin ja annetaan niiden olla auki kuin nytkin ja lisätään siihen jotta pe-la-su välisinä öinä saisivat olla auki aamuun asti jotta jotakin rajaa viikolle jäisi... ;-) Viinaveron nostolla ei ole kulutukseen merkitystä, mutta valtion saamaan tuottoon sitäkin enemmän...
Jos päättäjät haluaa jotta ei viinaa enää yöllä kahden jälkeen niin silloin boikotoikaa kaikkia joilla on mahdollisuus boikotoida päättäjiä. Älkää menkö esiintymään, tarjoilemaan, kuljettamaan jne... sellaisiin paikkoihin joissa on päättäjiä ja heidän avustajiaan vaan kaikilla on oikeus tehdä työtä siellä missä kukin haluaa. Pakkotyöhönkään ei ole oikeutta laittaa sanoo perustuslaki ja sehän kieltää orjatyön...
Vastaa kommenttiin
Punkahtava Barbara
28.1.2014 19:52
Tästä teemamusiikkia Hiljaisen minuutin viettoon Punkahtavan Barbaran sulosoinnuin: http://www.youtube.com/watch?v=XqcimWyjC0Q
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
deeteeämmä
3.2.2014 00:35
Hiljainen heti eräässä ravintolassa: http://www.youtube.com/watch?v=h_S0WEc4YSY
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Holhouspolitiikkaa
23.6.2014 15:02
"Jos yökerho on auki 23-04 tai 22-04 niin kyllä sen saman viinamäärän saa myytyä 20-01 tai 20-02."
No aika usein kun tulee lähdettyä keikalle tms. yöelämään, menee rutiini seuraavasti. Töistä kotiin, perusaskareet, ruuan valmistus+illallinen, suihku/sauna, hetki chillailua kotisohvalla, ehkä olut/pari, jonka jälkeen kaupungille tapaamaan kavereita, johonkin ravintolaan jossa voi keskustella. Tässä vaiheessa kello on jo vääjäämättä vähintään 21.00. Yleensä juttua riittää, kun näin aikuisiällä kavereita näkee harvemmin. Aika usein tulee jopa kiire ehtiä sinne keikalle. Ei kauheesti huvita puskea suoraan duunista hikisenä työvaatteissa baariin, sehän se on kivaa ja rentouttavaa.
Monet yökerhojen asiakkaan (18-35v.) tekee myös vuorotyötä (ts. paskavuoroja), ja pääsevät töistä eritoten viikonloppuisin normaaliväestöä myöhemmin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin