10 vinkkiä kestävään pukeutumiseen

Mieti, mitä vaatteelta tahdot, osta kallista ja korjaa reiät.

Kuva: Alexandr / Fotolia

Suomalainen vaatemerkki ja perheyritys Arela järjesti torstaina 10. syyskuuta Helsingin-liikkeensä takapihalla keskustelutilaisuuden kestävästä pukeutumisesta. Paneelissa pohdittiin muun muassa sitä, mitä kirppistrendi merkitsee vaatteiden kulutukselle, miten vaatteita tuottava yritys voi toimia ekologisesti sekä sitä, mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä muuttaakseen oman vaatekaappinsa kestävämmäksi. Keskustelemassa olivat muotoilun professori Jaana Beidler ja muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta, Musla-blogista tuttu suunnittelija ja stailisti Kirsikka Simberg, Coston ja Pure Wasten perustaja ja yrittäjä Hannes Bengs sekä Radio Helsingin päätoimittaja ja pukeutumisestaan tunnettu Maria Veitola. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Helsinki Design Weekin ja Raikastamon kanssa. 

City poimi keskustelusta panelistien täsmävinkit parempaan vaatekulutukseen ja kestävän pukeutumiseen.

1. Yksinkertaista: käy kaupoissa

Järkevä kuluttaminen alkaa pitkäjänteisellä Sherlock Holmes -tutkimustyöllä. Ota Watson mukaan ja tutustu paikallisiin liikkeisiin, niiden tuotanto-, muoti- ja myyntifilosofiaan ja selvitä, ovatko ne linjassa omien arvojesi kanssa. Tutustu yrittäjiin ja ihmisiin, jotka tekevät vaatteet. Jos sinulla on ostamaasi vaatteeseen ja sen valmistajaan suhde, pidät vaatetta suuremmassa arvossa ja pidät siitä parempaa huolta.

2. Tutustu materiaaleihin

Tämä on paras osuus - nyt vaatteita saa sovitella mielin määrin. Selvitä kokeilemalla ja hypistelemällä, mistä pidät ja osta vain sitä, mikä sinua miellyttää. Tarkista vaatteen ompeleet ja saumat. Ota tavaksesi lukea jokaisen vaatekappaleen materiaalimerkinnät ja pesuohjeet. Ja muista, että vaikka puuvilla on luonnonmateriaali, ei se tee sitä ekologiseksi (WWF:n mukaan yhteen puuvillakiloon tuhraantuu 20 000 litraa vettä).

3. Mieti, mitä vaatteelta tahdot

Vaatehamstraajien klassikkoneuvo: harkitse ostoksiasi yön yli ja mieti, tarvitsetko vaatetta vai et. Onko se sellainen, jota voit kuvitella käyttäväsi vielä ensi vuonna, viiden vuoden päästä tai jopa säilyttäväsi tuleville sukupolville?

4. Osta kallista

Okei, kaiken ei tarvitse olla superhintavaa, muttei myöskään alelaarista. Totuus kuitenkin on, että kun satsaat vaatteeseen, kannat sitä ylpeydellä ja pidät siitä parempaa huolta. Muista kuitenkin, että kallis hinta ei ole merkki ekologisuudesta, vaikka kallis tuote on halpaa todennäköisemmin sekä eettisempi että ekologisempi.

5. Osta klassista ja ajatonta

Sesongin kreisi trendihömpötys tuskin on kestävä klassikko. Vaate, joka on tyylikäs aina, on käyttökelpoinen aina. Esimerkiksi miesten puku (pienillä muutoksilla) on ollut muodissa ikuisuuden. 

6. Ota selvää, mikä on tuotteen tarina

Mikä on kiinnostavampaa: tusinatuotanto halpatyövoimalla vai kadotetusta lompakosta inspiraationsa saanut savolaissuunnittelijan mallisto, jonka jokaisessa vaatteessa on ylimääräinen tasku? Tuote on mielenkiintoinen, kun sillä on tarina. Kun tiedät, missä ja miten vaate on syntynyt, pidät siitä automaattisesti parempaa huolta. Mitä enemmän asiakkaat kyselevät ja yritykset kertovat, sitä läpinäkyvämmäksi prosessi muodostuu koko alalla. Jos sinulle ei osata kertoa, jätä vaate ostamatta. 

7. Pidä huolta vaatteistasi

Shokkiylläri: vaatteen peseminen ei ole huolenpitoa (eikä mikään ympäristöteko). Farkut raikastuvat pakastimessa ja tahra lähtee täsmähoidolla. Säilytä vaatteet henkarilla tai viikattuna myttyjen sijaan, kampaa nukat ja rasvaa nahka. Tuuleta, älä pese. Jos et tiedä mitä tehdä, kysy liikkeestä, miten vaatetta tulee huoltaa. 

8. Käytä samaa kuin kumppani 

Jotkut vaatteet sopivat iästä ja sukupuolesta riippumatta kaikille. Pillifarkut eivät ehkä kuulu tähän sarjaan, mutta vaikkapa ylisuuri syystakki voi sopia monelle. Jos samaa takkia voi käyttää siskon, puolison tai lapsen kanssa vuorotellen, saa siitä kaiken käytön irti.

9. Korjaa rikkinäiset vaatteet

Milloin olet viimeksi tarttunut neulaan ja lankaan (muulloinkin kuin nappia ommellessa)? Sukat voi parsia ja ratkenneet saumat ommella. Jos olet ostanut vaatteesi paikalliselta yritykseltä, vie se liikkeeseen korjattavaksi tai kysy sieltä neuvoa korjaamiseen. Älä heitä rikkinäistä vaatetta pois. 

10. Luovu vanhoista, älä rohmua uutta

Kirppistely ja vaatekaapin kuratointi on niin muodissa, että melkein kyllästyttää. Vaikka kierrätys on pohjimmiltaan järkevää, johtaa se helposti kevytkenkäisempään ostamiseen; "tämänhän voi sitten myydä eteenpäin". Kirpparimyyjä ostaa toiselta sen, mitä itse myy ja tulee torilta täysien kassien kanssa kotiin. Muista, että tärkeintä ei ole päästä eroon vanhasta, vaan olla hankimatta tilalle uutta. 

Kirsikka Simberg, Kirsi Niinimäki, Maria Veitola, Hannes Bengs ja Jaana Beidler. Keskustelua moderoi Viivi Arela.
Kirsikka Simberg, Kirsi Niinimäki, Maria Veitola, Hannes Bengs ja Jaana Beidler. Keskustelua moderoi Viivi Arela. Kuva: Tiia Rantanen

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi