Muotianarkisti Vilma Riitijoki

Vaatesuunnittelija Vilma Riitijoki kieltäytyy suunnittelemasta vaatteita niille, joiden vaatekaapin sisältö vaihtuu kolmen kuukauden välein.

Vaatesuunnittelija Vilma Riitijoki on  kaunis myös kameran edessä. Kuvauspaikka: Luonnontieteellinen museo
Vaatesuunnittelija Vilma Riitijoki on kaunis myös kameran edessä. Kuvauspaikka: Luonnontieteellinen museo

Vilma Riitijoki istuu sirot kädet rennosti sylissään. Hänellä on oikean käden sormissa kaksi laastaria. Vuoden Nuori Suunnittelija 2011 voitto on teettänyt töitä. Hämeen ammattikorkeakoulussa vaatetusmuotoilua opiskeleva 22-vuotias Riitijoki on herännyt viimeiset kaksi viikkoa aamuviideltä ja mennyt nukkumaan yhden maissa yöllä. Työpäivät ovat venyneet 16 tuntiin.

"Kun projektin saa valmiiksi, voi olla tyytyväinen itseensä. En usko, että muotia voi tehdä ilman ylitöitä."

Jos käyttää vuosia takkia, joka estää käsien vapaan liikkumisen, rajoittuneisuus jää kehoon.

Vilma Riitijoki on monipuolinen ja selkeän oman tyylin omaava suunnittelija. Näin sanovat Riitijoen voittaman kisan tuomarit. Hän on myös ekologinen, käyttää osittain kierrätysmateriaaleja ja pyrkii suunnittelussaan ajattomuuteen.

"Haluan että vaatteeni ovat sellaisia, joita voi antaa eteenpäin lapsilleen. Ekologisuus ei ole pelkästään kierrätystä. Ekologinen vaate voi olla vaikka muovia, jos se on kestävä ja monikäyttöinen."

Riitijoki pohtii myös vaatteidensa vaikutusta mieleen. Niiden pitää olla istuvia, jotta liikeradat eivät rajoitu. Jos käyttää vuosia takkia, joka estää käsien vapaan liikkumisen, rajoittuneisuus jää kehoon. Hyvin istuva takki lisää käyttäjän itseluottamusta.

Suunnittelijan tarkoituksena on luoda kantajalleen sopiva vaate. Siksi hän haluaa ensin keskustella asiakkaan kanssa tämän tarpeista ja persoonallisuudesta. Riitijoki käyttää vaatteissaan väripsykologiaa, joka on tuttua esimerkiksi sairaaloista, kouluista ja pikaruokapaikoista.

Asiakkaan mieltymysten lisäksi lopputulokseen vaikuttaa muoto. Vilma Riitijoki on intohimoinen muotohullu.

"Muodot korostavat kauneutta. Saan niistä nautintoa, kaavoituksesta valmistukseen. Jopa vaatteiden tekniset piirustukset inspiroivat minua muotojen ja rytmien takia. Yhdistelen usein kaarevaa ja terävää."

Riitijoki tuo kotiinsa löytötavaroita vain muodon vuoksi. Luonnossa hän hypistelee oksia ja kiviä. Viimeisimpänä suunnittelija poimi mukaansa vaahteranlehden.

Muotojen lisäksi Riitijoki ihailee omapäisyyttä. Sitä löytyy Jean Paul Gaultierista.

"Gaultier on itsepäinen ja tekee kamaliakin juttuja. Hänellä on kaikki kunnossa, hyvä työpaja, hyvät välineet ja laadukkaita vaatteita."

Samaa Riitijoki haluaa tarjota tulevaisuudessa hänen vaatteitaan tekeville Suomessa ja Virossa. Hyvät laitteet, työn turvallisuus, mielekkyys ja korvaus ylitöistä on etusijalla. Se näkyy myös hinnoissa. Voittomalliston vaatteet maksavat jopa tuhat euroa. Oikea eettisyys on kallista ja ekologisuus arvokasta. Jos asiakkaalla ei nimittäin ole arvot kohdallaan, suunnittelija kieltäytyy töistä.

"Kaikille ei voi tehdä vaatteita ja niissä tilanteissa asiakas voi teettää pukunsa missä muualla tahansa. Stereotyyppinen hippi on kaikkein vähiten asiakkaani."

Vilma Riitijoen voittomalliston inspiraatio, Lailai,  soitti suunnittelijalle voiton julkistamisen jälkeen. Tämä oli  ensimmäinen kerta, kun Riitijoki oli yhteydessä muusaansa.
Vilma Riitijoen voittomalliston inspiraatio, Lailai, soitti suunnittelijalle voiton julkistamisen jälkeen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Riitijoki oli yhteydessä muusaansa.

Vuoden Nuori Suunnittelija -kisan Riitijoki voitti mallistollaan Lailai. Hän yhdistelee siinä etnisyyttä, ekologisuutta ja luksusta, inspiroituen jugendin täydellisyyden tavoittelusta. Jugend näkyy vaatteiden laadussa, saumarakenteissa ja laatumateriaalien, kuten silkin, käyttönä.

"Löysin antiikkiliikkeessä penkoessani vanhan kaapin takapahvin välistä valokuva-albumin 1900-luvun alusta. Albumissa seikkailee Harald Tanner, ja sen loppupuolella hän muuttaa vaimonsa kanssa Australiaan. Siellä heille syntyy tytär Lailai. Pohdin miten Lailai näki maailman. Hän matkusti ympäri maailmaa ja tutustui aboriginaaleihin. Mallistossa yritän tuoda esiin Lailaissa syntyneen kokonaisuuden, jugendin kohdatessa eksoottisuuden."

Suunnittelijaa kiehtoo historian ja tulevaisuuden yhdistäminen. Historia tarjoaa perinteitä ja kulttuurillisia juuria. Se luo turvaa. Uutta syntyy, kun yhdistää tulevaisuuden.

Muotimaailman mädänneisyyden myöntävä, suunnittelussaan yksinkertaisuuteen pyrkivä Riitijoki haluaa olla ennemmin taiteilija kuin massamuodin suunnittelija. Hänen on ollut vaikea hyväksyä omaa uravalintaansa. Nykymuoti ei Riitijokea inspiroi ja vaikka sitä tekemällä saisikin taloudellista turvaa, sen pinnallisuus ja asenne on este.

"Kuulin puolen vuoden sisään sitaatin: ’We don’t care about the law, this is fashion.’ Muodilla pitäisi olla muitakin tarkoituksia kuin saada ihmiset ostamaan jatkuvasti uutta."


http://www.vilmava.fi
http://www.ajanpyora.org



Lue Styleguiden näköisversio tästä! Miltä näyttää? Kerro mielipiteesi täällä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi