Hallituksen ajama hallintarekisteri on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa ja Jari Hanska on yksi asian parissa pitkään painineista toimittajista. Valtionvarainministeriö järjestää tänään hallintarekisterin taustoihin liittyen tiedotustilaisuuden, johon Hanska toivoi pääsevänsä mukaan, mutta pääsy evättiin luottamuspulaan vedoten ja materiaalit luvattiin lähettää Hanskalle jälkikäteen. Hanskan julkinen Facebook-päivitys sai pallon liikkeelle ja tuhansien jakojen ja muun muassa Hesarin jutun aiheuttaman paineen seurauksena ministeriön viestintäjohtaja ja alkuperäisen pääsykiellon asettanut Liinu Lehto kertoi STT:lle, että kaikki toimittajat, myös Hanska, ovat tervetulleita tilaisuuteen.
Hanska kirjoitti eilisessä päivityksessään myös, että tilaisuuteen on kaavailtu haastattelu-, siteeraus- ja twiittauskiellot, mutta toimittajat saavat käyttää taustatietoja. Olisi kiinnostava tietää, vaikuttaako tilaisuuden muuttuminen avoimemmaksi muutoksia myös sisältöön?
Hanskan väitettiin rikkoneen journalistin ohjeiden kohtaa 17, jossa kerrotaan että haastateltavalle pitää kertoa, jos haastattelua käytetään useassa eri välineessä. Hanska rikkoi ministeriön mukaan tätä pykälää, koska Eduskunta-näytelmissä käytettiin muun muassa Hanskan Voima-lehteen tekemää haastattelua. Hanskan mukaan näytelmän lainauksissa oli kyse normaalista tiedotusvälineiden siteerauksesta.
Homman ytimessä on kuitenkin Sipilän ajan muotisana luottamus, jonka Hanska on menettänyt valtionvarainministeriön silmissä. Miksi kenenkään toimittajan pitäisi ansaita ministeriön luottamus? Hänen tekemisistään ei ole kanneltu Julkisen sanan neuvostoon, joka varsinaisesti päättää journalistin ohjeiden rikkomisesta. Ministeriöllä puolestaan on velvollisuutensa toimittajia kohtaan, sillä valtionhallinnon viestintäsuositus korostaa hallinnon ja median yhteistyötä.
Hanska toimii taustatutkijana Susanna Kuparisen ohjaamassa Eduskunta III – satiiri yhden totuuden maasta -näytelmässä. Parhaimmillaan Ryhmäteatterissa pyörivä esitys on entistä enemmän suositeltavaa katsottavaa VM:n vastahankaisuuden valossa. Näytelmät luottavat siihen, että totuus on tarua ihmeellisempää ja niiden absurdi voima kumpuaa, valitettavasti, tosielämän käänteistä. VM:n lausunto lehden sivuilla ei välttämättä herätä samanlaista tunnetta kuin sama näyteltynä lavalla. Yle kutsuu näytelmää “tyrmääväksi esitykseksi, täynnä tyrmäävää asiaa. Sitä lajia, joka kouraisee niin aivoja kuin sydäntäkin”. Hesari kiinnittää huomiota siihen, miten näytelmä muistuttaa ansaitusti siitä, miten media päästi Sipilän liian helpolla vaalien alla ja osallistui sankaritarinan rakentamiseen.
Entä onko Hanska sanonut jotain kiinnostavaa jutun keskiössä olevasta hallintarekisteristä? Kyllä, paljonkin. Hän on esimerkiksi tehnyt osuvia ennustuksia lähitulevaisuuteen jo vuonna 2011 kirjoittamassaan Voima-lehden blogissaan. Silloin hän mainitsi suomalaisen sijoitustoiminnan suurimpien kuprujen liittyvän hallintarekisteriin, jonka avulla omistuksia saadaan piilotettua ja esimerkiksi syyttäjänlaitos ja talousrikostutkijat pitävät sitä keskeisenä veronkierron välineenä. Hän on twiiteissään muistuttanut Soinin takinkäännöksestä hallintarekisterin suhteen ja vaatinut Sipilän omistuksia avoimeksi. Yle Areenalta löytyvässä Uutispuntarissa hän sanoi hallintarekisteristä, että jos suomalaisen omistusjärjestelmän avoimuutta lähdetään purkamaan hallintarekisterin avulla, on sitä on todella vaikea palauttaa.
Avoimuuteen on ilmeisesti vaikeampi palata kuin luottamukseen, sillä yksi yö riitti siihen VM:n suhtautumisessa Jari Hanskaan. Samalla Valtionvarainministeriön sopivasti Sananvapausviikolle järjestämä viestintätempaus toi mukavasti lisävaloa Hanskan tekemisille.