Onko yritysten jäykät rakenteet murrettu, ja hybridityö tulevaisuutemme?
Mitä virtuaalisemmaksi maailma muuttuu, sitä tärkeämpää on, että muodostamme yhteyden ja kommunikoimme kasvotusten tukeaksemme tätä virtuaalista olemassaoloa. Muutamassa vuodessa maailma on kokenut suurta murrosta työelämän saralla - etätyö on yleistynyt ja mikäli ei ole valmis muutokseen, on vaarana jäädä jalkoihin. Työnteon kulttuuri on muuttunut, ja se vaikuttaa jollain tasolla jokaiseen meistä. On toki myös otettava huomioon, että tässäkään asiassa emme ole tasa-arvoisessa asemassa, sillä on lukuisia töitä, joita ei voi etänä suorittaa.
Termi, jota käytämme etätyön ja toimistolla tehdyn työn yhdistelmästä on hybridityö. Terminä hybridityö on aina ollut olemassa, mutta pandemia ja sitä seurannut etätyökokeilu ovat tehostaneet sen yleisyyttä. Parhaimmillaan siinä yhdistyvät molempien tapojen parhaat puolet.
"Nykyään ihmiset arvostavat työpaikan joustavuutta ja etätyötä, koska sen avulla he voivat keskittyä työhön ja elämään työmatkan sijaan." - Ken MatosOn tärkeää muistaa, että toimisto olisi edelleen paikka, jossa voi tehdä töitä vaikka joka päivä, jos se tuntuu itselle sopivalta. Moni asiantuntijatyötä tekevä kokee yhdistelmän olevan hyväksi ja etätyöpäiviksi valikoituvat ne, joina on suurempia keskittymistä vaativia tehtäviä. Toimistolla käyminen muutaman kerran viikossa tuo työhön sosiaalisia tilanteita, kohtaamisia ja energiaa.
Jotta etänä työskentely onnistuu, vaatii se hyvää, avointa ja toimivaa viestintää, uusia toimintatapoja perehdytyskulttuuriin, työntekijöiden hyvinvoinnin tukemista (mm. oikeat välineet) ja toimintamallien selkeyttämistä. Hybridityön johtaminen vaatii uudenlaista työntekijöiden kohtaamista. Siihen kuuluu paljon haasteita, mutta se on tulevaisuutemme ja siihen kannattaa panostaa.
Muutama asia muistettavaksi, joiden avulla hybridityön onnistuminen on lähempänä:
- Panosta perehdytykseen
- Aseta perussäännöt ja luo tavoitteet
- Ole strateginen viestinnässä. Hyödynnä tarjolla olevia työkaluja ja panosta viestinnän avoimuuteen
- Investoi työpaikkakulttuuriin - etätyössä yhteisöllisyyden tunteen luominen on tärkeää
-SuperAssari Viivi
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari