Ihmisillä on taipumus pyrkiä tasapainoon, myös moraalisissa asioissa. Ihmiset, jotka ostivat ympäristöystävällisiä tuotteita, käyttäytyivät muuten moraalittomammin kuin ihmiset, jotka eivät ympäristöystävällisiä tuottteita suosineet. Ostotapahtumaa seuranneessa tutkimuksessa ekotuotteita suosineet huijasivat enemmän ja lahjoittivat vähemmän rahaa kuin muut. Kun ihminen on osoittanut kunnollisuutensa itselleen tai muille, hänellä on huomattavasti helpompaa joustaa korkeista päämääristään. Onhan hän jo "tehyt osuutensa" ja hänellä on "oikeus" vähän löysätä. Ympäristöystävällisyys on tällainen "oikea", sosiaalisesti suotava valinta, ja siten "oikeuttaa" joustamaan moraalisista odotuksista toisessa tilanteessa.
Toisessa tutkimuksessa jotkut ihmiset olivat valinneet naisen parhaaksi ehdokkaaksi sukupuolineutraaliin tehtävään. Tämän jälkeen ne ihmiset, jotka valitsivat naisen ensimmäiseen tehtävään, valitsivat muita koehenkilöitä todennäköisemmin miehen maskuliiniseen tehtävään. Toisin sanoen, kun ihminen teki sosiaalisesti "oikein" valitsemalla naisen, hänellä oli "oikeus" toimia ennakkoluulojensa mukaisesti seuraavassa tehtävässä.
Kun ihmisiä pyydettiin kirjoittamaan kuvauksia itsestään käyttäen joko positiivisia tai negatiivisia termejä, niin positiivisia termejä itsestään käyttäneet käyttäytyivät jälkikäteen itsekkäämmin (lahjoittivat selvästi vähemmän rahaa hyväntekeväisyyteen.
Julkisesti meillä on voimakas taipumus käyttäytyä siten, kuin mitä sanomme, käyttäytyä johdonmukaisesti puheittemme kanssa. Yksityisesti voimme tehdä toisin. Itse asiassa meillä on vahvat perusteet uskoa, että mitä parempana ihminen itseään pitää, sen moraalittomammin hän yksityisesti käyttäytyy.
5 kommenttia
Anonyymi
15.12.2009 17:42
mailman sivu on ihmiset omaaatuntoaaan rauhoittelleet monella eri tavalla .oikein tekeminen ei ole kaikille mikään itsestäänselvyys .
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.12.2009 09:44
En usko Aapon väitteeseen yleisellä tasolla lainkaan. Tilanne jossa väite pitää paikkansa on vastenmieliset tehtävät. Esimerksi turvallisuuden parantaminen on pakollinen paha ihmislle. Kun homma on jotenkin täytetty ei siitä tarvitse enää välittää.
Vastaa kommenttiinKun on kyse asioista jotka kokee hyviksi niin tilanne muuttuu.
Vastaa kommenttiin
Aapo Puskala
17.12.2009 10:34
Jälkimmäinen anonyymi: tutkimustulokset eivät tue väitettäsi. Esimerkiksi tuo ympäristöystävällisten tuotteiden ostaminen oli vapaaehtoista. Onko sinulla tarjota viitettä tutkimukseen, jossa ilmiö toteutuisi nimenomaan vain vastenmielisten tehtävien osalta? Ja onko sinulla jotain perustetta sille, miksi se toteutuisi vain niiden osalta?
Miksi muuten eko-ostaminen, työntekijän valitseminen tai itsestään kirjoittaminen koettaisiin niin valtavan epämiellyttävänä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.12.2009 11:44
Ai, ekotuotteiden ostaminen on itsensä ylistämistä? Se on vaan osa päivärutiinia, jonka muutin koska se oli konkreettisisti helpoin juttu. En ole hirveästi praissannu itteäni, mitä nyt joskus tunnen olevani idiootti aina kun joku tällaisia kirjoittelee. ;)
Minusta tämä kirjoitus oli vaan osa tätä nykyistä kyynisten 30-jotain juppien ryöpytystä moraalista, jolla yritetään syöttää jokainen ihminen tai tehtävä asia joko mustaan tai valkoiseen rooliin. Ehkä pitää seuraavan kerran kantaa tavaroita kaupassa muovipussilla, ettei kukaan näkis mun ostavan niitä viherpiipertäjien tavaroita. Tai ehkä vaan länttään otsaani leiman "paska ihminen" niin päästään kohdallani nopeasti yli ihmisten the best human in the world -kilpailu asetelmasta ;B mut joo, jokainen tavallaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aapo Puskala
18.12.2009 12:18
Kyynisten? Mahdollisimman kaukana minusta. Ryöpytystä moraalista? Sanoinko minä jossain, kuinka ihmisten tulisi elää elämäänsä? Osta ihan mitä tavaroita haluat, mitä se minulle kuuluu.
Minä kokosin tutkimustuloksia eri lähteistä, ja ne kaikki kertovat samaa asiaa. On kuvaavaa, että ainoastaan ns ekoihmiset ovat ottaneet tästä herneen nenäänsä (ei vain Cityssä, vaan muuallakin). Esimerkiksi yleensä arka aihe, tasa-arvo ja suhtautuminen sukupuoliin, ei ole saanut yhtä ainutta kommenttia.
Ilmeisesti on siis ihan oikeasti niin, että ekoihmiset kokevat olevansa muita parempia, koska vain tutkimus, jossa heidän moraalista käyttäytymista seurataan, saa moisia reaktioita. Ja kaiken lisäksi pointti ei edes ole se, että ekoihmiset olisivat moraalittomampia tms, vaan se, että ns hyvää tekevät ihmiset näyttävät käyttäytyvän muita moraalittomammin yksityisesti, eli että ihmiset, jotka tekevät mielestään oikein ja moraalisesti, usein kokevat "oikeudekseen" joustaa moraalista heti seuraavassa tehtävässä.
Koska yhden asian uskovaisten kanssa pitää olla aina varpaillaan, niin pitää tämäkin sanoa: kysehän ei koske vain ns ekoihmisiä, vaan kaikkia. Ilmiö on siis sama, vaikka tilanne vaihtelee. Mutta jostain omituisesta syystä vain ns ekoihmiset siitä ottavat nokkiinsa, vaikka ei kirjoitus heitä erityisesti koskekaan; yksi tutkimustulos vaan koski heitä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin