Olin joitakin vuosia sitten Bill Dollarsin kanssa New Yorkissa, ja hänen ehdotuksestaan menimme hienoon barbeque-ravintolaan. Kumpikaan ei ollut syönyt Amerikassa härän barbeque-kylkiluita ja se oli Billin mielestä aukko sivistyksessämme, minkä aukon nyt mutustelisimme umpeen.
Vehreässä, avarassa, ikään kuin puutarhamaisessa ravintolasalissa aterioi perhekunnittain jenkkejä kauniisti katettujen pöytien ääressä. Tilasimme yksinkertaisesti häränkylkiluita. Ei eturuokia eikä salaatteja. Ei mitään höpinää.
Jonkin ajan kuluttua tyylikäs tarjoilija kantoi meille lautasemme. Tuijotin edessäni avautuvaa näkymää tyrmistyneenä. Iso lautanen. Ja siinä valtava kasa grillattuja härän kylkiluita sikin sokin kuin taannoiset juutalaisten luurangot Auschwitzin joukkohaudassa. Näissä luissa vain oli paljon enemmän lihaa. Siinä kasassa lautasella saattoi olla hyvinkin kilo lihaa.
”Ei ainakaan tule vähään aikaan nälkä”, Bill totesi.
”Eihän kukaan voi syödä tällaista määrää”, vaikeroin.
Yritimme kaivella kasojamme ja laskea kylkiluumme. Niitä oli kummallakin ainakin kymmenen. Ruoan liiallinen määrä synnytti niin epäesteettisen vaikutelman, että ruokahaluni katosi sen sileän tien.
Sain kalutuksi lihat parista luusta. Sen jälkeen vatsaani ei mahtunut mitään. Loput kahdeksan luuta heitettiin ravintolan roska-astiaan. Härkää oli siltä osin lihotettu turhaan, ja muutama häränrehun viljelysaari meni hukkaan.
Mitä asiakkaita nämä amerikkalaiset ravintolat kuvittelevat ruokkivansa?
Olemmeko me eläimiä? Siis luultavasti isoja koiria, joille tuodaan eteen valtava liha- ja luuannos.
Vai muonitetaanko jenkkiravintoloissa yli 140-kiloisia ihmisläskikasoja, joiden epänormaalit ruoansulatusbakteerit huutavat kaiken aikaa lisää käsiteltävää ainetta?
Vai voisiko olla niin, että joku normaalikin ihminen tarvitsee lähes kilon lihaa vatsaansa tullakseen vuorokauden verran toimeen? Olisiko meidän siinä tapauksessa pitänyt tilata vielä alkupalat ja caesarsalaatti sekä jälkiruoka?
9 kommenttia
Anonyymi
17.8.2010 16:36
No kyllähän nyt kilo hyvää lihaa uppoaa koska vaan? :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.8.2010 17:34
Toisinaan ovat annoskoot turhan isoja Suomessakin, varsinkin pubiruokaa tarjoavissa ravintoloissa. Olisi hyvä, jos ruokaa voisi useammassa paikassa tilata nälän ja kukkaron mukaisen määrän. Kahta kokovaihtoehtoa tarjotaan yleensä vain jostain salaatista, jota nyt pystyy syömään suuremmankin annoksen. Itse tykkään välillä tilata pihvin, mutta pienikokoisena naisena en jaksa syödä mukana tulevaa lisuketta kokonaan, varsinkaan jos lisukkeena on ranskalaisia. Olisi mukavaa, jos ruokaa ei tarvitsisi heittää roskiin ja samalla säästäisi pari euroa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
peukkudotcom
17.8.2010 22:03
Vielä ikävämpää on liian pienet annokset. Ts. eri annoskokoja tarjolle!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.8.2010 13:36
^^No ei ne ranskalaiset siinä annoksessa juurikaan sitä hintaa lisää, että ellei äiti ole pieksänyt tajuntaan että lautaselle ei saa jättää ruokaa kun ETIOOOPPIAN pullomahat kärpässilmäiset näkee nälkää, niin ei sitä lautasta tarvitse puhtaaksi nuolla.
Ja tuleepahan jotain syömistä näille vaihtoehtoihmisille jotka gourmettaa ravintolan roskiksilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Walter de Camp
18.8.2010 14:49
Olisi mielenkiintoista nähdä millainen pullomaha sinäkin olet, anonyymi 13:36. Tai tulet olemaan. Naudanlihan tuotanto rasittaa ilmastoa enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Jos niistä fucking naudoista vielä yli puolet jää syömättä liian isojen annosten takia, niin mitä järkee?
Itse joka tapauksessa valitan asian epäesteettisyydestä. Annos on niin iso, että se alkaa ällöttää. Tuntee itsensä eläimeksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.8.2010 16:16
^^ Toki on tiedossa, etteivät ranskikset ole annoksen kallein osanen. Lähinnä ajattelin, että olisi ravintolalta mukava ele tarjota vaihtoehtona pari euroa halvempaa settiä pienemmillä ranskalaisilla ja miksei pienemmällä pihvilläkin. Liian täyteen ahdetun lautasen lisäksi puoliksi syödyn näköinen annos lojumassa pöydässä tai matkalla takaisin keittiöön on tosiaan sekä epäesteettinen että epäekologinen. Lautasta ei ole pakko nuolla puhtaaksi, mutta jos ruoan hävikkiä voisi sinänsä pienillä teoilla vähentää, voisi näin yhtä hyvin tehdä.
Itse asiassa jotkut ravintolat tarjoavat mistä tahansa listan ruoasta puolikasta versiota, mutta vain alle 12-vuotiaille. Outoa tämäkin. Miksi ei pieniruokainen tai syystä tai toisesta ei-niin-nälkäinen aikuinen saa tilata pienempää annosta, jos kerran sellaisen laatiminen onnistuu?
Terv. anonyymi 15.8. klo 17.34
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Walter de Camp
18.8.2010 20:59
Mä olen aina halutessani onnistunut tilaamaan lastenannoksen, koska kukaan tarjoilija ei ole pystynyt todistamaan, että mä olisin aikuinen!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
20.8.2010 16:34
Sinänsä ei liity artikkeliin, mutta barbeque -kirjoitusmuoto on väärä. Se on barbecue. Lyhenteessä käytetään kylläkin q-kirjainta vrt. bbq.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.8.2010 11:53
Sä halusit lihaa-sä sait lihaa.
En ymmärrä asetelmaa hyvä omatunto/pieni annos lihaa.
Itse joka tapauksessa valitan asian epäesteettisyydestä. Annos on niin iso, että se alkaa ällöttää. Tuntee itsensä eläimeksi.
On joidenkin maailma mennyt aika herkäksi paikaksi. Miehen eteen tuodaan reilu annos lihaa ja hyvä ettei mies purskahda itkuun. Taitaa olla naisen kasvattama lapsi tämä Waltteri.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin