LinkedIn mestarit Tom Laine, Juho Toivola ja Aki Ahlroth järjestävät kapinan pönöttäviä HR-tapahtumia kohtaan ja järjestävät HR Mestarien kiertuekeikan Tavastialla 28.2.2018.
Suomen LinkedInin verkottunein Mestari Tom Laine vieraili Cityn toimistolla ja kävi Mediaparoni Ilkka Lavaksen juttusilla Cityn studioilla. Mestari ja Paroni keskustelivat HR markkinan muutoksesta ja kaupunkielämän digitalisaatiosta. Katso haastattelu:
Menestystä urallesi. Menestystä elämääsi!
Ilkka Lavas
CEO, Co-Founder
City Family - paremman kaupunkielämän puolesta
City Dev Labs, TableOnline, EatAndTheCity, Eat & Improve Media
Startup-kulttuuri käy loppuvuodesta tavanomaista kuumempana, kun yksi maailman merkittävimmistä sijoittaja- ja kasvuyritystapahtumista lähestyy. Kaikki odottavat kuumeisesti yhtä tapahtumaa – Slushia. Mikä Slush oikein on ja miksi se on kaikkien huulilla? Entä miksi startup-yritykset ovat niin haluttuja työpaikkoja?
Slush on kasvanut valtavaksi spektaakkeliksi
Kaksipäiväinen kasvuyritystapahtuma Slush työ yhteen kasvuyritykset, kansainväliset sijoittajat, suuryritykset ja median nyt jo kahdeksatta kertaa. Slush on vuosien saatossa kasvanut pienestä 300 ihmisten tapahtumasta massiiviseksi 15 000 hengen spektaakkeliksi, josta kuhistaan ympäri maailmaa. Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä kertoo YleX:n haastattelussa, että Slushista pyritään rakentamaan ”maailmanluokan showta”, jonka teemat pyörivät yrittäjyyden ympärillä, mutta jotka myös kiinnostavat suurta yleisöä, eli myös niitä, jotka eivät itse ole startup-yrittäjiä. Slush tuo piristystä ja jotain aivan erilaista muuten usein niin harmaaseen marraskuuhun.
Mikä startupissa työskentelyssä kiinnostaa?
Miksi startupissa työskentely sitten kiinnostaa niin monia? Startup-yritysten kulttuurista löytyy monia yhdistäviä tekijöitä:
1. Rento ilmapiiri ja matala organisaatiorakenne: Organisaatiorakenne on perinteisesti matala, mikä luo rennompaa ilmapiiriä ja lisäksi päätöksenteko on nopeaa. Samaan aikaan kynnys omien mielipiteiden esittämiseen on matala, sillä kaikkia kuunnellaan ja kaikkien ideat otetaan vakavasti.
2. Jokaisen työpanoksella on merkitystä: Tämän lisäksi jokaisen henkilön työpanoksella on suuri merkitys – startupissa kukaan ei varmasti jää ilman vastuutehtäviä. Vastuun ja omien projektien saaminen lisäävät motivaatiota ja sitouttavat työntekijää yritykseen paremmin.
3. Yhteisöllisyys: Pienessä yrityksessä kaikki tuntevat toisensa, eikä esimerkiksi toimitusjohtaja ole kaukainen henkilö, vaan työkaveri siinä missä muutkin. Kasvuyrityksissä työntekijöiden hyvinvointiin myös usein panostetaan – työntekijät kun ovat yrityksen tärkein voimavara.
4. Nopea kasvu: Startupit tähtäävät usein nopeaan kasvuun ja maailman – tai vähintään sen oman toimialan – muuttamiseen. Startup-vaiheessa olevat yritykset ovat usein nopean muutoksen alla, ja päätöksiä tehdään ketterästi. Jokainen työpäivä tuo mukanaan jotain uutta, joten kyllästymään ei pääse.
5. Työpaikkoja löytyy: Suurin osa uusista työpaikoista syntyy tällä hetkellä kasvuyrityksiin. Työpaikkoja on siis paljon tarjolla. Katso artikkelin lopusta, mistä työpaikat löytyy kätevimmin!
Millaisia työntekijöitä startupeihin halutaan?
Millainen ihminen sopii startupiin? Startupissa työskentelevältä odotetaan muun muassa oikeaa asennetta, motivaatiota ja joustavuutta:
1. Asenne: Oikea asenne ja into oppia koko ajan uutta ja kehittää itseään ovat myös välttämättömiä, jos mielit töihin startupiin. Startup-henkinen asenne on kaiken A ja O – sinun tulee olla sujut sen kanssa, että asioita ei tehdä samalla tavalla kuin suurissa organisaatioissa. Omat mielipiteet saa tuoda rohkeasti esille ja oma-aloitteisuutta arvostetaan.
2. Motivaatio: Koska jokaisen työntekijän työpanos on todella merkittävä, on motivaatiolla ja aidolla kiinnostuksella yrityksen visiota kohtaan erittäin suuri merkitys. Ahkeruus on valttikortti pienessä yrityksessä.
3. Joustavuus: Kiirettä ja stressiäkin pitää pystyä suodattamaan – toisaalta työssä voi myös kokea suurta onnistumisen riemua. Ehdoton plussapuoli startupeissa on myös joustavuus – matalassa ja ketterässä organisaatiossa on usein helpompi sovittaa yhteen omia menojaan ja työaikojaan kuin suuressa yrityksessä.
4. Itsenäinen tiimipelaaja: Koska startupissa vastuuta jaetaan runsaalla kädellä kaikille, on tärkeää, että työntekijät pystyvät toimimaan itsenäisesti. Samaan aikaan monet asiat tehdään tiimityönä. Ideaali tilanne on sellainen, että sinulta sujuu niin itsenäinen työskentely kuin tiimityöskentelykin.
Tunnistatko itsesi edellisistä? Haluaisitkö töihin startupiin tai edes kurkata, millaisia mahdollisuuksia olisi tarjolla?
Löydä työpaikka startupista – Duunitori yhteistyössä Slushissa
Startup-yrityksille ja uudesta urasta haaveileville on tiedossa hyviä uutisia – tänä vuonna Slush on tuonut tapahtumaan uutena Recruiting Arean, rekrytointialueen. Duunitori on yksi Slushin yhteistyökumppaneista Recruiting Arealla. Rekrytointiteeman tuomista Slushiin voidaan pitää luontevana siirtona, sillä kasvuyritykset tarvitsevat tottakai osaavia työntekijöitä menestyäkseen. Tapahtuma tarjoaa tänä vuonna siis myös mahdollisuuden ei vain rahoitusta hakeville startup-yrittäjille, vaan myös työnhakijoille. Kiinnostaako sinua työskentely startupissa? Tule Slushiin moikkaamaan Duunitoria ja katsomaan, millainen meininki Recruiting Arealla on! Tänä vuonna Duunitori on jo viidettä kertaa mukana Slushissa.
Jos et pääse tällä kertaa mukaan Slushiin paikan päälle katsomaan tarjontaa ja tutustumaan mielenkiintoisiin yrityksiin, mutta startupissa työskentely kiinnostaisi silti, ei huolta – Slushissa mukana olevien startup-yritysten avoimet työpaikat löytyvät nyt Duunitorilta: Slush – Työpaikat. Avoimia työpaikkoja löytyy satoja – löydä sinua kiinnostava paikka parilla klikkauksella!
Miten hyödynnät persoonallisia vahvuuksiasi työelämässä? Osaatko työhaastattelussa kertoa parhaista puolistasi? Kuinka hyvin tunnet itsesi? Selvitä oma luonnetyyppisi ja löydä tulosten avulla oma urapolkusi.
Milloin viimeksi teit internetissä luonnetestin ja oikeasti uskoit tuloksiin? Testien tekeminen on kivaa ajanvietettä, mutta usein tulokset ovat yhtä tarkkoja kuin aikakausilehtien ympäripyöreät horoskoopit. Luotettavalla luonnekartoituksella voi kuitenkin olla merkittävä vaikutus työuraasi ja tulevaisuuteesi.
Duunitori lanseerasi yhdessä Human Elementin kanssa luotettavan ja helpon tyyppitestin, jonka avulla selvität, mitä ihmistyyppiä edustat. Voit hyödyntää tulosta niin työelämässä kuin ihmissuhteissakin. Tee Duunitorin Tyyppitesti »
Lue viisi syytä, miksi sinunkin kannattaa tehdä luonnekartoitus:
1. Tunnista vahvuutesi
Huolella tehty testi auttaa sinua tunnistamaan persoonallesi ominaiset piirteet ja vahvuudet. Jos pystyt työelämässä ja ihmissuhteissa keskittymään näihin vahvuusalueisiin, tulee elämästäsi helpompaa kuin jos joutuisit elämään jatkuvasti ”vastavirtaan”. Hyvä testi toimii parhaiten itsetuntemuksen parantajana ja täsmentäjänä. Testin avulla saat osviittaa ja vinkkejä omista vahvuusalueista ja se auttaa itselle mieluisten työtehtävien kartoittamisessa ja löytämisessä.
2. Näin ajattelet, kommunikoit ja teet päätöksiä
Persoonatestillä haetaan eri osa-alueiden painotuksia. Olemme enemmän toista kuin toista. Toinen on puheliaampi ja toinen keskittyy mieluummin omiin ajatuksiinsa. Tilanteet vaikuttavat myös paljon siihen, millaisia olemme. Joku voi olla työroolissaan hyvinkin erilainen kuin vapaa-ajan roolissaan. Myös vuorovaikutustilanteilla on merkitystä valitsemaamme rooliin ja toimintatapaamme.
Tyyppitestin persoonaprofiilista selviää muun muassa:
- Mistä saat energiaa. Tuleeko se ensisijaisesti ulkopuolisesta vai sisäisestä maailmasta
- Ajattelutapasi eli kuinka konkreettisesti tai abstraktisti havaitset asioita
- Oletko enemmän käytännönläheinen vai abstrakti
- Painavatko päätöksenteossasi enemmän järki- vai tunneperusteet
3. Löydä uusia urapolkuja
Työhakemusta kirjoittaessa ja työhaastattelun aikana pitäisi tuoda esille omia taitoja ja motivaatiota sekä vakuuttaa työnantaja, mikä voi tuntua monelle työnhakijalle haasteelliselta. Omien vahvuuksien tunnistaminen helpottuu testin avulla, jonka tulokset kertovat juuri sinuille ominaisista luonteenpiirteistä. Parhaassa tapauksessa saatat kiinnittää huomiota uramahdollisuuksiin, joita et ole osannut aikaisemmin edes ajatella.
4. Opi tuntemaan kollegasi ja heidän työskentelytapansa
Jos kaverisi tai kollegasi ovat tehneet saman testin kuin sinä, on hyödyllistä ja palkitsevaa käydä profiileita yhdessä läpi ja oppia toinen toisesta erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tämä on hauska tapa oppia erilaisuudesta ja samanlaisuudesta. Samalla saat ymmärrystä siihen, miten ajattelu ja toiminta sujuvat joidenkin ihmisten kanssa helposti, kun joidenkin toisten kanssa se vaatii enemmän panostusta.
Tiesitkö? Vahvuudet painottuvat eri ihmisillä eri tavoin. Lopputuloksena on variaatioiden kirjo, joten kahta täysin samanlaista ihmistä on lähes mahdotonta löytää.
5. Työnantajat käyttävät testejä rekrytoinnissa
Erilaisia testejä on käytetty apuvälineinä johtamisessa, organisaatioiden kehittämisessä ja myös rekrytoinnissa. Yritykset hyödyntävät testausta selvittääkseen työnhakijan osaamista ja sopivuutta tiimiin. Yleensä testit tekee psykologi tai soveltuvuusarviointeihin perehtynyt ammattilainen, mutta nyt myös työnhakijalla on mahdollisuus tehdä itse kevyt tyyppitesti.
Mitä testi ei kerro
Muista, että saamasi profiili ei ole täydellinen kuvaus sinusta kaikkine ominaisuuksineen. Tulos ei ole työhakutilanteissa riittävä kuvaamaan hakijan ajattelu- ja toimintatavan sopivuutta tai sopimattomuutta johonkin tehtävään. Profiilin tiedoista voi olla hyötyä ja ne voivat toimia työhaastattelussa keskustelun pohjana, mutta päätöksenteossa pelkän persoonaprofiilin tiedon käyttö on profiilin väärinkäyttöä.
Konnichiwa! Tällä kertaa otamme sivuaskeleen viikoittaisista työnhakuvinkeistä ja sukellamme ravintola-alan ja erityisesti japanilaisen ruokakulttuurin ihmeelliseen maailmaan. Oppaanamme toimii Jesper Björkell, joka työskentelee ravintolapäällikkönä Espoon Iso Omenan Hanko Sushi –ravintolassa. Lisäksi Jesper vastaa ketjun tuotekehityksestä. Hanko Sushi on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut Suomen suurimmaksi sushiravintolaketjuksi.
Tämä artikkeli on osa Duunitorin ravintola-alasta kertovaa juttusarjaa. Sarjassa pääset tutustumaan alan ammattilaisten työhön ja kurkistamaan ravintoloiden kulissien taakse. Juttusarja tehdään yhdessä Royal Konseptiravintoloiden kanssa. Tutustu Hanko Sushin uramahdollisuuksiin.
Lue ravintolapäällikkö Jesper Björkellin uratarina ja vinkit, miten sinäkin voit ottaa askeleen uudelle uralle ja tehdä harrastuksestasi ammatin:
Isä ilmoitti salaa kokkikouluun
Jos haluaa menestyä työelämässä, on löydettävä työ, josta todella nauttii ja joka tarjoaa mielenkiintoisia haasteita ja kehittymismahdollisuuksia. Monet löytävät intohimonsa harrastuksen kautta, mutta mitä tapahtuu, kun omasta intohimosta tuleekin ammatti? “Tykkäsin jo lapsena osallistua ruoanlaittoon perheeni kanssa. Olin myös aikamoinen Turtles-fani, joten kaikki veitsiin liittyvä oli todella siistiä.”
Eräänä kesänä Jesper leikkasi vanhempien varoittelusta huolimatta jäätelöä kodin terävällä veitsellä ja osui samalla sormeensa. Tämä ei kuitenkaan lannistanut nuorta kokinalkua, päinvastoin. “Reippaana poikana hoidin haavan ja pääsimme kaverini kanssa syömään jäätelöä. Sen sijaan, että olisin masentunut tästä tapauksesta, innostuin yrittämään entistä enemmän ja tein myös joskus vanhemmille yllätyksenä ruokaa.”
Jesperin mielestä oli enemmänkin sattumien summa, että hän lopulta päätyi tekemään kokin töitä, sillä nuorempana hän oli ollut kiinnostunut kahdesta asiasta; ruoanlaitosta ja urheilusta. “Olin ylivilkas ja aika huono koulussa. Olen ollut hyvä niissä jutuissa mitä teen ja huono kaikessa mitä en halua tehdä. Faija tiesi, että minulla on intohimoa ruoanlaittoon, joten hän ilmoitti minut kokkikouluun peruskoulun jälkeen sanomatta minulle mitään. Kun tuli lappu kotiin, että olen päässyt kokkikouluun, luulin, että koulumme opo oli ilmoittanut minut.”
Oma paikka löytyi jo 17-vuotiaana, keittiöstä. “Päätin, että käyn katsomassa minkälaista kokkikoulussa on ja kun ensimmäistä kertaa pääsin keittiöön niin minulle aukesi, että tämä on se juttu.”
“Olin perushulttio ja ihan käsi monessa mielessä. Mietin, että saako minusta sellaisen rauhallisen ranskalaisen bistrokokin, jota opettajat mielestäni yrittivät minusta tehdä. He kuitenkin vakuuttelivat, että tulen olemaan ihan ässä ja istumaan keittiöön hyvin. En tajunnut mitä he tarkoittivat, ennen kuin vasta toisessa työharjoittelussa olin nostamassa Papa Joe’ssa äijien kanssa. Keittiö on aikamoinen viidakko ja lastentarha välillä. Luulen, että se johtuu kiireestä ja isoista paineista ja siksi ilmapiiriä yrittää koko ajan keventää.”
Kokkikoulussa olennainen osa opiskelua ovat harjoittelujaksot erilaisissa ravintoloissa. Ennen sushikokin uraa Björkell ehti kokeilla useita eri tyylejä, kunnes Japanin ruokakulttuuri vei mukanaan. Björkellistä ei loppujen lopuksi kuoriutunut rauhallista bistrokokkia ja hyvä niin. ”Koulun jälkeen sushi jäi moneksi vuodeksi, kunnes Hanko Sushi tuli kuvioihin vuonna 2009.”
Ravintolan avajaisista arkeen
Björkellin mielestä on kahdenlaisia kokkeja; niitä jotka tykkäävät olla omissa oloissaan ja niitä, jotka haluavat olla asiakkaiden kanssa tekemisissä ja nauttivat siitä, että saavat heti palautetta. Björkell tunnustautuu kuuluvansa jälkimmäiseen ryhmään. “Hyvä palaute ja onnistumiset motivoivat minua. Avokeittiö on se juttu. Kokit haluavat nähdä kun muut nauttivat. Syöt vaikka itse sitten kuinka huonosti, kunhan muilla on hyvä fiilis.”
“Ennen Hanko Sushia minulla oli varmaan kymmenessä paikassa verokortti ja työkeikkoja tuli tehtyä paljon. Olin Hanko Sushin ensimmäinen rekrytointi ja sanoin, etten alussa halua mitään vastuuta, haluan vain tehdä duunia. Omistajat eivät tietenkään kuunnelleet minua tässä asiassa yhtään.”
Vastuunottaminen tuntuikin sopivan Björkellille ja Hanko Sushin perustajat Rolf Wirta ja Mika Laakio antoivat hänelle vapaat kädet kokeilla uutta ja kehittyä entistä paremmaksi kokiksi. “Se oli makeeta, että sai tehdä ihan omaa juttua. Siinä on oma paineensa kun perustetaan uusi ravintola ja avajaiset ovat aina kaoottisia. Hanko Sushin perustajat uskoivat menestymiseen ja sama asenne tarttui minuun nopeasti. Ne jätkät olivat pistäneet rahansa tähän, joten halusin, että me onnistumme. Jos minä teen työni huonosti, niin toi jätkä voi menettää kämppänsä.”
Uuden yrityksen pyörittäminen uudella tiimillä ei ollut aina ruusuilla tanssimista. Muutaman hermoja kiristävän tilanteen jälkeen Björkell halusi sisäistää kaikille Hanko Sushissa työskenteleville oikean asenteen työntekoon. “Kun saimme kaikkiin työntekijöihin sen mentaliteetin ja meiningin, että tehdään aina parhaamme, työnteko muuttui. Lopulta tilanne oli omistajille se, että he omistivat firman, mutta se ei ollut enää heidän keittiönsä.”
Uusia kikkoja ja inspiraatiota Japanin matkalta
Kymmenen vuotta sushin valmistamisen parissa on opettanut Jesperille kärsivällisyyttä, yksityiskohtien arvostamista ja tarkkuutta. Inspiraatiota ja lisäoppeja pohjoismaisen sushin tekemiseen Björkell on käynyt hakemassa ympäri maailmaa, erityisesti Japanista.
Keväällä 2014 Björkell lähti Japaniin Tokyo Sushi Academyyn oppimaan uutta. ”Halusin murtaa myyttejä ja nähdä kuinka hyvä sushikokki olen.” Matkallaan Björkell pääsi ensimmäisenä suomalaisena opiskelemaan kyseiseen sushikouluun ja hän sai opettajakseen kolmannen polven sushimestarin Norin.
”Japanissa, jos olet todella hyvä, pääset ravintolan takakeittiöstä riisin pesusta kolmessa vuodessa. Jos olet keskiverto, niin aikaa menee viisi vuotta.” Hanko Sushissa ei sentään toimita yhtä tiukkojen oppien mukaan, mutta uusien käytäntöjen juurruttaminen työhön oli alussa haasteellista. “Olen hakannut paljon päätäni seinään. Lopulta tein puolisen vuotta sitten manuaalin siitä miten sushia tehdään, että kaikki tekevät saman standardin mukaan. Se nopeuttaa myös uusien työntekijöiden perehdyttämistä aika paljon, kun tiedetään mitä halutaan, esimerkiksi kalasta leikataan 6cm kokoisia siivuja pikkurillin mukaan.”
Suomessakin ollaan lähentymässä japanilaista ruokakulttuuria. Laadukkaat raaka-aineet kiinnostavat yhä enemmän einesten sijaan. ”Sushi on tullut jäädäkseen, mutta sen tekeminen kotona on työlästä. Pitää osata pestä, keittää, maustaa ja käsitellä riisiä oikein. Esimerkiksi soijakastike tehdään edelleen käsin ja se on luontainen prosessi jota on tehty satoja vuosia. Se kertoo aika paljon Japanin ruokakulttuurista.”
”Tärkeintä sushin valmistuksessa ovat riisi ja tuoreet ja hyvät raaka-aineet, sekä erittäin terävä veitsi. Jos pizzassa pohja on tärkein, niin sushissa se on riisi. Lisäksi työkalut pitää olla kunnossa, jotta kalaa tai mitä tahansa saa leikattua ja kaikki pysyy kasassa.”
Hanko Sushi – Suomen suurin sushiperhe
Hanko Sushi on tänä päivänä Suomen suurin ja tunnetuin sushiravintolaketju. Ensimmäinen Hanko Sushi -baari perustettiin kesäiseen Hankoon ja saariston henkeä ja japanilaisuutta yhdistävä ravintola sai suuren suosion.
”Japaniksi Hanko tarkoittaa henkilökohtaista leimasinta. Hanko Sushi on helposti lähestyttävä ravintola, jonne koko perhe on tervetullut syömään. Suosio perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin, maukkaisiin annoksiin sekä mutkattomaan palveluun.”
Sushin valmistaminen on oma taitolajinsa ja vaatii erilaisten tekniikoiden ja kädentaitojen opettelua. Ennen Hanko Sushia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla aikaisempaa kokemusta sushin tekemisestä. Tiettyä paloa ja tekemisen meininkiä kuitenkin vaaditaan. “Hyville tyypeille löytyy aina töitä, jos on vain asenne kohdillaan ja osaa kysyä paljon. Silloin on latu auki vaikka millaisiin hommiin.”
Tällä hetkellä Hanko Sushi työllistää yli 120 henkilöä ja pääasiassa pääkaupunkiseudulla sijaitsevat 15-16 ravintolaa työllistävät 5-15 ravintolatyöntekijää toimipisteen koosta riippuen. Jokaisessa ravintolassa on ravintolapäällikkö, vuoropäällikkö ja useita muita työntekijöitä riippuen ravintolan koosta. ”Suurin osa porukasta on ravintolatyöntekijöitä; kokit, tarjoilijat ja esimiehet. Kaikki leikkivät samaa leikkiä ja tavoitteet ovat samat. Tämä on meidän ravintolamme ja kaikki pääsevät tekemään kaikkea.“
Hanko Sushi rekrytoi jatkuvasti lisää työntekijöitä kesän kiireitä varten. ”Henkilöstökoordinaattorimme hoitaa rekrytoinnit ja vastaanottaa hakemukset, jonka jälkeen haastattelemme potentiaaliset hakijat ravintolapäällikön kanssa ja katsomme, onko henkilö sopiva legopalikka tiimiin.”
Rekrytoinnin jälkeen uusi työntekijä perehdytetään sushin valmistamisen saloihin aikaisemman kokemuksen pohjalta. ”Usein laitan uudet tyypit treenaamaan kalakouluun, jossa harjoittelemme ylijäämien kanssa. Noin neljän kuukauden sisällä nähdään, tuleeko uudesta työntekijästä mitään, puolessa vuodessa voi tulla hyväksi ja vuodessa todella hyväksi. Itsestä se on lopulta kiinni. Minä en voi tehdä ihmisestä hyvää kokkia, mutta voin auttaa siinä. Meillä on todella hyviä tyyppejä töissä, joilla ei ole ollut mitään aiempaa kokemusta.”
Kun vain taivas on rajana
Hanko Sushin perhe kasvaa joka vuosi. Miten näin iso ryhmä ammattilaisia pidetään kasassa ja hyvin toimivana kokonaisuutena? Björkell huomasi yhteisön tärkeyden vietettyään kesän Hanko Sushin kesäravintolassa Nauvossa. “Nauvossa asiat tehdään vähän eri tavalla. Täällä pääkaupunkiseudulla kaikki on niin suurta, että pärjää hyvin omillaan, mutta siellä tarvitsee muita ja silloin tällöin vähän naapurin jeesiä. Hankolaisuus on sitä, että olet mukana yhteisössä.”
Björkellin ja Hanko Sushin suunnitelmissa on laajentamisen lisäksi muun muassa uusi ruokalista, joka entistä haastavampi ja teknisempi. “Oma limiitti on maailman valloituksessa. Olemme Suomen isoin toimija ja nyt jo muuttaneet käsityksiä, mitä on suomalainen sushi. Seuraava tavoite on muuttaa käsitys siitä, mitä on pohjoismaalainen sushi ja mitä se voi olla. Maailmalla on paljon makeita juttuja, joita pitäisi tuoda Suomeen.”
Syksyllä 2014 Hanko Sushi siirtyi osaksi Royal Konseptiravintoloita. ”Sain lisäboostia siitä, että Royal Ravintolat tulivat mukaan kuvioihin. Aikaisemmin halusin olla Suomen kovin ja nyt kyllä haluan olla maailman kovin. Konseptina Hanko Sushi toimii myös ulkomailla ja näen, että vain taivas on rajana. Haluamme myös parantaa suomalaista ravintolakulttuuria, ettei tarvitsisi enää käydä ABC:lla syömässä.”
Sinustako seuraava sushikokki?
Hanko Sushi rekrytoi jatkuvasti henkilökuntaa kaikkiin ravintoloihinsa Helsingistä Kuopioon. Nyt on sinun tilaisuutesi! Katso Hanko Sushin avoimet työpaikat Duunitorilla.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen kanssa.
NELJÄ VUOTTA PELINHOITAJAN TYÖTÄ TAKANA
Duunitori otti selvää pelinhoitajan työstä ja haastatteli neljä vuotta tehtävässä toiminutta Sakari Pirhosta. Sakari aloitti RAY:n pelinhoitajana 18-vuotiaana Kouvolassa ja teki aluksi töitä opintojen ohessa. Vuosien myötä työt ovat monipuolistuneet, paikkakunnat vaihtuneet, mutta työnantaja on pysynyt samana. Nuoresta iästään huolimatta Sakari on tehnyt RAY:llä jo pienen uran, kun työtehtävät ovat vieneet nuorta miestä Kouvolan ja Helsingin lisäksi myös pääkonttoriin Leppävaaraan sekä puoleksi vuodeksi Leville.
"Parasta työssä on monipuolisuus ja se, että
pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä"
Pirhonen kertoo pelinhoitajan työn olevan ravintoloissa usein vilkasta ja monipuolista. Ravintoloissa työskennellessä pelinhoitajalla on myös iso vastuu pelitilanteesta ja työ edellyttää hyvää pelisilmää. Sakari kertookin oppineensa pelinhoitajan työssä paljon vuorovaikutustaitoja.
"Parasta työssä on monipuolisuus ja se, että pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Kivaa on myös se, kun pääsee opastamaan ihmisiä pelien parissa", Pirhonen kertoo.
Sakari on ollut tyytyväinen työantajansa tarjoamiin työsuhde-etuihin ja monipuolisuuteen sekä hyvään ryhmähenkeen työyhteisössä. Keskustelussa nousee esille myös RAY:n sosiaalinen panos. Sakarin mukaan hyvän työkokemuksen lisäksi pelinhoitajan työ tuntuu merkityksellisestä, kun tietää että RAY:n toiminnan tuotto jaetaan avustuksina sosiaali- ja terveysjärjestöille, jotka auttavat apua tarvitsevia suomalaisia.
TESTAA SOPISITKO SINÄ PELINHOITAJAKSI:
1) Nautitko asiakaspalvelutyöstä? Ihmisten huomion kohteena oleminen on sinulle luontevaa, osaat olla tarvittaessa sitkeä ja jämäkkä, mutta myös huumorintajuinen.
2) Oletko iltavirkku? Pelinhoitajan työ on pääasiassa iltapainotteista vuorotyötä ravintoloissa ja pelisaleissa tai Casinolla.
3) Opiskeletko? Pelinhoitajan työ sopii myös osa-aikaista työtä etsivälle tai opiskelijoille.
4) Onko sinulla normaali värinäkö? Työnkuvan vuoksi pelinhoitajan työssä vaaditaan toimivaa värinäköä.
Jos vastasit yllä oleviin kysymyksiin kyllä, sinä voit olla yksi RAY:n tulevista pelinhoitajista.
Niin ja älä huoli, sinun ei tarvitse olla korttihai. RAY:n osaavat kouluttajat antavat uusille työntekijöille perusteellisen koulutuksen työtehtäviin. Pelinhoitajien peruskoulutus kestää 2-5 viikkoa.
Tule testaamaan rekrytointipäivään Casinolle onko sinulla pelisilmää! – rekrytointipäivä 23.3. Casinolla
Oletko koskaan miettinyt minkälaista on olla pelipöydän toisella puolella? Nyt sinulla on mahdollisuus ottaa siitä selvää kun RAY järjestää rekrytointipäivän sunnuntaina 23.3. Casino Helsingin tiloissa.
KATSO LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN
Paikan päällä pääsee tutustumaan millaista pelinhoitajan ja pelisaliasiakaspalvelijan työ on käytännössä sekä hakemaan tietoa RAY:n tarjoamista työpaikoista sekä kesätöistä koko pääkaupunkiseudulla.
Hakijat haastatellaan päivän aikana, joten täytäthän työhakemuksen viimeistään 21.3. mennessä osoitteessa:www.ray.fi/tyopaikat Ota myös henkkarit mukaan!
REILUA PELIÄ
RAY tarjoaa viihdyttäviä pelejä vastuullisesti. Koko RAY:n liikevoitto käytetään suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan sekä sotiemme veteraanien hyväksi.
Etsitkö kesätyöpaikkaa? Nyt jos koskaan kannattaa tutustua oman paikkakunnan avoimiin työpaikkoihin, laittaa työhakemus ja ansioluettelo kuntoon ja aloittaa työnhaku. Poimimme Duunitorilta erilaisia kesätyöpaikkoja ympäri Suomea. Klikkaamalla työnantajan nimeä pääset suoraan työpaikkailmoitukseen.
Lemminkäinen: Yritys tarjoaa työmailla niin avustavia kuin työnjohdollisiakin tehtäviä. Lisäksi toimialat ja konsernitoiminnot tarjoavat vaihtelevia työtehtäviä asiakaspalvelun, suunnittelun ja kehittämisen parissa. Tutustu avoimiin työpaikkoihin osoitteessa www.lemminkainen.fi/kesatyo ja hae viimeistään 30.3.2014.
Finnacta: Finnacta etsii iloisia ja reippaita henkilöitä työskentelemään tulevana kesänä Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Mikkelin, Tampereen tai Helsingin toimistoissa. Työssä pääset toimimaan eri tuotteiden asiakaspalvelu ja -hankinta tehtävissä. Katso lisää: http://www.finnacta.fi/ ja hae viimeistään 1.4.2014.
Kela: Kela tarjoaa kesätöitä eri puolella Suomea toimistojen asiakaspalvelussa ja hakemusten ratkaisutöissä sekä erilaisissa keskushallinnon tehtävissä Helsingissä. Katso kaikki työpaikat http://www.kela.fi/avoimet-tyopaikat ja hae helmikuun loppuun mennessä.
Lidl: Lidl tarjoaa tänä vuonna yli 500 kesätyöpaikkaa. Lidl hakee muun muassa myyjiä, kirjanpitäjiä, IT-tukihenkilöitä ja varastotyöntekijöitä. Katso avoimet kesätyöt: http://tyopaikat.lidl.fi/ ja hae viimeistään 16.2.2014.
Valio: Valio tarjoaa tulevana kesänä eri toimipaikoilla kausi- ja kesätöitä noin 300 henkilölle. Valio etsii kausi- ja kesätyöntekijöitä eniten tuotannon- ja logistiikan tehtäviin eri toimipaikoille sekä yksittäisiä tekijöitä mm. myynnin- ja asiakaspalvelun tehtäviin. Hae viimeistään 31.3.2014 osoitteessa www.valio.fi/kesatyo.
Turun kaupunki: Turun kaupunki arpoo 310 kesätyöpaikkaa 16-18-vuotiaille nuorille. Työt ovat avustavia tehtäviä kaupungin eri yksiköissä. Lista tarjottavista työpaikoista löytyy osoitteesta www.turku.fi/nuortenkesatyot. Haku päättyy 6.2.2014 klo 15:00.
ABB: Kesällä 2014 ABB tarjoaa sadoille 18 vuotta täyttäneille nuorille kesätyöpaikan. ABB hakee kesätyöntekijöitä tuotanto- ja toimistotehtäviin lähinnä Vaasan ja Helsingin seudulle. Hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.abb.fi/kesatyo.
LähiTapiola: Tulevana kesänä yritys tarjoaa nuorille kesätyöpaikkoja muun muassa asiakaspalvelu- ja korvauspalvelutehtävissä sekä tukitoiminnoissa. Hae osoitteessa: http://www.lahitapiola.fi/. Hakuaika päättyy 31.03.2014.
Vacon: Vaconilla on toimihenkilötehtäviä avoinna yhdeksässä eri toiminnossa. Katso avoimet paikat osoitteessa https://vacon.rekrytointi.com/paikat/ ja hae viimeistään 28.2.2014.
Caverion: Caverion tarjoaa tulevana kesänä työtehtäviä ympäri Suomea erilaisiin harjoittelijatehtäviin kuten kiinteistötekniikan ja teollisuuden huolto ja kunnossapito, asennus (IV, LV, sähkö, putki), projektinhoito, työnjohto sekä liiketoiminnan tukipalvelut. Hae jättämällä sähköinen hakemus 31.3.2014 mennessä osoitteessa www.caverion.fi/kesatyo.
UPM: UPM tarjoaa kesätyöpaikkoja eri puolella Suomea. Suurin osa kesätyöpaikoista sijaitsee tuotantolaitoksissa. Kesätyöpaikat tukitoiminnoissa kuten taloushallinnossa, henkilöstöhallinnossa ja IT:ssä sijaitsevat pääosin Tampereella ja Helsingissä. Näissä tehtävissä tarvitaan hyvää englannin kielen taitoa, muu kielitaito katsotaan eduksi. Hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.studentwork.fi/upm/.
NCC: NCC hakee eri vaiheessa opintoja olevia opiskelijoita rakennusalalle haalari- ja työnjohtoharjoitteluun: Haalariharjoittelu on tarkoitettu rakennusalan 1. ja 2. vuosikurssin ammattikorkea- ja korkeakouluopiskelijoille, joilla ei vielä mittavaa rakennusalan kokemusta. Työnjohto- tai työmaainsinööriharjoittelu on tarkoitettu rakennusalan ammattikorkea- tai korkeakouluopiskelijoille. Haku päättyy 31.03.2014. Katso avoimet työpaikat: http://www.ncc.fi/fi/Tule-toihin/Opiskelijat/Harjoittelupaikat/.
Yara Suomi: Yara Suomi tarjoaa kymmeniä kesätyö- ja harjoittelupaikkoja eri tyyppisissä tehtävissä. Kesätöihin ja harjoittelijoiksi haetaan opiskelijoita ja vastavalmistuneita seuraavilta aloilta: geologia (huom! hakuaika päättyy 31.1.2014), kaivostekniikka, rikastustekniikka, prosessi- ja kemiantekniikka, mekaaninen kunnossapito / kone- ja metallitekniikka, sähkötekniikka, automaatiotekniikka ja laboratorioala. Hae kesätyöpaikkoja: http://www.yara.fi/tietoa-yarasta/urapolku/avoimet-tyopaikat.
Bauhaus: Bauhaus tarjoaa avoimia kesätyöpaikkoja usealla eri paikkakunnalla. Katso avoimet työpaikat ja hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.bauhaus.fi/.