SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät.
Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat:
Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus.
Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun.
Chutney = Tulinen ja hapan kastike
Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria
Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin.
Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista.
Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta
Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa
Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.
Nepalilaisesta keittiöstä meille kertoi Lauttasaarelainen Lumbini, joka on SYÖ-viikkojen ensikertalainen.
Tulokkaisiin kuuluu myös Hietalahdenkadulta löytyvä Aangan, Mannerheimintien Diyalo, Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitseva Nirmal ja toinen töölöläinen Himalaya.
Mukana on tietty myös aiemmilta SYÖ-viikoilta tuttuja nepskuja:
Annapurna
Base Camp
Kantipur
Mount Everest Kamppi
Mount Kailash
Satkar Kamppi
Shubha Kamana
2 kommenttia
Camel-Boots
12.8.2018 18:27
Konalassa on myös aivan uusi nepalilainen ravintola FLAVORS. Olen käynnyt siellä lounasaikaan, eikä ole tarvinnut pettyä kertaakaan. Sieltä pystyy myös tilaamaan ONLINE TAKEAWAY -palvelun kautta kotiinkuljetuksella, mikä on toiminut yllättävän hyvin.
www.ravintolaflavors.fi | Ruosilantie 18, 00390 Helsinki
045-220 7558 | ravintola.flavors@gmail.com
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:30
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin