TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on aamiainen.
Kollegani ja minä saimme nauttia Turun työmatkallamme Scandic Hotel Plazan Bryggman's ravintolan herkullisesta illallisesta muutama viikko sitten. Pitkän työpäivän jälkeen oli erinomaisen rentouttavaa istahtaa hotellin ravintolaan, jonne iloksemme saapui illan mittaan myös paljon hotellin ulkopuolisia illallisvieraita. Se siis kertoo jotain.
Vihdoin pääsimme ruokalistojen pariin. Alkuruuiksi valikoitui kaksi annosta. Toinen valintamme oli grillattua parsaa, vuohenjuustovanukasta, salviavaahtoa ja pähkinäcrumblea. Ja toinen riimisuolatun kauriin sisäfilettä tyrni-sipulihillokkeella. Halusimme molemmat maistella annoksia, joka olikin oiva ratkaisu. Parsa maistui niin hyvältä kun parsa aina maistuu. Vuohenjuustovanukas sekä salviavaahto toivat siihen erinomaisen lisämausteen ja tekstuurin. Kauriin sisäfilee riimisuolattuna olikin sitten tajunnanräjäyttävä yhdistelmä tyrni-sipulihillokkeen kanssa. Liha suorastaan suli suuhun ja kirpeä tyrni sopi paremmin kuin hyvin sen kyytipojaksi. Alkuruoat nautimme talon kuohujuoman kanssa.
Pääruokina nautimme kananrintaa sekä härän sisäfilettä. Kananrinta oli saanut vahvaa makua rosmariinivoissa paistetuista sienistä. Annos täydentyi palsternakkapyreellä sekä vuohenjuusto-punaviinikastikeella. Toisen pääruoan pääosaa näytteli härän sisäfile, joka oli toiveeni mukaisesti paistettu mediumiksi. Ravintolassa käytettävät lihat ovatkin laadukkaita Atrian Black Angus -rotukarjan lihaa ja sen mehukkaasta pihvistä tiedosti. Pääosan esittäjä eli pihvi kera basilikavoin lepäsi pedillä, joka oli tehty savojinkaalista, paahdetusta perunasta sekä valkosipulikastikeesta. Henkilökunnan suosittelemat viinit pääruuille olivat napakymppi.
Jälkiruokavaihtoehtoja oli laaja valikoima sitruunakermavanukkaasta erilaisiin sorbetteihin, mutta meidän vatsamme olivat täynnä herkullisista alku- ja pääruuista. Niinpä tilasimmekin ruoansulatusta parantavat digestiivit.
Hiljattain uudistettu ravintola Bryggman's palvelee aamusta iltaan: arkisin tarjolla on herkullinen lounas ja illalla sekä viikonloppuisin ravintola muuntuu viihtyisäksi illallisravintolaksi. Deli-kahvilaan tai sen terassille on päivisin helppo piipahtaa kävelykadulta vaikkapa kahville tapaamaan ystäviä tai tulla rauhassa nauttimaan aamiainen, vaikka et hotellivieraana olisikaan.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Dabbal on Lapland Hotel Tampereen sydän. Näin asia on lyhyesti sekä osuvasti ilmaistu. Monien hotellien ravintola on välttämätön paha, eikä siihen välttämättä panosteta samalla mittakaavalla kuin Tampereen Lapland Hotellissa. Parin päivän Tamperereissun aikana ehdin rauhassa tulemaan sinuiksi Lapland Hotel Tampereen sekä Dabbalin tarjontaan.
Vaikka Lapland Hotel Tampere on ehtinyt olla jo tovin olemassa, pääsin vasta nyt testaamaan hotellia ja sen palveluita parin yön verran heinäkuussa. Tässä ajassa ehdin maistelemaan Dabbal burgerin, erinomaisen aamupalan lappitwistillä kahteen kertaan sekä yllätysmenun. Yllärimenusta tulee erillinen illalliskirjoitus, tässä keskityn enemmän hotelliin ja ravintolan muihin palveluihin. Auton saa muuten lämpimään halliin, tätä arvostin reissullani rankkasateiden takia, talvella varmasti vielä enemmän.
Yövyin Deluxe -tason huonessa, joka on varustettu erinomaisella vartalon mukaan muotoutuvalla tuplasängyllä. Kaiken lisäksi sänkyjen puoliskot pysyivät yhdessä koko yön. Tämä on ongelma joka on vaivannut minua turhan monessa hotellissa, liian usein löytää itsensä yöllä sänkyjen keskelle muotoutuneesta kuilusta. Huone itsessään on erittäin tyylikäs, hauskoine lappiyksityiskohtineen.
Snackbar/minibaari, jota ei kaikista huoneista löydy, sisältää sopivan valikoiman juomia sekä purtavia, tässäkin tapauksessa pientä lappitwistiä on havaittavissa mm. porosnäksien muodossa.
Pienellä hotellikierroksella pääsin tutustumaan sviitteihin, kokoustiloihin sekä saunaosastoon. Jokaisessa kerroksessa on oma pieni teemansa, lapin ruska, talvi, kevät, kesä, usva jne. Lapland Hotel Tampere on muutenkin täynnä pieniä hauskoja yksityiskohtia ja nautinkin erityisesti niiden tutkailusta ja bongailusta. Jäkälää siellä sun täällä, poron sarvia, käpyjä, lyhtyjä ja tuikkuja, lappiaiheista valokuvataidetta ja muuta kivaa. Alakerrasta löytyy useita kabinetteja sekä kokoustiloja yksityis- sekä yritystilaisuuksia varten.
Osissa Deluxe huoneissa ja sviiteissä on sauna tai vähintään amme. Tämän lisäksi niistä löytyvät onneksi kaikki tarvittavat mukavuudet: silitysrauta- & lauta, hiustenkuivain, kylpytakki, iso televisio, vedenkeitin sekä kahvinkeitin. Nettiyhteydetkin näyttivät toimivan vakaasti joten töitä tekee mielellään huoneessa tai viihtyisässä aulabaarissa.
Sisustuksen suunnittelusta vastasi Jaana Ekmann, valokuvataiteesta Antti Kurola sekä projektin toteutuksesta Leena Turunen. Täytyy kiittää heitä kaikkia, lopputulos on upea mutta juuri sopivan huomaamaton jos ei ole kiinnostunut tutkimaan yksityiskohtia.
Muutama huomionarvoinen seikka: ylimmän kerroksen sauna/kylpyläosasto ei ole vielä kunnolla rempattu. Rappukäytävät kaipaisivat jotain pientä lappi-ilmettä. Ravintolasta vessaan mennessä on mentävä kerros alemmaksi joka tapahtuu kätevimmin rappukäytävää pitkin ja ne ovat liian pelkistettyjä. Osa näistä puutteista liittyvät varmasti hotellin avaus- ja remonttiaikatauluun. Ovet aukesivat syksyllä 2015 hyvinkin nopealla aikataululla joten kaikkea ei ole ehditty tekemään loppuun asti.
Saunaosasto kumminkin remontoidaan kokonaisuudessaan tulevaisuudessa, voisin kuvitella siitä tulevan yhtiä Tampereen hienoimpia illanviettopaikkoja firman pikkujouluille. Saunan terassilta aukeaa nimittäin aivan upea näkymä Tampereen kattojen ylle.
Seuraavaksi voitaisiin keskittyä ravintolapuoleen. Ensimmäisenä päivänä söin myöhäisen "lounaan" Dabbalissa. Vaikka kesäisin ei ole varsinaista lounasta, on ravintola auki aamiaisella, iltapäivisin (14:00 alkaen) sekä iltaisin. Iltapäivisin on tarjolla ns. baarilista johon sisältyy lappiherkkuja, burgereita, pizzoja, salaatteja, sandwichejä sekä tietysti poronpaistikäristystä. Lounas palaa ruotuun 8.8. alkaen.
Ennen burgereita ajattelin alkuun testata maistelulautasen Lapin makupaloja, joka sisältää kylmäsavulohta, kylmäsavuporoa, savumuikkua, kotimaista vuohenjuustoa, pikkelöityä parsaa, yrttinäkkileipää, Lapin rieskaa sekä lakkahilloketta. Kylkeen vielä raikas karpalodrinkki Taivaskero ja homma lähtee rullaamaan omalla painollaan. Dabbalissa on muuten erittäin houkutteleva sekä laaja cocktail-lista johon suosittelen ehdottomasti tutustumaan. Maistelulautanen oli kaikkea mitä siltä toivoin ja se sopii mainiosti kahdestaan jaettavaksi jos ei alkuun viitsi mitään isoa mussuttaa, saapahan ainakin maistaa kaikkia herkkuja. Suosikeiksi maistelulautaselta itselleni nousi pikkelöity parsa, savumuikku sekä lakkahillo.
Seuraavaksi burgerin kimppuun. Seuralainen tilasi burgerin kasvisvaihtoehtona ja saikin pihvin tilalle erinomaisen sienimurekepihvin. Tästä yllätyimme positiivisesti, se nimittäin saattoi olla jopa herkullisempi kuin lihaversio. Mainittakoon että keittiö loihti tämän kertaisen kasvisversion hatusta eivätkä he voi luvata jokaisen kasvisburgerin olevan samanlainen.
Lihaversiokin oli erinomainen, makea briossisämpylä sopii burgeriin erinomaisesti, savumajo ja kylmäsavuporo toimivat erinomaisena lisänä sekä puuhiiligrillin maku tuli pihvistä esiin sopivasti. Annoksen esillepano oli ehkä hieman liian pelkistetty vaikka se tuotiin leikkuulaudalla sekä ranut olivat metallikulhossa. Ehkä suolakurkut, pikkelöidyt sipulit tai jonkunlainen coleslaw voisi tuoda annokseen jotain lisää. Tavallisiin ranskalaisiin olen myös lopen kyllästynyt, vaikkakin Dabbalin puikulaperunaranskalaisissa ei ollut mitään valittamista, tarjoaisin ehkä vaihtoehdoiksi halukkaille salaattikulhoa tai bataattiranskalaisia.
Dabbalin burgeri oli kokonaisuudessaan erinomainen suoritus ja vaikken olekaan mikään järkyttävä burgerifani (burgeria tulee nautittua nykyään hyvällä tuurilla kerran kuukaudessa), voisin ehdottomasti suositella sitä ystävälleni. Nautin lasillisen suositusviiniä burgerin kanssa, kuitenkin annoksessa on niin paljon eri makuja ettei se välttämättä ole paras ratkaisu... ehkäpä jokin erikoisolut olisi ajanut asiaa paremmin. Toisaalta sienimurekeburgerin kanssa nautiskeltu Wolfbergerin Riesling sopi huomattavasti paremmin annoksen kanssa.
PIkaiseksi iltapäiväruokailuksi Dabbal ehti näillä suorituksilla nostamaan odotukset korkealle seuraavan päivän yllätysmenuillallista varten.
Ensimmäisen hyvin nukutun yön jälkeen oli mukava tallustella aamupalalle. Odotin innolla minkälainen lappihenkinen aamupala on tarjolla, olin kuullut siitä hehkutusta sekä kehuja. Olotilasta (krapulasta) riippuen voi piiloutua lähemmäksi respaa synkemmille paikoille, minä suunnistin valossa kylpevään ikkunoilla varustettuun aamiaissaliin.
Aamiaisvalikoima on sisältää sopivan määrän lämpimiä sekä kylmiä valikoimia. Lämpimistä löytyy mm. mustaa makkaraa (jesh!), pekonia, makkaraa, sekä sienipaistosta. Kylmistä löytyy esimerkiksi poroleikkelettä, leipäjuustoa, muutamaa kalaa, hedelmiä, salaattia ym. Kylmäpuolella olisin toivonut ainoastaan hedelmien osalta vähän laajempaa valikoimaa.
Puuro sisälsi esimerkiksi rusinoita ja maistui erinomaiselta varsinkin kun päälle heitti läjän marjoja. Lapland Hotel Tampereen aamiaisen yhtenä erikoisuutena (lappitwistin lisäksi) on asiakkaan toiveen mukaan paistetut omeletit jotka näyttivät menevän kaupaksi kuin kuumille kiville. Mehuvalikoima ansaitsee ehdotonta ylistämistä, tarjolla on perinteisten vaihtoehtojen, eli appelsiini- sekä omenamehun, lisäksi mustikka- sekä karpalomehua. Lisäksi kahvi sekä tee tarjoiltiin suoraan pöytään asiakkaan toiveiden mukaiseksi, plussapisteitä ropisee!
Muutenkin aamupalalla kaikki toimi, tuoreita ruoka-aineksia oli koko ajan tarjolla vain rajoitettu määrä, uutta tuotiin aina kun ne alkoivat vähenemään. Mitään ei oikeastaan joutunut odottelemaan tai ihmettelemään, aamiainen toimi kuin ajatus. Aamiaiselle voi saapua myös kaikki, jotka eivät yövy hotellissa hintaan 17€ / nokka.
Suosittelen Lapland Hotel Tamperetta kaikille jotka haluavat arkeen luksusta tai jotain pientä erikoisuutta. Sijainti on erinomainen vaikka onkin "radan väärällä puolella". Tammerkoskelle onkin hotellilta noin kilometrin kävely.
Muutamia parannuksia vielä toivoisin Lapland Hotel Tampereelle: saunaosaston remppa, rappukäytäville samaa ilmettä kuin muualla hotellissa sekä samaa rohkeaa meininkiä terassille. Kaiken kaikkiaan majoitus- sekä ruokailukokemukset Lapland Hotellissa sekä Dabbalissa olivat erinomaisia! Koitan puskea mahdollisimman pian blogikirjoituksen yllätysmenusta. Illallinen oli erittäin onnistunut ja haluaisinkin yllätysmenun paremmin esille. Toivottavasti osaan tehdä sille kirjoituksessa oikeutta, yllätyin todella todella positiivisesti miten onnistunut illallinen oli kyseessä.
Yllätysmenu 5-ruokalajia 59€ Dabbal menu 3-ruokalajia 45€ Tunturimenu 3-ruokalajia 49€
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.