Gustavon välimerellinen keittiö aukesi vapun hujakoilla Aurajoen paraatipaikalle Turun vähätorin kupeeseen.
Gustavo koostuu pääsalista sekä useasta pienemmästä kabinetista. Sisusta on sopivan pelkistetty ja upea. Seinillä roikkuu yrttejä, kattiloita sekä muuta härpäkettä. Gustavossa riittää silmäiltävää ja muutenkin ravintolan sisusta huokuu erinomaisen rentoa tunnelmaa.
Keittiömestarin roolista vastaa yksi omistajista, Markus Rautala. Vaihdoimme muutaman sanan Turun ravintolatarjonnasta sekä muutenkin ravintola-alasta. Kyseessä on erittäin helposti lähestyttävä ja rento mies. Seuraavaksi katsellaan miten keittiössä pysyy kauha ja paistinpannu kourassa.
Istahdan tapaamisen jälkeen pöytään juuri kun ravintola alkaa availemaan oviaan. Alkuun voisi tilata vaikka mitä herkkuja sopivan lyhyeltä ruokalistalta, vitello tonnato, parsaa, sinisimpukoita, päädyn kumminkin vesi kielellä Gustavon cevicheen jonka kanssa otan lasillisen erittäin kohtuuhintaista (9€/16cl) Cesari Pinot Grigio delle Venezien.
Ravintolapäällikkö Anu Jokisalo tuo pöytään juureen leivottua Gustavon vaaleaa leipää sekä ruskistettua voita. Leivät leivotaan paikan päällä joka päivä, ruskistettu voi on samettista sekä hieman pähkinäistä, herkkua! Cevichen saapuessa pöytään ilahdun, annoksessa on marinoitua kurkkua, tomaattia, ruohosipulia, avokadokreemiä sormisuolalla sekä erittäin maltillisesti limellä marinoitu lohi. Lime maistuu annoksessa juuri ja juuri, joka on hyvä asia. Gustavon ceviche on erittäin raaka-aine keskeinen, missä kaikkien komponenttien makujen, mukaanlukien lohen luonnollinen maku, on tarkoitus tulla esiin. Paras hinta-laatusuhteeltaan oleva ceviche löytyy tällä hetkellä Panzasta, joka viiden euron hinnallaan on lyömätön. Kuitenkaan kahdentoista euron Gustavon ceviche ei yhtään häpeile ja onkin erinomainen suoritus ja nimenomaan hauskaa vaihtelua limessä uitettuihin ja chilillä höystettyihin cevicheihin, suosittelen!
Pääruoaksi Markus suositteli haudutettua viljaporsaan poskea sekä mintturisottoa, en laittanut yhtään vastaan, annos kuulosti sen verta houkuttelevalta. Markus vielä varoitti ettei kyseessä ole se kevyin annos johtuen risotosta. Kaveriksi lasillinen Toscanalaista Brunito Cantina di Montalcino, joka halvan hintansa puolesta vähän epäilytti (7€/16cl), vaikkakin turhaan.
Annos saapui pöytään tarjottimella, possu oli erillisessä kulhossa, risotto toisessa. Hyvä idea, asiakas saa annostella lautaselle molempia sopivassa suhteessa. En yhtään ylipäätään epäillyt Markuksen taitoa laittaa risottoa, mutta voi helkkari tämä parsa-mintturisotto oli herkkua! Kuten cevichessä lime, tässä risotossa minttu maistui häilyvästi, eli juuri sopivasti. Risoton kypsyys oli täydellinen, hyvä Markus!
Haudutettu viljaporsaan poski taas oli uskomattoman mehevää, mureaa sekä annoskokonaisuutena huikea. Varoituksen sananen rapeasta inkivääristä, se ei sovi todellakaan kaikille. Tämä lisäksi viinin valinnan kanssa kannattaa olla tarkkana, inkiväärin potku varmasti sotkee monen viinin maut. Itse satun olemaan ikiväärin hyvä ystävä, joten homma kohdallani toimi. Viininä nautitun mausteisen Bruniton ei tarvitse häpeillä tai selitellä halpaa hintaansa, possun kanssa se oli juusi sopivaa eikä inkiväärin kanssa mielestäni kannatakaan leikkiä turhan vaikeilla tai hienostuneilla viineillä.
Jätin jälkkärit sikseen, olisittepa nähnyt tarjoilijan ilmeen kun ilmoitin etten välitä makeasta. Kyllä, tälläisiäkin jälkiruokia skippaavia sekasikiöitä on olemassa. Nautin pikkusuolaisista, toisin sanoen alkupalat, tapakset sekä keittiön tervehdykset ovat minulle illallisen parasta antia. Onneksi välimerellisessä keittiössä pikkusuolaista löytyy vaikka kuinka, kun taas jälkiruokavalikoimasta oikein mikään ei tahdo sytyttää.
Pikaisen tutustustumisen sekä testin perusteella voin suositella Gustavoa varauksetta. Kaiken lisäksi Gustavossa väitetään valmistuvan kaupungin parhaat pizzat. Edellytykset uunin, raaka-aineiden sekä Gustavon pizzamestarin osalta ovat ainakin kunnossa, lopullisen päätöksen tekevät kuitenkin asiakkaat :)
Välimerellinen keittiö ei missään nimessä ole omaan makuuni se sytyttävin keittiö, Gustavo yllätti tässä suhteessa erittäin positiivisesti. Markuksen kädenjälki näkyy annoksissa sopivana twistinä. Viinilista on toinen positiivinen yllättäjä. Lista on tarpeeksi kattava mutta oikeasti aika kohtuuhintainen, suurin osa pulloista pyörii 35-50 euron hintahaarukassa. Gustavossa selkeästi rohkaistaan nauttimaan illasta, ruokailijan ei tarvitse pelkää loppulaskussa yllätystä jos tulikin vahingossa juotua enemmän kuin yksi lasillinen viiniä.
Toivotan sydämmeni pohjalta menesystä Markukselle sekä koko Gustavon väelle. Yritän jossain vaiheessa vielä tehdä kunnollisen illallistestin
- Kimi / TableOnline
Gustavo lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/gustavo
Gustavo - Linnankatu 1, 20100 Turku
Alkupalat 11-15€
Pääruoat 19-28€
Pizzat 11-16€
Jälkiruoat 11-12€
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.