Tämänkertaisen Tallinnan reissun illallispaikkani Gloria Veinikelder sijaitsee Tallinnan Vanhassa Kaupungissa, lähellä Vapauden aukiota. Tyhjään mahaan ei saa syödä, joten ennen illallista kävimme nauttimassa alkudrinkit Vapauden aukion reunalla sijaitsevassa Wapadus kahvila-ravintolassa. Tallinnan loppukesän sää pääsi yllättämään minut matkalla ja vaikka hotellilta lähtiessä paistoi kauniisti aurinko, ehdin reilun kilometrin kävelymatkalla kastua ja siksi lämmittävä drinkki tuli tarpeeseen.
Drinkin jälkeen siirryimme lähellä sijaitsevaan ravintolaan. Gloria Viinikellari sijaitsee nimensä mukaisesti kellarissa, talossa, joka on rakennettu jo 1300 -luvulla. Ravintolaan saavuttaessa pitää hetki miettiä, että saavuimmeko oikeaan paikaan, koska sisääntuloaulassa sijaitsee viinikauppa. Sivistysvaltiossa myös viinin myynti ulos ravintolasta on mahdollista ja sopi erityisen hyvin ravintolalle, jolla on valikoimissaan n. 800 erilaista viiniä. Mikäpä sen kätevämpää kuin ostaa ravintolassa tehtyjä uusia herkullisia viinilöytöjä mukaan. Jospa meilläkin jonain päivänä tällainen olisi mahdollista. Henkilökohtaisesti uskoisin sen onnistuvan ilman maan luisumista rappiolle ja anarkiaan.
Aulasta meidät johdatetaan ruokailutilaamme Napoleon-kabinettiin, joka on kuulemma hyvin suosittu ja toivottu tila ravintolan kanta-asiakkaiden keskuudessa. Nimensä se on saanut kabinetin seinällä komeilevasta Napoleonin maalauksesta. Gloria Veinikelderissä on kaiken kaikkiaan n. 50 paikkaa, jakautuneena useampaan saliin tai kabinettiin. Toinen kiinnostava paikka on Mona Lisa -kabinetti, jossa seinällä komeilee itse Mona Lisa juomassa viiniä. Rakennus, jossa Gloria Veinikelder sijaitsee on niin vanha, että kysyinkin sommelieriltä mahtavatkohan herra Napoleon ja mademoiselle Mona Lisa olla käyneet vierailulla ravintolassa.
Isoimmassa salissa on aito takka lämmittämässä ruokailijoita. Vielä takassa ei tosin ole tulta, vaan se odottaa hieman viileämpiä säitä. Takan viereiset pöydät ovat kuuleman mukaan talvella hyvin toivottuja paikkoja, joka on helppo uskoa. Istui takan ääressä tai ei niin koko ravintola on hyvin tunnelmallinen. Ei myöskään pääse unohtumaan, että kyseessä on viiniravintola, koska kaikki paikat ovat täynnä tyhjiä viinipulloja ja -laatikoita.
Koska ravintolassa on valtava määrä erilaisia viinejä tarjolla, on omistaja ja pääsommelier Marko Hark, yhdessä tiiminsä kanssa, helpottanut asiakkaan valintaa ja koonnut aina kuhunkin ruokalistaan sopivan lyhyemmän listan suositelluista viineistä. Toki viinejä saa listan ulkopuoleltakin tilata ja ravintolassa on myös viinitietoinen henkilökunta, jonka kanssa voi keskustella ruokaan sointuvista valinnoista.
Alkuun meille tarjoiltiin biodynaamisesti viljeltyä Proseccoa, joka oli todella toimiva alkumalja. Saadakseni syödä sellaista, mikä on kulloinkin ravintolan parasta, olen ulkoistanut ruokien tilaamisen ravintolalle myös sellaisissa paikoissa, missä ei varsinaista maistelumenua ole tarjolla. Tässä tapauksessa ravintola suositteli joko lihaan tai mereneläviin perustuvia ruokia ja koska seuralaiseni oli juuri edellisenä päivänä käynyt kalaravintolassa, päädyimme valitsemaan hänelle lihamenun ja minulle kalaisamman vaihtoehdon.
Minun menuni alkoi mustekala-carpacciolla. Lisukkeina oli riisilastuja, jogurttivaahtoa, marinoitua omenaa ja tryffelikermaa. Yksi ehdottomia suosikki raaka-aineitani on mustekala ja siksi tämä oli itselle täydellinen aloitus. Ruoan kanssa tuli oikein hyviin menuun sopivaa Carmelle Sauvignon Blancia (2016), joka löytyi myös shortlistiltä. Itse annos oli muuten lähes täydellinen, mutta mustekala oli pakastettua, joka sinänsä on ymmärrettävää, mutta se oli vielä eteeni tullessa aavistuksen jäinen. Tämän havaittuani päätin ensin nauttia hetken aikaa viiniä ja sitten vasta syödä ruoan, jolloin annos toimi todella hyvin ja mustekala maistui oikein tuoreelta huolimatta jäädytyksestä. Seuralaiselle tuli alkuun klassinen tartar, jossa hienona visuaalisena yksityiskohtana oli värjätty kananmuna. Vaikka oma annos olikin todella hyvä, niin silti tunsin pientä annoskateutta tässä kohtaa, kun haarukallisen maistoin hänen annostaan.
Pääruoaksi seuralaiseni sai ankkaa, joka näytti maistuvan hyvin ja annos oli myös oikein kaunis. Minulle tuli Turskaa tilli-perunasoseella, paksoilla ja valkoviinikastikkeella. Kala oli tuoretta ja juuri sopivasti paistettua. Erittäin onnistunut suoritus keittiöltä. Annoksen kanssa minulle suositeltiin samaa Sauvignon Blancia, mitä olin nauttinut alkuruoan kanssa ja mikä varmasti olisikin sopinut oikein hyvin annokselle. Kuitenkin kun ravintolassa on 800 erilaista viiniä, niin minusta olisi liki rikollista juoda samaa viiniä useamman ruokalajin kanssa. Siksi päädyin tilaamaan shortlistillä ollutta Cantina Riff Pinot Grigio 2016 -viiniä, joka sekin sopi oikein hyvin turskan kanssa yhteen.
Jälkiruoaksi seuralaiselle tuli pannacotta ja minulle creme brulee. Pannacotta oli kuulemma oikein hyvää ja olisi ehkä ollut myös enemmän omaan makuun kuin makea creme brulee, jossa itse vanukasta oli vielä hyvin vähän suhteessa kuoreen ja siksi se oli turhan makea. Teknisesti se oli kuitenkin hyvin valmistettu ja tiedän, että monet tykkäävät nimenomaan ruskistetusta kuoresta, joten varmasti tämä olisi monelle toiminut oikein hyvin.
Gloria veinikelder on saanut erittäin hyvät arvostelut TableOnlinessa ja nyt vierailun jälkeen en enää ihmettele miksi. Kaikki ruoat olivat tehty hyvistä raaka-aineista ja valmistettu hyvin. Ravintolan keittiö luottaa perinteiseen linjaan syyllistymättä turhaan kikkailuun. Tästä huolimatta annokset olivat raikkaita ja ennen kaikkea hyvän makuisia. Ravintolassa palvelu pelasi todella hyvin ja laaja, pääosin vanhan maailman viineistä koostuva valikoima tarjoaa vaativammallekin viiniharrastajalle varmasti vastinetta rahalle. Ravintolassa järjestetäänkin paljon tastingtilaisuuksia. Viinikellarin erilliset kabinetit antavat hyvän mahdollisuuden järjestää tilaisuuksia myös ravintolan normaaleina aukioloaikoina.
-Ville / TableOnline.fi
Ravintola Gloria Veinikelder lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/gloria-veinikelder
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.