Kansainvälisen hotellijätti NH-Collectionin käänsi katseensa joitain vuosia sitten Suomeen ja näki täällä potentiaalia, jonka seurauksena Grand Hansa avasi ovensa hiljattain Helsingin keskustaan entisen Seurahuoneen ja Uuden Ylioppilastalon tiloihin. Kyseessä on NH Collectionin ensimmäinen hotelli Suomessa ja vasta toinen Pohjoismaissa. Kyseessä on korkean tason hotelliketju, joka tyydyttää varmasti vaativienkin kansainvälisten vieraiden standardit.
Minulla oli ilo päästä testaamaan uutta hotellia vain hetki sen avajaisten jälkeen. Ja vielä tuoreempi oli vasta pari päivää palvellut hotellin ravintola Hansa Cafe Bar & Brasserie, jonka myös testasimme.
Useimmiten matkaillessa tulee vietettyä öitä vähän halvemman hintaluokan hotelleissa ja tuntuikin piristävältä kokemukselta päästä testaamaan kaupungin uutta luksushotellia ja sen vielä uudempaa ravintolaa. Sisäänkäynti sijaitsee Manskulla Vanhan Ylioppilastalon vieressä ja ovista sisään tullessa ensimmäisenä tulee vastaan hotellin tyylikäs baari, jonka takaa löytyy respa. Tsekkaus meni sujuvasti koska paikalla oli paljon henkilökuntaa. Muutenkin tuntui, että kaikkialla vaikutti olevan paljon henksua paikalla palvelemassa hotellin asiakkaita.
Huone itsessään oli erittäin tyylikäs ja tilava, vaikka käsittääkseni kyseessä oli ihan perushuone. Pöydälle oli jätetty käsinkirjoitettu tervetulotoivotus ja laadukas suklaalevy. Näin tehdään tervetullut olo hotellin vieraille! Ainiin ja hienoin juttu huoneessa oli tietty hanurin automaattisesti pesevä vessanpönttö!
Havainto hotellin korkeatasoisuudesta sai myös odotukset illallisen suhteen kasvamaan. Toisaalta kyseessä taisi olla vasta toinen brasserien illalliskattaus avauksen jälkeen, joten päätin olla odottamatta liikoja.
Illallinen aloitettiin lasillisilla Cavaa, jonka seuraksi keittiö toi kivat kolme suupalaa sisältäneet keittiön tervehdykset. Kaikki alkupalat oli kasattu talon oman leivän päälle. Yksi täytteistä oli tartar, toinen katkarapu ja kolmas parsakaali. Kaikki kolme olivat todella hyviä ja tämä taas lisäsi odotuksia muille ruoille. Vaikka lihansyönnin on melkein kokonaan lopettanut, niin kyllä tuollainen suupala laadukasta tartaria maistui erittäin hyvin.
Alkupalaksi valitsin äyriäiscocktailin, koska sellaisia ei kovin usein ravintoloiden listalla näe. Vaimo taas valitsi burrataa ja parsaa sisältäneen annoksen. Äyriäscocktailissa oli laitettu lasin ympärille näyttävästi viisi isoa rapua ja lasin sisällä oli lisää katkarapuja ja hummeria cocktail kastikkeessa. Rapuja syödessä on aina pieni pelko niiden tuoreudesta, mutta huoli oli aiheeton. Cocktail kastike oli mukavan hapokas ja annos kokonaisuudessaan juuri sellainen minkä klassisen äyriäiscocktailin kuvitteleekin olevan.
Vaimo kehui oman burrata annoksensa olevan paras mitä hän on koskaan syönyt. Tämä on aika kova lausunto, koska melko monessa tasokkaassa ravintolassa burrattaa on tullut syötyä. Tämä väite pakotti minutkin maistamaan hänen annostaan ja ei vaimon lausunto minunkaan mielestä ihan metsään mennyt.
Pääruoaksi melle molemmille valikoitui Siikaa & voikastiketta -niminen annos. Lautaselta löytyi otsikon raaka-aineiden lisäksi kukkakaalia ja katkarapuja. Siika oli haudutettu pehkeäksi ruskistetussa voissa ja annos oli moitteeton. En ole varma kaipasiko se katkarapuja, mutta niiden ystävänä ne mieluusti söin.
Jälkkäriksi otettiin jaettavaksi talon itse valmistamaa vaniljajäätelöä ja toiseksi annokseksi maitosuklaata. Molemmat jälkkärit olivat erinomaisia.
Illallinen sujui kaiken kaikkiaan tasalaatuisesti, jota näin korkeatasoiselta paikalta odottaakin. Toisaalta olisin odottanut jotain alkukankeuksia paikan tuoreudesta johtuen, mutta niitä ei ainakaan meidän kohdalle sattuneet. Hotellin ravintolaa ei olleet vielä kovin monet seurueet löytäneet ja paikalla oli aika paljon henkilökuntaa, mikä takasi sen, että palvelu pelasi erittäin hyvin. Hotellin henkilökunta oli erittäin kansainvälistä.
Meitä palveli kaksi thaimaalaista herrasmiestä. He olivat muuttaneet Suomeen varta vasten tullakseen töihin hotelliin. Molempien palveluasenne oli aivan erinomainen. Toista kaveria tuli jonkun verran jututettua ja hän oli ollut lähinnä thaimaalaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa aiemmin töissä ja tunsi vielä hieman epävarmuutta Eurooppalaisen ja Suomalaisen keittiön suhteen, mutta suoriutui kyllä palvelusta erittäin hienosti. Yksityiskohtana kansainvälisestä ja tasokkaasta palvelusta voi mainita, että taisi olla vasta toinen kerta Suomessa kun pöytään istuessa tarjoilija asettelee lautasliinan syliin.
Aamupala oli juuri niin laadukas kuin tämän tasoisessa hotellissa sen voi odottaa olevan. Eipä juuri tule mieleen mitä muuta aamupalalla olisi voinut olla, Kaikki mitä tuli maistettua oli hyvää ja tuoretta. Valtaosa herkuista noudettiin itse, mutta kahvi ja mehu tarjoiltiin pöytään. Myös tuoreita karjalanpiirakoita käytiin tarjoilemassa pöytään.
Periaatteessa olen vähän vastaan käytäntöä, jossa kahvia ei saa noutaa itse vaan se tarjoillaan pöytään. Melko usein nimittäin sillä tavalla kahvia joutuu odottamaan melko pitkään ja sitten santsikuppia uudelleen. Nyt kahvit tulivat molemmilla kierrokislla tosi nopeasti, mutta toisaalta aamupalalla ei ollut vielä kovin paljon porukkaa. Jos hotelli on täynnä, niin vaatii aika paljon tarjoilijoita, että homma pelaa omaan makuun tarpeeksi nopeasti.
Aamupalan jälkeen tuli vielä mentyä hetkeksi lepäilemään huoneeseen, mutta emme ottaneet meille tarjottua late check-outia ja siksipä kohta olikin aika suunnata kotiin. Helsingin uusin korkeatasoinen tuli testattua ja erittäin hyväksi havaittua. Kaikki toimi juuri niinkuin pitääkin ja varmasti myös vaativa kansainvälinen asiakas kokee saavansa rahoille vastinetta.
Hotellien ravintolat ovat valitettavan usein Suomessa enintään keskinkertaisia ja suunnattu täyttämään lähinnä hotellissa majoittuvien tarpeet, mutta tähän hotelliravintolaan tulee varmasti palattua uudelleenkin. Hotellissa on myös tasokas baari, jonka vetäjänä on kovan tason drinkkimestari. Tällä kertaa drinkit jäi kuitenkin maistamatta, mutta jääpähän jotain seuraavaan kertaan. Drinkkejä voi myös maistella parin kuukauden päästä avautuvassa kupolibaarissa, josta on hienot näkymät Helsingin ylle sekä pian Ylioppilasaukiolle avautuvalla isolla kesäterassilla.
Varaa pöytä Brasseriehen tästä
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kirjoitettaessa soi Metallica - Moth Into Flame