TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Kamppi.
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
Hieman päälle vuoden vanhaan Kampin Kortteliin avattiin hiljattain vähintäänkin mielenkiintoinen ravintola, Pobre Filipino. En ole tätä ennen päässyt kokeilemaan filipiiniläistä keittiötä ja tietääkseni Suomesta löytyy filipiiniläiseen keittiöön pohjautuvia ravintoloita vain kourallinen, joista jokainen sijaitsee Helsingissä.
Pobre luonnehtii itseään termillä 'new filipino kitchen' ja ravintolan tarina juontaakin juurensa aina vuoden 2013 Ravintolapäivä-tapahtumaan. Useiden pop-up iltojen rohkaisemana kokkiystävykset löysivät ravintolalleen mieleisen sijainnin Kampin Korttelista ja avasivat piskuisen ravintolansa ovet tammikuussa 2018. Tunsin palavaa halua testata uutuuden ja sain siihen mahdollisuuden heti ystävänpäivänä.
Pobrelle sanon kyllä! Saavuin ravintolaan ilman isoja ennakkoluuloja tai odotuksia filipiiniläisen keittiön ollessa tyhjiö tietämyksessäni. Pobresta poistuin tyytyväisenä ja kylläisenä. Juomalista on lyhyt mutta selkeä. Ruoka oli positiivinen yllätys kaikilta osa-alueiltaan, paitsi, että viisi ruokalajia hipoi yltäkylläisyyden rajoja ruoan ollessa aika tuhtia. Pääruokana testattu mereneläväkeitto oli erilainen mitä yleensä olen päässyt nautiskelemaan ja saa täyden kympin, tätä voisi syödä useamminkin! Kasvissyöjille on sopiva määrä varteenotettavia vaihtoehtoja, joka on nykyään jo onneksi melkein sääntö kuin poikkeus.
Pobren vahvuudet ovat pienen sympaattisen ravintolan tunnelmassa, palvelussa sekä palveluasenteessa ja ruoan puolesta ehdottomasti alkupaloissa, joista nautin erityisesti. Ruoan osalta ei harrasteta mitään ylimääräistä tai monimutkaista, eikä missään kohti esiinny turhaa kikkailua. Sama kaava toistuu ravintolan kaikilla osa-alueilla, tästä minä pidän.
Pobreen suosittelemme ehdottomasti pöytävarausta varsinkin viikonlopuille. Ystävänpäivänä ovelta käännytettiin lukematon määrä ihmisiä ovelta ravintolan ollessa täynnä läpi illan!
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Olen Korttelin avautumisesta saakka odottanut ennättäväni vierailemaan Bar Cónissa, siitäkin huolimatta, ettei espanjalainen ruokakulttuuri ole minulle se kaikista tutuin. Siksipä tilanteen salliessa pyysin Espanjassa asuneen seuralaisen mukaani tutustumaan Bar Cónin tarjontaan. Hän huomioikin heti sen, että ravintolassa on esimerkiksi espanjaa puhuvaa henkilökuntaa. Siellä selvästi tiedetään, mistä puhutaan ja ruoassa on paljon oikeasti aitoja espanjalaisia elementtejä. Illallisemme aikaan ravintolassa on selvästi kiire, mutta siitä huolimatta henkilökunta on hyväntuulista ja hymyilevää, tulee tervetullut olo.
Bar Cón ja lautalle johtavat portaat ovat Korttelin todellinen katseenvangitsija ja siellä on myös, muista ravintoloista poiketen, terassi. Sisustus henkii espanjalaista rentoutta ja siinä on käytetty runsaita yksityiskohtia. Ravintolassa musiikki soi kutsuvasti jo kauas ja sinne piipahdetaan niin lasilliselle kuin pidemmälle illallisellekin. Minulle ei jää yhtään olo, että olisin kauppakeskuksessa, ja toisaalta viimeistään Kortteli on todistanut, ettei kauppakeskussijainnilla ole mitään väliä hyvien ravintoloiden kohdalla.
Seuralaiseni pitää hyvänä merkkinä sitä, että pintxot tarjoillaan ohuelta, hieman kuivalta leivältä. Kuulemma Suomessa luullaan liian usein, että pintxojen leivän tulisi olla jotenkin erityisen hyvää, vaikka sen tarkoitus on toimia ennemminkin lusikkana, jonka päällä herkkuja pidetään.
Leipä tosiaan on rapea ja ohut. Sitä on mukava syödä ja huomio keskittyy itse asiaan eli päällisiin, eikä niinkään leipään. …No, se leivästä; pintxot ovat kiva alku illalle ja pelkästään niitä olisi varmasti kiva napostella juoman lomassa pienempään nälkään. Jokainen pintxo on erilainen ja jokainen nousee vuorollaan lemppariksi maistelun edetessä. Hiiligrillattu Piquillo-paprika on yksinkertaisuudessaan todella maistuva ja hyvin maustettu. Perunamunakkaassa taas on oletetun tasapainoiset ja kevyet maut, mutta siihen on viilattu sopivasti lisää potkua salsalla, hauskaa!
Ennen pääruokaa saamme maistiaisia pienistä, jaettavista annoksista, joista kuullotettu pinaatti rusinoilla on ilahduttavan trendikästä ja kevyttä. Kevyempien annosten ystävälle myös valkoinen parsa tryffelillä ja saksanpähkinällä toimii varmasti. Espanjalainen naposteluklassikko paistetut vihreät Padron-paprikat ilahduttavat meitä suuresti. Seuralaiseni tosin vinkkaa, että paprikoita olisi uskaltanut paistaa hieman reilumminkin.
Pääruokana päästään kokeilemaan espanjalaisia klassikoita, kuten Iberico-porsaasta, mojokastiketta ja palsternakkaa. Porsas on niin hyvää, ettei seuralaiseni melkein ennätä maistaa sitä sen jo kadottua lähes kokonaan vatsaani. Possu toimii kastikkeen kanssa niin erinomaisesti, että palsternakkapyree jää lautasella aivan sivuosaan. Toisena klassikkoannoksena maistellaan kanacanneloneja, joka voi kuulostaa tavanomaiselta, mutta älkää erehtykö luulemaan annosta tylsäksi. Se on todella maukas, myös sen salaatti on erinomainen ja se maistuu kesältä.
Jälkiruoka tuo kauniin lopetuksen illalliselle. Espanjalaisten köyhien ritareiden kanssa tarjoillaan kuusijäätelöä, joka on hauska yllätys. Myös Manchego-juusto hyvän viinin kanssa on aina erinomainen lopetus aterialle, nam!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Story Kortteli on We are Groupin operoima kahvila/ravintola/viinibaari Kampin Korttelin ravintolamaailmassa. Ennen kuin mennään tarkemmin Storyyn, niin pitää mainita muutama sana Korttelista. Kauppakeskuksissa sijainneet ravintolat eivät ole perinteisesti olleet Suomessa kovin laadukkaita ja sellaisia joihin haluaisi nopeaa lounasta kummempia tarjoiluja mennä nauttimaan. Kuulin ensimmäistä kertaa Kampin korttelin suunnitelmista joskus kesällä 2016. Ajatuksena siis oli avata kauppakeskukseen ravintolamaailma, jossa olisi mukana tasokkaita ravintoloita ja jotka olisivat auki myös illallisella. Äkkiseltään tämä tuntui melko haastavalta projektilta, koska kuten todettua, normaalisti kauppakeskusravintolat ovat food court –tyylisiä pikaruoan keskittymiä. Tästä johtuen ensimmäinen ajatus hankkeesta itselläni oli, että mitähän tästä tulee. En ollut epäilyksineni yksin, sillä kuulin muutamankin tunnetun ravintoloitsijan kieltäytyneen kunniasta kun heitä oli pyydetty avaamaan ravintola Kortteliin.
Onneksi ennakkoluulotonta porukkaa löytyi ja etunenässä raflamaailmaa oli ideoimassa We Are Group ja sen toimitusjohtaja Anders ”Andu” Westerholm. Andun avustuksella paikkaan löytyi mukava kattaus erilaisia ja hyvätasoisia ravintoloita. Hyvä suunnittelu, tyylikkäät puitteet, tasokas ravintolavalikoima ja onnistunut markkinointi on tehnytkin vastoin pieniä epäilyksiäni Korttelista menestyneen hankkeen.
Itsekin on tullut jo käytyä testaamassa useimmat Korttelin mestat, mutta tällä kertaa vuorossa ollut Story Kortteli oli uusi kokemus. Storysta on hyvä tietää ensimmäisenä sellainen seikka, että siellä ei ole perinteistä pöytiintarjoilua vaan tilaukset tehdään tiskiltä. TableOnlinesta löytyvissä kommenteissa tämä nimittäin aiheutti jonkin verran hämmennystä. Storyssa tämä ei kuitenkaan mielestäni ole ongelma ja sopii hyvin paikan konseptiin ja tunnelmaan.
Illan suunnitelma oli nauttia hyvää ruokaa ja juomaa ennen illan keikkaa Hartwall Arenalla. Menimme siis paikalle jo klo 17 ja kuvittelin, että siihen aikaan ravintolassa tuskin on kovin montaa ihmistä paikalla. Jälleen olettamukseni meni pieleen ja paikka oli melko lailla täynnä. Siis tiistai-iltana klo 17! Totesin, että olipa hyvä, kun olin tehnyt pöytävarauksen. Vaikka paikka oli täynnä, ei tiskillä mennyt kuin pieni hetki ennen kuin pääsimme tilaamaan. Nopea vilkaisu listaan riitti tekemään päätöksen alkuruoan suhteen ja voittajaksi valikoitui Sinisimpukat, lämmintä perunasalaattia ja aiolia.
Tämä annos löytyi Story Classics –otsikon alta. Menun muut otsikot ovat Weekly specials, Burgers etc ja Something sweet. Myös pääruokani löysin klassikoista ja baby back ribsit oli valintani. Seuralainen valitsi pääruoaksi Story burgerin. Lisukkeeksi otettiin lisää perunoita ja cole slawta. Perunoita oli muuten senverran reilusti jo tuossa simpukka-annoksessa, että aivan turhaan tuli tilattua lisää.
Tilauksen jälkeen meidät opastettiin pöytään ja kiva oli kulkea tupaten täynnä olevan ravintolan läpi hyvillä näkymillä varustettuun ikkunapöytään. Kortteli sijaitsee kauppakeskuksen viidennessä kerroksessa (ja Bar Con kuudennessa) ja sieltä on hyvät näkymät Narinkkatorin yli kohti lasipalatsia. Vaikka alkupalaksi tilatut simpukat tulivat melko nopeasti, oli oma alkujuomaksi ja alkupalan pariksi tarkoitettu Pfaltzin alueelta tullut Weingut am Nil -riesling päässyt jo hupenemaan melkein loppuun, joten toinen mukillinen oli tilattava simpukoiden kaveriksi. Storya operoiva We Are Group harrastaa myös viinin maahantuontia ja siksi ei ollut yllätys, että Storysta löytyi hyviä ja kohtuuhintaisia viinejä. Viini toimi hyvin yhteen simpukoiden kanssa ja simpukat olivat mukavan tuoreita ja maukkaita. Simpukoita oli iso kulhollinen ja alkuruoaksi yhdelle hyvin runsas ja kahdelle jaettavaksi juuri sopiva.
Pääruoaksi tilaamani baby back ribsit olivat keitetty mukavan ylikypsiksi, kuten pitääkin, ja liha irtosi luusta helposti. Ribsit olivat myös mukavan tahmeita bbq-kastikkeesta, jossa oli muuten mukana mm. omenaa, joka toi mukavaa kosteutta ja makeutta annokseen. Hyvä valinta oli siis tämäkin. Ribsien kanssa minulle suositeltiin San Cassiano Valpolicellaa, joka oli myöskin suunmyötäinen ja ribsien kaveri. Valpolicella nyt muutenkin on useimmiten oman suunmyötäinen ruoasta riippumatta, mutta nyt viinin melko vahva hedelmäisyys sopi hyvin ylikypsän ja hieman mausteisen kylkirivin kanssa yhteen.
Myös seuralaisen Story burger oli juuri sellainen mitä hyvän burgerin tulee olla ja sai siis hyväksynnän. Lisukkeeksi oli tilattu cole slawta, joka on hyvin yleinen burgerin ja ribsien lisukkeena ja toimi oikein hyvin myös tällä kertaa. Storyn annokset ovat hyvin kohtuuhintaisia ja runsaita, joten rahoille saa hyvin vastinetta, vaikka olisi vähän isompikin nälkä. Pääruoan jälkeen olo alkoi olla jo hieman tukkonen, mutta keikan alkuun oli vielä melko paljon aikaa, joten päätimme juoda virkistävät kahvit ja jakaa Storyn jäätelön. Niin ja Calvadosta piti tietty maistaa pikkutilkka kahvin kanssa edistämään ruoansulatusta runsaan aterian päälle.
Ruokailusta jäi kaikenkaikkiaan hyvä mieli ja täysi vatsa. Story on sijainnut perinteisessä miljöössä Vanhassa Kauppahallissa jo useamman vuoden ja on saanut siellä uskollisen asiakaskunnan. Saman konseptin tuonti moderniin "kauppahalliin" Kampin keskuksen ravintolamaailmaan ei ole täysin riskitön, mutta vaikuttaa korkean käyttöasteen perusteella olleen menestys. Myös oma subjektiivinen havainto tukee Storyn hyvää suorittamista. Kynnys kahvilamaiseen ravintolaan on hyvin pieni ja paikalla olikin paljon ihmisiä pelkän viinilasin äärellä. Ilahduttava asia Storyssä on myös laajat aukioloajat. Aamiaista on tarjolla maanantaista lauantaihin, lounas arkisin, brunssi on vuorossa sunnuntaisin ja a la carte menu on tarjolla päivittäin lauantaisin kello 12 alkaen ja muina päivänä klo 15 alkaen. Pöytävaraukset ovat mahdollisia kaikkiin kattauksiin, mistä myös voi Storylle antaa kiitosta.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Yksi kiinnostavimmista talven uutuuksista on varmasti Ravintola Grön, onko se sitten uutuuksien parhaimmistoa? Yhdellä sanalla: Kyllä. Sopiiko se kaikille? Ei varmasti. TableOnline testasi Marraskuun lopulla auenneen Grönin tasan viikko avajaisten jälkeen.
Ystävykset Lauri Kähkönen sekä Toni Kostian ovat etsiskelleet kauan sopivaa tilaa toteuttaakseen pitkäaikaisen unelmansa. Koko projektiin meni itse asiassa noin kaksi vuotta ideasta toteuttamiseen. Mikä sitten tekee Grönistä erikoisen? Perusteellinen läpileukkaus illallisesta toivottavasti avaa hieman asiaa. Pähkinänkuoressa voitaisiin sanoa Grönin murtavan perinteisen sesonkiajattelun. Laurin ja Tonin ajattelumallia sekä luovaa säilömistapaa voitaisiin hyvinkin hyödyntää myös arkielämässä. Jos talvet ovat kylmiä ja pitkiä, saattaisi onnenkyynel valua poskea pitkin kesällä poimittuja tuoreen makuisia kotimaisia marjoja ja kasviksia maisteltaessa... oikeastaan tätä vartenhan on Lauri ja Toni. Tätä varten on Grön.
Grön on pieni, sopivan pelkistetty, sympaattinen ravintola Albertinkatu 36:ssa. Ravintola sijaitsee virallisesti Kampin alueella. Sijainti onkin erinomainen, juuri sopivan sivussa keskustan valoilta ja pahimmalta hälinältä. Gröniä voisi luennehtia kortteliravintolaksi; sijainti hieman sivussa, tunnelma on erittäin rento, musiikki sopivan chilliä, palvelu ystävällistä muttei tahditonta. Grönissä hyvän fiiliksen on tarkoitus valua keittiöstä tarjoiluhenkilökuntaan ja sitä kautta pöydissä istuville herkuttelijoille sekä sama prosessi toisin päin.
Saavuin vajaan vartin myöhässä ravintolaan jossa ystäväni jo odottelikin. Aikataulutimme ruokailun heti työpäivän päätteeksi jotta pääsisimme rauhassa keskustelemaan, nautiskelemaan ja jottemme häiritsisi liikaa muita asiakkaita valokuvauksellamme. Vastaanotto näiden tyyppien kanssa on aina yhtä lämmintä, paikalle saapuessani Pekka, Lauri sekä Toni huutelevat keittiön suulta jotain, varsinainen huutelun sisältö hukkuu innostukseeni testata Gröniä nyt, heti, äkkiä, mennään jo! Olenhan jo käytännössä kesästä asti odotellutkin tätä hetkeä!
Lähestymiskulmamme ruokailuun oli selkeä, vedetään koko setti niin ettemme tiedä mitä pojat ovat valinneet meille. Grön-Menu + juusto sekä Pekan valitsemat viinit. Varsinaista viinipakettia ei Grönissä ole. Pekka tykkää leikitellä viineillä sekä alati vaihtuvat raaka-aineet (pääasiassa tuoreuden sekä saatavuuden mukaan) aiheuttaa positiivisen haasteen Pekalle viinien valikoimisessa. Ennen kuin aloitamme, haluamme hetkeksi pysähtyä paikoillemme, vaihtaa kuulumiset sekä päivitellä raskasta työviikkoa. Aperitiiviksi otamme meille suositeltua Whiskey Souria Pekan twistillä, nimittäin makeuttamiseen käytetäänkin punaherukkasiirappia a la Grön, täydellistä! Jottemme ala järsimään pöytälevyjä tahi syömään steariinia kynttilästä, tuodaan pikavauhtia pöytään hapanjuureen leivottua Grönin rapeakuorista leipää jonka voi tuunailla itselleen sopivaksi paahdetuilla pellavansiemenillä, voilla sekä sormisuolalla. Meille kerrottiin lyhyesti tarina leivän valmistuksesta, kaikki tapahtuu paikan päällä sekä pitkän kaavan mukaan. Mitään ylimääräistä tässä ei tarvita, yksinkertaisuus on kaunista ja tuunattu leipä täydellistä!
Juran alueelta tuleva Biodynaaminen Cuvee Pollux. Pekka on rohkea! Perinteiset viininjuojat saattavat jopa hieman pelästyä Pekan röyhkeyttä viinivalinnoissa. Erinomainen viini synnytti keskustelua Pekan, minun sekä ystäväni kesken. Mietiskelimme pitkään mikä tuttu tuoksu mielenkiintoisesta Polluxista tuli mieleen, päädyimme sherryyn, olimme tyytyväisiä itseemme.
Ensimmäinen annos tuodaan eteemme, kaksi lautasta. Hetkonen, onko toinen näistä possunleike? Mitä täällä tapahtuu? Hämärä ravintola hämää silmiämme, kyseessä on aivan uskomattoman houkuttelevan tuoksuinen perunatattaririeska paistettuna tattivoissa. Kulhossa metsäsienisalaatti, rouskulla, kuusenkerkällä sekä raikkailla puolukoilla. Grönin rento tunnelma huokuu myös astioissa ja aterimissa. Mikään aterimissa ei täsmää ja ne valitaan omatoimisesti pöydän reunalla olevasta kulhosta. Esillepano on maltillista, enemmän panostetaan makuihin ja annosten rehelliseen olemukseen. Viininä nautittu Pollux muuntaa itseään aivan tyystin ruoan kanssa, raskas tattivoi sekä raikkaat puolukat tekevät tehtävänsä. Ensimmäinen annos on enemmän kuin osasin odottaa!
Alkaako tästä alamäki? Kannattaako luovuttaa vielä kun on voitolla?
Mosse on pelkästään väriltään jo niin mahtava että sitä voisi ihailla pitkään! Pekka osaa hommansa, siitä ei pääse mihinkään. Biodynaamisesta Mossesta irtoaa makeaa aprikoosin tuoksua. Kaavailin seuraavaksi ruokalajiksi mahdollisesti jotain kalaa. EI! Raakakypsytettyä nautaa, etikoitua hapankermaa, graavattua keltuaista, perunankuoret rapeutettuna (jäivät muuten yli perunatattaririeskasta). Herkulliselta kuulostava annos lattiasta kattoon, kuitenkin graavattu keltuainen vei huomiomme. Toni Kostian tuo meille keittiöstä maisteltavaksi pari nokaretta keltuaista ja kertoi säilöntätekniikoistaan vähän enemmän. Keltuainen muistutti rakenteeltaan hieman kovettunutta marmeladia. Hetkeäkään ei ole ollut sellainen fiilis etteivätkö sällit tietäisi mistä puhuvat ja tähänastinen ruokailukokemus tukee vahvasti mielikuvaa.
Tämä ns. nautatartar oli erinomainen! Etikoitu hapankerma antoi mukavan imelän maun naudan kyytipojaksi. Naudan alle piiloon jääneet perunankuoret olivat parempia kuin yhdetkään maistamani sipsit tai ranskalaiset.
Pääruoaksi meille tuodaan kasvispainotteinen kala-annos.. tai siis oikeastaan kasvisannos siianmädillä. Erittäin positiivinen yllätys. Kaikki tässä annoksessa on herkkua! Maa-artisokka sekä kermat tekee annoksesta yllättävät täyttävän. Rakastan siianmätiä ja kerrankin sitä on ravintola-annoksessa reilusti! Vihreä mansikka oli mahtava uusi tuttavuus. Sällien mukaan mansikka on muutaman päivän periaatteessa kypsä, vihreän värinen ja maultaan jopa hieman sitruksinen ennen kuin se muuttuu mehevän punaiseksi. Valkosipulin kukinnon verso sekä hopeasipuli tuovat mukavan kitkerän maun annokseen. Viininä nautittu Karmin nro 4 on herkullinen biodynaaminen rose, ei mikään tylsä perinteinen raikas terassirose. Tästä tuli yksi illallisen suosikeistani ja haluaisinkin törmätä tähän tulevaisuudessa uudestaankin.
Nyt alkaa vähän tökkimään. Rehtien annoksien varjopuoli on luonnollisesti täyteen tuleminen. Grönissä ei tarvitse vetää koko menua lähteäkseen kylläisenä pois. Ehkä hitaampi tahti olisi ollut paikallaan.
Grande Maisonin Monbazillac on vanha tuttavuus, nyt siis vuorossa juustot. Erittäin hedelmäistä viiniä on mukava siemailla ennen annoksen saapumista.
Extraruokalajina toimii laktoositon sinihomejuusto Ahlmanin tilalta. Hillo on grillatuista päärynöistä. Kylkeen vielä suurikokoinen pala näkkäriä auringonkukansiemenillä sekä kehäkukkahunajalla. Näkkäri on mahtavaa mutta herkullista hunajaa on ehkä aavistuksen liikaa. Ahlmanin sinihomejuusto yhtäaikaisesti uskomattoman päärynähillon ja viinisiemauksen kanssa rauhoittaa vatsaa sekä saattaa leveän hymyn kasvoille. Tämä tuli tarpeeseen.
Itse ruokailun viimeinen vaihe on tuloillaan. Hieman jännittää koska en ole perso makealle, useimmiten jätän jälkkärit kokonaan väliin.
Pekka astelee pöydän luokse naurettavan kokoisen viinipullon kanssa joka sisältää oranssia nestettä! Kyseessä on Koben alueelta tuleva luumuviini tsuru-ume suppai. Suppai tarkoittaa hapanta. Tämä on toinen viini joka pitää laittaa korvan taakse.
Varsinaiseksi jälkiruoaksi tarjoillaan omenasorbee, paahdettua syysomenaa, suolaheinän siemeniä, männynkerkkää sekä valkosuklaakreemiä. Annos viimeistellään pöydässä Laurin toimesta omenaviinietikkakinuksilla, joka on sopivan juoksevaa eikä liian makeaa. Valkosuklaakreemi on herkullista, omaan makuun sitä on hitusen liikaa. Omenasorbee on juuri sitä mitä jälkiruokaan toivoinkin! En usko että näin täydellä vatsalla osaan arvostaa annosta tarpeeksi, joka tapauksessa erinomainen suoritus varsinkin luumuviinin kanssa!
Ennen poistumista vielä kahvi ja leivos. Käsinsuodatus on muuten tarkkaa puuhaa, sitä oli ilo seurailla vierestä vaikka en kahvista juuri mitään tiedä. Etiopialainen kahvi on sitruunainen sekä luonnostaan hieman mausteinen. Kahvi on erittäin samettinen, maidolla tätä emme missään nimessä halunneet pilata. Kakkukahvi oli kahvikakku. Kakku oli tehty suodatetuista kahvipuruista siirapilla höystettynä. Turha heittää mitään roskiin!
Grön on täyttävämpi kuin osasin odottaa, pojat eivät pelleile kun kertovat vannoutumistaan rehellisen ruokailukokemuksen nimeen. Tästä on todisteena ruokailun loppupuolella takamukseni hajoittama tuoli, ehtiväthän ne noin viikon olla käytössä! Lauri käy noutamassa tuolin pois salista, naureskelemme tilanteelle. Salin ainoa miinuspuoli on sen ahtaus, akustiikka on ok. Ravintolassa on 24 asiakaspaikkaa, kaikki pöydät ovat irtopöytiä ja tuolit kohtalaisen leveitä. Salin ollessa täynnä elämää on vessaan kulkeminen hieman työlästä varsinkin jos vetää Pekan koko viinisetin. Viinikappi löytyy muuten vessasta, kaappi on valitettavasti lukossa.
Vaikka Pekalla ja keittiöllä on mukavasti aikaa jutella ja avata vähän annoksia pintaa syvemmältä, tuntuu tahti ehkä vähän turhan tiiviiltä. Annokset ja viinit ovat mielenkiintoisia ja herkullisia, niitä tekisi mieli maistella kaikessa rauhassa, nyt seuraava annos alkaa valimistumaan keittiöstä liian sopivasti edellisen annoksen loppumiseen. Myönnettäköön, kello viideltä aloitettu ruokailu vaikuttaa tähän huomattavasti, ilta ei ole vielä kiireinen ja keittiössä haetaan tahtia illan kiireisintä hetkeä varten. Seuraavan ruokailuni Grönissä aion aikatauluttaa loppuillalle jotta näen salin hälinää enemmän ja pääsen sällien kanssa juttelemaan mahdollisesti vielä serviisin jälkeisiä fiiliksiä.
Hintataso on maltillinen ravintolan tasoon nähden. 4-ruokalajia (kaksi alku-, yksi pää- sekä jälkiruoka) kustantaa 49€ jota voi nokittaa extraruokalajilla, eli juustolla, kuuden euron lisähintaan. Annoksia voi tilata myös erikseen. Alkuruoat kustantaa 10-12€, pää 20-24€, jälkkäri 10-12€. Viinipaketin puutos saattaa hieman jännittää hintojen puolesta, siitä ei kannata kantaa huolta. Pekka mielellään kertoo viineistä enemmän sekä maistattaa viinit pöydässä ja tarpeen mukaan vaihtaa viinin lennosta asiakkaan toiveiden mukaisesti. Toisaalta Pekan rohkeus, tai oikeastaan röyhkeys, viinien kanssa saattaa pelotella kokeiluhalutonta viininjuojaa. Pekan valitsemissa biodynaamisissa viineissä makua ei ole korjattu tai hienosteltu mitenkään. Lisäaineettomissa viineissä on maakellarin ja jopa lannan tuoksu. Grönin viinien tuoksut, värit sekä maut aiheuttavat pöydässä positiivista hälinää, maistelua, mietiskelyä sekä loputonta haistelua. Pekka innostaa esimerkillään biodynaamisiin viineihin tutustumiseen.
Grön on monille, kuten minulle, unelmien täyttymys. Ei valkoisia pöytäliinoja, rehdit ja selkeät annokset, uskomaton palvelu, ravintolan sijainti sekä sisusta ovat kaikkea mitä toivoinkin virtuoosiystävyksiltä. Ravintola tuntuu ja näyttää Tonin ja Laurin tyyliseltä kaikilla sen osa-alueilla.
- Kimi / TableOnline.fi
P.S. pahoitteluni mahdollisesti maailman pisimmästä ravintolablogikirjoituksesta, en millään malttanut jättää mitään pois.
Annokset & viinit:
VILLI- Suolasäilöttyjä metsäsieniä, tattivoita ja fermentoitua tattaririeskaa
VIINI Champ Divin Cuvee Pollux
LIHA- Raakakypsennettyä nautaa, graavattua keltuaista ja etikoitua hapankermaa
VIINI Anjou Blanc Rene Mosse 2013
KALA- Grillattua maa-artisokkaa, hopeasipulia, sienikermaa ja reilusti mätiä
VIINI Trauben, Liebe und Zeit Rosé Karmin Nro 4
EXTRA Sinihomejuustoa, hapanjuurinäkkileipää, päärynähilloa ja hunajaa
VIINI Grande Maison Cuvee du Chateau, Monbazillac
KASVI- Syysomenaa, omenasorbettia, valkosuklaata ja omenaviinietikkakinuskia
VIINI Heiwa Shuzo - Tsuru-ume Suppai
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.