TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Kortteli.
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
Hieman päälle vuoden vanhaan Kampin Kortteliin avattiin hiljattain vähintäänkin mielenkiintoinen ravintola, Pobre Filipino. En ole tätä ennen päässyt kokeilemaan filipiiniläistä keittiötä ja tietääkseni Suomesta löytyy filipiiniläiseen keittiöön pohjautuvia ravintoloita vain kourallinen, joista jokainen sijaitsee Helsingissä.
Pobre luonnehtii itseään termillä 'new filipino kitchen' ja ravintolan tarina juontaakin juurensa aina vuoden 2013 Ravintolapäivä-tapahtumaan. Useiden pop-up iltojen rohkaisemana kokkiystävykset löysivät ravintolalleen mieleisen sijainnin Kampin Korttelista ja avasivat piskuisen ravintolansa ovet tammikuussa 2018. Tunsin palavaa halua testata uutuuden ja sain siihen mahdollisuuden heti ystävänpäivänä.
Pobrelle sanon kyllä! Saavuin ravintolaan ilman isoja ennakkoluuloja tai odotuksia filipiiniläisen keittiön ollessa tyhjiö tietämyksessäni. Pobresta poistuin tyytyväisenä ja kylläisenä. Juomalista on lyhyt mutta selkeä. Ruoka oli positiivinen yllätys kaikilta osa-alueiltaan, paitsi, että viisi ruokalajia hipoi yltäkylläisyyden rajoja ruoan ollessa aika tuhtia. Pääruokana testattu mereneläväkeitto oli erilainen mitä yleensä olen päässyt nautiskelemaan ja saa täyden kympin, tätä voisi syödä useamminkin! Kasvissyöjille on sopiva määrä varteenotettavia vaihtoehtoja, joka on nykyään jo onneksi melkein sääntö kuin poikkeus.
Pobren vahvuudet ovat pienen sympaattisen ravintolan tunnelmassa, palvelussa sekä palveluasenteessa ja ruoan puolesta ehdottomasti alkupaloissa, joista nautin erityisesti. Ruoan osalta ei harrasteta mitään ylimääräistä tai monimutkaista, eikä missään kohti esiinny turhaa kikkailua. Sama kaava toistuu ravintolan kaikilla osa-alueilla, tästä minä pidän.
Pobreen suosittelemme ehdottomasti pöytävarausta varsinkin viikonlopuille. Ystävänpäivänä ovelta käännytettiin lukematon määrä ihmisiä ovelta ravintolan ollessa täynnä läpi illan!
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Korttelin ravintoloista myös Fisken på Disken on kiinnostanut minua kovasti ja olen kuullut huhua heidän uskomattomista tartareistaan pitkin vuotta. Kuten edellisellä Kortteli-kerralla, ei tälläkään kertaa oma osaamiseni olisi riittänyt ymmärtämään ostereiden kaikkia hienouksia ja olikin ilo saada mukaan myös asiaan tarkemmin vihkiytynyt maistelemaan Fisken på Diskenin herkkuja. Sekä ammattilaisen että amatöörin mielestä ravintolassa oli kaikki kohdillaan ja asiantuntemus oli loistavaa, mutta en silti kärsinyt osteritietämättömyydestäni illallisen aikana.
Ostereita tarjoiltiin kahta lajia, ne olivat tuoreita ja niiden lisukkeet oivaltavia. Avecini piti kovasti piimä-tillivinegrettestä ostereiden lisukekastikkeena. Hänestä piimä toi uuden ulottuvuuden merelliseen herkkuun. Fine de Claire -ostereiden koostumus oli napakka, suutuntuma lihaisa ja maukas. Ostereita oli kiva maistella alkuun ja ne kelpasivat oikein hyvin sekä kokeneelle että kokemattomammalle syöjälle.
Ostereiden jälkeen saimme heinillä savustettua siika ja pikkelöityä raparperia raparperihollandaisekastikkeella, mantelipähkinämurulla ja kuivatulla nokkosella. Annos oli todella kaunis ja sen idea oli hieno ja maut sopivat erinomaisesti yhteen. Raparperi tuli kunnolla esiin vasta hollandaiskastikkeen jälkimaussa. Annos oli herkkä niin ulkonäöltään kuin mauiltaan, mutta samalla makumaailma oli runsas erityisesti ihanan pähkinämurun ansiosta.
On todella hyvä, ettei kalabaarissa nojata pelkästään niihin merenantimiin, vaan uskalletaan käyttää myös (hyvää) lihaa. Tartar oli molempien ruokailijoiden mielestä napakymppi ja liha toi sopivaa vaihtelua pidemmän menun kala-annosten väliin. Ravintolassa on kuulemma aina tarjolla tartaria, eikä yhtään suotta.
Annosten esillelaitto oli kaunista läpi koko menun ja sen ruokalajit olivat yllättävän täyttäviä, vaikka annokset olivatkin herkkiä ja jopa kevyen näköisiä.
Pehmeälle briossille koottu hieman erilainen toast skagen kuului ehdottomasti iltaan. Klassikkoa oli raikastettu savukuivatulla tonnikalalla ja yrtticremellä ja sen kanssa tarjoiltiin puhdasta Rieslingiä. Tällaista kokonaisuutta sitä odottikin tästä ravintolasta ja tämän annoksen myötä odotukset myös täyttyivät.
Koko illan ajan palvelu oli huolehtivaa ja ruokia tarjoiltiin juuri sopivaan tahtiin. Vaikka kesäinen tiistai-ilta oli ravintolassa aika hiljainen, oli annosten välinen odotusaika sopiva. Fisken på Diskenin kokit ovat muuten osa Suomen kokkimaajoukkuetta ja intohimo keittiössä välittyy helposti myös lautaselle, saliin ja aina vieraille saakka.
Seuralaiseni mielestä pääruoan kala oli yksi parhaista pitkään aikaan. Hänkin tulee onnelliseksi aina kun saa täydellisesti paistettua kalaa ja annoksen nieriä oli juuri sitä. Nieriän seurana oli korvasieni-kanttarellipaistosta, fermentoitua sitruunaa ja kukkakaalia. Hyvin ajassa kiinni oleva annos oli reippaan kokoinen ja sen kanssa maistui mainiosti lasillinen Petit Chablista.
Kun ilta kääntyi kohti sen loppua, meille selvisi, että tartarin lisäksi kalaravintolassa osataan todella tehdä myös jälkiruokia. Jo pelkästään pääruoan ja jälkiruoan välillä tarjoiltu suunraikastin oli aivan uskomattoman valloittava annos lakritsaa ja mansikkaa. Kerkesin jo julistaa sen suosikkiannoksekseni, kunnes varsinainen jälkiruoka saapui pöytään. Koivua, valkosuklaamaitoa, tattaria, kauraa, mahlaa ja koivunlehteä sisältänyt annos vei jalat alta niin ulkoisella kauneudellaan kuin ihanilla mauillaan. Se oli niin suomalainen, kesäinen, herkkä, eteerinen ja kaunis, huh! Jälkkärit ovat Fisken på Diskenin todellinen vahvuus ja siellä ollaan syystäkin ylpeitä niistä. Jälkiruoat kruunasi australialainen Rolling Moscato.
Illan aikana ruuan ja juoman yhdistely osui kaikin puolin nappiin, olematta kuitenkaan liian kikkailevaa. Pääsimme myös kuulemaan meille tarjoilleen työntekijän mielenkiintoisesta matkasta viinien maailmaan. Fisken på Disken on ravintola, joka onnistuu olemaan ajan hermolla ilman, että siitä tarvitsee tehdä numeroa. Sen ruoka on valmistettu pieteetillä ja annokset ovat kauniita, mutta pönötyksestä ei ole tietoakaan. Ravintola voisi hyvin olla missä tahansa, eikä sen sijainti kauppakeskuksessa vaivaa meitä ja se tuleekin illan aikana mieleen vain puhuttaessa Korttelin ravintoloiden keskinäisestä yhteistyöstä ja tunnelmasta. Täällä naapuri on vahvuus ja jäämme innolla odottelemaan Korttelin yrittäjien suunnittelemia tempauksia ja mahdollisia yhteistapahtumia.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Olen Korttelin avautumisesta saakka odottanut ennättäväni vierailemaan Bar Cónissa, siitäkin huolimatta, ettei espanjalainen ruokakulttuuri ole minulle se kaikista tutuin. Siksipä tilanteen salliessa pyysin Espanjassa asuneen seuralaisen mukaani tutustumaan Bar Cónin tarjontaan. Hän huomioikin heti sen, että ravintolassa on esimerkiksi espanjaa puhuvaa henkilökuntaa. Siellä selvästi tiedetään, mistä puhutaan ja ruoassa on paljon oikeasti aitoja espanjalaisia elementtejä. Illallisemme aikaan ravintolassa on selvästi kiire, mutta siitä huolimatta henkilökunta on hyväntuulista ja hymyilevää, tulee tervetullut olo.
Bar Cón ja lautalle johtavat portaat ovat Korttelin todellinen katseenvangitsija ja siellä on myös, muista ravintoloista poiketen, terassi. Sisustus henkii espanjalaista rentoutta ja siinä on käytetty runsaita yksityiskohtia. Ravintolassa musiikki soi kutsuvasti jo kauas ja sinne piipahdetaan niin lasilliselle kuin pidemmälle illallisellekin. Minulle ei jää yhtään olo, että olisin kauppakeskuksessa, ja toisaalta viimeistään Kortteli on todistanut, ettei kauppakeskussijainnilla ole mitään väliä hyvien ravintoloiden kohdalla.
Seuralaiseni pitää hyvänä merkkinä sitä, että pintxot tarjoillaan ohuelta, hieman kuivalta leivältä. Kuulemma Suomessa luullaan liian usein, että pintxojen leivän tulisi olla jotenkin erityisen hyvää, vaikka sen tarkoitus on toimia ennemminkin lusikkana, jonka päällä herkkuja pidetään.
Leipä tosiaan on rapea ja ohut. Sitä on mukava syödä ja huomio keskittyy itse asiaan eli päällisiin, eikä niinkään leipään. …No, se leivästä; pintxot ovat kiva alku illalle ja pelkästään niitä olisi varmasti kiva napostella juoman lomassa pienempään nälkään. Jokainen pintxo on erilainen ja jokainen nousee vuorollaan lemppariksi maistelun edetessä. Hiiligrillattu Piquillo-paprika on yksinkertaisuudessaan todella maistuva ja hyvin maustettu. Perunamunakkaassa taas on oletetun tasapainoiset ja kevyet maut, mutta siihen on viilattu sopivasti lisää potkua salsalla, hauskaa!
Ennen pääruokaa saamme maistiaisia pienistä, jaettavista annoksista, joista kuullotettu pinaatti rusinoilla on ilahduttavan trendikästä ja kevyttä. Kevyempien annosten ystävälle myös valkoinen parsa tryffelillä ja saksanpähkinällä toimii varmasti. Espanjalainen naposteluklassikko paistetut vihreät Padron-paprikat ilahduttavat meitä suuresti. Seuralaiseni tosin vinkkaa, että paprikoita olisi uskaltanut paistaa hieman reilumminkin.
Pääruokana päästään kokeilemaan espanjalaisia klassikoita, kuten Iberico-porsaasta, mojokastiketta ja palsternakkaa. Porsas on niin hyvää, ettei seuralaiseni melkein ennätä maistaa sitä sen jo kadottua lähes kokonaan vatsaani. Possu toimii kastikkeen kanssa niin erinomaisesti, että palsternakkapyree jää lautasella aivan sivuosaan. Toisena klassikkoannoksena maistellaan kanacanneloneja, joka voi kuulostaa tavanomaiselta, mutta älkää erehtykö luulemaan annosta tylsäksi. Se on todella maukas, myös sen salaatti on erinomainen ja se maistuu kesältä.
Jälkiruoka tuo kauniin lopetuksen illalliselle. Espanjalaisten köyhien ritareiden kanssa tarjoillaan kuusijäätelöä, joka on hauska yllätys. Myös Manchego-juusto hyvän viinin kanssa on aina erinomainen lopetus aterialle, nam!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Story Kortteli on We are Groupin operoima kahvila/ravintola/viinibaari Kampin Korttelin ravintolamaailmassa. Ennen kuin mennään tarkemmin Storyyn, niin pitää mainita muutama sana Korttelista. Kauppakeskuksissa sijainneet ravintolat eivät ole perinteisesti olleet Suomessa kovin laadukkaita ja sellaisia joihin haluaisi nopeaa lounasta kummempia tarjoiluja mennä nauttimaan. Kuulin ensimmäistä kertaa Kampin korttelin suunnitelmista joskus kesällä 2016. Ajatuksena siis oli avata kauppakeskukseen ravintolamaailma, jossa olisi mukana tasokkaita ravintoloita ja jotka olisivat auki myös illallisella. Äkkiseltään tämä tuntui melko haastavalta projektilta, koska kuten todettua, normaalisti kauppakeskusravintolat ovat food court –tyylisiä pikaruoan keskittymiä. Tästä johtuen ensimmäinen ajatus hankkeesta itselläni oli, että mitähän tästä tulee. En ollut epäilyksineni yksin, sillä kuulin muutamankin tunnetun ravintoloitsijan kieltäytyneen kunniasta kun heitä oli pyydetty avaamaan ravintola Kortteliin.
Onneksi ennakkoluulotonta porukkaa löytyi ja etunenässä raflamaailmaa oli ideoimassa We Are Group ja sen toimitusjohtaja Anders ”Andu” Westerholm. Andun avustuksella paikkaan löytyi mukava kattaus erilaisia ja hyvätasoisia ravintoloita. Hyvä suunnittelu, tyylikkäät puitteet, tasokas ravintolavalikoima ja onnistunut markkinointi on tehnytkin vastoin pieniä epäilyksiäni Korttelista menestyneen hankkeen.
Itsekin on tullut jo käytyä testaamassa useimmat Korttelin mestat, mutta tällä kertaa vuorossa ollut Story Kortteli oli uusi kokemus. Storysta on hyvä tietää ensimmäisenä sellainen seikka, että siellä ei ole perinteistä pöytiintarjoilua vaan tilaukset tehdään tiskiltä. TableOnlinesta löytyvissä kommenteissa tämä nimittäin aiheutti jonkin verran hämmennystä. Storyssa tämä ei kuitenkaan mielestäni ole ongelma ja sopii hyvin paikan konseptiin ja tunnelmaan.
Illan suunnitelma oli nauttia hyvää ruokaa ja juomaa ennen illan keikkaa Hartwall Arenalla. Menimme siis paikalle jo klo 17 ja kuvittelin, että siihen aikaan ravintolassa tuskin on kovin montaa ihmistä paikalla. Jälleen olettamukseni meni pieleen ja paikka oli melko lailla täynnä. Siis tiistai-iltana klo 17! Totesin, että olipa hyvä, kun olin tehnyt pöytävarauksen. Vaikka paikka oli täynnä, ei tiskillä mennyt kuin pieni hetki ennen kuin pääsimme tilaamaan. Nopea vilkaisu listaan riitti tekemään päätöksen alkuruoan suhteen ja voittajaksi valikoitui Sinisimpukat, lämmintä perunasalaattia ja aiolia.
Tämä annos löytyi Story Classics –otsikon alta. Menun muut otsikot ovat Weekly specials, Burgers etc ja Something sweet. Myös pääruokani löysin klassikoista ja baby back ribsit oli valintani. Seuralainen valitsi pääruoaksi Story burgerin. Lisukkeeksi otettiin lisää perunoita ja cole slawta. Perunoita oli muuten senverran reilusti jo tuossa simpukka-annoksessa, että aivan turhaan tuli tilattua lisää.
Tilauksen jälkeen meidät opastettiin pöytään ja kiva oli kulkea tupaten täynnä olevan ravintolan läpi hyvillä näkymillä varustettuun ikkunapöytään. Kortteli sijaitsee kauppakeskuksen viidennessä kerroksessa (ja Bar Con kuudennessa) ja sieltä on hyvät näkymät Narinkkatorin yli kohti lasipalatsia. Vaikka alkupalaksi tilatut simpukat tulivat melko nopeasti, oli oma alkujuomaksi ja alkupalan pariksi tarkoitettu Pfaltzin alueelta tullut Weingut am Nil -riesling päässyt jo hupenemaan melkein loppuun, joten toinen mukillinen oli tilattava simpukoiden kaveriksi. Storya operoiva We Are Group harrastaa myös viinin maahantuontia ja siksi ei ollut yllätys, että Storysta löytyi hyviä ja kohtuuhintaisia viinejä. Viini toimi hyvin yhteen simpukoiden kanssa ja simpukat olivat mukavan tuoreita ja maukkaita. Simpukoita oli iso kulhollinen ja alkuruoaksi yhdelle hyvin runsas ja kahdelle jaettavaksi juuri sopiva.
Pääruoaksi tilaamani baby back ribsit olivat keitetty mukavan ylikypsiksi, kuten pitääkin, ja liha irtosi luusta helposti. Ribsit olivat myös mukavan tahmeita bbq-kastikkeesta, jossa oli muuten mukana mm. omenaa, joka toi mukavaa kosteutta ja makeutta annokseen. Hyvä valinta oli siis tämäkin. Ribsien kanssa minulle suositeltiin San Cassiano Valpolicellaa, joka oli myöskin suunmyötäinen ja ribsien kaveri. Valpolicella nyt muutenkin on useimmiten oman suunmyötäinen ruoasta riippumatta, mutta nyt viinin melko vahva hedelmäisyys sopi hyvin ylikypsän ja hieman mausteisen kylkirivin kanssa yhteen.
Myös seuralaisen Story burger oli juuri sellainen mitä hyvän burgerin tulee olla ja sai siis hyväksynnän. Lisukkeeksi oli tilattu cole slawta, joka on hyvin yleinen burgerin ja ribsien lisukkeena ja toimi oikein hyvin myös tällä kertaa. Storyn annokset ovat hyvin kohtuuhintaisia ja runsaita, joten rahoille saa hyvin vastinetta, vaikka olisi vähän isompikin nälkä. Pääruoan jälkeen olo alkoi olla jo hieman tukkonen, mutta keikan alkuun oli vielä melko paljon aikaa, joten päätimme juoda virkistävät kahvit ja jakaa Storyn jäätelön. Niin ja Calvadosta piti tietty maistaa pikkutilkka kahvin kanssa edistämään ruoansulatusta runsaan aterian päälle.
Ruokailusta jäi kaikenkaikkiaan hyvä mieli ja täysi vatsa. Story on sijainnut perinteisessä miljöössä Vanhassa Kauppahallissa jo useamman vuoden ja on saanut siellä uskollisen asiakaskunnan. Saman konseptin tuonti moderniin "kauppahalliin" Kampin keskuksen ravintolamaailmaan ei ole täysin riskitön, mutta vaikuttaa korkean käyttöasteen perusteella olleen menestys. Myös oma subjektiivinen havainto tukee Storyn hyvää suorittamista. Kynnys kahvilamaiseen ravintolaan on hyvin pieni ja paikalla olikin paljon ihmisiä pelkän viinilasin äärellä. Ilahduttava asia Storyssä on myös laajat aukioloajat. Aamiaista on tarjolla maanantaista lauantaihin, lounas arkisin, brunssi on vuorossa sunnuntaisin ja a la carte menu on tarjolla päivittäin lauantaisin kello 12 alkaen ja muina päivänä klo 15 alkaen. Pöytävaraukset ovat mahdollisia kaikkiin kattauksiin, mistä myös voi Storylle antaa kiitosta.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.