TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on lounas.
Kuulaan syyspäivän kruunasi kutsu mennä herkuttelemaan lounaan merkeissä Tampereen Laukontorin kupeeseen. Kutsujana oli eurooppalaiseen ruokakulttuuriin keskittyvä ravintola LiV.
Kolmen ruokalajin lounas LiVissä on hinnoiteltu niin että sen voi nauttia kokonaisuudessaan tai valita alku- ja pääruoan tai pää- ja jälkiruoan. Tai sitten mennä pelkällä pääruoalla. Itse päätin mennä läpi koko "pyhän kolminaisuuden" ja se kyllä kannatti.
Alkuun nautin ranskalaista sipulikeittoa, joka oli kyllä todellinen klassikko. Ja herkullinen sellainen. Sipuli oli ikään kuin sulanut keittoon ja keiton kruunasi kevyt leipä hunnutettuna aivan pienellä määrällä vuohenjuustoa. Upeat maut yhdessä. Enkä voinut vastustaa viinisuositusta, joka oli keiton kanssa täysi kymppi.
Ravintolassa kiertää koko ajan noin 200 erilaista viiniä eli valinnanvaraa löytyy. Eikä viinien hintatasokaan päätä huimaa. Ja erikoisuuksia löytyy. Henkilökunnan vahva ammattitaito niin viinissä kuin ruoassakin kannattaa hyödyntää ja kysyä viinisuositukset.
Pääruokana nautiskelin paahdettua lohta ja rucolapastaa. Annos oli kuvankaunis saapuessa eteeni, eikä kauneus jäänyt pelkästään lautaselle. Se myös maistui herkulliselta omine simppeleine makuineen. LiVin ruokatuote perustuukin eurooppalaiseen keittiöön, jossa ei liiemmin kastikkeilla pelata vaan maut halutaan tuoda annoksissa esille sellaisinaan. Viinisuositus oli napakymppi tähänkin annokseen, hieman erilainen kuin odotin mutta täydellinen liitto lohen kanssa.
Pistaasijäätelöä ja suklaakastiketta kruunasi syksyisen päivän lounaskokemuksen. Ah voisipa tällaisia lounaita olla joka päivä!
Ravintola LiVin seinien sisällä on tällä hetkellä yhteenlaskettua ravintola-alan kokemusta yhteensä 135 vuotta. Henkilökunta on siis todella asiansa osaavaa sekä erittäin asiakaspalveluhenkistä. Niin lounas- kuin a la carte -lista ja -menut elävät korkealaatuisten raaka-aineiden saatavuuden sekä sesonkien mukaan, unohtamatta klassikoita. Mm. erikoisempia juustoja löytyy talosta lähes aina. Huomionarvoista on myös se, että keittiöhenkilökunta otetaan aina mukaan maistamaan uudet taloon tulevat viinit luodakseen parhaita makunautintoja, ruoan ja viinin yhdistelmiä.
Varsinkin loppuvuotta kohden mentäessä kannattaa muistaa, että LiV on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin kuten pikkujouluihin, karonkkaan tai erilaisiin perhejuhliin. Tila soveltuu erinomaisesti noin 35-40 hengen ryhmille ja niin ruoka- kuin juomatuotekin on räätälöitävissä tilaisuuden luonteen mukaan. Jouluisia makuja LiV tarjoilee 4-ruokalajin joululounaan merkeissä ajalla 3.-21.12.2018. Jokaiselle joululounas viikolle on odotettavissa herkullisia uusia menuita.
Miksi tyytyä hyvään? Ei sinun tarvitsekaan. Mene LiViin!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingissä Kasarmitorin kupeessa sijaitseva Latva vaihtoi konseptiaan ja palvelee jatkossa lounasasiakkaita sekä tilauksesta.
En ollut koskaan käynyt Latvassa ja ilokseni pääsin testaamaan sen maistuvaa lounasta. Valitsimme testipäiväksi, hieman ajattelemattomasti, koko kaupungissa kiireisen Nordic Business Forum -päivän. Päivän kiire ei onneksi ulottunut Latvaan saakka, vaikka heilläkin oli asiakkaita lähes joka pöydässä. Ravintolan tunnelma säilyi koko vierailun ajan mukavan rentona ja rauhallisena ja palvelu oli ystävällisen huomaavaista. Samalla linjalla Latvan palvelusta ovat olleet myös TableOnlineen palautetta jättäneet asiakkaat.
Latvassa on rento ja samalla asiantunteva palvelu. Tupa oli täynnä ja silti meidät huomioitiin todella hyvin.
Latva on kokenut viimevuosina muutamiakin muutoksia ja mielestäni sen sisustus on kaunis ja kutsuva. Vihreä tehostevärinä on trendikäs ja isot ikkunat Kasarmitorille ilahduttavat.
Vaikka fiilis pysyi koko ajan rentona ja rauhallisena oli lounasserviisi nopea ja ruoat tulivat hyvää tahtia pöytään. Aika usein pidemmillä lounailla aikataulu venähtää, mutta täällä siitä ei ole mitään vaaraa. Siis täydellinen bisneslounas!
Latvan keittiömestari Jarkko Lindroth kuvailee Latvan keittiön ja annosten perustana olevat isot, täyteläiset ja ajattomat maut. Ravintolan filosofia näkyy myös tämänkertaisissa lounasannoksissa.
Päivän lounasvalinnat olivat kaikki ihanan kuuloisia vaihtoehtoja, jotka miellyttävät varmasti monia. Valitsemme molemmat alkuun tartarin, joka on yksi meidän molempien lempiruoista. Tartar osoittautui mukavan isoksi annokseksi, liha oli reilun kokoisina ja pehmeinä paloina ja sen rakenne oli erinomainen. Tartarin kanssa tarjoiltu piparjuurivoi toimi mainiosti tuomalla kevyttä potkua ja vaikka sana voi meitä hieman alkuun hirvittikin, ei lisuke ollut missään nimessä liian voinen. Annoksesta jäi suuhun mukavan pippurinen jälkimaku.
Pääruoan kala oli maistuva, nahka oikeaoppisen rapea ja kastike pysyi kuvattavan kauniina pitkään.
Superkauniissa punajuuririsotossa oli hyvä happo ja annokseen ripotellut hasselpähkinät toivat risottoon makua ja purutuntumaa.
Erikoismaininnat täytyy antaa sekä leipien kanssa tarjoillulle tattivoille, jossa oli erinomainen suola ja joka maistui ihanan paahteiselle sekä jälkiruokaporkkanakakulle. Dekonstruoitu porkkanakakkuannos oli ehkä parasta porkkanakakkua, jota olen koskaan syönyt. Taikinaa ei oltu kypsytetty täysin kypsäksi ja se sai kakun sulamaan suussa.
Testaa itse ja varaa pöytä Latvaan (Pohjoinen Makasiinikatu 9, Helsinki) TableOnlinesta.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sateisena elokuun lopun sunnuntai-iltana suuntasin junalla kohti Clarion Hotel Helsinki Airportia. Ilokseni huomasi jo heti hotellille saapuessani, kuinka helppoa se on Helsingistä käsin. Hyppää vain kehäradan junaan!
Noustuani Aviapoliksen asemalta ylös Aviabulevardia kohti, saavuin suoraan hotellin etuoville. Todella näppärää. Hotellissa minut otettiin vastaan erittäin ystävällisesti, jonka jälkeen siirryin huoneeseeni 7. kerrokseen. Huoneesta avautuikin upeat näköalat kohti lentokentän kiitoratoja.
Vierailuni syy oli hotellin ravintola nimeltään Kitchen & Table Helsinki Airport. Ravintola on ruotsalaisen huippukokki Marcus Samuelssonin käsialaa, jossa fun dining -filosofian ytimessä ovat sosiaalinen syöminen, avokeittiö, yhteisölliset pöydät ja urbaani tunnelma. Menu yhdistää Manhattanin maut suomalaisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin.
Ravintolan sisustus on jo hämärtyvässä illassa erittäin kutsuva. Avokeittiössä on tekemisen meininki, salissa palvelu pelaa saumattomasti. Puheen sorina kuuluu mukavasti pöydistä, joita ei montaa ole vapaana. Ensivaikutelma on kutsuva etkä todellakaan tiedä olevasi melkein lentokentällä. Ystävällinen tarjoilija ohjaa minut pöytään ja suosittelee heti alkudrinkkiä, jonka kiireisen sunnuntain päätteeksi päätän nauttia.
Ruokalista on kompakti mutta makuja tuntuu riittävän kaikille. Alkuruuista löytyy tartaria, kalalautasta kahdelle sekä juuri omasta mielestäni sateiseen iltaan sopiva savustettu tomaattikeitto. Ennen alkuruoan saapumista pöytään tuodaan tuoretta leipää ja oikeaa voita, nam. Ja kun pääruoan sitten eteeni saan, keitto on juuri niin täyteläistä ja hieman savun makuista kuin osasin haaveilla.
Nautittuani herkullisen keiton, oli pääruoan aika. Sen kohdalla tein kevyemmän kompromissin ja tilasin Caesar-salaatin Cajun-maustetulla kananrinnalla. Salaatti oli erinomainen: raikas mutta tuhti ja itse kananrinta erittäin mehukas ja maukas. Listalta olisi löytynyt myös toinen klassikko, Salad Nicoise, tai kesäinen Indian Summer Salad. Tai tuhdimmasta päästä härän entrecôte tai myöskin lihaisa Kimchi Burger.
Ravintolan tulevalle listalle 22. syyskuuta alkaen tullaan nostamaan lähi- ja pientuottajien raaka-aineita ja loihtimaan niistä herkullisia annoksia. Lähituotanto tulee olemaan kiinteä osa ravintolan ruokakonseptia tästä eteenpäin.
Jälkiruoalle ei valitettavasti tilaa enää jäänyt, vaikka hedelmäpainotteinen jälkiruokalista houkuttelikin. Myös juustoja olisi ollut saatavilla, mutta toisella kertaa.
Kaiken kaikkiaan kokemus ravintola Kitchen & Table Helsinki Airportissa oli enemmän kuin positiivinen. Saapuminen ravintolaan on erittäin helppoa, varsinkin juuri junalla. Ystävällinen ja intohimolla palveleva henkilökunta saa asiakkaan tuntemaan itsensä todella tervetulleeksi. Lähde ihmeessä testaamaan, jos et sitä vielä ole tehnyt!
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helteisenä heinäkuun perjantaina suuntasin kohti iloista itä-Suomea ja Kuopiota. Burgerinmetsästys oli alkanut!
Jenkkityylinen Bowld1ner sijaitsee Finnkinon kanssa samoissa tiloissa Viihdekeskus IsoCeessä keskellä kaunista Kuopion kaupunkia. Ravintolan tiloista löytyy myös 8-ratainen keilahalli, joten tekemistäkin riittää herkuttelun lisäksi. Ravintolan kokous- ja saunatilat mahdollistavat myös erilaiset tilaisuudet niin työ- kuin vapaa-ajan tarkoituksiin.
Saavun ruokailemaan hieman lounasajan jälkeen, mutta muitakin ruokailijoita paikalla on helteestä huolimatta. Isompia ryhmiä ja kaveriporukoita sekä pariskuntia ja perheitä. Pian tarjoilija lähestyykin minua iloisesti tuomalla menun sekä tiedustelemalla juomavalintaani.
Menu tarjoilee kahdeksan hyvin erityylistä ja herkullisen oloista kunnon burgeria, jotka kehoitetaan nauttimaan hieman punertavina. Toki burgeripihvin saa myös kypsänä pyydettäessä. Oma valintani on klassikko American Cheese, johon vielä lisään pekonin. Muita vaihtoehtoja tosiaan myös löytyy, tulisemmin maustetusta burgerista Surf & Turf -burgeriin. Listalta löytyvät myös Bites eli alkupalat sekä tietenkin burgerien lisukkeet ja avotulella grillattuja pääruokia ja dippejä unohtamatta. Ja tietenkin vielä Happy ends eli jälkiruoat.
Eikä aikaakaan kun burgerini saapuu: se on erittäin houkuttelevan runsas ja todellakin maukas. Pihvin kypsyysaste on täydellinen ainakin omaan makuuni. Nautittuani jo melkein puolet burgeristani, tiedustelen tarjoilijalta lihan ja sämpylän alkuperää. Burgerilihan hän kertoo olevan 100% suomalaista naudanlihaa ja se tehdään paikan päällä käsityönä sekä grillataan avotulella. Sämpylät sekä mm. juustot tulevat kaikki paikallisilta toimijoilta. Myös kastikkeet tehdään ravintolassa itse. Hienoa!
Ja sinne se sitten upposi, kerta kaikkiaan herkullinen burgeri jonka tätä blogia kirjoittaessani voin vieläkin maistaa suussani. Jälkiruokavatsaani ei valitettavasti jäänyt tällä kertaa tilaa, mutta jälkkärilistalla olisi ollut valittavana sellaisiakin Amerikan herkkuja kuin Brownie ja Banana Split.
Ruokailtuani kurkistan vielä peremmälle ravintolaan, josta tosiaan löytyy 8 keilarataa. Bowld1nerin tilat ovat siis oiva paikka erilaisille virkistys- tai syntymäpäiville, kokouksiin tai pikkujouluille. Ravintolan tilat on sisustettu maukkaalla jenkkityylillä, joka takaa viihtyvyyden.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Upea historiallisen kaunis ravintolasali avautuu eteemme, kun astumme sisään ravintola Teiniin sateisena iltapäivänä Turussa. Ja ravintolan miljöö ei todellakaan ole kulissia, sillä se on avannut ensimmäisen kerran ovensa vuonna 1924 ravintolana, tuolloin Hansa nimisenä.
Saavumme iltapäivällä jo lounasajan jälkeen ruokailemaan ja iloksemme huomaamme että muitakin asiakkaita ravintolassa on, vaikka ajankohta on lounaan ja päivällisen välissä. Muutkin ovat siis ihastuneet Teiniin.
Aloitamme ruokalistojen tutkimisen ja nautimme samalla lasilliset talon kuohuvaa. Listalta löytyy klassikoita kuten Toast Skagen, tartar sekä etanat. Ja kuinka ollakaan päädymme maistelemaan muutamia näistä kyseisistä klassikoista. Härkätartar on saanut kaverikseen friteeratun mummonkurkun, jonka ulkonäkö muistuttaa hieman ehkä aasialaista frtiteerattua kasvista, mutta maku on kuin onkin juuri mummonkurkun maku. Etanat saapuvat pienessä kipossa uiden valkosipulivoissa, eikä niitä ole tavalliseen tapaan hukutettu gratinoituun juustoon. Erinomaisia.
Nautittuamme alkuruoat siirrymme pääruokien pariin, joista valikoitui päivän kala sekä karitsanpotka. Kuha oli uinut ravintolan kalastajan haaviin ja sitä tarjoiltiin siis päivän kalana. Kuha oli aseteltu kauniisti muhennetun perunan päälle ja saanut vieläpä jokirapumajoneesia sekä mätiä kuin kastikkeekseen. Kauniin oranssin sävyinen karitsanpotka-annos sai muita makuja juurespyreestä sekä punaviinikastikkeesta. Potka oli pehmeä ja erinomaisesti haudutettu.
Jälkiruoaksi valikoitui vain yksi annos, sillä Teinin annokset olivat jo täyttäneet vatsamme todella hyvin. Kuitenkin Crème Brûlée valikoitui maisteltavaksi ja osoittautuikin oikein hyväksi valinnaksi.
Käynti ravintola Teinissä oli kuin olisin astunut Aki Kaurismäen elokuvan kohtaukseen. Niin nostalgisen hieno ravintolan sisutus upeine ikkunamaalauksineen ja hienoine valaisimineen oli. Myös henkilökunnan ammattitaidosta huokui perinteikkyys mutta myös rentous.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Alkukesäisenä tiistai-iltana intensiivinen puheensorina kuuluu italialaisravintola Baccosta, kun astun sisään ravintolaan puoli kahdeksalta. Kuulostaa tosiaan Italialta, ja näyttää. Siirryn pöytään, josta jo illalliskaverini minulle iloisesti vilkuttaa.
Alamme välittömästi tutkailla menua, sillä se näyttää olevan kaikenlaisia herkkuja täynnä. Ja minä, italialaisen ruoan suurena ystävänä ahmin erilaisia herkkuja listalta silmilläni. Reipas ja iloinen tarjoilija toivottaa meidät tervetulleeksi sekä suomeksi että englanniksi, ja samassa hengenvedossa tilaammekin häneltä lasilliset kuohuvaa, Proseccoa tietenkin.
Aloitamme ruokailun italialaisittain, valitsemme nimittäin muutaman alkuruoan jaettavaksi. Listalta valikoituu Cinta Senese ja muita italialaisia leikkeleitä sekä Mozzarella di Bufala Caprese. Pääruoan eli pizzavalintojemme kanssa maltamme vielä hetken.
Alkupalat ovat juuri niin italialaisia kuin toivoa voi. Raikas Caprese -salaatti sopii loistavasti toscanalaisen, makean rasvaisen Cinta Senese -kinkun sekä muiden leikkeleiden kanssa nautittavaksi. Makuyhdistelmä on taattua Italiaa!
Alkuruokien jälkeen hengähdämme hetken, mutta kuitenkin jatkamme pizzojen pariin. Toden totta naapuripöydissä ne näyttävät niin herkullisilta että maistettava on itsekin. Ja kun tiedän että pizzataikina koostuu kuuden eri jauhon seoksesta ja kohoaa 96 tuntia, on sen pakko olla hyvää.
Ja niin se onkin, superherkullista! Itse valitsen klassikon eli Margheritan, jonka herkullinen tomaattikastike on sopivan makeaa ja mozzarellaa on juuri sopiva määrä. Kauniin ja todella maukkaan klassikon kruunaa tuoreet basilikanlehdet. Illalliskaverini valinta on ravintolan nimikkopizza Bacco, joka koostuu vahvasta gorgonzolamaisesta sinihomejuustosta, herkkusienistä ja Parmankinkusta sekä tietenkin mozzarellasta. Täyteläisen pizzan kruunaa reilu annos rucolaa. Pizzojen kanssa meille suositellaan herkullista toscanalaista punaviiniä, joka todellakin on oiva valinta pizzojemme kanssa.
Dolci eli jälkiruoka jää meiltä väliin, sillä olo on sen verran täysi juuri nauttimiemme herkkujen jälkeen. Baccon jälkiruokalistalta löytyy kuitenkin myös klassikot kuten Tiramisu ja Cannolit.
Bacco on moderni italialainen pizzeria mutta myös Enoteca, jossa nautitaan viinistä. Viinivalikoima onkin erinomainen ja varmasti tarpeeksi laaja antaakseen jokaiselle oman suosikin. Palvelu on jouhevaa, hymyilevää ja ystävällistä, aivan kuten Italiassa ja ravintolaan on helppo pistäytyä vaikkapa vain lasilliselle viiniä. Myös lounasaikaan italialaiset herkulliset aidot pizzat ovat tarjolla, samoin kuin italialaisia vivahteita saaneet lounassalaatit.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Loman alkajaisiksi piti saada lomalle lentävä lähtö ennen reissua. Tuli mieleen, että uusi Palace on vielä testaamatta, niin mikäpä sen mahtavampi tapa aloittaa loma kuin nauttia pitkä lounas uudistuneessa Palacessa. Ravintola ehti olla hyvän tovin jo kiinni, mutta Royal Ravintolat eivät halunneet yhden Helsingin ja koko Suomen gastronomian kehdoista vaipua unholaan ja siksi se avattiin viime marraskuussa uudelleen. Avauksen aikoihin käytiin kovaa arvuuttelua uudesta keittiömestarista ja ennen lanseeraustilaisuutta oli toimittajien harhauttamiseksi tehty muutama nerokas vedätys someen, ettei salaisuus paljastuisi liian aikaisin. Kauhanvarteen ja köökin kuninkaaksi tuli vahvasti ennakkokaavailuissakin mukana ollut Hans Välimäki ja sous chefiksi Eero Vottonen. Tuo kokoonpano aiheutti innokasta liikehdintää gastronomisissa piireissä ja nostatti myös omia odotuksia, kun perjantaina alkuiltapäivästä hissi kiipesi kohti Etelärannan kymmenettä kerrosta.
Sali oli melko täynnä sinne saapuessamme, mutta meille oli varattu mukava ja tilava ikkunapöytä. Tämä oli hyvä juttu, sillä mukanamme oli puolen vuoden ikäinen herrasmies vaunuissa. Pienen kaverin kanssa ravintoloissa käydessä usein jännittää millainen äänimaailmailma paikassa on. Jos häntä sattuu kovemmin harmittamaan, tämä voi aiheuttaa kohtuuttoman metelin ja häiritsee muiden(kin) ruokailua. Palacen pehmeät pinnat imivät hienosti hälyä ja vielä kun pikkukaveri veteli päiväunia Palaceen mennessämme, niin tilanne tämän suhteen vaikutti oikein hyvältä.
Lounas aloitettiin samppanjalla, kuten Palacessa ehdottomasti kuuluukin. Ensimmäinen ruokalaji tuli melko pian alkumaljojen jälkeen ja se sisälsi kaksi tapasmaista suupalaa, joista toinen oli ohuen ruiskuorisen tacon sisällä olevaa tuorejuustoa, kurkkua ja minttua ja toinen skonssin muodossa ollut savustettua lohta ja taimenen mätiä. Vaikea sanoa kumpi näistä oli parempi, kun molemmat olivat niin hyviä ja asettivat heti alkuun riman korkealla. Toisena ruokana tuli vanhan maailman fine diningin ”pakollinen" foie grass, joka tarjoiltiin keiton muodossa, jossa liemenä oli sherry vinegrette -pohja. Annos oli aika yllättävä ja maksan rasvaisuus tasoittui hyvin tämän liemen kanssa.
Tämän jälkeen alkoi menun kalaosuus. Ensimmäisenä annoksena oli ruijanpallas-sashimia Islannista. Palacen keittiössä pyritään, että aina on paikalla joko päämesu Hans tai sous chef Eero ja tällä kertaa vuorossa oli Eero, joka tuli viimeistelemään annoksen ja teki tilliöljystä, omenamehusta ja islantilaisesta wasabista kastikkeen pöytämme vieressä. Islantilainen wasabi kuulostaa melko erikoiselta ja Eero selittikin löytäneensä vain reilu viikko sitten tämän työmatkallaan Islannissa, jossa oli alettu wasabia viljelemään. Hän olikin heti tuonut sitä pienen pötkön mukanaan ja testien jälkeen oli maahantuonti jo saatu järjestymään ja annos Palacen listalle. Tehokasta toimintaa!
Kala itsessään oli hienostuneen mietoa ja kastike toi hieman vahvuutta annokseen, mutta silti tämä annos ei tarjonnut kovin vahvoja makuja, vaan ennemminkin hienostunutta keveyttä. Huomasinkin kahden seuraavan annoksen aikana, että tässä kalaputkessa oli ilmeisesti tarkoituksellisesti aloitettu hieman kevyemmistä mauista ja menty kohti vahvempia.
Kahden ensimmäisen kala-annoksen kanssa muuten tarjoiltiin Saint Aubin Premier Cru ”En Remilly” -valkkaria, joka oli todella onnistunut valinta molempien annosten kanssa. Niin ja tämä toinen annos oli siis langustiinia Norjasta ruskitetun voin ja kyssäkaalin kanssa, jonka sisällä oli tartar langustiinista. Annokseen oli vielä saatu langustiinista tehty emulsio mukaan. Huhhuh, tämä oli kaltaiselleni rapujen ystävälle annos, josta parempaa en ole kovin usein eläissäni syönyt. Vielä tätä kirjoittaessanikin syljen eritys kasvaa kun muistelen annosta.
Tässä kohtaa juoma vaihtuu piemontelaiseen Roagna Langhe Rossoon ja odotinkin siirtymistä liharuokiin, mutta kalakimaran päätti meriantura, jossa oli kaviaaria Varkaudesta ja pieniä perunakroketteja. Viini oli oiva valinta hieman vahvemmalle merianturalle ja jos edellinen annos kohosi yhdeksi parhaista syömistäni, niin ei tämäkään kauas siitä jäänyt.
Samalla viinillä jatkettiin viimeinen annos ennen jälkkäriä, joka oli karitsaa huhtasienien ja parsan kanssa. Tämäkin annos oli todella onnistunut niin makujen kuin viinin parituksen suhteen. Karitsan jälkeen oli vuorossa vielä pari jälkkäriä, joista oma suosikkini oli raparperia jogurtin ja seljankukkien kanssa. Ei toinenkaan jälkkäri todellakaan huono ollut, mutta raparperiannos oli todella herkullinen ja tasapainoinen suoritus.
Ruokailu alkoi olla paketissa ja olin tullut melko myöhäiselle lounaalle aika nälkäisenä. Reilussa parissa tunnissa vedetty kahdeksan ruokalajin lounas oli juuri sopiva annoskooltaan. Vatsa tuli täyteen, mutta ähky ei päässyt yllättämään. Ruoan päälle joimme kahvit ja kahvin kanssa tuli vielä pieni makea macarone sekä Suomen gastronomian ja Palacen suuren miehen, Eero Mäkelän muistolle tehty lakkaparfait.
Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että vanhassa Palacessa en koskaan ehtinyt käymään. Jostain syystä se ei koskaan oikein houkutellut vaan mieleen tuli enemmän Etelärannan herrojen pönötys puvut päällä Palacessa ylihintaisten lihapatojen ääressä. Konseptin uudistuksen myötä Palace haluaakin eroon juuri näistä mielikuvista ja vaikka puitteet ovat edelleen hienot, ei ravintola tavoittele pelkästään pukukansaa viettämään pitkiä ja ehkäpä kosteita lounaita, vaan toiveena on, että kaikki kulinaristit löytäisivät paikalle. Itse en ole pukuherra enkä pönötä, mutta viihdyin silti oikein hyvin ja suosittelen vierailua muillekin. Jos ei ole aikaa useamman tunnin lounaalle, niin Palace tarjoaa myös nopeamman kolmen ruokalajin lounaan, jonka ehtii hyvin syödä normaalin lounastunnin aikana. Tai no, ehkä siihen ei ihan 30 minuuttia riitä, mutta lähelle kuitenkin.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helteisenä toukokuun iltana saavuimme uutuuttaan kimaltavaan Tampereen Ratinan kauppakeskukseen. Sieltä suuntasimme hissillä ylimpään kerrokseen, ravintola Periscopeen, joka on Arto Rastaan uusin ja suurin ravintolakokonaisuus.
Saavuttuamme ravintolaan kiivas puheensorina ja täydet pöydät olivat merkki siitä, että muitakin kiinnosti Tampereen uusin ja puhutuin ravintola. Tarjoilija ohjasi meidät pöytään ja saimmekin upean ikkunapöydän, josta näköalat alas Laukontorille sekä Tampereen keskustaan olivat upeat. Olimme Ratinan huipulla.
Sitten oli ruokalistojen tutkimisen aika. Alkuruoat ovat suunniteltu jaettavaksi pöytäkunnittain, listalla tuntui olevan vain liian monta hyvää vaihtoehtoa. Halusimme tutustua listaan kunnolla ja päädyimme maistelemaan monia eri makuja. Pian pöytäämme saapuikin mm. Punajuuricarpacciota, grillattua lohitartaria, makeassa soijassa paistettuja scampinpyrstöjä, rapukakkua, savusuolattua karitsaa sekä Annatto-pensaan hedelmällä maustettua härkätartaria. Alkuruoat maistuivat jokainen kerrassaan herkulliselta makumatkalta halki maailman ja henkilökunnan suosittelema valkoviini täydensi niiden maut erinomaisesti.
Vieläkö jaksaa? Vaikka alkuruokien maut olivat olleet erinomaisia ja täyttäneet vatsamme suht hyvin, päätimme kuitenkin vielä testata pääruuat. Valintamme olivat erittäin mehevä ja onnistunut Periscope Burger sekä naudan sisäfile, chiliä ja valkosipulia, joka ei lisukkeita kaivannut. Pääruoille saimme myös loistavan viinisuosituksen tarjoilijaltamme.
Jälkiruoka meidän oli pakko jakaa, sen verran tuhti oli tähän mennessä ollut ruokailumme. Valitsimme raikkaan ja ehkäpä hieman ruokaakin sulattavan jogurttisorbetin, johin lisämaun toivat bergamotilla maustettu raparperi ja sitruunakreemi. Loistava lopetus maittavalle illalliselle.
Kokonaisuudessaan vierailu Ratinan kattojen yllä oli loistava kokemus ja ilokseni huomasin että muutkin tamperelaiset olivat lähteneet iltaa viettämään sankoin joukoin: joko syömään tai ottamaan drinkin jos toisenkin upealle Pyhäjärven puolelle avautuvalle kattoterassille. Itse ravintolasalin ja terassin lisäksi Periscopen tiloista löytyy toisen kerroksen Loungebar, joka on oiva paikka viettää iltaa myöhempäänkin.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin kaupungintalolla, osoitteessa Sofiankatu 1 sijaitsee ravintola, joka on alkujaan palvellut kaupungin henkilökunnan lounasravintolana, mutta on sittemmin avautunut myös kaupunkilaisten ja turistien käyttöön.
Ja hyvä, että on avautunutkin. Vaikka tila on suuri ja suunniteltu ennen kaikkea toimivaksi kiireisille lounastajille, on se karistanut ympäriltään liiallisen lounasruokalamaisuuden hauskalla näkymällä sisäpihalle ja kauniilla yksityiskohdilla. Arabiallakin työskennelleen Mikael Schilkinin näyttävä Kauppatori-reliefi koristi jo aikanaan kaupungintalon vanhalla puolella henkilöstöruokalan seinää, kunnes se varastoitiin vuosikymmeniksi. Nyt uudistuksen myötä teos on saapunut takaisin keräämään niin vierailijoiden kuin kaupungintalon henkilökunnankin katseita. Myös kauniit lamput sopivat tilaan mainiosti. Merkittävän lisän tunnelmaan tuo ravintolan mukava ja hymyilevä henkilökunta, joka toivottaa lämpimästi tervetulleeksi ja saa viihtymään.
Suurta tilaa on hyödynnetty mukavan monipuolisesti ja linjastolounaan lisäksi tarjolla on erilaisia kahvilapalveluita ja useita muita lounasvaihtoehtoja. Testipäivänä esimerkiksi kokeilta noudettavana bistroannoksena tarjoiltiin avokadopastaa. Viikonloppuisin tarjolle katetaan suosittu brunssi ja kaupungintalon ravintolaa voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin.
Pääsimme testaamaan BistroLounge -lounasta, joka tarjoillaan pöytiin, jotka on eristetty muusta salista hieman rauhallisempaan nurkkaukseen – tyylikästä ja toimivaa!
Heinäkuisena testipäivänä ravintolassa riittää paljon lounastajia, mutta nurkkaus on mukavan rauhallinen. Nämä lounaat onkin suunniteltu toimimaan hyvin esimerkiksi bisnestapaamisen yhteyteen.
Kolmen ruokalajin BistroLounge -lounaan hinta kaupungintalon ravintolassa on vain 28 euroa, joka on erittäin hyvä hinta näin maukkaasta kokonaisuudesta. Myös viinien hinnoittelussa on ravintolassa pyritty pysymään kohtuudessa ja niin pulloittain kuin laseittain tarjoiltavat viinit sopivat taatusti myös tarkemmalle budjetille.
Alkuruoaksi meille tarjoillaan hiilisiikasalaattia uppomunalla. Salaatissa on käytetty monipuolisesti muun muassa fenkolia ja maa-artisokkaa. Hiillos maistuu sopivasti ja annos on kepeän kiva aloitus lounaalle. Se ei kuitenkaan ole liian pieni, täällä tulee varmasti saamaan vatsansa täyteen. Raikasta salaattiannosta saa BistroLounge -kokonaisuuden lisäksi tilattua lounaalla myös erikseen, jolloin tämä Green Deli -annos on hyvä valinta pienempään nälkään tai nopeasti mukaan napattavaksi.
Pääruoaksi tuodaan kalkkunasaltimboccaa ja polentaa valkoviinikastikkeella. Kauniissa annoksessa on ihanat värit. Tässäkin on riittävästi, muttei liikaa syömistä. Lounaskokonaisuus vaikuttaa olevan hyvin mietitty ja tasapainossa. Suositeltu, raikas ja sopivan hapokas valkoviini toimii hyvin sekä alku- että pääruoan kanssa.
Kesäiseen päivään sopivasti lounaan päättää mansikkamousse ja mansikkakastike kotimaisista marjoista. Annoksissa kaikki on itsetehtyä jälkiruoan kastiketta myöten.
Reilusti mansikkainen, kaunis kokonaisuus on pehmeä ja tasapainoinen lopetus pitkälle lounaalle. Sen kanssa tarjoiltu mansikkainen jälkiruokaviini pirskahtelee, eikä se ole liian makea eikä liian alkoholinen, vaan sopii erinomaisesti nautittavaksi myös päivällä.
Tyylikäs BistroLounge -kokonaisuus tarjoaa hyvin rahoille vastinetta ja sen hintaan kuuluu myös erikoiskahvi, joka ilahduttaa allekirjoittanutta suuresti. Muita lounasvaihtoehtoja on saatavilla ilman varausta, mutta pöytiintarjoilluille lounaille, hyvän paikan varmistamiseksi, suositellaan varausta. Myös suosituille viikonloppubrunsseille varaus on hyvä muistaa tehdä ennakkoon.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Stockan kulman pienessä liiketilassa on ennättänyt olla vuosien saatossa vaikka ja mitä. Nyt tila on kokenut todellisen muodon- ja tunnelmanmuutoksen AKA Oriental GastroBarin avattua ovensa.
AKAn miljöö on runsas, värikäs ja rehevä. Sisustusta on paljon, siinä on käytetty värejä ja se on hauska. Aina kun pään kääntää, löytää jotain uutta ihmeteltävää. Ravintolan ulkonäkö ja sen tarjoama ruoka kulkevat kivasti käsikädessä, molempien ollessa rentoja, omanlaisia ja yllättäviä. Haastavaan tilaan on saatu sovitettua mukava määrä pöytiä, eikä tila silti ole ahdas. Pöydät ovat baarimaisia ja ne kutsuvat lounaalle tai afterworkille hyvien cocktailien luo. Samallahan voi aina napostella paikan kehuttuja oriental tapaksia, joita meillekin kannetaan pöytään runsain mitoin.
Alkuruoan kanssa nautimme viineinä punaista Italiasta ja valkoista Itävallasta. Bruniton punainen on Toscanan alueelle tyypillisten rypäleiden sangiovesen ja merlotin sekoitus ja Loisin tuottama valkoviini on tehty puolestaan Itävallan kenties tunnetuimmasta rypälelajikkeesta, Gruner Veltlinerista. Viinit sopivat ruokiin ja ne ovat turvallisia valintoja joka makuun. Drinkit ovat kuitenkin se AKA Oriental GastroBarin juttu. Ne sopivat niin aperitiiviksi, ruokien kanssa kuin ruoan jälkeenkin nautittaviksi. Cocktail-valikoima on laaja, hauska ja erilainen. Niiden nimeämisessä on käytetty luovuutta ja osan pääsee jopa sekoittamaan itse!
Alkuun tarjoilluista oriental tapaksista ei löydy moitteen sijaa. Annokset ovat hauskoja ja keskenään sopivan erilaisia, mutta silti kuin samasta sarjasta. Pieniä annoksia jaksaa ja haluaa syödä useamman. Siihen annosten hintakin on aivan kohdallaan. Smoky (4€) on pehmeän sämpylän välissä tarjoiltua savulohta ja retikkaa, joita maustaa sriracha, pikkelöity inkivääri ja minttu. Smoky on täynnä hyviä, tulisia ja savuisia makuja, joita inkivääri vielä korostaa. On hienoa, että suosituissa bun-annoksissa on tarjoilla välillä muutakin kuin possua.
– Vaikkei possuversiossakaan mitään vikaa ole! Bum Shaka Akassa sämpylän välissä on possunkylkeä, hosinkastiketta, srirachaa, kurkkua ja korianteria. Possu on mehevää, liha kypsää ja kaikessa on paljon makua ja tulisuutta. Ihanan pehmeä kokonaisuus! TableOnlinen Instagramista pääsee vilkaisemaan mille Smoky näytti.
Tuumaamme seuralaiseni kanssa, että Dumplingsit (7€) ovat varmasti yhdet parhaista koskaan syömistämme. Ne eivät ole liian rasvaisia ja kahden eri koon ja maun sekoittaminen on hauska idea.
Lehtikaalia ja lohta sisältävä annos (8€) on mausteinen ja aasialaishenkinen. Lohessa on kuitenkin myös paljon savun makua, joka tekee annoksesta kivan erilaisen; aasia kohtaa juhannuksen. Paahdetusta porkkanasta ja hyvin maustetusta tofusta koottu salaattimainen lautasellinen (6€) taas on tyyliltään aiemmista tapaksista poikkeavampi annos, johon idut tuovat kivan rapean lisän. Myös mozzarella-annos (mozzarellaa, wasabihunajaa, yrttejä ja edamamepapuja 7€), poikkeaa tulisemmista vaihtoehdoista. Se on raikas, erilainen ja kevyt, eikä läheskään niin mausteinen kuin muut annokset. Alkuruokien aikana ravintolan idea vahvistuu; ruokien kulmakivenä ovat mausteet ja tulisuus. Listalla ja lautasella on paljon kaikkea, kuten ravintolan seinilläkin.
Ennen pääruokia valkoviini vaihdetaan ranskalaiseen Arthur Metzin Rieslingiin, joka on raikkaudessaan oikein hyvä valinta. Pääruokakokoisemmat annokset, ”isommat”, on hauskasti nimetty. Nimestään huolimatta ne ovat ihan maltillisen kokoisia, mutta kyllä niissä syömistä riittää. Erityisesti lihassa ei ole näissä annoksissa säästelty. Kanansiipiä, coleslawta ja maapähkinöitä sisältävä annos (14€) on ilahduttavan pelkistetty, konstailematon ja se pitää syödä sormin. Annoksen coleslaw on huippuhyvää, mehevää ja rasvaisen oloista, mutta siinä on kuitenkin ripaus raikkautta. Siivet ovat tulisia, coleslaw taittaa hyvin niiden makua ja tekee annoksesta kokonaisuudessaan mukavan miedohkon. Pähkinät ovat kiva rapeutta tuova lisä. Ramen-kulhossa (16€) on nuudelia ja possua, jotka tarjoillaan runsailla sesonginmukaisilla lisäkkeillä. Annoksessa on paljon kaikkea ja se on omiaan mausteiden, erityisesti chilin ja korianterin ystäville.
Jälkiruokia tarjolla on vain yksi, mutta se ei haittaa, suklaa toimii aina. Rikotun suklaakakun (7€) marinoitu ananas yllättää, se on aika kovaa eikä kovin makea. Suklaa taas on makeaa ja ihanan pehmeää. Yrttisyys tuo suklaaseen kivaa twistiä ja sitoo jälkiruoan muihin tarjolla oleviin annoksiin. Juomalistan Irish coffee with a twist toimii jälkkärin kanssa mainiosti.
AKA Oriental GastroBar on ravintola jota on hankala kuvailla. Se on jo paikan itsensä (ja cocktailien!) takia parempi käydä kokemassa. Ravintolan yläpuolelle avautuu pian samojen ravintoloitsijoiden toinen taidonnäyte, sitä odotellessa!
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.