Otsikko ei ole harhaanjohtava, eikä se valehtele. Kun puhutaan maailman parhaasta pihviravintoloista, on siihen vaikea löytää vastausta ja mielipiteitä on monia, mutta Muréta pyörittävällä Atrialla on vastaus kysymykseen: "Mikä on maailman paras pihvi?". Maailman paras pihvi 2021 tulee Suomesta Karvialta atrialaiselta tilalta, jonka nurminaudan ulkofileepihvi kruunattiin maailman parhaaksi pihviksi arvostetussa World Steak Challenge -kilpailussa Dublinissa. Aiemmin kyseinen kilpailu on voitettu atrialaisella lihalla vuosina 2018 ja 2019 (2020 kisoja ei pidetty).
Gastrogrill Muré on erikoistunut pihveihin tarjoiltuna kiinnostavien lisukkeiden kera. Tähän yksinkertaiseen konseptiin ei Muréssa ole tarjolla kuin muutama poikkeus, sillä listalta löytyy punaisen lihan lisäksi vain kaksi muuta vaihtoehtoa, possun kylkeä sekä kanan rintafilettä mikäli seurueessa on joku, joka ei punaista lihaa halua tai voi syödä. Kalaa tai vegaanivaihtoehtoja ei ole tarjolla, niitä varten mennään muualle.
Muré on toiminut helmikuusta 2023 lähtien uudessa lokaatiossa, Pohjoisesplanadi 17:ssa, joka sijaitsee upealla paikalla kauppatorin kulmalla. Atrian sekä Murén tarpeisiin vanha lokaatio Korkeavuorenkadulla ei enää palvellut kokoluokkansa eikä kyllä sijantinsa tai edustavuutensa puolesta, mikäli minulta kysytään. Vanhassa lokaatiossa käyntejä taisi kertyä kokonaisuudessaan kolme tai neljä, tässä uudeessa niitä on kertynyt jo enemmän alle vuodessa.
Muré sijoittui heti lokaation vaihdoksen jälkeen 'TableOnline suosittelee 2024' parhaiden ravintoloiden listalle ja on kirjoitushetkellä palautteiden keskiarvolta 4.65 / 5, eikä tämä varmasti tule yllätyksenä niille, jotka ovat uudessa Muréssa ehtineet jo käydä.
Käyntien tihentymiseen on syynsä. Uusi lokaatio on huomattavasti tilavampi ja viihtyisämpi. Keittiö pysyy tilausten perässä, vaikka tupa on täynnä kun keittiön fyysinen koko on kolminkertaistunut, ellei jopa enemmän. Dry age kaappeja tuntuu olevan nurkat täynnä ja niitä on ilo katsella, Korkeavuorenkadulla niitä kun oli vain kaksi. Jos siis jotenkin pitäisi tiivistää lokaation vaihdos, tekisin sen näin: Korkeavuorenkadulla Murén henksu ei päässyt toteuttamaan itseään, uudessa pääsee ja vähän enemmänkin. Tämä näkyy ja maistuu lautasella.
Kaikki Murén lihat ovat kotimaisia ja jokaisesta ravintolaan toimitetusta lihasta tiedetään rotu sekä mistä tilalta ja paikkakunnalta liha on tullut. Lihat ovat maukkaita ja laadultaan niin hyviä, etteivät ne tarvitse mitään muuta kuin grillin liekkiä ja pienen pintasuolan.
Lihan parhaat kaverit, eli Murén lisukkeita ei listalla ole montaa, mutta tilasimme lähes koko valikoiman jokainen niistä oli nappivalinta. Pöydästä löytyi arancineja, artisokkaa, ranut (+ Murén oma herkullinen ketsuppi), vihersalaattia sekä perunapyrettä, joista kaksi viimeistä jäi ehdottomasti omiksi suosikeiksi.
Liha ei tunnetusti ole halpaa, hyvä niin. Sitä ei ole tarve eikä tarkoitus syödä päivittäin kilokaupalla. Murén pihvit lisukkeineen ovat kuitenkin hintalaatusuhteelta erinomaisia, ehkä jopa lyömättömiä ainakin Helsingin alueella. Tämän sinäänsä ei pitäisi olla ihme, sillä Muré toimii käytännössä Atrian showroomina ja pidän sitä onnistuneena sellaisena.
Näin suoraviivaisen yksinkertaista, toimivaa ja maistuvaa konseptia on vaikea löytää mistään. Nousen seisomaan ja otan hatun pois päästä koko Murén tiimille!
Kimi/TableOnline
Varauksen Gastrogrill Muréseen teet luonnollisesti TableOnlinesta: https://www.tableonline.fi/fi/helsinki/gastrogrill-mure/1369
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.