TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ravintola.
Vajaa vuosi sitten avannut Italian bistro Gina on löytänyt asiakaskuntansa ja ansainnut suosionsa, löytyyhän se jo Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksenkin sijalta 35. Usein viikonlopulle on vaikea löytää pöytää mikäli sitä ei ole varattu etukäteen, ellei ole valmis odottamaan baarin puolella.
Avauksen ajoittuessa viime vuonna alkusyksyyn, ohitettiin terassikelit siltä osin. Nyt kuitenkin Ginan upea sisäpihan terassi on avattu ja tarjoaa kätketyn sekä tuulelta suojaisan keitaan Helsingin ytimessä ja mikä parasta, Ginan terassille voi tehdä pöytävarauksen etukäteen.
Juhannuksen jälkeen siirrytään kesäaukioloaikoihin, jonka yhteydessä lounas jää tauolle ja jatkaa vasta koulujen alkaessa elokuussa. Gina palveleekin kesän ajan ma-pe 16:00 alkaen sekä lauantaisin 12:00 alkaen.
Nautimme ennen kesäaikatauluihin siirtymistä kolmen ruokalajin lounaan à la carte listaa hyödyntäen, joista esimerkiksi sienillä tuunattu Cacio e Pepe alla Gina oli lähes täydellinen välipasta.
Ginan runsas burrata tomaatti "tartarin" sekä oliiviöljyssä uitetun paistetun foccacian kera ei ansaitse mitään muuta kuin ylistyssanoja.
Alkuun otettu limoncello spritz sekä suositusviinit annoksille istuivat kuin nenä päähän. Ginassa juomapuoleen suhtaudutaan vähintäänkin samalla intohimolla kuin ruoanlaittoon.
Mikäli visiitti olisi ollut yhtään pidempi, olisin varmasti jossain vaiheessa nauttinut negronin, joka on ainakin itselleni ollut varma valinta joko Italiassa ollessa tai italialaisessa ravintolassa illallistaessa. Ginan negroneja on mennyt useita ja voin niitäkin suositella varauksetta. Ehkä lämmin kesä ja terassi houkuttelee nauttimaan yhden jos toisenkin.
Ginan sisäpihan terassilla huippupastaa nauttien ja negronia siemaillen voi samalla suunnitella pöytävarausta saman ravintoloitsijaporukan uuteen Bouchon Carême ravintolaan, joka aukeaa elokuun lopulla ja tarkemmin sanottuna 27.8.2024.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Alkuperäinen Kallion Sävel avattiin vuonna 2003 keskeiselle sijainnille Hämeentielle Arena-talon kulmaukseen, joka sisältää paljon historiaa ja jonka innoittajina ovat toimineet stadilainen kulttuuri, historialliset miljööt sekä kotimainen musiikki.
Lähes koko alkuvuoden remontissa ollut Sävel avattiin uudistuneena huhtikuussa 2024 kuitenkin kunnioittaen riittävästi omaa alkuperäistä konseptiaan sekä aitoa stadilaista kulttuuria. Sisustaa päivitettiin ja ruokalistaa paranneltiin nykypäivään sopivammaksi.
Kallion Sävelessä tarjoillaan pääosin tuttuja klassikoita kuten Wiener schnitzeliä, maksaa, lihapullia perunamuusilla ja tämän lisäksi myös varmoja valintoja kuten sandwichejä sekä burgereita.
Suurin ja ehkä paras uudistus on erilaisten ja poikkeuksellisen kohtuuhintaiset Sävelen tapakset, joita tilasimme pöydän täyteen, joista häränkieli ja lohipastrami jäi mieleen. Suurin osa tapaksista menevät 3-6€ hintahaarukkaan, joten näitä suosittelen kokeilemaan useampia.
Viini ja juomalista ei räjäytä tajuntaa tai lompakkoa, eikä se olekaan ideana korttelibistroissa. Ruokalistasta löytyy kaikki tarpeellinen sekä tuttu ja turvallinen, joka tukee ruokakonseptia ja oluitakin on sekä tuttuja klassikoita maailmalta kuin myös paikallisia herkkuja.
Pääruoaksi testaamme montaa eri annosta laidasta laitaan ja ehkä yksi yllättävimmistä kommenteista tuli olutta lipittävältä miesruokailijalta. Fetasalaatti oli kuulemma parhaimpia hintalaatu-suhteiltaan mitä oli ikinä maistanut eikä usein edes tilaa salaatteja, mutta tänään teki mieli jotain vähän kevyempää ja raikkaampaa.
Maksa oli nappiosuma. Hyvin paistettu maksa, perunamuusia sekä erinomainen jaloviinalla maustettua kermaista pekonikastiketta, puolukkasurvosta sekä sipulihilloketta, miten tällaisesta lohturuoasta ei voisi tykätä?
Wiener schnitzel, eli wieninleike, oli ohut, mehevä ja erinomainen esimerkki siitä, miten klassikot toimivat sellaisenaan.
Alkupalojen määrä ja pääruokien koko valitettavasti estivät meitä syömästä jälkiruokaa koko seurueen ollessa niin täynnä, että tyydyimme kohtaloomme ja poistuimme ravintolasta ilman makeaa loppufinaalia. Sävelessä jälkkärilista on lyhyt ja itse olisin luultavasti valinnut lapsuuden herkun, köyhät ritarit.
Kallion Sävel koostuu kolmesta kerroksesta, joista alin Hämeentien katutasolla oleva kerros on tarkoitettu enemmän nesteytystä, seurustelua sekä vaikka lauta- tai korttipelejä varten, joita löytyy myös paikan päältä, joten iltaa voi tulla viettämään myös rennoissa merkeissä ystävien kesken ja mikäli nälkä yllättää ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa asiasta henkilökunnalle.
Keskikerros, jossa on myös Sävelen Toisen Linjan puolella oleva katuterassi, sekä kolmas kerros on pääosin pyhitetty ruokailijoille ja tunnelmaltaan ehkä sopivammat paikat sitä varten.
On helppo suositella Kallion Säveltä mikäli etsii rentoa, hintalaatu-suhteeltaan erinomaista ravintolaa, joka toimii myös tarvittaessa kuppilana. Keskeinen sijaintikaan ei ole pahitteeksi, sillä ratikkapysäkiltä menee kävellessä minuutti ja vain muutama minuutti Hakaniemen metrolta.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Otsikko ei ole harhaanjohtava, eikä se valehtele. Kun puhutaan maailman parhaasta pihviravintoloista, on siihen vaikea löytää vastausta ja mielipiteitä on monia, mutta Muréta pyörittävällä Atrialla on vastaus kysymykseen: "Mikä on maailman paras pihvi?". Maailman paras pihvi 2021 tulee Suomesta Karvialta atrialaiselta tilalta, jonka nurminaudan ulkofileepihvi kruunattiin maailman parhaaksi pihviksi arvostetussa World Steak Challenge -kilpailussa Dublinissa. Aiemmin kyseinen kilpailu on voitettu atrialaisella lihalla vuosina 2018 ja 2019 (2020 kisoja ei pidetty).
Gastrogrill Muré on erikoistunut pihveihin tarjoiltuna kiinnostavien lisukkeiden kera. Tähän yksinkertaiseen konseptiin ei Muréssa ole tarjolla kuin muutama poikkeus, sillä listalta löytyy punaisen lihan lisäksi vain kaksi muuta vaihtoehtoa, possun kylkeä sekä kanan rintafilettä mikäli seurueessa on joku, joka ei punaista lihaa halua tai voi syödä. Kalaa tai vegaanivaihtoehtoja ei ole tarjolla, niitä varten mennään muualle.
Muré on toiminut helmikuusta 2023 lähtien uudessa lokaatiossa, Pohjoisesplanadi 17:ssa, joka sijaitsee upealla paikalla kauppatorin kulmalla. Atrian sekä Murén tarpeisiin vanha lokaatio Korkeavuorenkadulla ei enää palvellut kokoluokkansa eikä kyllä sijantinsa tai edustavuutensa puolesta, mikäli minulta kysytään. Vanhassa lokaatiossa käyntejä taisi kertyä kokonaisuudessaan kolme tai neljä, tässä uudeessa niitä on kertynyt jo enemmän alle vuodessa.
Muré sijoittui heti lokaation vaihdoksen jälkeen 'TableOnline suosittelee 2024' parhaiden ravintoloiden listalle ja on kirjoitushetkellä palautteiden keskiarvolta 4.65 / 5, eikä tämä varmasti tule yllätyksenä niille, jotka ovat uudessa Muréssa ehtineet jo käydä.
Käyntien tihentymiseen on syynsä. Uusi lokaatio on huomattavasti tilavampi ja viihtyisämpi. Keittiö pysyy tilausten perässä, vaikka tupa on täynnä kun keittiön fyysinen koko on kolminkertaistunut, ellei jopa enemmän. Dry age kaappeja tuntuu olevan nurkat täynnä ja niitä on ilo katsella, Korkeavuorenkadulla niitä kun oli vain kaksi. Jos siis jotenkin pitäisi tiivistää lokaation vaihdos, tekisin sen näin: Korkeavuorenkadulla Murén henksu ei päässyt toteuttamaan itseään, uudessa pääsee ja vähän enemmänkin. Tämä näkyy ja maistuu lautasella.
Kaikki Murén lihat ovat kotimaisia ja jokaisesta ravintolaan toimitetusta lihasta tiedetään rotu sekä mistä tilalta ja paikkakunnalta liha on tullut. Lihat ovat maukkaita ja laadultaan niin hyviä, etteivät ne tarvitse mitään muuta kuin grillin liekkiä ja pienen pintasuolan.
Lihan parhaat kaverit, eli Murén lisukkeita ei listalla ole montaa, mutta tilasimme lähes koko valikoiman jokainen niistä oli nappivalinta. Pöydästä löytyi arancineja, artisokkaa, ranut (+ Murén oma herkullinen ketsuppi), vihersalaattia sekä perunapyrettä, joista kaksi viimeistä jäi ehdottomasti omiksi suosikeiksi.
Liha ei tunnetusti ole halpaa, hyvä niin. Sitä ei ole tarve eikä tarkoitus syödä päivittäin kilokaupalla. Murén pihvit lisukkeineen ovat kuitenkin hintalaatusuhteelta erinomaisia, ehkä jopa lyömättömiä ainakin Helsingin alueella. Tämän sinäänsä ei pitäisi olla ihme, sillä Muré toimii käytännössä Atrian showroomina ja pidän sitä onnistuneena sellaisena.
Näin suoraviivaisen yksinkertaista, toimivaa ja maistuvaa konseptia on vaikea löytää mistään. Nousen seisomaan ja otan hatun pois päästä koko Murén tiimille!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Marraskuun toisella viikolla Helsinkiin avautui mielenkiintoinen uutuus, Dagmar Bistro & Wine Bar osoitteeseen Dagmarinkatu 4 tai tuttavallisemmin; Manalan sekä Jaskan grillin viereen.
Dagmar kuuluu Oy Botta Ab:hen, joka pyörittää St. Urho's Pubia (eli Urkki), Manalaa sekä Manalan kanssa samassa rakennuksessa toimivaa Botta Eventsiä, josta löytyy kymmenkunta tilaa erilaisille juhlille ja tapahtumille. Konseptiltaan Dagmarilla ei ole mitään tekemistä Bottan muiden ravintoloiden kanssa vaan nyt on menty syvään päätyyn ja perustettu omannäköinen ja erilainen bistroa ja viinibaaria yhdistelevä konsepti.
Tien toisella puolella Manalasta kuparitalon kulmaukseen auennut Dagmar on käytännössä pelkkää ikkunaa. Tämä aiheuttaa toki oman pienen haasteen akustiikassa ja se olikin ainoa rakentava palaute mitä illan aikana annoin ja mihin on jo sen jälkeen ilmeisesti paneuduttu. Tila on kuitenkin upea ja rakennettu ajatuksella sekä sellaisella budjetilla, ettei vääristä paikoista ole jouduttu säästämään.
Tämän kirjoituksen otsikon "ruokalista täynnä lempiruokia" viittaa itse ravintolan konseptiin. Dagmarissa on haluttu poiketa Manalan suomalaispainotteisesta ruokakonseptista eikä Dagmar ylipäätään keskity vain yhteen tyyliin keittiössä. Annoksiin on haettu inspiraatiota ympäri maailmaa ja tästä johtuen ruokalistalle on kasattu ravintolan taustajoukkojen "lempiannoksia" sen sijaan, että Dagmar olisi esimerkiksi perinteinen ranskalainen bistro. Viinibaarimaisuus näkyy myös annosten hintojen ja kokojen osalta, joka toimii ainakin itselleni sillä tykkään maistella useita annoksia yhden valtavan pääruoan sijaan.
Maistelimme kymmenkunta eri annosta, eli käytännössä lähes kaikki suolaiset. Lista elää jatkuvasti, joten nopeitakin muutoksia valikoimaan tehdään tarvittaessa. Tämä varmistaa osaltaan ainakin sen, että Dagmarissa ei tylsisty ruokaan vaikka käivisi useita kertoja pienen ajan sisällä. Listalle tehtävien uudistusten tahdista kertoo paljon se, että jo nyt tammikuun alussa suurin osa annoksista on ehtinyt uudistumaan tai vaihtua kokonaan käyntimme jälkeen, poikkeuksena suosittu kampasimpukka-annos on säästetty. Seuraavalla kerralla testaan loputkin listasta, mutta tilaan aivan varmasti uudelleen ainakin kampasimpukan, sienitortelliinit sekä croque monsieurin tai ainakin vastaavalla ajatuksella olevat korvaavat annokset.
Mikäli on liikkeellä pitkän kaavan mukaan, parhaiten Dagmarissa ehkä toimii muutaman kivan pullon tilaaminen pöytään ja tilata pöytä täyteen viinin kanssa sopivia annoksia. Kiva ei tässä kohtaa tarkoita välttämättä kallista. Dagmarissa on cocktailien sekä oluiden lisäksi viinejä laidasta laitaan ja lähes kaikkia saa laseittain, joka tuntuu olevan kovin harvinaista nykypäivänä ihan ymmärrettävistäkin syistä. Vaivaa on eritoten nähty siihen, että listalta löytyy myös useita herkullisia kohtuuhintaisia viinejä. Täällä siis pääsee viineistä nautiskelemaan niin kukkarostaan tarkka, kasuaali siemailija kuin vaativampikin viinin ihailija. Viinit ovat pääosin eurooppalaisia ja valikoimaa on perinteisestä alkaen vähän rönsyilevämpäänkin ja jopa natuviineihin asti.
Dagmariin on helppo tulla lasilliselle, muutamalle annokselle tai pitkän kaavan kautta illalliselle, myös kabinettikin löytyy . Mikäli haluaa mennä helpoimman kautta, kannattaa ottaa vitosen menu, eli keittiön päivän suositusmenu ja antaa henkilökunnan ottaa ohjat viinien osalta.
Viinibaarimaisuus ei näy pelkästään annosten kokojen ja viinivalikoiman osalta vaan myös rennon tunnelman osalta. Osa pöydistä jätetään varaamatta, joten Dagmariin on helppo saapua myös kiireisenä iltana, mutta pöytävarausta suositellaan lämpimästi mikäli ruokailu on päivän pääagenda.
Seuraavalla kerralla lupaan käyntini keskittyvän enemmän viineihin ja niiden kiireettömään nautiskeluun kuin itse ruokailuun. Nyt pääpaino oli selkeästi jälkimmäisessä. Yhtä kaikki sillä poistuimme ravintolasta tyytyväisinä. Ruoka, tunnelma ja viinit olivat erinomaisia.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsinkiin avattiin marraskuun puolenvälin tienoolla nimekkään porukan kehittelemä ravintolakonsepti, The Rook - Ministry of Horns and Fins. Ravintoloitsijana toimii Hans Välimäki, Maria von Graevenitz-Välimäki, Arto Rastas sekä Miika Lönn, joilta ei kokemusta puutu, mutta The Rookin kanssa tiimi kokeilee jotain aivan uutta, nimittäin brittihenkistä bistropubia. Ehdimme testata ravintolan heti avauksen jälkeisellä viikolla.
Suomessa brittiruokaa on käytännössä mahdotonta löytää, ellei mukaan lasketa jotain satunnaisia fish & chipsejä, sekä aamiaisilla tai brunsseilla tarjoiltavia brittiruokaan viittaavia annoksia kuten englantilaisia aamiaisia.
Minulla itselläni ei ole kovinkaan syvää kokemusta eikä suoraan sanottuna kovinkaan positiivista yleiskuvaa brittiruoasta, joten The Rookin otan vastaan enemmän kuin mielelläni... toisaalta mainittakoon, että olen kuullut paljon positiivista uudistuvasta gastropub kulttuurista brittien saarien suunnalta.
Tiskille voi saapua matalalla kynnyksellä etenkin, mikäli tähän suosittuun pienehköön ravintolaan on unohtunut tehdä pöytävaraus. Suosittelemme pöytävarausta yllätyksien välttämiseksi sillä torstai-iltana ravintola oli täpötäynnä baaria myöten jo kuuden maissa.
The Rookista kuitenkin on hyvä tietää muutama asia heti alkuun. Ravintolan tyyli ja sisusta on tehty laadulla sekä ajatuksella, eikä kyseessä ole todellakaan mikään peruspubi. Brittioluita ei ole (vielä) montaa, mutta se puute korvataan enemmän kuin hyvin upeilla cocktaileilla ja erinomaisella viinivalikoimalla. Suurin ja positiivisin eroavaisuus pubiruokaan löytyy The Rookin menusta. Ruoka ei ole pubimättöä, vaan jopa hienostunutta kuin ranskalaisessa bistrossa ja pääraaka-aineet ovat pääosin riistaa sekä muita hieman harvemmin tarjolla olevia herkkuja.
Suurin ongelma The Rookissa muodostui nimenomaan itse ruokalistasta. Mikäli tykkää merenelävistä ja lihasta, etenkin riistasta, tulee vastaan valinnanvaikeus sillä kaikki kuulostaa herkulliselta.
Kaikki ruokailuun, palveluun ja illan kulkuun liittyvät asiat sujuivat huomaamattoman ammattimaisesti, joka vahvistaa käsityksen siitä, että konsepti on suunniteltu viimeisen päälle ja ammattilaisten toimesta. Sama pätee keittiössä ja salissa työskentelevään henkilökuntaan, kokemuksen aistii.
Jälkiruokia emme enää jaksaneet, mutta mielestämme The Rookin kokeminen ei ehkä niitä kuitenkaan vaatinut.
The Rookissa kaikki yksityiskohdat on mietitty loppuun asti, musiikkia myöten. Yksityiskohdissa mielestäni nimenomaan piilee onnistunut ravintolaelämys, sillä kun kaikki on mietitty valmiiksi ja koko prosessi toimii kuin hyvin öljytyt rattaat, ei vieraan tarvitse kuin nauttia ja ottaa kokemuksesta kaikki irti.
Ravintoloitsijoiden sanoin The Rook on "paikka, jossa perinteinen brittiläinen pubiruoka yhdistyy ranskalaisen keittiön ja bistroruoan hienostuneempiin vivahteisiin, tarjoten harkittuja makupareja laadukkaiden viinien kera", joka tiivistää konseptin sekä oman kokemuksen The Rookista erinomaisesti.
The Rookissa on myös erikoisuuksia, kuten erittäin näyttävä kabinetti noin 10 hengen seurueille, jossa on "salakabinetti" ja baarikappi, josta vieras voi valmistaa itse juomasekoituksensa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tietää etukäteen sillä parhaan kokemuksen saa kun The Rookin kokee itse ilman liiallisia ennakkoluuloja brittiläiseen ruokaan tai pubimaailmaan.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Lönkka vaihtoi toissa vuonna konseptiaan pihviravintolaksi ja samalla muutti nimensä Lönkka Bull & Bottleksi. Pitkään osoitteessa Lönnrotinkatu 11 toiminut ravintola Lönkka oli jo valmiiksi lihaan kallellaan oleva rouhea ravintola, mutta konseptin uudistuksen myötä linjausta haluttiin selkeyttää ja konseptista tehdä mahdollisimman suoraviivainen, helposti sulatettava ja positiivisella tavalla yksinkertainen.
Kävimme testaamassa Lönkkaa toukokuun lopulla perjantaina, jolloin valitettavasti hieman satoi päivällä, joten parklet terassi ei ollut vaihtoehto ruokailulle, vaikka houkuttelevaa se olisi ollut.
Sisään astuessa törmää ensimmäisenä dry age kaappiin, joka on lähes pakollinen lisävaruste jokaisessa itseään kunnioittavassa pihviravintolassa. Tiskin vierestä löytyy myös baarialue, jossa voi nauttia lasin viiniä tai hyviä oluita ja miksi ei vaikka tartarin kylkiäisiksi, me kehotamme tekemään juuri niin kuin mieli halajaa.
Mieli teki maistella kaikkea, joten otimme alkupalalajitelman eli tasting platen, mutta koska olimme tulleet pihviravintolaan, ei tartaria voinut ohittaa. Neljän hengen seurueelle menee mainiosti esimerkiksi pari tartaria sekä jaettava tasting plate. Suosittelemme lämpimästi!
Viinejä Lönkassa on riittävästi niin, ettei pää mene turhaan pyörälle ja valikoima on tarvittaessa myös ystävällinen tarkan markan porukalle. Tällä kertaa meillä oli pelkkää punaista lasissa koko ruokailun ajan, koska menimme selkeällä linjalla ja toki Pinot Noiria tartarin kanssa, se on selvä.
Lönkka Bull & Bottlessa saa kyllä kalaa ja kasvisruokia, mutta nyt menimme rehellisesti konseptin mukaisella linjalla ja otimme lihaa, oikein kunnolla. Huikea läjä dry age entrecôtea luineen päivineen sekä poron ulkofilettä lisukkeena juuripersiljapyree, vadelmaista punaviinikastiketta ja paistos mikä sisältää ruusukaalia, pekonia, sipulia ja neulapapuja. Vaikka Lönkka ei ole riista- tai lappiravintola niin taisimme syödä parasta poroa pitkään aikaan. Olen aivan varmasti jossain syönyt parempaa... olen siitä lähes varma kun ravintoloita on testattu satoja erilaisia laidasta laitaan Michelin-tähti paikoista lähtien, mutta koska en muista missä ja milloin niin on ihan oikeasti pakko nostaa hattua Jussi Saarisen vetovastuulla olevalle keittiölle!
Sivuhuomautuksena kilon painanut luullinen dry age entrecôte annos ei ole osa kiinteää ruokalistaa vaan enemmänkin tällä hetkellä saatavuuden mukaan oleva ns. liitutaulu-annos. Mikäli kysyntä ja saatavuus on kunnossa, integroidaan se seuraavaan ruokalistaan!
Lopuun maisteltiin laaja valikoima Lönkan jälkiruokia portviini kylkiäisenä. Omaan makuun juustot upposivat parhaiten, mutta seuralaiseni ylisti Lönkan näkemystä crème brûléesta, eikä turhaan.
Lönkka Bull & Bottle kannattaa ottaa seurantaan. Kesällä Lönkkaan on helppo saapua lasilliselle tai muutamalle annokselle, jos on liian kuuma kilon lihamötkölle. Tästä pitää huolen parklet terassi ja baarialue. Kesän jälkeiselle ajalle on tulossa kuulemma innostavia uudistuksia ruokalistaan ja tarjontaan, sekä olen kuullut puhuttavan jostain viinibaarimeiningistä, mitä lie tarkoittaa... seuraamalla selviää.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Wellamo on toiminut samassa osoitteessa Katajanokalla vuodesta 1975 lähtien. Hieman unhoon jäänyt klassikko sai kaipaamansa kasvojenkohotuksen vajaa pari vuotta sitten, kun ansioitunut keittiömestari Dani Hänninen tiimeineen, otti ravintolan haltuunsa ja toi sen tälle vuosituhannelle.
Dani kertoi jo haltuunoton yhteydessä, että klassikon uudistamisessa on on oltava kieli keskellä suuta, että kunnioittaa vanhan ravintolan henkeä ja sen kanta-asiakkaita, mutta samaan aikaan uskaltaa uusiutua.
Itse kävin ensimmäistä kertaa uudistuneessa Wellamossa melko pian sen avautumisen jälkeen ja nyt oli aika mennä toiselle käynnille. Ensimmäinen kerta oli onnistunut ja siksi odotukset olivat melko korkealla. Pöytä oli varattu perjantai-illalle jo viiden jälkeen, mutta emme silti olleet ensimmäisiä asiakkaita, vaan paikassa oli jo kiva puheensorina käynnissä.
Seuralainen aloitti illan Jurasta tulleella Cremantilla, mutta minä jouduin aloittamaan Bloody Marylla, kun sen drinkkilistasta bongasin. Mausteinen drinkki ei ole ehkä kaikista paras ruokahalun herättäjä, mutta sitäkin herkullisempi.
Alkujuomien kanssa pääsimme maistelemaan ravintolan itse leipomaa hapanjurileipää, joka tuli voin ja karhunlaukkapeston kanssa. Ensimmäinen alkuruoka tuli melko nopeasti ja se oli paitsi äärimmäisen herkullinen niin todella kaunis. Annos oli rakennettu tartletin päälle ja se syötiin käsin. Täytteenä oli mm. sesongissa olevaa parsaa, hasselpähkinää, säilöttyä naurista ja ruskeaa voita. Taas tuli näköjään tehtyä se virhe, että aloin kirjoittaa tätä blogia nälkäisenä ja annosta mieleen palauttaessani, ikävä kuolaneristys haittaa luomistyötä.
Toisen alkupalan nimi oli Tartar & kyssäkaali. Edellä mainittujen raaka-aineiden lisäksi lautasella oli myös lipstikkaa, raparperia ja fermentoitua hunajaa. Annoksen sai myös kasvisversiona, jossa oli naudan sisäpaistin sijasta paahdettua punajuurta. Me otimme molemmat annokset ja söimme ne puoliksi. Vaikea sanoa kumpi oli parempi, koska molemmat annokset toimivat erinomaisesti. Viinipaketissa ollut Juran alueelta tullut hedelmäinen trousseau -rypäleestä tehty punaviini sopi näistä annoksista ehkä paremmin tartarin kaveriksi.
Ennen pääruokiin siirtymistä nautimme vielä lisäannoksena menussa olleen Kampasimpukka & muna -nimisen annoksen. Tämä annos oli ehkä hienoinen poikkeus skandinaavisesta linjasta ja toi mieleen enemmän japanilaiset maut. Vahva umaminen liemi toimi todella hyvin pääraaka-aineen kanssa, mutta yllättävää ja hienoa kontrastia annokseen toi tuoreet herneet. Herneiden maku nousi niin vahvasti esille, että latteuksia uhmatenkin, on pakko sanoa, että tämä toi hyvällä tavalla mieleen lapsuuden kesät, kun tuli mummolassa syötyä tuoreista herneitä suoraan penkistä. Tosin mummolla ei ollut tapana tarjota kampasimpukkaa herneiden kaverina. Eikä myöskään saksalaisen George Mosbacherin tuottamaa kuivaa roséta, joka oli oiva pari kampasimpukalle.
Kalaa & karhunlaukkaa -niminen annos oli pääruokana. Annos tehdään päivän kalasta, joka oli kyseisenä iltana siikaa, josta oli leikattu ohut file. Annoksesssa oli lisäksi perunaa, parsaa ja poltettua voikastiketta. Tämä annos vei kielen mennessään ja teki mieli nuolla lautanen puhtaaksi.
Kasvisversio oli rakennettu varhaiskaalin ympärille, mutta sisälsi lisäksi grillattua osterivinokasta, kesäsipuleita, mantelia, fermentoitua viherpippuria ja tummaa sienilientä. Näistä annoksista kala vei voiton selkäevän mitalla. Kasvisannoksessa tuntui olevan melko monta komponettia ja vaikka ne herkullisia olivatkin, oli ehkä vähän vaikea löytää annoksen punainen lanka. Annoksen kanssa tarjoiltu Malagasta tullut pääosin Moscatel rypäleestä tehty valkoviini oli itselle uusi ja mieluinen tuttavuus.
Menun jälkiruoakana oli Raparperia ja melissaa -niminen annos, joka oli ihanan raikas ja keväinen lopetus menulle. Tässäkin kohtaa halusimme kuitenkin maistaa myös toisen vaihtoehdon ja saimme eteemme á la carte -listalta löytyneen jälkkärin, joka oli Wellamon toscakakku. Jos edellinen jälkiruoka oli raikas, niin tämä oli sitten taas makea ja täyteläinen. Molemmat olivat todella hyviä, mutta itse ehkä preferoin raikkautta yli makeuden ja siksi itselle kolahti enemmän rapaperia sisältänyt annos.
Kuten mainittua, tämä oli toinen vierailuni Wellamossa, mutta ei varmasti viimeinen. Kehitystä oli tapahtunut ensimmäisestä kerrasta ja tällä hetkellä Wellamo on omassa kategoriassaan Helsingin ehdotonta kärkeä. Suosittelen testaamaan kevätmenun, joka on tarjolla 3.6. asti. Wellamo avasi juuri myös terassin, jonka merellisessä tunnelmassa nyt ilmojen lämmettyä voisin hyvin kuvitella tekeväni lähempää tuttavuutta ravintolan houkuttelevaan drinkkilistaan.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syyslomaviikko oli lopuillaan ja sitä juhlistaaksemme olimme päättäneet mennä viettämään staycationia Långvikiin, joka oli ollut jo pidemmän aikaa to-do listalla, mutta nyt viimein tähän löytyi aikaa, kun saimme muksut mummin hoiviin. Saavuimme paikalle hyvissä ajoin heti kolmen jälkeen perjantai-iltapäivänä. Olimme ajoissa kun tarkoitus oli ehtiä käymään kuntosalilla ja kylpylässä ennen illallista. Kylpylässä oli myös mahdollista ottaa erilaisia hoitoja, mutta tällä kertaa kuntosali vei voiton ja ihan kaikkea emme ehtineet vajaan vuorokauden aikana tekemään.
Sisäänkirjaus onnistui kätevästi, koska olin jo aiemmin samana päivänä saanut sähköpostiin linkin, josta pystyi tekemään sähköisen matkustajailmoituksen. Tämä oli oikein ilahduttavaa, kun olen jo pitkään kokenut lappujen täyttämisen kirjautumisen yhteydessä hieman ärsyttäväksi. Niin moni asia on jo onnistuttu tekemään sähköisesti pidemmän aikaa, mutta tämä oli itselle ensimmäinen kerta kun se onnistui myös matkustjailmoituksen osalta. Heti alkuun tuli siis positiivinen kuva paikasta.
Kuntosalille oli pitänyt varata aika etukäteen, mutta eipä siellä juuri ruuhkaa ollut. Alkuun olimme ainoat kuntoilijat ja jossain kohtaa paikalle tuli toinen pariskunta. Sali oli melko kompakti, mutta hotellin saliksi kuitenkin tosi monipuolinen ja siellä sai tehtyä hyvän treenin. Salin jälkeen oli kiva mennä kylpylän puolelle köllimään porealtaisiin. Kylpylästä löytyi myös 22 metrinen allas ja hetken mietinkin vielä uintitreeniä salin päälle, mutta tällä kertaa allasbaari drinkkeineen vei voiton. Parin drinkin ja poreilun jälkeen kävimme vielä infrapunasaunassa ihmettelemässä siellä olevaa mahdollisuutta katsoa televisiota. Piipahdimme myös höyrysaunassa, jossa oli ilahduttavasti höyryn lisäksi myös yllättävän lämmintä ja siellä sai hyvän hien ilman monen tunnin istumista.
Salin ja kylpylän jälkeen kävimme kääntymässä huoneessa valmistautumassa illalliseen. Huoneesta oli kiva näkymä Långvikin merenlahdelle, jota katsellessa maistui hyvin minibaarista löytynyt saunaolut.
Långvikin ravintolasali on melko iso, mutta tunnelmallisilla valoilla ja hyvällä maulla tehdyllä sisustuksella siitä on saatu tehtyä tosi kutsuva. Tilan keskellä on iso takka jonka tuli sopi tosi hyvin tunnelmaan. Salista tuli jotenkin hyvin kansainvälinen fiilis vaikka en osaa kovin hyvin selittääkään, mistä tällainen vaikutelma tulee. Meille oli varattu kahden hengen pöytä ikkunan vierestä, mistä valoisalla olisi merinäköala, mutta ei näin syyskaamoksen aikaan. Ravintolassa oli aika paljon asiakkaita, mutta isohkossa salissa oli silti avaruuden tunnetta ja akustiikka toimi erinomaisesti ja vaimensi melun.
Olimme päättäneet normaaliin tyyliin syödä maistelumenun. Menu alkoi kampasimpukoilla. Annos sisälsi simpukoiden lisäksi kurpitsaparfait:n, limeä ja inkivääriä. Annos näytti kauniilta ja maut olivat tasapainossa, joten odotukset kasvoivat seuraavien annoksien suhteen.
Toinen annos oli Tattirisotto ja mallasta. Annoksen päällä oli rapeaksi paistettuja osterivinokkaita, jotka olivat herkullisia ja toivat rakennetta muuten niin silkkiseen risottoon. Annos oli kokonaisuudessaan todella loistava. Viiden ruokalajin risotoksi se oli melko iso, jota en kyllä tässä kohtaa laittanut laisinkaan pahakseni ja lautanen tulikin nuoltua leivän avulla puhtaaksi.
Pääruokana oli ylikypsää hirvenrintaa, ankanmaksaa ja omenaa. Hirveä oli kypsytetty kauan ja lautaselle se oli revitty pulled pork eikun siis pulled moose -tyyliin. Kohta pari vuotta tullut välteltyä aktiivisesti tehotuotetun lihan syöntiä ja oli oikein kiva yllätys huomata, että menussa on riistaa ja vielä kun tämäkin annos oli hyvin valmistettu, niin kyllä kelpasi. Annos oli taas melko riittoisa etenkin hirven osalta ja koska kolme ensimmäistä annosta tuli melko ripeästi, niin koko annoksen syömisessä oli hieman vaikeuksia, annoksen herkullisuudesta huolimatta.
Annoimme ruoan hetken laskeutua ennen juustolautasen saapumista. Juustoja oli tarjolla kolmea sorttia ja kaikki kotimaisia. On kyllä hienoa huomata, että Suomessa osataan tehdä todella hyviä juustoja, jotka eivät häviä tunnetumpien juustomaiden tuotannolle. Menun päätös oli Crème brûlée, joka sekin oli oikein onnistunut mallisuoritus rapeine kuorineen.
Vaikka loppua kohti tahti hidastui, niin melko nopeasti illallinen meni ja se yhdistettynä reiluihin annoksiin sai vyön hieman koville. Olisi siis pitänyt itse alussa pyytää hieman väliä tarjoiluille. Sitten kun annokset olivat vielä niin hyviä, niin tuli melko reippaasti ne syötyä.
Menun viinipaketti sisälsi kolme kaatoa. Alkuruoille tuli sauvignon blanc rypäleestä tehtyä valkkaria ja pääruoalle pinot noiria. Juustojen ja jälkkärin kanssa sai valita joko vermuttia tai suomalaista tuotantoa olen Ainoan Kaste jälkiruokaviinin. Kaikki viinit olivat laadukkaita ja hyvin paritettuja, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin oli suomalainen jälkiruokaviini, joka oli todella raikas ja sopi yllättävän hyvin yhteen niin juustojen kuin myös Creme Bruleen kanssa.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että illallinen oli erinomainen. Kun aiemmin mietimme vaihtoehtoja perjantaille, niin ensi alkuun oli suunnitelma mennä syömään johonkin Helsingin keskustan ravintoloista. Kun päätimmekin tulla Långvikiin, niin pakko myöntää että illallinen hieman jännitti. Hotelliravintoloissa on kuitenkin perinteisesti ruoan laatu hieman vaihtelevampaa, mutta nyt huoli oli turha ja Långvikin keittiö suoriutui illallisesta loistavasti!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin vegaaninen uutuus Junk y Vegan aukesi Sanomatalon kylkeen toukokuussa 2021.
Junk y Vegan, ravintola joka kuvailee itseään “total vegan joint” lausahduksella, tarjoilee vegaanista junk-foodia niin sanotusti kaikille ruokavaliosta ja tottumuksista riippumatta.
Lista on laaja, mutta ei puuduttava. On tacoja, kukkakaaliwingsejä, burgereita, flatbreadeja, finger foodia, bowleja. Palan painikkeeksi voi valita esimerkiksi Espoolaisen 8-bit panimon oluita tai vaikka cocktaileja. Juomalista on riittävän laaja, joka kattaa kyllä kaikki tarpeet Junk y Veganin tyylin mukaiseen illallistamiseen.
Pieni varoituksen sananen. Annokset ovat reiluja ja tyylinsä mukaisesti useat annokset ovat ns. junk-foodia, eli uppopaistamista löytyy jonkun verran. Tästä johtuen kunnon ruokailukokemusta varten Junk y Veganiin kannattaa tulla nälkäisenä ja siis tämähän on hyvä juttu sillä hintalaatu-suhde on annoksissa kohdillaan!
Junk y Vegan sijaitsee erinomaisella paikalla sanomatalon kyljessä entisen sporttibaari Elmon paikalla. Ravintolaan pääsee helposti ja nopeasti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta ja miksi ei kauempaakin sillä rautatieasemalle on matkaa vain hieman yli 100 metriä.
Vegaanisia ravintoloita ei ole hirveästi, etenkään sellaisia missä voisi ihan illallistakin syödä. Bun 2 bun edustaa burgereita, korkeavuorenkadun Magu taas enemmän fine dining-tyyppistä illallisravintolaa. Junk y Vegan ei yritä esittää mitään mitä se ei ole, joten 7 ruokalajin illallisia täällä ei syödä, mutta mistään varsinaisesta pikaruokaravintolasta ei ole kyse. Tästä syystä Junk y Vegan on erinomainen lisä kaupungin ravintolatarjontaan ja onkin otettu hyvin vastaan niin vegaanien kuin sekasyöjien keskuudessa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Meitä TableOnlinessa jo vuoden 2017 alusta saakka ihastuttanut Säsong palasi taas pop upina tuomaan valoa marraskuun lopun pimeyteen.
Ihanan viikonlopun kaava oli jo vanha tuttu: maistuvaa kausiruokaa yllättävässä miljöössä. Tällä kertaa sijainniksi oli valittu Villa Kivi, jonka tunnelmallinen, mutta pelkistetty sali ja Töölönlahdelle avautuva näkymä kulkivat puhtaiden ja maistuvien annosten kanssa käsi kädessä.
Miltei 4 vuoden aikana Säsong on kerännyt vankan fanikunnan ja kuulimmekin illallisen aikana useamman tarinan siitä, miten monessa Säsongin pop upissa viereisten pöytien herkuttelijat olivat jo olleet.
Säsongin filosofian mukaan kausituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa ei ole konsepti, vaan tervettä järkeä. Lähituotannon suosiminen sekä vuosien varrella syntyneiden tuottajasuhteiden hyödyntäminen mahdollistavat parhaimpien raaka-aineiden käytön lautasella siten, että jokainen annos kertoo myös tarinan.
Jokaisen Säsongin pop upin perustana on ollut ajatus. Ajatus maisemasta, annoksesta, sijainnista… Annoksissa vältetään usein liiallista kikkailua ja annetaan raaka-aineiden puhua puolestaan. Minua Säsongissa kiehtoo (mahtavan illallisen lisäksi) erityisesti sen lokaatiot, jotka eivät yleensä ole ne aivan perinteisimmät ravintolatilat.
– Kun illallinen siirretään pois tavanomaisesta, tulee hetkestä erityinen, jota muistelee vielä vuosienkin jälkeen.
Jatkossakin Säsong tulee tarkoittamaan tunnelmallisia illallisia uusissa, mielenkiintoisissa ja ehkä vähemmän ravintolakäytössä olleissa ympäristöissä, vuodenajoista inspiraationsa ammentavia ruokalistoja, luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita sekä käsityön vaalimista. Ennen kaikkea Säsong tarkoittaa edelleen herkullista ruokaa ja huolella valittuja viinejä.
Vuoden 2020 pop up alkoi lupaavasti, kun saimme eteemme kauniisti asetellun lautasen pieniä makupaloja. Artisokkaa, siikaa, naudan sisäfilettä sekä suolaisen madeleinen. Miten ihana aloitus!
Madeleine ja naudan tartar suorastaan sulivat suussa, kalassa oli yllättävän lihaisa tekstuuri ja kaikki herkut sisälsivät mielenkiintoisia kontrasteja pehmeän ja rapean välillä.
Seuraava annos oli kuin tehty sateisen sumuiseen sunnuntai-iltaan. Annos spelttipuuroa oli keitetty risottomaisesti kotimaiseen luomuvuohenmaitoon. Sen mausteena käytettiin ilmakuivattua kinkkua, lämmintä ruusukaalisalaattia, mantelimaitoa ja pähkinää. Tämä jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Fenkoli, siika, mäti ja omena veivät toisenlaisiin, keveän kesäisiin fiiliksiin. Tätä kevyen raikasta lautasellista seurasi annos, jota Markus Fogelholm itse kuvaili lohturuokana: luomukaritsaa Ahvenanmaalta, pitkään haudutettua perunaa ja 5-vuotiaasta balsamicosta tehtyä kastiketta. Chateu Carsinin punaviini sopi tälle annokselle täydellisesti.
Viineistä erityismainita myös Mentin Roncaie sui Lievitille. Tämä Pet Nat sopi erinomaisesti läpi illallisen. Oli myös mukava huomata, että Säsongiin on haluttu valita aiempaa pienempiä viinimaahantuojia mukaan.
Illallisen päättänyt jälkiruoka oli hauskasti ysäri. Kinuskia, tyrniä ja omenaa oli ladottu lasiin klassisen kerrosjälkiruoan tapaan. Pippurin käyttö annoksen maustamisessa kertoi kuitenkin, että myös jälkiruoassa ollaan tukevasti nykypäivässä kiinni. Ihanat annokset, ihana Säsong. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun tapaamme.
Tarina jatkuu 2021!
Pöydät pop upeihin varataan jatkossakin tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä tulevista varausmahdollisuuksista uusiin Säsong-tapahtumiin.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.