TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ravintola.
Ravintola Frankly avautui Tampereelle jo vuonna 2004, mutta sittemmin se on kokenut muodonmuutoksen. Vuonna 2015 ravintolan sisustus uudistettiin valoisampaan ja skandinaavisempaan suuntaan, jota kolme kertaa vuodessa vaihtuva menu on niinikään seurannut.
Asetumme ikkunapöytään (joita ravintolasta muuten löytyy mukavan paljon) ja tutkailemme valikoimaltaan mukavan laajaa aperitiivilistaa. Tarjoilija ehdottaa aperitiivilistan ulkopuolelta luomu Cavaa, joka tuntuu juuri oikealta perjantai-iltana.
Alkumaljoja siemaillessamme katseet kääntyvät jo alkuruoka valikoimaan. Alkuruoissa on valinnanvaraa kaikille, jokaiselle jotakin. Itse valitsen Parmesan-juustolla kuorrutetut valkosipulietanat. Myös muiden juustojen ystäville etanat sopivat, nimittäin valikoimassa on myös sinihome- ja vuohenjuustokuorrutus. Ystäväni valitsee alkuruoista metsäsienikeiton, josta löytyy myös rapeaa Pancettaa.
Annosten saapuessa pöytään tarjoilija tiedustelee juomatoiveitamme alkuruuille. Etanoiden kanssa maistuisi kyllä valkoviini ja saankin erinomaisesti etanoiden kanssa maistuvan ranskalaisen puolikuivan valkoviini lasillisen. Metsäsienikeitto hupenee Cavan kanssa.
Maistuvien ja yksikertaisen kauniiden alkuruokien nauttimisen jälkeen saapuvat pääruoat. Oma valintani on perinteinen pippuripihvi, jonka pippurinen kastike on hienoisesti kermalla pehmennetty ja täydellisesti mediumiksi kypsennetty. Ystäväni nauttii yön yli haudutettua karitsan niskaa, jossa todella tuntee hauduttamisen pehmeyden. Pääruuille saamme myös erinomaiset juomasuositukset, niin ikään punaviinin muodossa.
Ruokaillessamme huomaamme että ravintola alkaa pikku hiljaa täyttyä perjantai-illan herkuttelijoista. Niin pariskunnat kuin ystävättäretkin tuovat mukavan puheensorinan ravintolasaliin. Hieman myöhemmin, juuri teatterin loppumisen aikoihin, väkeä saapuu vielä enemmän ravintolaan. Franklyn sijainti Tampereen Työväen Teatterin näyttämöihin onkin loistava ajatellen ruokailevia teatterikävijöitä.
Vieläkö on tilaa jälkiruoalle? Ystävättärelläni kyllä, minulla ei mutta päätän kuitenkin maistaa Franklyn suklaakakkua, joka tarjoillaan vaniljavaahdon sekä marjashotin kanssa. Ystävättäreni valinta on Porkkana-tuorejuustokakku purnukasta. Molemmat jälkiruoat ovat loistava päätös hyvälle illalliselle, porkkanakakun purnukka aivan valloittavan kaunis.
Illalliskokemus ravintola Franklyssä on aito ja konstailematon. Henkilökunta suosittelee viinejä ammattitaidolla eri ruoka-annosten kanssa ja koko palvelukokonaisuus hoituu iloisella otteella.
-Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Designravintola Eevert avautui viimevuoden lokakuussa Helsingin Ratakadulle, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan, suojeltuun vuonna 1952 valmistuneeseen rakennukseen, jossa Alvar Aallon oma toimistokin on aikanaan sijainnut. Ravintolan inspiraation lähteenä toimii Suomen luonnon vaihtuvat vuodenajat, monipuoliset upeat maut ja värit. Kotimaisia raaka-aineita hyödynnetään rennolla ja modernilla twistillä ja ravintolan vastikään uusituista menuista löytyy runsaasti luonnonantimia, kuten marjoja, sieniä, riistaa, poroa ja monenlaisia kaloja.
Eevertin uudet menut on rakennettu kotimaisen luonnon parhaista raaka-aineista. Menuissa voi maistaa savun, tervan, ohran ja lakritsin sekä monen muun hienon maun uudella tavalla yhdisteltynä perinteisiin raaka-aineisiin. Uudelta ruokalistalta löytyy esimerkiksi poroa Kilpisjärveltä, lakkaa Länsi-Lapista, ternimaitoa Hämeestä sekä Eevertin keittiössä itsetehtyä kotijuustoa ja paljon muita pientuottajilta tulleita herkkuja.
Ravintolan erikoisuutena on yhteistyö Kyrö Distillery Companyn kanssa, joka on huomioitu niin yksittäisissä juomatuotteissa, kuin cocktailien yhdistelyssä annosten kanssa. Myös ruokien yhteydessä tarjoillut leivät ovat maukkaita ja ravintolan omassa ruisleivässä on myös koskettava tarina taustalla; Eevertin ruisleivän leivonnassa käytetään ravintolan omistajaperheen suvun vanhaa juurta, joka otettiin matkaan, kun Karjalan Suojärveltä tuli lähtö evakkoon vuonna 1939. Leipäjuurta tiedetään siis käytetyn jo 30-luvun puolivälistä alkaen, ellei jopa aiemminkin!
Pääsimme maistelemaan Eevertin uudistuneen 6 ruokalajin menun, joka sisälsi seuraavat annokset
Maa-artisokka & samppanja
Hirvi & ohra
Tatti & kyssäkaali
Taimen & Blue Congo
Suomalaisia juustoja
Porkkana & tyrni
Kuohkeaa keittoa on hauskasti maustettu mäntyöljyllä ja sen lempeät maut avaavat illallisen mainiosti. Seuraavan annoksen ohra ja hirvi jatkavat lempeiden makujen linjaa. Illallisen ensimmäinen yllätys tulee tattia ja kyssäkaalta sisältävän annoksen juomavalinnassa. Tatti on paritettu klassisesti sherryn kanssa.
Mainiosti kypsennetylle taimenelle taas oli valittu lähes yhtä klassisesti Chablista. Taimenen lisäkkeenä ollut sydänsalaatti oli erittäin maukasta ja kauniinvärisessä annoksessa oli mukavasti hapokkuutta. Juomapaketti kokonaisuudessaan sekä alkuun otetut drinkit toimivat annosten kanssa mukavasti, vaikka tatin ja sherryn yhdistelmä yllättikin meidät illallistajat. On kuitenkin hauskaa, että illallinen mahdollistaa välillä myös poistumisen omalta mukavuusalueeltaan.
Ruoan lisäksi ravintolan sisustus ansaitsee ehdottomasti oman huomionsa. Eevert on täynnä kauniita yksityiskohtia ja silmäruokaa löytyy Alvar Aallosta Yrjö Kukkapuroon ja Iittalan Kastehelmiastioihin. Myös Lars Sonck ja Harri Koskinen ansaitsevat tulla Eevertin yhteydessä mainituksi.
Designin puolelta haluan kuitenkin nostaa erityisesti esiin Iina Vuorivirran, jonka Vino-peilit osuvat heti saapuessa silmään ihastuttaessaan - ja kuulemma myös hämmästyttäessään - ravintolasalissa. Illallisavecini sattuu olemaan Iina Vuorivirran tuttava ja minulle taas Iinan kymenlaaksolaislähtöisyys on muuten vaan plussaa, joten oli todella iloinen yllätys bongata vanhojen klassikoiden seasta myös Iina Vuorivirran kaltaisia uusia taiteilijoita. Ravintolan silmiä hivelevä sisustus mukava sekoitus uutta ja vanhaa designia - vähän kuin Eevertin menuutkin.
Katja/TableOnline
Osa kuvista ravintola Eevertin
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Aiemmat kokemuksemme O'Learys -ravintoloista perustuivat Sellon, Bakersin ja muutaman lentokentän O'Learys ravintoloihin. Lentokenttäravintoloissa korostuu kiire ja Bakersin ja Sellon ravintolat muuttuvat aina puolen yön jälkeen yökerhoiksi, joten luonteensa puolesta ne harvemmin valikoituvat itseään kulinaristina pitävän ihmisen illallispaikaksi. Iso Omenan O'Learys on viikonloppuisin aamukahteen saakka auki ja kello 18 jälkeen alaikäiset pääsevät ravintolaan ainoastaan vanhempien seurassa. Iso Omenan O'Learys tarjoilee arkisin buffet-lounasta, mutta listalta voi tilata myös lounasaikaan. Lukuisat screenit ja TV:t näyttävät urheilua aina ravintolan ollessa auki. O'Learysin yhteydessä toimii myös casino, jonka "takahuoneesta" löytyi suositun oloinen Sit N' Go pokeripöytä.
Saavuimme ravintolaan kuuden jälkeen perjantai-iltana ja yllätyimme ihmismäärän paljoudesta: ilman pöytävarausta olisimme todennäköisesti joutuneet odottamaan. Monet ovat selkeästi omaksuneet O'Learysin omaksi after work -paikakseen, enkä ihmettele sitä ollenkaan. Meidät ohjattiin varaamaamme pöytään, minkä jälkeen iloinen ja pirteä tarjoilijamme Ahdia tuli nopeasti kysymään juomatilaustamme. Iloiseksi yllätykseksemme saimme kuulla, että O'Learys tarjoilee laajan listan erilaisia cocktaileja, joista osa on nimikoitu ja personoitu ravintolan omaan tyyliin. Valitsimme cocktail-listalta O'Learysin nimikkococktailit O'Learys Margaritan ja O'Learys Fresh Kentucky Lemonaden. Margarita oli sitruksisen raikas ja sopivan makea, erittäin hyvä alkudrinkki. Fresh Kentucky Lemonaden nimi viittasi myös raikkaaseen sitrukseen, mutta viskin hieman tunkkainen maku puski turhan vahvasti pullamössö-sukupolvessa kehittyneisiin makuhermoihini.
O'Learysistä löytyy myös hyvä perusvalikoima oluita. Hanassa on kuusi erilaista olutta, joista yksi on seasonal draft ja vaihtuu tasaisin väliajoin. Pullovalikoimaa on tarjolla kymmenen erilaisen oluen verran, sisältäen kolme IPAa, yhden APAn ja gluteenittoman oluen. Alkoholittomia oluita oli listan mukaan ainoastaan Hartwallin Nikolai, mutta valikoimasta löytyy myös alkoholittomat valko- ja punaviinit.
Alkuruoaksi meille suositeltiin maissilastuja, joka kuulostaisi sopivan paremmin lätkämatsin ja oluen kaveriksi, mutta valitsemamme O'Learysin Super Snacks -kori sisälsi hyviä pieniä naposteltavia alkuihmetykseemme. Maissilastut olivat maissilastuja, mutta harva ravintola niillä on ennenkään edukseen erottunut. Yllätykseksemme sekä salsa että guacamole olivat erittäin tuoreen oloisia ja niiden kaverina oli vielä perinteinen ranskankerma. Huonommat salsat ovat yleensä todella vetisiä, mutta O'Learysin salsa oli kiinteähköä ja salsaan oli saatu hyvä chilipotku. Lisäksi korista löytyi mozzarellatikkuja, cheddarjalopenoja sekä porkkana- ja selleritikkuja, jotka ajoivat asiansa. O'Learysin erikoisuutena on tarjoilla kaikille korillinen popcorneja. Olimme kuitenkin tulleet illastamaan, joten popcorn-koriin emme koskeneet. Super Snacks -kori olisi omimmillaan muutaman oluen kera Boston Bruinsin peliä katsoessa.
Tarkoituksenamme on aina kokeilla erilaisia ruokia ja listalta myös löytyi meille uusi tuote: OUMPH! Pääruokina tilasimmekin vegaanin OUMPH! Fajitaksen sekä talon suosituimman burgerin, Boston Celtic Cheese Burgerin. Olimme ainoastaan kuullut sanan OUMPH! aiemmin, mutta emme ollenkaan tieneet minkälainen tuote on kyseessä. OUMPH! Fajitas -annos oli koottu vehnätortillan päälle. Annoksessa oli salaattia, guacamolea, salsaa, tuoretta korianteria, limeä ja OUMPH!:ia. OUMPH! on ulkonäöltään ja koostumukseltaan erehdyttävästi kanamaista, mutta vegaanituotteiden perinteinen mauttomuus osoittautui myös OUMPH!:in heikkoudeksi. Annoksen maut koostuivat limestä, korianterista, guacamolesta ja aiemmin mainitsemastani hyvästä salsasta. Kokonaisuutena annokseen oli saatu hyvät tuoreet maut.
Toisena pääruokana söimme perusvarman burgerin. Meille suositeltiin talon myydyintä Boston Celtic BBQ Cheese Burgeria, eikä turhaan. Burgerin pihvi oli laadukas ja vaikka pihvi ei ollut aivan medium, siihen oli jätetty hyvä pieni punoitus, puhtaan parillan maku ja mehukkuus. Hampurilaisen cheddar ei ollut mitään McDonalds-napalmia, vaan ihan oikea laadukas cheddarviipale. Annoksen lisukkeena oli tuoreen makuista coleslawia ja ranskalaisia. Ruokajuomana nautimme Brooklyn Lageria, joka sopi hyvin varsinkin burgerin kaveriksi.
Siitä huolimatta että emme syöneet ainuttakaan popcornia, ranskalaisia ainoastaan maistelimme ja osa OUMPH! -annoksestakin jäi syömättä, olimme saaneet vatsamme aivan täyteen. Alunperin tarkoituksena oli ottaa kaksi erilaista jälkiruokaa, mutta olimme tuottaneet ruokahäviikkiä jo omalta osaltamme tarpeeksi ja näin ollen tilasimme ainoastaan yhden jälkiruoan. Jälkiruoaksi valikoitui Mexican Fried Ice Cream, jonka jäätelöpallo oli jotenkin saatu friteeratun taikinakuoren sisälle. Friteeratun jäätelöpallon lisäksi koko annos oli rakennettu friteeratun taikinalevyn päälle. Kinuskikastikkeella kuorutettu annos oli todella makea niin kuin jälkiruoka saakin olla. Friteerattua taikinaa oli mielestämme vähän liikaa ja annoksessa olleen kermavaahdon funktiota emme täysin ymmärtänneet.
Seuralaiseni selkäranka oli jo tässä vaiheessa illallista katkennut ja näin ollen hän tilasikin omaksi jälkiruoakseen Boston Coffeen, joka sisälsi kerma- ja pähkinälikööriä. Valinta osoittautui oivaksi vaihtoehdoksi perinteiselle Irish Coffeelle. Itse tyydyin tuplaespressoon, joka toimii aina ruoan sulattelijana.
Ennakko-odotuksiin nähden Iso Omenan O'Learys -käynti oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Ravintolaan saapuessamme meitä ei tervehtinyt paistorasvan haju, vaan iloinen tarjoilijatar. Yllätyimme todella positiivisesti ravintolan siisteydestä sekä raaka-aineiden tuoreudesta ja laadukkuudesta. Palvelu oli erittäin ystävällistä, todella nopeaa sekä henkilökunnan toiminta oli ystävällisen rentoa ja luontevaa. O'Learys ei tarjoile fine diningia, mutta on erittäin hyvä vaihtoehto urheilua ymmärtävien illallispaikaksi.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään O'Learys Iso Omenassa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
Hieman päälle vuoden vanhaan Kampin Kortteliin avattiin hiljattain vähintäänkin mielenkiintoinen ravintola, Pobre Filipino. En ole tätä ennen päässyt kokeilemaan filipiiniläistä keittiötä ja tietääkseni Suomesta löytyy filipiiniläiseen keittiöön pohjautuvia ravintoloita vain kourallinen, joista jokainen sijaitsee Helsingissä.
Pobre luonnehtii itseään termillä 'new filipino kitchen' ja ravintolan tarina juontaakin juurensa aina vuoden 2013 Ravintolapäivä-tapahtumaan. Useiden pop-up iltojen rohkaisemana kokkiystävykset löysivät ravintolalleen mieleisen sijainnin Kampin Korttelista ja avasivat piskuisen ravintolansa ovet tammikuussa 2018. Tunsin palavaa halua testata uutuuden ja sain siihen mahdollisuuden heti ystävänpäivänä.
Pobrelle sanon kyllä! Saavuin ravintolaan ilman isoja ennakkoluuloja tai odotuksia filipiiniläisen keittiön ollessa tyhjiö tietämyksessäni. Pobresta poistuin tyytyväisenä ja kylläisenä. Juomalista on lyhyt mutta selkeä. Ruoka oli positiivinen yllätys kaikilta osa-alueiltaan, paitsi, että viisi ruokalajia hipoi yltäkylläisyyden rajoja ruoan ollessa aika tuhtia. Pääruokana testattu mereneläväkeitto oli erilainen mitä yleensä olen päässyt nautiskelemaan ja saa täyden kympin, tätä voisi syödä useamminkin! Kasvissyöjille on sopiva määrä varteenotettavia vaihtoehtoja, joka on nykyään jo onneksi melkein sääntö kuin poikkeus.
Pobren vahvuudet ovat pienen sympaattisen ravintolan tunnelmassa, palvelussa sekä palveluasenteessa ja ruoan puolesta ehdottomasti alkupaloissa, joista nautin erityisesti. Ruoan osalta ei harrasteta mitään ylimääräistä tai monimutkaista, eikä missään kohti esiinny turhaa kikkailua. Sama kaava toistuu ravintolan kaikilla osa-alueilla, tästä minä pidän.
Pobreen suosittelemme ehdottomasti pöytävarausta varsinkin viikonlopuille. Ystävänpäivänä ovelta käännytettiin lukematon määrä ihmisiä ovelta ravintolan ollessa täynnä läpi illan!
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ekskursio Deliroom Ukkohaukeen alkaa ja vie minun ja seuralaiseni Länsimetro-neitsyyden. Länsimetro köröttelee näppärästi Espoon Niittykummun pysäkille, jossa muutamien portaiden jälkeen aukeaa Kauppakeskus Niitty. Ravintola on muuttanut kauppakeskukseen kesäkuussa 2017 Haukilahdesta, johon myös nimi viittaa.
Kauppakeskuksen kirkkaista valoista huolimatta ravintola on kaikkea muuta, kuin normaali kauppakeskusravintola. Uusi trendi hämyisten ravintoloiden ja kirkkaiden ostoskeskusten yhdistämisestä lämmittää mieltä - miksei viihtyisää paikkaa ja hyvää ruokaa voisi olla tarjolla myös yllättävissä paikoissa? Sisään astuessamme eteen aukeaa levollinen ja tunnelmallisen hämärä ravintola. Taustalla soi Norah Jones ja muutaman isomman seurueen puheensorina rytmittää tunnelmaa. Sisustukseen on saatu pehmeä tunnelma käyttämällä tummia verhoja tilanjakajana. Tuntuu kuin meidät olisi teleportattu toisaalle.
Palvelu tuntuu aidolta. Kuulemme tarjoilijaltamme sunnuntaibrunssien olevan erityisen suosittuja, ja pöytävarauksen olevan tarpeellinen, mikäli brunssille mielii. Kesällä avautuva 60-paikkainen aurinkoterassi kuulostaa helmikuisessa pakkassäässä melko houkuttelevalle.
ALKURUUAT
Alkuun meille tarjoillaan lasilliset kuohuvaa ja paikan omia 'deliksiä' jotka ovat tapaksen ja pintxojen tyylisiä, reilun kokoisia, makupaloja. Tarjoilijamme mukaan melkeinpä joka viikko jokin delis vaihtuu, paikan päällä listalta löytyy aina päivän valikoima.
Deliksiä on tarjolla neljää erilaista: bruschetta ilmakuivatulla kinkulla ja vuohenjuustolla, briejuustoa viikunahillolla, itämaista härkää wasabikreemillä sekä kylmäsavulohitartar. Käymme ensimmäisenä kiinni meitä kutsuvimpaan delikseen: kylmäsavulohitartariin, joka tarjoillaan tumman leivän päällä. Ensi puraisulla maku on todella hyvä. Olen varma, että olen löytänyt lempidelikseni. Maku tuo mieleen hieman perunasalaattiin, joka korostunee deliksessä käytetyn majoneesin vuoksi. Se ei haittaa vaan tekee siitä omanlaisensa. Deliksien kanssa tarjoillaan talon omaa siemennäkkäriä, joka maistuu taivaalliselle kaikessa rapeudessaan. Muut delikset ovat perinteisempiä, kivoja suupaloja ja toimivat suurenkin nälän alkutaltuttajana.
Syömisen lomassa meille tuodaan toista viiniä: La la landin Pinot Grisia Australiasta. Viini on melko kepeä ja helppo, monenlaisten makujen kaveri. Viinilista on hieman valveutuneemman seuralaiseni mielestä monipuolinen - listalle on valittu uuden ja vanhan maailman väliltä todella eri tyylisiä vaihtoehtoja, valikoima on tämän kokoiselle paikalle hyvällä tasolla. Plussaa myös siitä, että listalla on mainittu luomut, eettisesti tuotetut sekä vegaaniset viinit. Vegaanien kannalta tärkeä fakta viinien valmistusprosessista: useimmat viinit kirkastetaan käyttäen kananmunaa ja muita eläinperäisiä aineita kuten kalaliimaa ja liivatetta. Osa viineistä voi olla Alkojenkin hyllyillä merkitty vegaaniystävällisinä, mutta merkintä taitaa olla Suomessa vielä melko harvinainen.
PÄÄRUUAT
Pääruokavaihtoehtoja on paljon. Pääruuan voi rakentaa esimerkiksi haluamansa raaka-aineen ympärille kooten annoksen valituista lisäkkeistä. Lisäksi listalta löytyy pizzoja ja Street Delin runsaat vaihtoehdot burgereineen, pitoineen ja hodareineen. Valitsemme lopulta kaksi erilaista ruokaa: päivän kalan, lohimedaljongin, jonka kaveriksi otamme perinteisemmän vaihtoehdon, cheese burgerin yhdellä pihvillä. Koska maistelu on meidän molempien mieleen, jaamme annokset.
Aloitan lohesta seuralaiseni käydessä juustohampurilaisen kimppuun. Lohiannos on todella kauniin näköinen. Valitsemamme bearnaisekastike ja kasvisbulgur tarjotaan omista kipoistaan rapean lohen makoillessa päällään tilliä ja sitruunaa. Olen tyytyväinen lisukevalintoihimme - näennäisesti terveellinen kalavaihtoehto on ihanan pehmeän makuinen, lohen rapsakka kuori saa veden kielelle. Annoksen kasvispeti tasapainottaa melko kermaista makua kivasti. Lisukkeita on runsaasti ja vielä viimeistelynkin jälkeen lautasella on tuhoamattomia lisukkeita. Hyvä, sillä seuralaiseni rakastaa bearnaisea - mikä pettymys, jos se loppuisi kesken.
Siirryn burgeriin. Tilasimme annoksen yhdellä pihvillä, sillä pelkäsimme olevamme liian täynnä, mutta päätämme että seuraavalla kerralla otamme kaksi pihviä. Se tekisi annoksesta himpun verran paremman. Toteamme molemmat yhteen ääneen burgerin olevan kaikkea muuta kuin kuivaa, majoneesia on riittämiin ja se saa kannen lipsahtamaan pois paikoiltaan muutamaan otteeseen. Burgerin kanssa valitsemamme bataattiranskalaiset ovat täydellisiä. Ne ovat jämäköitä, rapeita ja ihanan makuisia. Lötköydestä ei ole tietoakaan. Lähetämme terveiset myös keittiöön - hyviä bataattiranskalaisia tulee harmillisen harvoin vastaan.
JÄLKIRUUAT
Jälkiruuiksi valitsemme talon mud caken vaniljakerman kanssa sekä marjatriflen. Annosten saapuessa pöytään ihastelemme marjatrifleä, se on valtavan kokoinen ja kaunis tuoreine marjoineen. Annos on kerrostettu sokerikakulla, kermavaahdolla sekä itse tehdyllä marjahillolla. Kuten ainesosista jo päätellä saattaa, jälkiruoka on makea ja selättää koollaan melkoisenkin makeannälän.
Talon mud cake on tumma ja tuhti pienestä koostaan huolimatta. Marjatriflen jälkeen koen hienoisia vaikeuksia päättää oman osuuteni mud caken kanssa. Tämä jälkiruoka sopii suklaafaneille sekä perinteisempien jälkiruokien ystäville, ihanan täyteläinen maku kruunaa illallisen ähkystäkin huolimatta. Voin vain kuvitella, miten hyvä herkkuvaihtoehto tämä olisi kovassa makean- ja suklaanhimossa.
Kaiken kaikkiaan Deliroom Ukkohauki on mukava ja yllättävä paikka tällä sijainnilla. Paikka sopii niin treffeille, isommille seurueille kuin perheillekin. Länsimetro tarjoaa kätevän siirtymismahdollisuuden Helsinkiin. Mikäli olen lähistöllä, piipahdan vähintäänkin deliksille ja viinille Ukkohaukeen!
Ira/Improve Media Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sogno on tunnelmallinen italialainen ravintola Helsingin Töölössä. Suositussa ravintolassa on tarjoilla lounaan ja illallisen lisäksi myös kehuttu lauantaibrunssi. Brunssilla alku- ja jälkiruoka noudetaan noutopöydästä, josta löytyy raikkaita makuja jokaiselle. Lautasannoksina tarjoiltava pääruoka kruunaa brunssin ja täyttää varmasti nälkäisimmätkin vatsat.
"Nappisuoritus kaikin puolin. Asiakkaat olivat tyytyväisiä ja Sogno sai varmasti pari fania lisää."
Illallisella ravintola suosittelee koko pöytäseurueelle tarjoiltavaa Menu Sognoa, johon kuuluu valikoima talon suosituimpia alkuruokia ja jaettava jälkiruoka sekä pääruoka, jonka voi valita kahdesta vaihtoehdosta.
Menu Sogno osoittautuu hyväksi valinnaksi ja saamme maisteltavaksi grillattua mustekalaa, talon antipastovalikoiman sekä paahdettuja juureksia, rochettaa ja pistaasipestoa. Juurekset on paahdettu mukavan napakaksi ja yhdistelmä juuston ja pähkinäisten makujen kanssa on mainio. Grilli maistuu hyvin mustekalassa ja erityiskiitosta saa sen seurana tarjottu kastike. Kokonaisuudessaan alkuruoat koostuvat mukavan lempeistä mauista ja ne herättelevät odottelemaan pääruokaa. On kiva päästä maistamaan kerralla useampia alkuruokavaihtoehtoja. Antipastolankku toimii hyvin varsinkin talon focaccian kanssa, jota tuodaan illallisen aluksi pöytään runsaasti.
Menun kuuluu päivittäin vaihtuvat kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista pöytäseurueellemme valikoituu testattavaksi niin lihaa kuin kalaakin. Pääruokien kanssa suositellaan otettavaksi varsin kohtuuhintaisia lisukkeita, joita löytyykin listalta hyvä valikoima moneen makuun.
Pääruokien kanssa tarjoiltavissa lisukkeissa on myös kivaa sosiaalisen syömisen ideaa. Itse pääruoka tarjoillaan jokaiselle lautasannoksena, mutta lisukkeet taas katetaan isommille lautasille koko porukalle jaettavaksi. Lisäkkeet ovat hurjan maistuvia ja jättävät melkein itse pääruoan varjoonsa.
Illallinen on ollut täyttävä, mutta vielä mahtuu hieman jälkiruokaa. Jaettava, yhdelle lautaselle katettu, jälkiruoka päättää aterian mukavasti ja kokoaa illan teemaksi yhdessä syömisen. Myös jälkiruoassa päästään maistelemaan mainio läpileikkaus Sognon annoksia. Lautaselta löytyy kaikkea; niin omenastruudelia, kirsikkaista suklaakakkua kuin jäätelöäkin. Nam!
"hyvät pizzat, kylmät oluet ja hyvät palvelu."
Sogno on lämminhenkinen ravintola keskeisellä paikalla, mutta silti omassa rauhassaan. Ravintolan lähellä on ilahduttavan hyvin parkkitilaa. Sognon tunnelmallinen terassi ja kiva kabinetti mahdollistavat ravintolan käytön moneen tarkoitukseen.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään Sognossa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sinnen Chef ́s table syntyi halusta tehdä pidemmälle vietyä ja kunnianhimoisempaa ruokaa muuttamatta ravintolan konseptia. Chef ́s table -pöydät sijaitsevat omassa rajatussa tilassaan, ja niihin tarjoillaan ainoastaan koko illan kattava paketti: 6 ruokalajin yllätysmenu ja muuta pientä kivaa keittiöstä, sekä menulle tarkoin suunniteltu viinipaketti alkusamppanjan kera. Isännöinnistä vastaa ravintoloitsija Kai Kallio tai keittiömestari Niko Lehto yhdessä ravintolapäällikkö Päivi Karjalan tai hovimestari Elsi Aholan kanssa. Chef ́s Table -pöydässä asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä ja nähdä, kuinka ruoat valmistuvat.
Sinnen Chef’s table ruoan takana on mestari-oppipoika-kaksikko: ravintoloitsija Kai Kallio ja keittiömestari Niko Lehto. Menu on mieleenpainuva yhdistelmä mestari Kallion klassista ja oppipoika Lehdon modernia lähestymistä ruokaan. Kokonaisuus pohjautuu Sinnen ruokaideologiaan; lähiruokaa ja tuttuja tuottajia, unohtamatta itse poimittua villiruokaa, mutta sitä viritellään kohti fine diningia. Toki välillä pöytään saapuu myös kauden parhaita luksusraaka- aineita ja makuja hiukan kauempaakin.
”Chef ́s Table antaa meille mahdollisuuden käyttää raaka-aineita, joita on tarjolla vain pieniä määriä ja joiden sesongit ovat lyhyitä. Lisäksi pystymme helpommin pyytämään kokki-, sommelier- ja tuottajaystäviämme kylään, eikä meidän tarvitse rajata ravintolan tarjontaa vierailujen vuoksi. Tämä mahdollistaa myös sellaisten vierailijoiden saapumiset, jotka eivät täytä kokonaista ravintolaa, ja jotka saattavat olla vielä tuntemattomia isommalle porukalle, mutta ovat alansa ehdotonta huippua – tulevaisuuden lupauksia.” Keittiömestari Niko Lehto kertoo. Ensimmäisenä kaverina kylässä tulee olemaan Vuoden kokki 2017 Mattias Åhman lauantaina 3.3.2018.
Sinnen Chef ́s table on suunnattu ruoasta ja juomasta nauttiville ihmisille, joita kiehtovat valmistusmenetelmät ja ravintolan ideologia. Kaikille, jotka arvostavat vahvaa käsityötä ja sesonkien parhaita raaka-aineita. Ihmisille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja kokemuksia, ja joiden mielestä illallinen ravintolassa on kulttuurinen elämys siinä missä teatteri- tai elokuvanäytös.
”Sinne täyttää tänä vuonna 6 vuotta. Vuosien varrella on tapahtunut paljon, mutta halu kehittyä ravintolana ei ole kadonnut. Tykkäämme ravintolamme rennosta ilmapiiristä emmekä halua muuttaa sitä. Muutaman vuoden ajan olemme kuitenkin siirtyneet yhä enemmän fine diningin tekemiseen. Nyt siihen on mahdollisuus muuttamatta koko ravintolan alkuperäistä liikeideaa, jossa ovikynnys halutaan pitää mahdollisimman matalana. Haluamme haastaa itsemme ja kehittää toimintaamme, jotta voimme tulevaisuudessakin olla edelläkävijä Porvoon ravintolakentässä.” Ravintoloitsija Kai Kallio summaa.
Illalliset ovat varattavissa keskiviikko – lauantai-iltaisin ja tulevat varattavaksi myös TableOnlineen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Säsong pop up -ravintolasarja päättyi luonnollisesti kesän jälkeen syksyyn. Loppusyksystä tunnelmallisessa ravintola Starterissa järjestetty Höst-viikonloppu kruunasi vuodenaikaravintolasarjan. Vuodenaikojen vaihtuessa vierailtiin keväällä Porvoossa ja kesällä lähiössä, mutta päädyttiin silti takaisin. Kivenheiton päähän alkupisteestä; aivan kuin vuodenajatkin kulkevat.
Syksy tarjoili meille parhaimpia raaka-aineitaan, kuten kurpitsaa uskomattoman maukkaana keittona, poroa ja hirveä sekä esimerkiksi punajuuresta valmistettua jälkiruokaa. Kaikki vuodenajat ovat olleet omanlaistensa raaka-aineiden juhlaa ja TableOnlinella on ollut ilo olla osa suomalaista tuotantoa arvostavaa, kunnianhimoista kokonaisuutta.
Säsong tarjoili neljänä vuodenaikana meille ennen kaikkea uskomattoman maukkaita keittoja ja kekseliäitä makuyhdistelmiä. Syksyllä esimerkiksi hirvimakkara sai seurakseen perunalle näyttävää omenaa ja karjalanpaistiset maut pariutuivat mainiosti piparjuuren kanssa.
Kaikkia annoksia ja teemoja kuitenkin yhdistää uudet ideat ja raaka-ainelähtöisyys, joka olikin vuodenaikapopup-sarjan tarkoituksena.
– Snow came and then... there was nothing, kuvaili Thomas Hudson, toinen Säsongin kokeista, kohtalokasta kevätnäytöstä, jolloin keräämistä odottavat raaka-aineet olivat peittyä lumipyryyn. Suomen neljä vuodenaikaa tarjoilivatkin taatusti vuonna 2017 parastaan ja pahintaan, eivätkä oikutteluillaan tehneet vuodenaikasarjasta helpointa toteuttaa. Kaikki neljä tapahtumaviikonloppua sujuivat kuitenkin mainiosti ja niitä yhdisti erityisesti lämmin tunnelma ja kunnianhimioiset lokaatiot.
– Säsong will be returning next year, mutta kunhan olisi kunnon keittiö, totesivat Säsongin takana olevat Thomas Hudson ja Markus Fogelholm. Ja kuka tietää, ehkä juuri Markuksen kommentista syntyi idea vuoden 2018 keittiöiden valtauksiin. Tänä vuonna Säsong valtaa neljän ravintolan keittiöt ympäri Suomen, jonka lisäksi myös pääkaupunkiseutu saa omat pop upinsa hieman viimevuodesta viritetyin teemoin. Enää ei nojata niin vahvasti vuodenaikoihin, vaan pysytään tarkemmin kiinni sijainneissa, joista raaka-aineita ammennetaan. Kuulostaa hauskalle, emmekä malttaisi odottaa tulevaa!
Pöydät pop upeihin ja valtauksiin saa varattua tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä varausmahdollisuuksista vuoden 2018 Säsong-tapahtumiin.
...Ja juuri nyt, vain tänään, Säsong pop-up löytyy Helsingistä G Livelabista tarjoillen herkullista talvista lounasta.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Hotel Haagan ravintola Central Park on pienen julkisilla seikkailun takana Etelä-Haagan rajalla. Ravintola sijaitsee hotellin yhteydessä.
Ravintolan yksi seinusta on kauttaaltaan ikkunaa, joka luo mukavan fiiliksen jo paikan ulkopuolellakin – hotellia lähestyessä silmään pistivät ravintolan tunnelmalliset valot. Sisään astuessamme meidät otetaan lämpimästi vastaan, ja toteamme seuralaiseni kanssa ravintolan olevan pirteä yllätys hieman syrjäisemmällä sijainnilla.
Perjantai-illaksi ravintola on hiljainen, mutta paikan tunnelmaa elävöittää muutama kansainvälinen pöytäseurue. Tarjoilijan mukaan paikka vetää erityisesti kokousporukoita puoleensa: kokousta pidetään päivä ja viimeistään illalla siirrytään ravintolan puolelle ruokailemaan. Paikalliset lähtevät keskustaan syömään, vaikka mielestämme paikka sopisi täydellisesti perheillallisille.
Ravintolahenkilökunnan ammattitaitoa arvostavina nautiskelijoina lähdemme liikkeelle ruuilla, joita meille suositellaan. Lista on juuri uudistunut, mutta tarjoilijallamme on selkeä näkemys suosituksista: keittiö hyödyntää runsaasti tuoreita ja hyvälaatuisia raaka-aineita tarjoten erityisesti useita herkullisia lihavaihtoehtoja. Pääruuista marmorifilee sekä Ahvenanmaan karitsa saavat suitsutusta, joten lähdemme yhteisymmärryksessä niillä liikkeelle. Ensin on kuitenkin suositeltujen alkuruokien aika. Arvostamme seuralaiseni kanssa monipuolista maistelua ja sovimme, että jaamme annokset puoliksi. Tämä on muuten käyttökelpoinen vinkki siihen, miten annoskateudesta pääsee eroon…
ALKURUUAT
Alkuun meille tuodaan lohikeitto ja katkaraputoast. Aloitamme juomapuolella molemmat saksalaisella Prinz von Hessen Weingut -Rieslingillä.
Aloitan katkaraputoastista, joka ei ensisilmäyksellä ole kovinkaan perinteisen näköinen annos. Ulkonäkö on hauska ja siitä huomaa, että annoksen esillepanoon ja kokonaisuuteen on laitettu ajatusta. Talon oman leipurin kädenjälki näkyy leipälisukkeiden muodossa. Ensimmäinen hämmentävä ajatukseni annoksesta on, että siinä oleva KRUTONKI on huippuhyvää. Annoksessa on runsaasti pehmeitä käsin kuorittuja katkarapuja sekä uppomuna, joiden vastapainona toimivat krutonkien lisäksi juureslastut. Rapeat seuralaiset saavat annokseen kivan purutuntuman. Raikkaus ja maku ovat kohdillaan, annoksessa on hyvässä suhteessa salaattia ja majoneesia. Rieslingini sopii annokseen mukiinmenevästi. Kylmä uppomuna on yllätystekijä, sillä ajattelimme molemmat sen olevan lämmintä. Meiltä tarkistellaan, maistuuko ruoka, ja maistuuhan se.
Perinteisen lohikeiton ulkonäkö on katkaraputoastista poiketen nimensäkin mukaisesti hyvin perinteinen: kermainen liemi, paljon perunaa ja maltillisemmin lohta. Keittolautanen on todella kuuma pitäen myös keiton erittäin hyvin lämpimänä kuvailuumme uppoavasta ajasta huolimatta. Ulkonäkö antaa odottaa yksinkertaisia makuja, mutta kuinka väärässä ulkonäkö voikaan olla? Maku on ihanan kermainen, pehmeä, monivivahteinen ja - perinteinen. Viini ei mene täysin yksiin tämän annoksen kanssa, mutta itse keiton maku on niin hyvä, ettei se haittaa kumpaakaan meistä. Jos jotain voisi tältä annokselta toivoa lisää, niin ehkä hieman lisää maistuvaa lientä. Vaikka annoksen nähtyämme kaipasimmekin siihen lisää lohta, syödessä sitä tuntuu olevan juuri sopivasti antaen liemelle sen ansaitseman huomion.
PÄÄRUUAT
Pääruokana härän marmorifileepihvi lunastaa odotuksemme – ensiajatukseni on, että liha on todella hyvänmakuista. Pihvin päällä on ihanan runsaasti valkosipulivoita, seuralaiseni makuun liikaakin. Liha on suussa sulavan mureaa ja röstiperunan lisäksi lisukkeena tarjolla oleva paksoi eli pinaattikiinankaali on jumalainen yhdistelmä lihan kanssa. Kerrankin ison pihvin kanssa on osattu parittaa sopivan raikkaat lisukkeet. Pihvin kanssa tarjoiltu viini Wyndham Eastaten BIN 555 Shiraz on kelpo makupari.
Toinen pääruoka, Ahvenanmaan karitsan entrecôte, on tuhti annos joka täyttäisi isonkin miehen. Lihan määrä suorastaan pyörryttää! Seuralaiseni ensikommentti on: ”supermurea” ja se kuvaa annosta hyvin. Lihan kaverina tarjoillaan sitrus-perunapyreetä, paistinlientä sekä kasviksia ja kuivattuja tomaatteja. Seuralaiseni mielestä ruuan kanssa nautittu chileläinen punaviini Cono Sur Single Vineyardin Pinot Noir jää hieman lihan varjoon. Täydellä vatsalla on hankala syödä näin raskasta ruokaa – nimimerkillä siirryn annoksen kimppuun vasta 100 gramman pihvivuoron jälkeen, kun vaihdamme annoksia päittäin. Vatsa puhkeamispisteessä siirryn kuitenkin takaisin marmorifileepihvin kimppuun – ei varmaan tarvitse erikseen mainita, mikä suosikkiannokseni oli? Tämä karitsa-annos on kuitenkin nappivalinta tuhdimman liha-annoksen ystävälle.
JÄLKIRUUAT
Päätämme ähkystä huolimatta tilata myös tarjoilijamme suosittelemat jälkiruuat – lakka crème brûlée on oikea valinta. Kaksi klassista makua yhdistellen sekä suomalaisia raaka-aineita, että ranskalaista, espanjalaista tai englantilaista keittiötä - crème brûléen oikea alkuperämaa kun on yhäkin epäselvä. Annoksessa on kauniit kukkakoristeet, mansikkaa ja itse jälkkärissä kaunis rapea kuori. Kombo on aika makea ja makeutta entisestään tukee espanjalainen Moscatel-viini.
Toinen jälkiruokamme on talon leipurin suklaaleivos, joka on moussemainen kaunotar. Ensimaistamisella toteamme molemmat sen sopivan hyvin portugalilaisen Pocas Vintage Port -viinin kanssa. Odotimme molemmat perinteistä suklaakakun tyylistä jälkiruokaa, mutta freesimpi (ja huhun mukaan myös keittiömestarin lemppari) leivos oli mielestämme virkistävä yllätys.
Vierailu Central Parkissa on onnistunut. Palvelu on mukavaa ja huomioivaa, ruuat saapuvat nopeasti. Suuren ikkunan äärellä olevaan pöytään voisi jäädä istuskelemaan viinille pidemmäksikin aikaa, mutta päätämme kuitenkin pari-kolme tuntia istuttuamme siirtyä kohti keskustaa. Bussipysäkki löytyy lyhyen kävelymatkan päästä eikä keskustaan vierähdä kuin hetki. Jos yhden vinkin voin antaa, se on ehdottomasti pihvi. Kiitos Central Park!
Ira/Improve Media Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Pikkubistro Kattila on toiminut Tampereella reilun kolmen vuoden ajan. Pikkuhiljaa se on noussut yhdeksi Tampereen suosituimmista ravintoloista ja siksi nääsvillen reissun yhteydessä oli jo korkea aika mennä tutustumaan Kattilaan. Kyseessä oli tiistai-ilta ja pienehkö ravintola oli vähän yli puolillaan väkeä kun saavuimme paikalle. Olin päivällä jo aiemmin käynyt morjestamassa paikan ravintolapäällikköä, koska hän ei kyseisenä iltana ollut vuorossa. Kyselin silloin vähän kuulumisia ja ravintolapäällikkö vahvisti jo tuossa aiemmin kertomani seikan, että hyvin on Kattilassa riittänyt asiakkaita. Etenkin kesällä lounaita meni kuulemma useita satoja päivässä ja oli Kattilassa kokeiltu 24/7 keittiövuorojakin kun elokuun puolessavälissä Tampereella oli Tamperrada 2017 pintxokilpailu. Kattilan pintxo, jossa oli Napue-ginillä graavattua lohta, sitruunakaviaaria ja karpalokreemiä lakritsilimpun päällä, voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen parhaasta annoksesta. Näitä annoksia oli mennyt viiden päivän aikana yli 3000 kappaletta ja siksi oli jouduttu misaamaan välillä kolmessa vuorossa.
Ravintola valitsi minulle alkuruoaksi muikkukukkoa punakaalisalaatin kanssa ja lisäksi mukana tuli pieni kannullinen kirkastettua voita. Täytyy sanoa, että annos oli melko yllättävä. Ravintolalla on jo nimessään sana bistro, jonka tyyliin tällainen ronski annos sopii hyvin. Itselläni odotukset paikasta olivat kuitenkin vähän lähempänä fine dining -ravintolaa ja siksi konstailematon muikkukukkoannos oli hieman yllättävä. Kukko oli kyllä todella hyvää. Reilu loraus kirkastettua voita kukon ja päälle ja a vot sanoisi savolainen. Kaverille tuotiin alkuruoaksi punajuurikeittoa mascarpone vaahdolla joka näytti maistuvan oikein hyvin. Muikkukukon kaverina minulle tarjoiltiin Rhônelaista Les Grandes Vignes -alkuviiniä. Natuviinit ovat viime aikoina alkaneet maistua minulle yhä enemmän ja tämäkään ei tehnyt poikkeusta ja sopi hyvin kukon pariksi.
Pääruokaa ennen minulle kaadettiin edelleen ranskalaista viiniä. Tällä kertaa kyseessä oli Mas Becha Barrique rouge 2015, joka on sekoitus Syrahista, Grenachesta ja Mourvedrestä. Kyseessä on hyvin täyteläinen ja runsas viini, joka antoi odottaa pääruoaksi jotain riistaa tai pihviä. Eteeni kuitenkin tuotiin porsaanpotka, jossa oli kyytipoikana karpalotuorejuustolla täytetty uuniperuna ja katajanmarjakastiketta. Annos oli todella hyvä jatkaen ronskia bistrolinjaa ja myös punaviini pehmeine tanniineineen oli oiva valinta potkalle. Itse porsasta oli selvästi maltettu kypsentää tarpeeksi pitkään matalalla lämmöllä sen mureudesta ja mausta päätellen. Nappiannos! Seuralainen sai pääruoaksi paistettua pyhäjärven siikaa, joka sekin sai varauksettomat kehut.
Alku- ja pääruoka oli tullut melko reipasta tahtia ja molemmat annokset olivat reilun kokoisia, joten lähellä oli, että olisin jättänyt jälkiruoan väliin. Jälkikäteen voi sanoa, että onneksi en jättänyt. Minulle tarjoiltiin nimittäin tarte tatin vaniljajäätelöllä, joka on ehkä suosikkijälkkärini. Vyötä tosin piti löysätä yksi pykälä, mutta kyllä tarte tatin ja koko illallinen oli pienen ähkyn arvoinen.
Koko kolmen ruokalajin dinneri meni läpi reilussa puolessatoistatunnissa. Kattila on nimensä mukaisesti aito bistro. Annokset ovat runsaita, hyvistä raaka-aineista taidolla valmistettuja ja kohtuuhintaisia. Paikassa on myös hyvä viinilista, jota osataan hyvin yhdistellä eri annoksiin ja palvelu sujuu varmasti ja ystävällisesti. Yhteenvetona annan siis vahvan suosituksen vierailla Kattilassa, mikäli se on vielä jäänyt testaamatta.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.