TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ravintolat.
Harva ravintola Helsingissä on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa yhtä horjumattomana kuin Kannas. Täällä ruokalistat eivät muutu trendien mukana, eikä pienistä jaettavista annoksista ole tietoakaan. Kannas on toiminut vuodesta 1939 saakka ja kantaa ylpeästi historiaansa, joka näkyy menun lisäksi satamapubimaisessa sisustuksessa – eikä syyttä, sillä aikoinaan Kannaksessa viihtyivät merimiehet, ahtaajat ja muut Hietalahden sataman työläiset.
Kannaksen perinteisenä pysynyt julkisivu. Kuva: Ravintola Kannas
Kannas on osa Casa Ravintoloiden ravintolaperhettä, joka pyörittää Kannaksen lisäksi White Ladyä, Rodolfoa, Kustaa Vaasaa sekä Helsinki Distilling Companyn Tislaamo ravintolaa. Ollaan siis perusjuttujen äärellä. Ruokalista on suoraviivainen eikä käytännössä muutu vuosien varrella kuin maltillisesti. Runko pysyy samana, eli kaikki klassikkoannokset pysyvät varmasti listalla.
Illallisen alussa otetaan perusasiat haltuun: Marskin ryyppy & Fuller's London Pride
Vinkki: Marskin ryypyn kylkeen sopii täydellisesti suolakurkku, smetana ja hunaja.
Alkuun Keittiömestarin etanapannu, kalalautanen sekä pieni lohikeitto.
Jälkikäteen ajateltuna alkupalat olisi voinut pitää hieman maltillisempina, mutta emme osanneet päättää minkä jättäisimme pois. Kalalautanen on omia kestosuosikkeja kuten myös kermainen lohikeitto. Näitä kun on tarjolla, ne tilataan pöytään!
Perinteiset lihapullat sekä Kannaksen pannu. Lisäksi teki mieli muikkuja, joten pyysimme niitä kulhollisen sivuannoksena.
Lihapullat ovat runsaat ja niitä on tullut syötyä Kannaksessa useasti ja syystä. Kannaksen pannua ei voi kuvailla muulla sanalla kuin runsas ja tämän annoksen kanssa mennään enemmän kohti Saksaa ja Itävaltaa. Molemmat lunastavat klassikkoannoksen statuksensa – yksinkertaisia, herkullisia ja täyttäviä.
Kannas on ollut useana vuotena peräkkäin TableOnlinen parhaiden ravintoloiden listauksessa 'TableOnline suosittelee', joka todistaa ettei listalle päästäkseen tarvitse tarjota fine dining ruokaa tai usean ruokalajin maistelumenuja. Konseptin pitää osua kohteeseensa, joka ehdottomasti tapahtuu Kannaksen kanssa. Vastaavia klassikkoravintoloita ei Helsingissä ole kovinkaan paljoa eikä varsinkaan sellaisia, joissa hintataso pysyy maltillisena ja joka mielestäni on tällaisen rennon klassikkoravintolan ehto onnistuneelle konseptille.
Ravintola oli saapumisemme yhteydessä täynnä baaripöytiä myöten. Suositten pöytävarausta etenkin viikonloppuisin, mutta myös suosittuina päivällisaikoina arkisin. Illan aikana ovella kävi uskomaton määrä paikasta kuulleita turisteja ilman varausta ja heitä käännytettiin pois jatkuvalla tahdilla, joten en itse ottaisi riskiä ja kävelisi turhaan Eerikinkadun päässä sijaitsevaan Kannakseen ilman varausta.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Bouchon Carême on uusi tulokas ravintoloitsijaystävyksiltä, joihin kuuluu Hans Välimäki, Arto Rastas, Miika Lönn ja Maria Von Graevenitz. Bouchon Carême sijaitsee lyömättömällä paikalla Aleksanterinkadulla, ja toisen kerroksen tila tarjoaa kaupungin elämän tuntua ilman liiallista hälyä.
Elegantti sali sijaitsee Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmauksessa toisessa kerroksessa. Kuva: Bouchon Carême / Jarno Jussila.
Nimi Bouchon Carême viittaa Lyonin ravintolakulttuuriin sekä legendaariseen ranskalaiskokkiin, Marie Antoine Carêmeen, jota pidetään haute cuisinen (grande cuisine) edelläkävijänä ja joka lyhyesti sanottuna tarkoittaa taidokkaasti valmistettua korkeatasoista ruokaa.
Välimäen nimissä on nyt jo useita ravintoloita ja nyt jo odotellaan uusinta tulokasta, Brasserie Lionnea, joka aukeaa toukokuussa legendaarisen Café Esplanadin paikalle. Miten sitten Bouchon Carême eroaa muista portfolion ravintoloista? Bardot on mereneläviin keskittynyt ranksalainen bistro, Bistro Gina on vahvasti ranskalaiseen keittotaitoon nojaava italialainen bistro, ranskalainen The Rook ammentaa inspiraationsa brittien saarilta, josta päästäänkin Bouchon Carêmeen: listalla on enemmän lihaa kuin muissa Välimäen ravintoloissa sekä tarjoaa entisaikojen harvinaisuuden, liekityskärryn.
Perjantai-iltana ravintola on täpötäynnä keittiön tiskiä ja baaria myöten, joten pöytävarauksen tekemistä ei kannata odottaa viime hetkeen. Varasimme pöydän tiskiltä, mutta meidät saadaan ylipuhuttua etuajassa vapautuneeseen pöytään Mikonkadun ikkunaan ääreen. Nyt pääsemme kokemaan liekityskärryt kunnolla.
Suurin ongelma Välimäen ravintoloissa? Listat ovat pitkiä ja hyvältä kuulostavia annoksia on niin paljon, että päätöksenteosta voi tulla vaikeaa. Bardotissa on kuitenkin tullut syötyä niin paljon hyviä kalaan ja mereneläviin pohjautuvia annoksia, että keskitymme runsaaseen lihavalikoimaan.
Mikäli liekityskärry on harvinainen näky, niin on myös alkupalat: pöydässä on sammakonreisiä sekä mureaa vasikankieltä lisukkeineen.Liekityskärry on näyttävä, mutta käytännössä mahdoton kuvata pimeänä iltana. Ota mieluummin video someen, se tulee samaan näyttökertoja. Tässä valmistuu aivan uskomattoman murea Chateaubriand eli härän sisäfile.
Bouchon Carême on mielenkiintoinen valinta, mikäli klassisempi laadukas ranskalainen keittotaito miellyttää ja etenkin jos haluaa kokea jo lähes unohdetut liekityskärryt. Carême onkin kaikista näiden ravintoloitsijaystävysten ravintoloista ehkä kaikista elämyksellisin, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi romanttisiin illallisiin. Miltä tuntuisi palata aikaan, jolloin illallinen oli enemmän kuin vain ateria – se oli esitys?
Muista varata myös pöytä pian aukeavaan Brasserie Lionneen! Tämä Välimäen portfolion seuraava lisäys, Brasserie Lionne, tuo jälleen uuden tulkinnan ranskalaisesta keittiöstä, joka avataan legendaarisen Cafe Esplanadin paikalle vappuna.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vajaa vuosi sitten avannut Italian bistro Gina on löytänyt asiakaskuntansa ja ansainnut suosionsa, löytyyhän se jo Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksenkin sijalta 35. Usein viikonlopulle on vaikea löytää pöytää mikäli sitä ei ole varattu etukäteen, ellei ole valmis odottamaan baarin puolella.
Avauksen ajoittuessa viime vuonna alkusyksyyn, ohitettiin terassikelit siltä osin. Nyt kuitenkin Ginan upea sisäpihan terassi on avattu ja tarjoaa kätketyn sekä tuulelta suojaisan keitaan Helsingin ytimessä ja mikä parasta, Ginan terassille voi tehdä pöytävarauksen etukäteen.
Terassilta puuttuu vielä muutamia kasveja ja rekvisiittoja, mutta on jo nyt erinomainen paikka nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta.
Juhannuksen jälkeen siirrytään kesäaukioloaikoihin, jonka yhteydessä lounas jää tauolle ja jatkaa vasta koulujen alkaessa elokuussa. Gina palveleekin kesän ajan ma-pe 16:00 alkaen sekä lauantaisin 12:00 alkaen.
Nautimme ennen kesäaikatauluihin siirtymistä kolmen ruokalajin lounaan à la carte listaa hyödyntäen, joista esimerkiksi sienillä tuunattu Cacio e Pepe alla Gina oli lähes täydellinen välipasta.
Ginan runsas burrata tomaatti "tartarin" sekä oliiviöljyssä uitetun paistetun foccacian kera ei ansaitse mitään muuta kuin ylistyssanoja.
Cacio e Pepe alla Gina (+ deluxe tuunaus) sekä Stracciatella burrataa, tomaattitartaria, pistaasipestoa, fenkoli-minttusuolaa, basilikaa ja focacciaa. 1,5 vuotias lapsi söi paistettua kuhaa sekä upeaa perunamuusia, joka hotkittiin lautaselta.
Alkuun otettu limoncello spritz sekä suositusviinit annoksille istuivat kuin nenä päähän. Ginassa juomapuoleen suhtaudutaan vähintäänkin samalla intohimolla kuin ruoanlaittoon.
Mikäli visiitti olisi ollut yhtään pidempi, olisin varmasti jossain vaiheessa nauttinut negronin, joka on ainakin itselleni ollut varma valinta joko Italiassa ollessa tai italialaisessa ravintolassa illallistaessa. Ginan negroneja on mennyt useita ja voin niitäkin suositella varauksetta. Ehkä lämmin kesä ja terassi houkuttelee nauttimaan yhden jos toisenkin.
Ginan sisäpihan terassilla huippupastaa nauttien ja negronia siemaillen voi samalla suunnitella pöytävarausta saman ravintoloitsijaporukan uuteen Bouchon Carême ravintolaan, joka aukeaa elokuun lopulla ja tarkemmin sanottuna 27.8.2024.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Wellamo on toiminut samassa osoitteessa Katajanokalla vuodesta 1975 lähtien. Hieman unhoon jäänyt klassikko sai kaipaamansa kasvojenkohotuksen vajaa pari vuotta sitten, kun ansioitunut keittiömestari Dani Hänninen tiimeineen, otti ravintolan haltuunsa ja toi sen tälle vuosituhannelle.
Dani kertoi jo haltuunoton yhteydessä, että klassikon uudistamisessa on on oltava kieli keskellä suuta, että kunnioittaa vanhan ravintolan henkeä ja sen kanta-asiakkaita, mutta samaan aikaan uskaltaa uusiutua.
Ikkunapöytään toi kivaa tunnelmaa iso kynttelikkö
Itse kävin ensimmäistä kertaa uudistuneessa Wellamossa melko pian sen avautumisen jälkeen ja nyt oli aika mennä toiselle käynnille. Ensimmäinen kerta oli onnistunut ja siksi odotukset olivat melko korkealla. Pöytä oli varattu perjantai-illalle jo viiden jälkeen, mutta emme silti olleet ensimmäisiä asiakkaita, vaan paikassa oli jo kiva puheensorina käynnissä.
Alkuun Cremantia ja hapanjuurileipää
Seuralainen aloitti illan Jurasta tulleella Cremantilla, mutta minä jouduin aloittamaan Bloody Marylla, kun sen drinkkilistasta bongasin. Mausteinen drinkki ei ole ehkä kaikista paras ruokahalun herättäjä, mutta sitäkin herkullisempi.
Menun kaunein ja ehkä myös paras annos
Alkujuomien kanssa pääsimme maistelemaan ravintolan itse leipomaa hapanjurileipää, joka tuli voin ja karhunlaukkapeston kanssa. Ensimmäinen alkuruoka tuli melko nopeasti ja se oli paitsi äärimmäisen herkullinen niin todella kaunis. Annos oli rakennettu tartletin päälle ja se syötiin käsin. Täytteenä oli mm. sesongissa olevaa parsaa, hasselpähkinää, säilöttyä naurista ja ruskeaa voita. Taas tuli näköjään tehtyä se virhe, että aloin kirjoittaa tätä blogia nälkäisenä ja annosta mieleen palauttaessani, ikävä kuolaneristys haittaa luomistyötä.
Toisena alkuruokana tartaria
Toisen alkupalan nimi oli Tartar & kyssäkaali. Edellä mainittujen raaka-aineiden lisäksi lautasella oli myös lipstikkaa, raparperia ja fermentoitua hunajaa. Annoksen sai myös kasvisversiona, jossa oli naudan sisäpaistin sijasta paahdettua punajuurta. Me otimme molemmat annokset ja söimme ne puoliksi. Vaikea sanoa kumpi oli parempi, koska molemmat annokset toimivat erinomaisesti. Viinipaketissa ollut Juran alueelta tullut hedelmäinen trousseau -rypäleestä tehty punaviini sopi näistä annoksista ehkä paremmin tartarin kaveriksi.
Väliannoksena kampasimpukkaa
Ennen pääruokiin siirtymistä nautimme vielä lisäannoksena menussa olleen Kampasimpukka & muna -nimisen annoksen. Tämä annos oli ehkä hienoinen poikkeus skandinaavisesta linjasta ja toi mieleen enemmän japanilaiset maut. Vahva umaminen liemi toimi todella hyvin pääraaka-aineen kanssa, mutta yllättävää ja hienoa kontrastia annokseen toi tuoreet herneet. Herneiden maku nousi niin vahvasti esille, että latteuksia uhmatenkin, on pakko sanoa, että tämä toi hyvällä tavalla mieleen lapsuuden kesät, kun tuli mummolassa syötyä tuoreista herneitä suoraan penkistä. Tosin mummolla ei ollut tapana tarjota kampasimpukkaa herneiden kaverina. Eikä myöskään saksalaisen George Mosbacherin tuottamaa kuivaa roséta, joka oli oiva pari kampasimpukalle.
Päivän kalana kuhaa
Kalaa & karhunlaukkaa -niminen annos oli pääruokana. Annos tehdään päivän kalasta, joka oli kyseisenä iltana siikaa, josta oli leikattu ohut file. Annoksesssa oli lisäksi perunaa, parsaa ja poltettua voikastiketta. Tämä annos vei kielen mennessään ja teki mieli nuolla lautanen puhtaaksi.
Pääruoan kaunis kasvisvaihtoehto
Kasvisversio oli rakennettu varhaiskaalin ympärille, mutta sisälsi lisäksi grillattua osterivinokasta, kesäsipuleita, mantelia, fermentoitua viherpippuria ja tummaa sienilientä. Näistä annoksista kala vei voiton selkäevän mitalla. Kasvisannoksessa tuntui olevan melko monta komponettia ja vaikka ne herkullisia olivatkin, oli ehkä vähän vaikea löytää annoksen punainen lanka. Annoksen kanssa tarjoiltu Malagasta tullut pääosin Moscatel rypäleestä tehty valkoviini oli itselle uusi ja mieluinen tuttavuus.
Jaoimme annokset tarkasti tasan :)
Menun jälkiruoakana oli Raparperia ja melissaa -niminen annos, joka oli ihanan raikas ja keväinen lopetus menulle. Tässäkin kohtaa halusimme kuitenkin maistaa myös toisen vaihtoehdon ja saimme eteemme á la carte -listalta löytyneen jälkkärin, joka oli Wellamon toscakakku. Jos edellinen jälkiruoka oli raikas, niin tämä oli sitten taas makea ja täyteläinen. Molemmat olivat todella hyviä, mutta itse ehkä preferoin raikkautta yli makeuden ja siksi itselle kolahti enemmän rapaperia sisältänyt annos.
Makeampana jälkkäri vaihtoehtona toscakakkua
Kuten mainittua, tämä oli toinen vierailuni Wellamossa, mutta ei varmasti viimeinen. Kehitystä oli tapahtunut ensimmäisestä kerrasta ja tällä hetkellä Wellamo on omassa kategoriassaan Helsingin ehdotonta kärkeä. Suosittelen testaamaan kevätmenun, joka on tarjolla 3.6. asti. Wellamo avasi juuri myös terassin, jonka merellisessä tunnelmassa nyt ilmojen lämmettyä voisin hyvin kuvitella tekeväni lähempää tuttavuutta ravintolan houkuttelevaan drinkkilistaan.
Lähdön yhteydessä saimme vielä lopuksi ilahduttavasti herneitä sametinkukkaliemessä
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syyslomaviikko oli lopuillaan ja sitä juhlistaaksemme olimme päättäneet mennä viettämään staycationia Långvikiin, joka oli ollut jo pidemmän aikaa to-do listalla, mutta nyt viimein tähän löytyi aikaa, kun saimme muksut mummin hoiviin. Saavuimme paikalle hyvissä ajoin heti kolmen jälkeen perjantai-iltapäivänä. Olimme ajoissa kun tarkoitus oli ehtiä käymään kuntosalilla ja kylpylässä ennen illallista. Kylpylässä oli myös mahdollista ottaa erilaisia hoitoja, mutta tällä kertaa kuntosali vei voiton ja ihan kaikkea emme ehtineet vajaan vuorokauden aikana tekemään.
Sisäänkirjaus onnistui kätevästi, koska olin jo aiemmin samana päivänä saanut sähköpostiin linkin, josta pystyi tekemään sähköisen matkustajailmoituksen. Tämä oli oikein ilahduttavaa, kun olen jo pitkään kokenut lappujen täyttämisen kirjautumisen yhteydessä hieman ärsyttäväksi. Niin moni asia on jo onnistuttu tekemään sähköisesti pidemmän aikaa, mutta tämä oli itselle ensimmäinen kerta kun se onnistui myös matkustjailmoituksen osalta. Heti alkuun tuli siis positiivinen kuva paikasta.
Huoneessa odotti mukava suklaa/hedelmälautanen
Kuntosalille oli pitänyt varata aika etukäteen, mutta eipä siellä juuri ruuhkaa ollut. Alkuun olimme ainoat kuntoilijat ja jossain kohtaa paikalle tuli toinen pariskunta. Sali oli melko kompakti, mutta hotellin saliksi kuitenkin tosi monipuolinen ja siellä sai tehtyä hyvän treenin. Salin jälkeen oli kiva mennä kylpylän puolelle köllimään porealtaisiin. Kylpylästä löytyi myös 22 metrinen allas ja hetken mietinkin vielä uintitreeniä salin päälle, mutta tällä kertaa allasbaari drinkkeineen vei voiton. Parin drinkin ja poreilun jälkeen kävimme vielä infrapunasaunassa ihmettelemässä siellä olevaa mahdollisuutta katsoa televisiota. Piipahdimme myös höyrysaunassa, jossa oli ilahduttavasti höyryn lisäksi myös yllättävän lämmintä ja siellä sai hyvän hien ilman monen tunnin istumista.
Salin ja kylpylän jälkeen kävimme kääntymässä huoneessa valmistautumassa illalliseen. Huoneesta oli kiva näkymä Långvikin merenlahdelle, jota katsellessa maistui hyvin minibaarista löytynyt saunaolut.
Ravintolasaliin tunnelmaa luonut avotakka
Långvikin ravintolasali on melko iso, mutta tunnelmallisilla valoilla ja hyvällä maulla tehdyllä sisustuksella siitä on saatu tehtyä tosi kutsuva. Tilan keskellä on iso takka jonka tuli sopi tosi hyvin tunnelmaan. Salista tuli jotenkin hyvin kansainvälinen fiilis vaikka en osaa kovin hyvin selittääkään, mistä tällainen vaikutelma tulee. Meille oli varattu kahden hengen pöytä ikkunan vierestä, mistä valoisalla olisi merinäköala, mutta ei näin syyskaamoksen aikaan. Ravintolassa oli aika paljon asiakkaita, mutta isohkossa salissa oli silti avaruuden tunnetta ja akustiikka toimi erinomaisesti ja vaimensi melun.
Kampasimpukkaa ja kurpitsaa
Olimme päättäneet normaaliin tyyliin syödä maistelumenun. Menu alkoi kampasimpukoilla. Annos sisälsi simpukoiden lisäksi kurpitsaparfait:n, limeä ja inkivääriä. Annos näytti kauniilta ja maut olivat tasapainossa, joten odotukset kasvoivat seuraavien annoksien suhteen.
Herkullinen tattirisotto osterivinokkailla
Toinen annos oli Tattirisotto ja mallasta. Annoksen päällä oli rapeaksi paistettuja osterivinokkaita, jotka olivat herkullisia ja toivat rakennetta muuten niin silkkiseen risottoon. Annos oli kokonaisuudessaan todella loistava. Viiden ruokalajin risotoksi se oli melko iso, jota en kyllä tässä kohtaa laittanut laisinkaan pahakseni ja lautanen tulikin nuoltua leivän avulla puhtaaksi.
Hirveän hyvää hirveä
Pääruokana oli ylikypsää hirvenrintaa, ankanmaksaa ja omenaa. Hirveä oli kypsytetty kauan ja lautaselle se oli revitty pulled pork eikun siis pulled moose -tyyliin. Kohta pari vuotta tullut välteltyä aktiivisesti tehotuotetun lihan syöntiä ja oli oikein kiva yllätys huomata, että menussa on riistaa ja vielä kun tämäkin annos oli hyvin valmistettu, niin kyllä kelpasi. Annos oli taas melko riittoisa etenkin hirven osalta ja koska kolme ensimmäistä annosta tuli melko ripeästi, niin koko annoksen syömisessä oli hieman vaikeuksia, annoksen herkullisuudesta huolimatta.
Say cheese!
Annoimme ruoan hetken laskeutua ennen juustolautasen saapumista. Juustoja oli tarjolla kolmea sorttia ja kaikki kotimaisia. On kyllä hienoa huomata, että Suomessa osataan tehdä todella hyviä juustoja, jotka eivät häviä tunnetumpien juustomaiden tuotannolle. Menun päätös oli Crème brûlée, joka sekin oli oikein onnistunut mallisuoritus rapeine kuorineen.
Vaikka loppua kohti tahti hidastui, niin melko nopeasti illallinen meni ja se yhdistettynä reiluihin annoksiin sai vyön hieman koville. Olisi siis pitänyt itse alussa pyytää hieman väliä tarjoiluille. Sitten kun annokset olivat vielä niin hyviä, niin tuli melko reippaasti ne syötyä.
Jälkkäri
Menun viinipaketti sisälsi kolme kaatoa. Alkuruoille tuli sauvignon blanc rypäleestä tehtyä valkkaria ja pääruoalle pinot noiria. Juustojen ja jälkkärin kanssa sai valita joko vermuttia tai suomalaista tuotantoa olen Ainoan Kaste jälkiruokaviinin. Kaikki viinit olivat laadukkaita ja hyvin paritettuja, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin oli suomalainen jälkiruokaviini, joka oli todella raikas ja sopi yllättävän hyvin yhteen niin juustojen kuin myös Creme Bruleen kanssa.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että illallinen oli erinomainen. Kun aiemmin mietimme vaihtoehtoja perjantaille, niin ensi alkuun oli suunnitelma mennä syömään johonkin Helsingin keskustan ravintoloista. Kun päätimmekin tulla Långvikiin, niin pakko myöntää että illallinen hieman jännitti. Hotelliravintoloissa on kuitenkin perinteisesti ruoan laatu hieman vaihtelevampaa, mutta nyt huoli oli turha ja Långvikin keittiö suoriutui illallisesta loistavasti!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Meitä TableOnlinessa jo vuoden 2017 alusta saakka ihastuttanut Säsong palasi taas pop upina tuomaan valoa marraskuun lopun pimeyteen.
Ihanan viikonlopun kaava oli jo vanha tuttu: maistuvaa kausiruokaa yllättävässä miljöössä. Tällä kertaa sijainniksi oli valittu Villa Kivi, jonka tunnelmallinen, mutta pelkistetty sali ja Töölönlahdelle avautuva näkymä kulkivat puhtaiden ja maistuvien annosten kanssa käsi kädessä.
Miltei 4 vuoden aikana Säsong on kerännyt vankan fanikunnan ja kuulimmekin illallisen aikana useamman tarinan siitä, miten monessa Säsongin pop upissa viereisten pöytien herkuttelijat olivat jo olleet.
Säsongin filosofian mukaan kausituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa ei ole konsepti, vaan tervettä järkeä. Lähituotannon suosiminen sekä vuosien varrella syntyneiden tuottajasuhteiden hyödyntäminen mahdollistavat parhaimpien raaka-aineiden käytön lautasella siten, että jokainen annos kertoo myös tarinan.
Jokaisen Säsongin pop upin perustana on ollut ajatus. Ajatus maisemasta, annoksesta, sijainnista… Annoksissa vältetään usein liiallista kikkailua ja annetaan raaka-aineiden puhua puolestaan. Minua Säsongissa kiehtoo (mahtavan illallisen lisäksi) erityisesti sen lokaatiot, jotka eivät yleensä ole ne aivan perinteisimmät ravintolatilat.
– Kun illallinen siirretään pois tavanomaisesta, tulee hetkestä erityinen, jota muistelee vielä vuosienkin jälkeen.
Jatkossakin Säsong tulee tarkoittamaan tunnelmallisia illallisia uusissa, mielenkiintoisissa ja ehkä vähemmän ravintolakäytössä olleissa ympäristöissä, vuodenajoista inspiraationsa ammentavia ruokalistoja, luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita sekä käsityön vaalimista. Ennen kaikkea Säsong tarkoittaa edelleen herkullista ruokaa ja huolella valittuja viinejä.
Vuoden 2020 pop up alkoi lupaavasti, kun saimme eteemme kauniisti asetellun lautasen pieniä makupaloja. Artisokkaa, siikaa, naudan sisäfilettä sekä suolaisen madeleinen. Miten ihana aloitus!
Madeleine ja naudan tartar suorastaan sulivat suussa, kalassa oli yllättävän lihaisa tekstuuri ja kaikki herkut sisälsivät mielenkiintoisia kontrasteja pehmeän ja rapean välillä.
Seuraava annos oli kuin tehty sateisen sumuiseen sunnuntai-iltaan. Annos spelttipuuroa oli keitetty risottomaisesti kotimaiseen luomuvuohenmaitoon. Sen mausteena käytettiin ilmakuivattua kinkkua, lämmintä ruusukaalisalaattia, mantelimaitoa ja pähkinää. Tämä jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Fenkoli, siika, mäti ja omena veivät toisenlaisiin, keveän kesäisiin fiiliksiin. Tätä kevyen raikasta lautasellista seurasi annos, jota Markus Fogelholm itse kuvaili lohturuokana: luomukaritsaa Ahvenanmaalta, pitkään haudutettua perunaa ja 5-vuotiaasta balsamicosta tehtyä kastiketta. Chateu Carsinin punaviini sopi tälle annokselle täydellisesti.
Viineistä erityismainita myös Mentin Roncaie sui Lievitille. Tämä Pet Nat sopi erinomaisesti läpi illallisen. Oli myös mukava huomata, että Säsongiin on haluttu valita aiempaa pienempiä viinimaahantuojia mukaan.
Illallisen päättänyt jälkiruoka oli hauskasti ysäri. Kinuskia, tyrniä ja omenaa oli ladottu lasiin klassisen kerrosjälkiruoan tapaan. Pippurin käyttö annoksen maustamisessa kertoi kuitenkin, että myös jälkiruoassa ollaan tukevasti nykypäivässä kiinni. Ihanat annokset, ihana Säsong. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun tapaamme.
Tarina jatkuu 2021!
Pöydät pop upeihin varataan jatkossakin tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä tulevista varausmahdollisuuksista uusiin Säsong-tapahtumiin.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syksyllä Helsingin Mannerheimintielle avattu VALO Hotel & Work yhdistää hotellin ja toimiston innovatiivisella tavalla samoihin tiloihin. Tärkeässä roolissa osana kokonaisuutta toimii hotellin ravintola Bistro ELO, jonka ideologiana on vahvasti lähituotanto ja kotimaisuus.
Vastuullisuus toteutuu kautta linjan lautaselta ”aina käytössä olevaan” kiinteistöön saakka: toimistohotellissa töitä voi tehdä laadukkaissa työhuoneissa, jotka muuntuvat yöksi hotellihuoneiksi. Tilojen käyttöaste saadaan pidettyä korkealla tarjoamalla palveluita kellon ympäri. Uusi konsepti tarjoaakin mainion vaihtoehdon nykyiseen työympäristömarkkinaan. On myös mahtavaa, että hotellin omistus on Suomessa ja että kaikki tarvittava pyritään hankkimaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.
Koska tiloissa on käyttöä laajalti, vaaditaan myös ravintolapalveluilta paljon. Hyvä, aamusta iltaan palveleva, Bistro ELO -ravintola tukee VALO Hotel & Workin konseptia, jota täydentää vielä kattokerroksen wellness-alue.
Bistro ELO painottaa lähituotannon lisäksi pohjoismaisia makuja, ja raaka-aineet ovat siellä kaiken keskiössä. Ravintolan yhteistyökumppaneiksi on valittu lähituottajia, joiden toiminta sopii ELOn eettisiin arvoihin.
Ravintolassa näkyy myös luomu ja vegaanisuus, jotka tulevat esiin erityisesti less is more -aamiaisella.
Ravintolan ylpeys on hiiligrilli, jota hyödynnetään annoksissa runsaasti. Toinen vahva trendi näkyy erityisesti lisäkkeiden fermentoinnissa. Tunnelma ravintolassa on rento ja välitön ja henkilökunta toivookin onnistuvansa luomaan tilan, jossa viihtyä. Henkilökunta tuo fiilistä laittamalla omaa persoonansa peliin ja hyvä palvelu korostuukin myös TableOnlinen arvosteluissa vahvasti.
Palvelu ja ruoka olivat täydellisiä
Tunnelmallinen ravintola loistavalla palvelulla ja makoisalla ruoalla. Mielelläni tulen uudelleen!”
Mitäpä siihen lisäämään, arvostelut puhuvat puolestaan.
Tämän blogin otsikkona voisi muuten olla myös ”housujen nappi auki ja noin sata kuvaa jälkiruoasta” – annoksista ei siis jää nälkä ja ne ovat myös visuaalisesti kauniita. Heti illan alussa huomion varastaa kekseliäs Lounge & Bar SUOn alkudrinkki, jossa negronin saa itse annostella pullosta.
Illallisemme alkaa maa-artisokkakeitolla, jossa on paahdettuja pähkinöitä ja kevätsipulia. Keitto on ihana, kermainen ja siinä on oikein hyvä suola – se lupaa hyvää tulevasta.
Seuraavaksi saamme maistaa ELOn kalalautasta, jossa on raikkaita ja keveitä makuja. Molemmat annokset paritetaan mukavasti sopivien valkoviinien kanssa, eikä pääruoan punaviinikään toimi yhtään sen huonommin.
Pääruoan mehevän pippuripihvin kohdalla tapahtuu jo edellä mainittu nappi-tilanne. Pihvin pippurisuus oli huomattava, kuten kuuluu, muttei niin vallitseva, mihin välillä harmittavasti törmää.
Jälkkärinä omenapiirakka vaniljajäätelöllä ei voi mennä pieleen.
Vielä muutama sana ravintolan sisustuksesta: Bistro ELOn ja Lounge & Bar Suon ilmeen on suunnitellut sisustusarkkitehtitoimisto Fyra ja asiasta enemmän perillä oleva avecini sanoi jäljen olevan hyvin tunnistettavissa. Muiden hotellitilojen, aulan ja valopihan ilmeestä on vastannut VALOn Head of Design Minna Hurme. Kaikkiaan tilat ovat rauhallisia ja harmonisia.
Usein hotellien ravintoloita hieman kammoksutaan, mutta ELOn tunnelma on kaukana hotelliravintolasta. Itseasiassa se on niin kaukana siitä, että sijainti unohtuu helposti illallisen aikana.
ELOn ainoa hotellimainen piirre tulee mielestäni esiin siinä, että vaikka ruokalista on lyhyt ja vaihtuu usein, pidetään sillä aina tuttuja klassikkoannoksia, jotka toimivat monen matkalaisen makuun.
…Kunhan päästäisi taas matkustamaan. Sitten kun se on mahdollista, kannattaa suosia kotimaan lähimatkailua, johon VALO Hotel & Work on erittäin mainio kohde.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Etätöiden yleistyttyä, työn ja vapaa-ajan erottaminen luo uudenlaisia haasteita. Matkailurajoitusten takia ulkomaanmatkat siirtyvät nyt tulevaisuuteen, mutta onneksi kotimaastamme löytyy piilotettuja helmiä, jotka tarjoavat juuri sopivan irtioton hektisestä arjesta.
Työasioihin liittyen olin muutama viikko takaperin yhteydessä sosiaalisessa mediassa kehuttuun Bistro Yvonne -ravintolaan. Kyseinen ravintola avasi ovensa marraskuussa 2020 ja sijaitsee Yyterin virkistyshotellin yhteydessä. Ravintola on rakennettu tänä vuonna valmistuneeseen hotellin 6.kerrokseen, josta aukeaa hulppeat näkymät merelle.
Bistro Yvonne
Olin jo pitkään suunnitellut, että haluan yllättää avecini ja tarjota hänelle rentouttavan viikonlopun hyvän ruoan ja juoman parissa. Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne osoittautui palveluiltaan täydelliseksi vaihtoehdoksi ja minulle tarjottiin mahdollisuus toteuttaa suunnitelmani. Hotellin tarjoamat aktiviteetit, kylpylä sekä erilaiset hoidot nostaisivat ruokahalun huippuunsa ja illan kruunaisi Bistro Yvonnen menut viinien ja cocktailien siivittämänä. Tästä on vaikea pistää paremmaksi!
Pelkkä mielikuva matkasta ja hänen kasvoillensa leviävästä hymystä suunnitelmani kuullessaan sai minut heti tekemään varauksen ja varmistamaan paikkamme. Pöytävarauksen tekeminen onnistui kätevästi TableOnline.fi:stä.
Matka Tampereelta hotellille sujui kirjaimellisesti mutkattomasti suoraa valtatie 11 ajellen ja fiilistellen tulevaa viikonloppua. Ajallisesti 2 tunnin ajomatka oli juuri sopiva siihen, että tunsi selkeästi jättävänsä arjen kiireet taakseen ja siirtyvänsä vapaalle. Virkistyshotellille saavuttuamme, vastaanottovirkailija toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi ja kertoi hotellin palveluista. Mukavana yllätyksenä saimme kuulla, että kyseinä iltana luvassa olisi myös komediaesitys sekä live-musiikkia hotellin alakerrassa. Tämä oli jäänyt itseltäni huomaamatta varausta tehdessäni.
Y-Suite
Tarjotakseni avecilleni unohtumattoman kokemuksen, olin varannut meille Y-Suite huoneen hotellin uudesta 6.kerroksesta. Varausvaiheessa näkemieni kuvien perusteella osasin jokseenkin odottaa, mitä olisi luvassa. Huoneen oven avattua jouduimme kuitenkin molemmat hieraisemaan silmiä ja pohtimaan olimmeko varmasti tulleet oikeaan paikkaan. Huoneen ylellinen ja tunnelmallinen sisustus sekä puoleensa vetävä korokkeelle nostettu extra-leveä sänky saivat meidät pohtimaan, tarvitseeko huoneesta poistua ollenkaan.
Ihasteltuamme hetken aikaa huonetta ja levähdettyämme viinilasien ääressä, päätimme kuitenkin käydä testaamassa hotellin 2. kerroksessa sijaitsevan kylpyläosaston. Kylpylän saunat ja allasosasto tarjosivat juuri kaipaamamme rentoutumisen ja kuten arvata saattaa, molempien ajatukset alkoivat pyöriä Bistro Yvonnen herkuissa. Oli siis aika lähteä hotellihuoneeseen valmistautumaan illalliselle.
Illan H-hetki alkoi lähestyä ja oli aika siirtyä ravintolan puolelle. Astuessamme sisään ravintolaan, vastassa odotti vähintäänkin yhtä hyvällä maulla sisustettu cocktailbaari, jossa ihmiset nauttivat syksyisestä tunnelmasta, laseissaan viettelevän värikkäitä cocktaileja. Henkilökunta huomioi meidät heti ovesta sisään astuttua ja toivotti iloisesti tervetulleeksi. Tarjoilija ohjasi meidät ravintolan puolelle varausvaiheessa toivomaani ikkunapöytään ja ojensi meille tyylikkäät cocktail-listat sekä ravintolan menun.
Bistro Yvonne, Cocktailit
Kylpyläkäynnin jälkeen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tästä syystä päätimme alkuun tilata molemmille cocktailit, jotka olivat kiinnittäneet huomiomme jo ravintolaan sisään astuessa. Itselleni valitsin Whisky Sourin ja ajattelin, että se kädessä olisi kiva pohtia menuvaihtoehtoja.
Avecini puolestaan kuubalaista kulttuuria rakastavana naisena valitsi itselleen Mojito Sourin. Kilistellessämme alkucocktaileja ja katsellessamme ympärillemme, oli ilo huomata, että koronarajoituksista huolimatta paikalle oli uskaltautunut moni muukin. Ravintola oli selkeästi panostanut asiakkaidensa turvallisuuteen ja väliä muihin seurueisiin oli kaikkien ympärillä reilusti, vaikkakin suurin osa pöydistä oli käytössä.
Bistro Yvonne, Menu
Nautiskeltuamme hetken aikaa tunnelmasta ja valkuaisvaahdolla viimeistellyistä herkullisista cocktaileista, oli aika tehdä päätökset siitä, mitä söisimme. Kuten olin jo ennakkoon osannut arvella, avecini halusi ehdottomasti maistella viiden ruokalajin CHEF’S MENU I. Itse päätin myös pidättäytyä ennakkoon pohtimassani vaihtoehdossa, joka oli neljän ruokalajin CHEF’S MENU II ja siihen kuuluva viinipaketti.
Cocktaileissa koristeina käytettyjen appelsiiniviipaleen ja mintunlehden laskeuduttua lasiemme pohjalle, tarjoilija saapui pöytämme eteen ja alkoi asiantuntevasti esittelemään ensimmäisiä annoksia. Avecini valitseman menun ensimmäisenä ruokalajina oli Beets & Roots. Annoksen värikkäät ja kauniisti asetellut, paahdetut kauden juurekset, punajuuri-cremellä viimeisteltynä, hurmasivat silmien lisäksi myös kaikkia makuaisteja. Annoksessa käytettyjen raaka-aineiden maut nousivat esiin juuri sopivasti, muodostaen kevyen kokonaisuuden.
Beets & Roots
Oma makumatkani puolestaan alkoi kauniiseen tarjoiluastiaan laaditulla Cauliflower & Herbs annoksella. Suutuntumaltaan samettinen kukkakaalikeitto sai itseni lisäksi myös avecini ummistamaan silmänsä maistaessaan annostani. Pehmeät maut oli saatu onnistuneesti nostettua esiin erilaisten tuoreiden yrttien avulla. Annoksen kanssa tarjoiltu Château Haut Guillebot, Entre-Deux-Mers viini tarjosi kevyen ja hunajaisen viimeistelyn täydentämään kokonaisuutta.
Cauliflower & Herbs
Ensimmäiset annokset syötyämme ja hetken rupateltua, tarjoilija saapui tuomaan seuraavia annoksia. Avecini eteen laskettiin värikäs ja herkullisen näköinen Beef & Truffle, joka ehti jo melkein aiheuttaa annoskateuden pöydän toisella puolella. Minulle tarjoilija puolestaan ojensi vähintäänkin yhtä herkullisen näköisen Scallops & Sour cream -annoksen sekä lasillisen Italiassa valmistettua La Giareta Pinot Grigio:ta.
Scallops & Sour cream
Annoskateus osoittautui turhaksi, sillä naudanlihatartaria oli sen verran reilusti, että pääsin myös itse nauttimaan siitä. Tartarissa käytetty liha oli sopivan suussa sulavaa ja tryffelit toivat annokseen reilusti makua ja oikeanlaista potkua. Kullertaviksi paistetut kampasimpukat hapankerman ja ruskistetun voin kanssa tarjoiltuna edustivat taas hentoja ja pehmeitä makuja. Annoksen kanssa tarjoiltu sitruksinen viini puolestaan toi kaivattua syvyyttä ja tarjosi pidemmän jälkimaun.
Beef & Truffle
Ennen varsinaisia pääruokia, meille tuotiin MENU II kuuluva Butternut Squash & Peanuts, jota olimme sopineet maistelevamme yhdessä. Ennakkoluulot annosta kohtaan hävisivät ensimmäisellä suullisella. Jos illan annoksista yksi pitäisi nimetä parhaaksi, se olisi ehdottomasti tämä. Paahdettu myskikurpitsapihvi taateleiden ja sinihomejuuston kanssa tarjoiltuna tarjosi erittäin monipuolisen makuelämäksyn, jota voin hyvällä itsevarmuudella suositella myös muille.
Butternut Squash & Peanuts
Edellisen annoksen tuomasta positiivisesta hämmennyksestä selvittyämme, oli seuraavaksi vuorossa pääruoat. Avecilleni luvassa oli Reindeer & Parsnip ja minulle Whitefish & Fennel. Poronlihan mieto riistan maku yhdistettynä tummaan kuusikastikkeeseen ja palsternakkapyreeseen saattoi annoksen useat maut erinomaisesti yhteen. Ellen itse olisi alkanut olemaan jo hieman kylläinen useiden viinilasien ja edellisten ruokalajien jälkeen, olisin ehdottomasti vaatinut useamman maistiaisen.
Reindeer & Parsnip
Oma annokseni, jossa oli paistettua siikaa kukkaalipyreellä ja beurre blanc -kastikkeella osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Aikaisempien annosten tapaan pehmeät ja hienot maut olivat onnistuttu jälleen nostamaan esille ja annoksen kanssa tarjoiltu hedelmäinen Bretz Riesling kruunasi kokonaisuuden.
Whitefish & Fennel
Kellon lähestyessä ravintolan sulkeutumista, jäljellä oli kuitenkin vielä yhdet annokset, joita molemmat olivat odottaneet. Avecini vanhana herkkusuuna pääsi maistelemaan tyylikkäältä kivilautaselta tarjoiltua Blueberry & Cream -jälkiruokaa. Suussa sulava jogurttipannacotta ja hillotut mustikat nostivat hänen kasvoilleen hymyn, joka antoi varmuuden siitä, että ilta oli onnistunut.
Blueberry & Cream
Itse pääsin päättämään menuni makeaan ja raikkaaseen Chocolate & Rasberry jälkiruokaan, jonka kanssa tarjoiltiin aromikasta Vivanza Moscatel jälkiruokaviiniä.
Chocolate & Rasberry
Jotta ilta saisi arvoisensa päätöksen, päätimme vielä kilistellä yhdet cocktailit ja nauttia hetken aikaa ravintolan rauhallisesti tunnelmasta. Valitsimme tarjoilijan suosittelemat cocktailit, jotka olivat Apple pie on the rock’s avecilleni ja Espresso Martini minulle. Pohdimme cocktailien ajan, että olisimme vielä menneet hotellin alakertaan nauttimaan livebändin tarjoamasta musiikista.
Y-Suite
Päivä oli kuitenkin ollut sen verran ohjelman täytteinen, että ravintolan viereisellä käytävällä sijaitseva huoneemme ja kylpyamme vetivät meidät puoleensa ja live-musiikista nauttiminen jäi nyt seuraavaan kertaan.
Lähtiessämme ravintolasta oli pakko vielä erikseen käydä kiittämässä Bistro Yvonnen keittiömestarina toimivaa Ville Virtasta, joka oli vastannut menujen suunnittelusta ja onnistunut luomaan kaksi toisistaan selkeästi poikkeavaa, mutta erittäin onnistunutta kokonaisuutta.
Hyvin nukutun yön jälkeen ihastellessa ikkunasta aukeavaa Pohjoismaiden hienointa hiekkarantaa, pystyimme toteamaan, että ainekin meidän kohdallamme Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne olivat lunastaneet lupauksensa. Nyt jaksaa virkeänä palata kotiin etätöiden pariin odottelemaan seuraavaa reissua.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat Bardot-ravintolan lokakuun alussa Helsingin ydinkeskustaan. Ravintolaan tehtiin valtavasti varauksia TableOnlinessa jo ennakkoon, eikä tahti osoita hiipumisen merkkejä.
Bardotin ruokafilosofia on klassisessa ranskalaisessa keittiössä ja painottuu vahvasti kaloihin. Se ilahduttaa, sillä hyvälle kalaravintolallehan on aina kysyntää!
Tämä uutuusravintola sijaitsee ehkä Helsingin parhaalla paikalla, vastapäätä Kämp-hotellia, osoitteessa Kluuvikatu 1. Ravintola on rakennettu lähes 150 vuotta vanhaan liiketilaan, jossa aiemmin on sijainnut esimeriksi erilaisia kivijalkakauppoja.
Heti ovesta sisään astuessa Bardot henkii ihanaa kortteliravintolatunnelmaa, jota on tarjolla viikon jokaisena päivänä lounaasta illalliseen.
Tunnelmalliset sisätilat kiidättävät hetkessä ajatukset Ranskaan ja ruokailuhetki on ihana pako arjesta, varsinkin nyt kun matkustaminen ei ole niin mahdollista. Tilasta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, sen tunnelma on viihtyisä ja lämmin.
TableOnline pääsi testaamaan sunnuntaibrunssin, joka ilahdutti monipuolisuudellaan. Brunssissa alkuruoka ja jälkiruoka katetaan valmiiksi tarjolle ja pääruoat tuodaan tilauksesta pöytään. Bardotin vahva panostus kalaan tulee hyvin esille myös brunssissa, jossa yksi kokonainen tiski on omistettu kylmille kala-alkuruoille.
Brunssiin kuuluu toinen toistaan maukkaampia alkuruokavaihtoehtoja ja lämpimän pääruoan tullessa pöytään vatsa alkaa olla jo varsin täynnä. Brunssilistalta on pääruoaksi valittavissa esimerkiksi burgeri tai perinteisempiä aamiaisannoksia, jotka useat sisältävät teemaan sopivasti kananmunaa. Lautasannokset ovat onneksi varsin maltillisen kokoisia, jotta tilaa jää myös jälkiruoalle. Brunssi onkin hyvä päättää mainioon pieneen makeaan suupalaan, joita on tarjolla juustojen lisäksi muutamia erilaisia.
Brunssiin on myös suunniteltu yhdistettäväksi muutamia cocktaileja ja viinit on hinnoiteltu ilahduttavan maltillisesti.
Brunssin ulkopuolelta suosittelemme testaamaan esimerkiksi hummerikeittoa ja sinisimpukoita. Ravintolan kyljessä on myös upea viinibaari, jossa kannattaa myös piipahtaa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vanhassa höyrymyllyssä toimiva tamperelainen Ravintola Myllärit on perinteikäs ravintola, joka tarjoaa upeat puitteet myös hääjuhliin ja muihin tilaisuuksiin. Pääsimme ystäväni kanssa nauttimaan maaliskuussa Mylläreiden illallistarjonnasta.
Yli satavuotiaan rakennuksen punatiiliseinät ja hirsirakenteet muistuttavat ajoista, jolloin talossa vielä jauhettiin jauhoja. Viimeisen 30 vuoden ajan tiloissa on toiminut ravintola, jossa skandinaaviset maut ja lähiruoka ovat arvossaan.
Myllärit on myös suosittu juhlatila, ja ravintolasta löytyy myös piano.
A la carte -listan annoksissa on käytetty muun muassa lähiseudun metsästäjien toimittamaa riistaa, pientuottajien juustoja sekä sesonginmukaisia kasviksia.
Alkuun nautimme kuitenkin aitoa ranskalaista A Bergère Brut -samppanjaa, joka tulee perinteikkäältä perhetilalta Champagnen alueelta. Täydellinen aloitus nautinnolliselle illalliselle!
Alkumaljoina nautimme perhetila A Bergèren erinomaista samppanjaa.
Valitsen tarjoilijan suosituksesta alkuun karviaischutneyllä höystettyä peurarilletteä. Ystäväni päättää kokeilla Mylläreiden etanoita, jotka tarjoillaan tavanomaisesta valkosipulivoista poiketen chilillä höystetyssä kermaisessa pekonikastikkeessa.
Peurarillette yllättää runsaudellaan. Juuresten ja mausteiden kanssa ylikypsäksi haudutettu peuran lapa on ensin revitty ja kääritty sitten tiukaksi kiekoksi. Ennen tarjoilua se on paistettu meheväksi kotimaisessa hanhenrasvassa. Liha on mureaa, ja karviaischutney tuo hapokkuutta tuhtiin makumaailmaan.
Peurarillette on paistettu hanhenrasvassa, ja sen kanssa tarjoiltiin friteerattua palsternakkaa, karviaischutneya sekä hillottuja karpaloita.
Peuran lisukkeena tarjotaan palsternakan kuorista rouskuvan rapeiksi friteerattuja sipsejä. Mainio osoitus siitä, kuinka helppoa on välttää ruokahävikkiä, kun käyttää hieman luovuutta.
Juomasuosituksena maistan Narvan kyläpanimon Tukki Brown Alea, joka sopii peurarilletelle kuin nakutettu. Mylläreissä on selvästi ymmärretty, että illallisella sopii nauttia hyvää olutta siinä missä viinejäkin.
Peurarilleten kanssa maistui Narvan kyläpanimon Tukki Brown Ale.
Saan ilokseni maistaa myös seuralaiseni etana-annosta. Voisin todellakin kuvitella, että nämä kermaisen täyteläisessä chili-pekonikastikkeessa tarjoillut etanat maistuisivat hyvin myös niille, jotka vielä vierastavat ajatusta etanoilla herkuttelusta. Juomana etanoiden kanssa tarjoillaan kalifornialaista chardonnayta.
Mylläreiden etana-annos saa potkua chilistä ja pekonista.
Pääruuaksi otan glaseerattua hanhenkoipea, joka on peräisin Paimiosta Hauhialan tilalta. Hanhi on suussasulavan mureaa ja sen kanssa maistuu mainiosti italialainen Chianti.
Hanhenkoipi oli haudutettu ihanan mureaksi ja kuorrutettu stout-kastikkeella.
Erityismaininnan ansaitsee hanhen kanssa tarjoiltu sieni-juurespyree, johon sienet tuovat ihanan umamin maun. Myös lohkoperunat ovat onnistuneet täydellisesti.
Seuralaiseni valitsee päivän kalansaaliin, joka on tällä kertaa Pyhäjärven siikaa. Kalassa on täydellinen paistopinta ja hyvä suola. Sen kanssa tarjoillaan kotimaiseen possun crudoon eli ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kuhaterriiniä, broccoliinia sekä ihanan täyteläistä perunamuusia, jossa ei ole voissa säästelty.
Päivän kalansaaliina oli paahdettua siikaa ja possun crudoon käärittyä kuhaterriiniä.
Juomaksi kalan kanssa suositellaan Domdechant Werner Rieslingiä, joka tulee Saksan Hochheimin alueelta, suosikkirypäleen synnyinsijoilta. Nappivalinta, seuralaiseni myhäilee.
Vatsat alkavat olla jo tässä vaiheessa varsin täynnä, mutta aina löytyy tilaa hyvälle jälkkärille. Seuralaiseni himoitsee kepeää granaattiomenasorbettia, joka on kaikessa raikkaudessaan loistava päätös onnistuneelle illalliselle.
Itse en malta olla kokeilematta tarjoilijan suosittelemaa jälkiruokaa, jossa sitruunasorbettipallo lepää speltistä, valkosuklaasta ja lakritsista rakennetun “pesän” päällä sulassa sovussa ananaskirsikoiden, vadelmien ja pensasmustikoiden kera.
Harvoin innostun jälkiruuista näin paljon, mutta tässä yhdistelmässä toimii kaikki! Makea valkosuklaa, suolainen lakritsi, rapea speltti ja raikas sitruunasorbetti muodostavat täydellisen harmonian kirpsakoiden ananaskirsikoiden ja tuoreiden marjojen kera. Ja palan painikkeeksi tarjoiltu jälkiruokaviini Late Harvest Riesling kruunaa kokonaisuuden. Nam!
Aterian kruunasi täydellinen jälkiruoka ja sen kylkeen tarjoiltu makea Late harvest riesling.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.