Vanhassa höyrymyllyssä toimiva tamperelainen Ravintola Myllärit on perinteikäs ravintola, joka tarjoaa upeat puitteet myös hääjuhliin ja muihin tilaisuuksiin. Pääsimme ystäväni kanssa nauttimaan maaliskuussa Mylläreiden illallistarjonnasta.
Yli satavuotiaan rakennuksen punatiiliseinät ja hirsirakenteet muistuttavat ajoista, jolloin talossa vielä jauhettiin jauhoja. Viimeisen 30 vuoden ajan tiloissa on toiminut ravintola, jossa skandinaaviset maut ja lähiruoka ovat arvossaan.
A la carte -listan annoksissa on käytetty muun muassa lähiseudun metsästäjien toimittamaa riistaa, pientuottajien juustoja sekä sesonginmukaisia kasviksia.
Alkuun nautimme kuitenkin aitoa ranskalaista A Bergère Brut -samppanjaa, joka tulee perinteikkäältä perhetilalta Champagnen alueelta. Täydellinen aloitus nautinnolliselle illalliselle!
Valitsen tarjoilijan suosituksesta alkuun karviaischutneyllä höystettyä peurarilletteä. Ystäväni päättää kokeilla Mylläreiden etanoita, jotka tarjoillaan tavanomaisesta valkosipulivoista poiketen chilillä höystetyssä kermaisessa pekonikastikkeessa.
Peurarillette yllättää runsaudellaan. Juuresten ja mausteiden kanssa ylikypsäksi haudutettu peuran lapa on ensin revitty ja kääritty sitten tiukaksi kiekoksi. Ennen tarjoilua se on paistettu meheväksi kotimaisessa hanhenrasvassa. Liha on mureaa, ja karviaischutney tuo hapokkuutta tuhtiin makumaailmaan.
Peuran lisukkeena tarjotaan palsternakan kuorista rouskuvan rapeiksi friteerattuja sipsejä. Mainio osoitus siitä, kuinka helppoa on välttää ruokahävikkiä, kun käyttää hieman luovuutta.
Juomasuosituksena maistan Narvan kyläpanimon Tukki Brown Alea, joka sopii peurarilletelle kuin nakutettu. Mylläreissä on selvästi ymmärretty, että illallisella sopii nauttia hyvää olutta siinä missä viinejäkin.
Saan ilokseni maistaa myös seuralaiseni etana-annosta. Voisin todellakin kuvitella, että nämä kermaisen täyteläisessä chili-pekonikastikkeessa tarjoillut etanat maistuisivat hyvin myös niille, jotka vielä vierastavat ajatusta etanoilla herkuttelusta. Juomana etanoiden kanssa tarjoillaan kalifornialaista chardonnayta.
Pääruuaksi otan glaseerattua hanhenkoipea, joka on peräisin Paimiosta Hauhialan tilalta. Hanhi on suussasulavan mureaa ja sen kanssa maistuu mainiosti italialainen Chianti.
Erityismaininnan ansaitsee hanhen kanssa tarjoiltu sieni-juurespyree, johon sienet tuovat ihanan umamin maun. Myös lohkoperunat ovat onnistuneet täydellisesti.
Seuralaiseni valitsee päivän kalansaaliin, joka on tällä kertaa Pyhäjärven siikaa. Kalassa on täydellinen paistopinta ja hyvä suola. Sen kanssa tarjoillaan kotimaiseen possun crudoon eli ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kuhaterriiniä, broccoliinia sekä ihanan täyteläistä perunamuusia, jossa ei ole voissa säästelty.
Juomaksi kalan kanssa suositellaan Domdechant Werner Rieslingiä, joka tulee Saksan Hochheimin alueelta, suosikkirypäleen synnyinsijoilta. Nappivalinta, seuralaiseni myhäilee.
Vatsat alkavat olla jo tässä vaiheessa varsin täynnä, mutta aina löytyy tilaa hyvälle jälkkärille. Seuralaiseni himoitsee kepeää granaattiomenasorbettia, joka on kaikessa raikkaudessaan loistava päätös onnistuneelle illalliselle.
Itse en malta olla kokeilematta tarjoilijan suosittelemaa jälkiruokaa, jossa sitruunasorbettipallo lepää speltistä, valkosuklaasta ja lakritsista rakennetun “pesän” päällä sulassa sovussa ananaskirsikoiden, vadelmien ja pensasmustikoiden kera.
Harvoin innostun jälkiruuista näin paljon, mutta tässä yhdistelmässä toimii kaikki! Makea valkosuklaa, suolainen lakritsi, rapea speltti ja raikas sitruunasorbetti muodostavat täydellisen harmonian kirpsakoiden ananaskirsikoiden ja tuoreiden marjojen kera. Ja palan painikkeeksi tarjoiltu jälkiruokaviini Late Harvest Riesling kruunaa kokonaisuuden. Nam!
Ravintola Myllärit Åkerlundinkatu 4, Tampere.
Varaa pöytä TableOnlinesta!
Kaisa Paavilainen, vapaa toimittaja
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.