TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vegaani.
Helsingin vegaaninen uutuus Junk y Vegan aukesi Sanomatalon kylkeen toukokuussa 2021.
Junk y Vegan, ravintola joka kuvailee itseään “total vegan joint” lausahduksella, tarjoilee vegaanista junk-foodia niin sanotusti kaikille ruokavaliosta ja tottumuksista riippumatta.
Lista on laaja, mutta ei puuduttava. On tacoja, kukkakaaliwingsejä, burgereita, flatbreadeja, finger foodia, bowleja. Palan painikkeeksi voi valita esimerkiksi Espoolaisen 8-bit panimon oluita tai vaikka cocktaileja. Juomalista on riittävän laaja, joka kattaa kyllä kaikki tarpeet Junk y Veganin tyylin mukaiseen illallistamiseen.
Pieni varoituksen sananen. Annokset ovat reiluja ja tyylinsä mukaisesti useat annokset ovat ns. junk-foodia, eli uppopaistamista löytyy jonkun verran. Tästä johtuen kunnon ruokailukokemusta varten Junk y Veganiin kannattaa tulla nälkäisenä ja siis tämähän on hyvä juttu sillä hintalaatu-suhde on annoksissa kohdillaan!
Junk y Vegan sijaitsee erinomaisella paikalla sanomatalon kyljessä entisen sporttibaari Elmon paikalla. Ravintolaan pääsee helposti ja nopeasti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta ja miksi ei kauempaakin sillä rautatieasemalle on matkaa vain hieman yli 100 metriä.
Vegaanisia ravintoloita ei ole hirveästi, etenkään sellaisia missä voisi ihan illallistakin syödä. Bun 2 bun edustaa burgereita, korkeavuorenkadun Magu taas enemmän fine dining-tyyppistä illallisravintolaa. Junk y Vegan ei yritä esittää mitään mitä se ei ole, joten 7 ruokalajin illallisia täällä ei syödä, mutta mistään varsinaisesta pikaruokaravintolasta ei ole kyse. Tästä syystä Junk y Vegan on erinomainen lisä kaupungin ravintolatarjontaan ja onkin otettu hyvin vastaan niin vegaanien kuin sekasyöjien keskuudessa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Heinäkuussa Korkeavuorenkadulle auennut Paisano edustaa vielä toistaiseksi harvinaista keittiötä suomessa, nimittäin filipiiniläistä. Toisaalta Paisano muistuttaa olevansa 'new filipino kitchen' eikä perinteinen filippiiniläiskeittiö, joka antaa annosten suunnittelussa enemmän liikkumavaraa ja vapauden erilaisille twisteille.
Ravintolan taustalla on käytännössä sama taustajoukko kuin Pobressa, kuten Justine Caoibes, mutta hän korostaa Paisanon koostuvan kirjaimellisesti paisanosta, eli perheestä tai ystäväporukasta (voi myös tarkoittaa talonpoikaa/maalaista) eikä ketään ole tarkoitus nostaa erikseen esille.
Mielenkiintoinen lista on paljon monipuolisempi kuin Paisanon sisarravintolassa Pobressa. Keittiö uudessa ravintolassa on huomattavasti isompi ja grilli, jota ei ollut mahdollista saada Kampin Pobreen, mahdollistaa monipuolisemmat valmistusmenetelmät.
Kahdestakymmenestä annoksesta olen nyt kahdella käyntikerralla ehtinyt testata viisitoista, eikä eteen ole sattunut yhtään hutia. Liha-annokset sekä merenelävät (etenkin grillattu kalmari) ovat Paisanossa erinomaisia, mutta kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ansaitsevat erityismaininnan. Näistä erikseen haluan nostaa esille munakoison, käsintehdyt nuudelit sekä sormisyötäväksi tarkoitetun bataattiannoksen.
Vaikka aiemmin Kamppiin auennut sisarravintola Pobre Filipino olikin oiva ravintola kaikin puolin, ei se jostain syystä päätynyt kantapaikaksi, mutta kahden erittäin onnistuneen käynnin myötä Paisano näyttää päätyvän sellaiseksi. Siellä kun kaikki asiat kohtaavat mukavan herkullisessa harmoniassa. Hinta-laatusuhde illalliselle on erinomainen sekä jokainen yksittäinen osa-alue kerää helposti neljä tai viisi tähteä: cocktailit, sisusta, tunnelma, ruokalista läpi linjan, musiikki, palvelu.
En varmasti ole ainoa, joka on hurahtanut tähän rentoon illallistamiseen, missä on helppo tilata pöytä täyteen erilaisia makupaloja ja tilata viiniä sekä cocktaileja yksi toisensa jälkeen pelkäämättä loppuillan laskua. Tämä trendi on kailtaisteni ravintolakävijöiden onneksi näkynyt viimeaikoina vahvasti Helsingissä ja pikkuhiljaa muissakin kaupungeissa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Aiemmat kokemuksemme O'Learys -ravintoloista perustuivat Sellon, Bakersin ja muutaman lentokentän O'Learys ravintoloihin. Lentokenttäravintoloissa korostuu kiire ja Bakersin ja Sellon ravintolat muuttuvat aina puolen yön jälkeen yökerhoiksi, joten luonteensa puolesta ne harvemmin valikoituvat itseään kulinaristina pitävän ihmisen illallispaikaksi. Iso Omenan O'Learys on viikonloppuisin aamukahteen saakka auki ja kello 18 jälkeen alaikäiset pääsevät ravintolaan ainoastaan vanhempien seurassa. Iso Omenan O'Learys tarjoilee arkisin buffet-lounasta, mutta listalta voi tilata myös lounasaikaan. Lukuisat screenit ja TV:t näyttävät urheilua aina ravintolan ollessa auki. O'Learysin yhteydessä toimii myös casino, jonka "takahuoneesta" löytyi suositun oloinen Sit N' Go pokeripöytä.
Saavuimme ravintolaan kuuden jälkeen perjantai-iltana ja yllätyimme ihmismäärän paljoudesta: ilman pöytävarausta olisimme todennäköisesti joutuneet odottamaan. Monet ovat selkeästi omaksuneet O'Learysin omaksi after work -paikakseen, enkä ihmettele sitä ollenkaan. Meidät ohjattiin varaamaamme pöytään, minkä jälkeen iloinen ja pirteä tarjoilijamme Ahdia tuli nopeasti kysymään juomatilaustamme. Iloiseksi yllätykseksemme saimme kuulla, että O'Learys tarjoilee laajan listan erilaisia cocktaileja, joista osa on nimikoitu ja personoitu ravintolan omaan tyyliin. Valitsimme cocktail-listalta O'Learysin nimikkococktailit O'Learys Margaritan ja O'Learys Fresh Kentucky Lemonaden. Margarita oli sitruksisen raikas ja sopivan makea, erittäin hyvä alkudrinkki. Fresh Kentucky Lemonaden nimi viittasi myös raikkaaseen sitrukseen, mutta viskin hieman tunkkainen maku puski turhan vahvasti pullamössö-sukupolvessa kehittyneisiin makuhermoihini.
O'Learysistä löytyy myös hyvä perusvalikoima oluita. Hanassa on kuusi erilaista olutta, joista yksi on seasonal draft ja vaihtuu tasaisin väliajoin. Pullovalikoimaa on tarjolla kymmenen erilaisen oluen verran, sisältäen kolme IPAa, yhden APAn ja gluteenittoman oluen. Alkoholittomia oluita oli listan mukaan ainoastaan Hartwallin Nikolai, mutta valikoimasta löytyy myös alkoholittomat valko- ja punaviinit.
Alkuruoaksi meille suositeltiin maissilastuja, joka kuulostaisi sopivan paremmin lätkämatsin ja oluen kaveriksi, mutta valitsemamme O'Learysin Super Snacks -kori sisälsi hyviä pieniä naposteltavia alkuihmetykseemme. Maissilastut olivat maissilastuja, mutta harva ravintola niillä on ennenkään edukseen erottunut. Yllätykseksemme sekä salsa että guacamole olivat erittäin tuoreen oloisia ja niiden kaverina oli vielä perinteinen ranskankerma. Huonommat salsat ovat yleensä todella vetisiä, mutta O'Learysin salsa oli kiinteähköä ja salsaan oli saatu hyvä chilipotku. Lisäksi korista löytyi mozzarellatikkuja, cheddarjalopenoja sekä porkkana- ja selleritikkuja, jotka ajoivat asiansa. O'Learysin erikoisuutena on tarjoilla kaikille korillinen popcorneja. Olimme kuitenkin tulleet illastamaan, joten popcorn-koriin emme koskeneet. Super Snacks -kori olisi omimmillaan muutaman oluen kera Boston Bruinsin peliä katsoessa.
Tarkoituksenamme on aina kokeilla erilaisia ruokia ja listalta myös löytyi meille uusi tuote: OUMPH! Pääruokina tilasimmekin vegaanin OUMPH! Fajitaksen sekä talon suosituimman burgerin, Boston Celtic Cheese Burgerin. Olimme ainoastaan kuullut sanan OUMPH! aiemmin, mutta emme ollenkaan tieneet minkälainen tuote on kyseessä. OUMPH! Fajitas -annos oli koottu vehnätortillan päälle. Annoksessa oli salaattia, guacamolea, salsaa, tuoretta korianteria, limeä ja OUMPH!:ia. OUMPH! on ulkonäöltään ja koostumukseltaan erehdyttävästi kanamaista, mutta vegaanituotteiden perinteinen mauttomuus osoittautui myös OUMPH!:in heikkoudeksi. Annoksen maut koostuivat limestä, korianterista, guacamolesta ja aiemmin mainitsemastani hyvästä salsasta. Kokonaisuutena annokseen oli saatu hyvät tuoreet maut.
Toisena pääruokana söimme perusvarman burgerin. Meille suositeltiin talon myydyintä Boston Celtic BBQ Cheese Burgeria, eikä turhaan. Burgerin pihvi oli laadukas ja vaikka pihvi ei ollut aivan medium, siihen oli jätetty hyvä pieni punoitus, puhtaan parillan maku ja mehukkuus. Hampurilaisen cheddar ei ollut mitään McDonalds-napalmia, vaan ihan oikea laadukas cheddarviipale. Annoksen lisukkeena oli tuoreen makuista coleslawia ja ranskalaisia. Ruokajuomana nautimme Brooklyn Lageria, joka sopi hyvin varsinkin burgerin kaveriksi.
Siitä huolimatta että emme syöneet ainuttakaan popcornia, ranskalaisia ainoastaan maistelimme ja osa OUMPH! -annoksestakin jäi syömättä, olimme saaneet vatsamme aivan täyteen. Alunperin tarkoituksena oli ottaa kaksi erilaista jälkiruokaa, mutta olimme tuottaneet ruokahäviikkiä jo omalta osaltamme tarpeeksi ja näin ollen tilasimme ainoastaan yhden jälkiruoan. Jälkiruoaksi valikoitui Mexican Fried Ice Cream, jonka jäätelöpallo oli jotenkin saatu friteeratun taikinakuoren sisälle. Friteeratun jäätelöpallon lisäksi koko annos oli rakennettu friteeratun taikinalevyn päälle. Kinuskikastikkeella kuorutettu annos oli todella makea niin kuin jälkiruoka saakin olla. Friteerattua taikinaa oli mielestämme vähän liikaa ja annoksessa olleen kermavaahdon funktiota emme täysin ymmärtänneet.
Seuralaiseni selkäranka oli jo tässä vaiheessa illallista katkennut ja näin ollen hän tilasikin omaksi jälkiruoakseen Boston Coffeen, joka sisälsi kerma- ja pähkinälikööriä. Valinta osoittautui oivaksi vaihtoehdoksi perinteiselle Irish Coffeelle. Itse tyydyin tuplaespressoon, joka toimii aina ruoan sulattelijana.
Ennakko-odotuksiin nähden Iso Omenan O'Learys -käynti oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Ravintolaan saapuessamme meitä ei tervehtinyt paistorasvan haju, vaan iloinen tarjoilijatar. Yllätyimme todella positiivisesti ravintolan siisteydestä sekä raaka-aineiden tuoreudesta ja laadukkuudesta. Palvelu oli erittäin ystävällistä, todella nopeaa sekä henkilökunnan toiminta oli ystävällisen rentoa ja luontevaa. O'Learys ei tarjoile fine diningia, mutta on erittäin hyvä vaihtoehto urheilua ymmärtävien illallispaikaksi.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään O'Learys Iso Omenassa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Viime vuoden loppupuolella Turkuun avattiin Kauppahallin Roots Kitchenin sisarravintola Kuori. Ravintolan takana on vahva naiskaksikko Marjaana Pohjola sekä Katariina Vesterinen, joiden unelma kunnollisesta illallisaikaan toimivasta kasvisravintolasta oli muhinut pitkään mielessä.
Ideasta toteutukseen ei ollut helpoin tie kuljettavaksi, kuitenkin tarpeellinen sellainen. Turussa oli kova kysyntä kasvisruokaan, joka huomattiin jo muutamien toimintakuukausien aikana. Samat kasvot kävivät jatkuvasti nautiskelemassa Kuoressa niin lounaalla kuin illallisella. Kaksikon uurastus on noteerattu lyhyessä ajassa usealla tavalla. Ylistävät palautteet, blogikirjoitukset sekä tuplavoitto viimeisimmässä Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksesä on vain pieni esimerkki kunnollisen kasvisruokaravintolan tarpeellisuudesta Turun ravintolaskenessä.
TableOnline on yksi pääyhteistyökumppaneista vuoden 2017 Food & Fun tapahtumassa, jossa Kuorikin on edustettuna. Kävin testaamassa Kuoren illallisen itse Food & Fun mestarin, Jouni Kurun kanssa ja täytyy sanoa, että molempien odotukset olivat eritäin korkealla. Nappasimme Kuori Menun sijaan vähän rennomman Street Food maistelumenun, joka osottautui aivan täydelliseksi valinnaksi.
Alkupalat saapuivat pöytään osittain jaettavina annoksina ja olivat ehdottomasti illallisen parasta antia. Street Food menun ainoa kompastuskivi oli mielestämme itse pääruoka Portobello slider. Vaikka pääruoka olikin hauska ja hyvä annos, poikkesi se paljon Street Food tyylistä ollen eri linjassa alkupalojen kanssa. Tuhti annos jäi myös mauiltaan ja kekseliäisyydeltään kauas alkupaloista. Alkupalojen olisin toivonut jatkuvan loputtomiin.
Kuori kokonaisuutena ei pettänyt oikeastaan millään osa-alueella. Palvelu, miljöö ja ruoat, varsinkin alkupalat, olivat enemmän kuin olin toivonut. Minun on pakko takertua vielä siihen pieneen seikkaan, joka Kuoren tyyppisissä ravintoloissa askaruttaa varmasti moni kaltaisiani lihansyöjiä. Ovatko Kuoren annokset täyttäviä ja mikä tärkeintä, poistuuko ravintolasta tyytyväisenä vai pitääkö illallisen jälkeen käydä tyydyttämässä lihalliset himot esimerkiksi mättösnägärillä tai kebabbilassa? Ei missään nimessä! Kuoren annoksiin on laitettu mukaan paitsi rakkautta, mutta paljon suunnittelua, harkintaa, sekä ammattitaitoa. Proteiinintarve täyttyy ja safkassa on selkeiden makujen lisäksi purutuntumaa. Muistutamme myös, ettei Kuori ole vegaaniravintola vaikka huomioikin erikoisruokavaliot ennakkoon ilmoitettuna.
Eli nyt ennakkoluulot sikseen ja suunnatkaa Kuoreen! Seuraavalla kerralla testaan varsinaisen illallismenun, mutta en mitenkään voi uskoa että se päihittää Street Food illalliskokemukseni.
Jos haluat testata Kuoren Food & Fun tapahtumassa, suosittelen varauksen tekemistä TableOnlinen kautta hyvissä ajoin. En usko, että sisään käveleville asiakkaille löytyy juurikaan tilaa, jos ollenkaan.
Erityiskiitos Jounille kuvista, ruokaseurasta, sekä mahtavasta alkavasta Food & Fun yhteistyöstä!
Teksti: Kimi / TableOnline Kuvat: Jouni Kuru / Food & Fun, poislukien City-palkintokuva
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Yhteensä kuusi päivää kerrallaan auki oleva vegaaninen pop up -ravintola ( V e ) tuo herkuttelijoiden ulottuville jotain mitä on vaikea löytää Helsingistä tai jopa koko Suomesta; mahdollisuuden illallistaa täysin vegaanisti. Ruoan suurkuluttajana sekä ravintola-alan ihmisenä en ole rajannut syömistäni trendikkäästi kasvisruokaan saati veganismiin. Täysin vegaaninen illallinen kiehtoo jo pelkästään sen haasteellisuuden vuoksi.
( V e ), tämä hakukoneiden kauhu on Walesista kotoisin olevan Christopher Dare oman elämänsä Frankensteinin hirviö, joka avattiin Runeberginkadulla sijaitsevan Soupin tiloihin varsinaisen ravintolan ovien sulkeuduttua. Illallisten sarja jatkuu vajaan tusinan verran, joista viime perjantaina testaamani kulki nimellä '(Experimental vegan pop-up) Menu 2'. Ravintola on perjantai-illaksi varattu täyteen, joka ei sinäänsä ole ihmeellistä ollessaan vain 18 asiakaspaikkainen. Kaikki muu sitten onkin sitä ja vähän enemmän.
Kahdessa kattauksessa tarjoiltu illallinen oli itsessään hyvin suoraviivainen, 35 euroa maksava kokeilunhaluinen neljän ruokalajin maistelumenu tarjoiltiin erittäin pelkistetyllä ja rennolla otteella. Tarjolla ei valitettavasti tällä kertaa ollut alkoholivaihtoehtoja ja tästä varoitettiinkin etukäteen Christopherin letkeään tyyliin, This is a alcohol free event, if this is an issue please arrive drunk to avoid dissapointment.
Alkoholittomat cocktailit, eli mocktailit, jättivät hieman toivomisen varaa vaikka moscow mulen mocktailversio juotavaa olikin. Keskustelimme ennen ja jälkeen illallista Christopherin kanssa eri vaihtoehdoista ja totesimme samalla alkoholilupien hankkimisen olevan kannattava vaihtoehto tulevaisuutta varten. Jos kuitenkaan alkoholilupia ei hetkeen ole tulossa, ehdotin cocktaileihin ja pullotettuihin hiilihapollisiin juomiin panostamisen sijaan jonkinlaista alkoholitonta juomapakettia, mehuja tai erilaisia hedelmä-/marjasiidereitä. En ehkä nosta toiveita ihan liian korkealle, Christopher on tekemisissään aikamoinen perfektionisti, aikaa kuluu järkyttäviä määriä erilaisten reseptien uudelleenkeksimiseen ja esivalmistelemiseen. Aina voi toivoa.
( V e ) oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, vaikkakin isoruokaisena maistelumenu jäi minulle vähän lyhyeksi. Hinta toisaalta oli lähinnä vitsi, 35€ on korkeintaankin kohtuullinen korvaus neljän ruokalajin erikoismenusta, joka vaatii näin paljon testaamista, mielikuvitusta sekä valmistelua. Seuraavaa menua varten Christopher lupasi hieman tuhdimpia annoksia, sekä yhden ruokalajin lisää. Menu 3 on saanut nimekseen 'The Hangover menu', joka itsessään jo kielii vähän ruokaisammasta kokonaisuudesta.
Menu 2 illalliset jatkuvat perjantai 14.4. asti ja pienen odottelun jälkeen päästään nautiskelemaan seuraavaa pop up iltamia 25.-27. toukokuuta sekä 1.-3. kesäkuuta. Tsekkaa seuraava setti ja osta illallisliput TableOnlinesta: The Hangover menu, menu 3 ( V e ).
- Kimi TableOnline
TableOnline.fi- Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.