Sommelier Juulia Eloranta ravintola C:stä tampereelta on vastannut visaisiin viinikysymyksiin jo kahtena aiempana perjantaina ja tänään hän kertoo meille, milloin on sopivaa skoolata.
Valkoviinimme tarjottiin mielestäni liian lämpimänä. Miksi?
Niin. Toki jääkylmä viini kesäterassilla on kovin ihastuttavan virkistävä juoma, mutta mitä viileämpänä juoma tarjotaan, sitä vähemmän siitä voidaan aistia eri aromeja. Kun vielä puhutaan laadukkaasta valkoviinistä, ruokaan yhdistettynä, tekee hieman totutusta korkeampi tarjoilulämpötila viinille vain hyvää. Tällöin se kaikkine hienoine vivahteineen pääsee täysiin oikeuksiinsa.
Voiko valkoviiniä valita liharuualle?
Mitä tahansa voi valita mille tahansa ruualle, näin jyrkästi kärjistettynä. Pääsen taas lempiaiheeseeni eli ennakkoluulottomaan "outside of the box" -jankutukseeni. Ja toisaalta, mikäli punaviini ei maistu, miksi sitä sitten pitäisi lihan kanssa juoda? Siksi että joku on joskus sanonut niin? Ei siitä tule kuin paha mieli ja ateria menee mönkään, jos väkipakolla juo tuotetta josta ei nyt vain yksinkertaisesti pidä. Edelleen palaan siihen, että näitä "yleisiä lainalaisuuksia" pyrin parhaani mukaan kyseenalaistamaan työssäni päivittäin. Tällä hetkellä meillä juodaan marjaisaa punaviiniä hauen kera ja puolimakeaa valkoviiniä ensimmäiselle alkuruualle.
Milloin on sopivaa skoolata?
Omasta mielestäni aina kun tilanne tuntuu sitä vaativan, mieluummin useammin kuin harvemmin. Hirmuisen hyviä syitä skoolata ovat mielestäni esimerkiksi maanantai, autoon vaihdetut talvirenkaat tai puhtaat raikkaat lakanat.
Onko mielestäsi joitain raaka-aineita olemassa, joita vaan ei pysty yhdistämään viinin kanssa?
Vielä muutama vuosi sitten luulin näin. Nykyään suhtaudun kaikkeen pikemminkin haasteena. Viinien maailma on uskomattoman laaja ja moniulotteinen, ja hankalatkin raaka-aineet yleensä löytävät kumppanin pienen vaivannäön jälkeen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.