Seuraava sommelier uunista ulos. Tulevien viikkojen aikana Juulia vastailee mieltäaskarruttaviin viinikysymyksiin TableOnlinen Tiskin takaa -blogissa ja Facebookissa Demon Otto Soveliuksen vierailun tapaan.
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Juulia Eloranta, syntyperäinen tamperelainen karjalaisin sukujuurin. Työpaikkani on viimeiset puolitoista vuotta ollut tamperelainen ravintola C.
Milloin tajusit, että viinien parista ei ole enää paluuta?
Olen Suomen lain sallimissa rajoissa saanut nauttia viineistä vasta hieman runsaat kuusi vuotta, ja eiköhän se aika saman tien ollut menoa. Peruskoulun jälkeen ollessani ammattikoulussa ravintolakokkilinjalla hakeuduin jatkuvasti salin puolelle jalkoihin pyörimään, ja viinien mystinen maailma kiehtoi keittiön hälinää huomattavasti enemmän. Lakkiaispäivänä kokkipaperit kourassani olin jo sataprosenttisen varma siitä, että paikkani on ravintolasalissa asiakkaiden ja juomien parissa.
Mitä tekisit, ellet työskentelisi ravintolassa?
Siinäpä hankala kysymys. En osaa kuvitella itseäni missään muussa ammatissa, ja johonkin ala-asteen ystäväkirjaankin olen jo ekaluokkalaisena kirjoittanut toiveammatikseni tarjoilija... eli toivoton tapaus jo pienestä pitäen. Haluaisin tietenkin olla taitoluistelija tai balettitanssija, mutta todennäköisesti päätyisin elämääni pettyneenä jonnekin aivan muualle. Joskus muksuna olen tainnut haaveilla myös matkaoppaan ja lentoemännän hommista.
Millainen viini olisit?
Iloisesti pirskahteleva ja pulppuava samppanja, joka on kuin kotonaan tilanteessa kuin tilanteessa, arjessa ja juhlassa sekä läpi aterian. Toki oma eleganssini ei välttämättä moisen klassikon tasolle yllä...
Paras viinimuistosi?
Siihen liittyy varmasti jokin pienen kreikkalaisen saaren rantaterassi, aurinko ja meren suolainen häivä, sekä lasissa jääkylmä Retsina.
Mikä on mielestäsi suurin myytti, mikä liitetään sommeliereihin?
Mitä näitä myyttejä nyt on. Itse pyrin parhaani mukaan kumoamaan ainakin sitä, että me sompat emme voisi juoda halpoja viinejä. Nimimerkillä lähes päivittäin tuen läheisen olutravintolan liiketoimintaa nauttimalla sitä halvinta - ja ainoaa - talon punaviiniä. Kaikille tuotteille on käyttötarkoituksensa ja hetkensä. Aina en halua etsiä lasistani mitään sen syvempää olemusta tai elämän tarkoitusta, joskus jopa viini on minulle vain juoma.
Miten rentoudut vapaa-aikanasi?
Ai mikä vapaa-aika... Eihän sellaista edes kaipaa kun näin kovasti nauttii työstään. Sunnuntaisin toki kun Cee on suljettu käyn vanhempieni luona päivällisellä. Illaksi sitten linnoittaudun sohvannurkkaan, huurteinen olut kouraan ja televisiosta Valioliigaa pyörimään. Moni yllättyy kuullessaan, että seuraan jalkapalloa varsin intensiivisesti.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.