Kaikki ystäväni tietävät, että olen aikamoinen kahviaddikti. Taannoin facebook-ystävien riesaksi kuvaraportoin 100 juomaani kahvia, huoltsikkasumppia myöten. Hemmottelen itseäni melkeinpä päivittäin hyvällä kahvilla, ja kaikkein mieluiten lempikahvilassani Good Life Coffeessa - asuessani GLC:n naapurissa saatoin käydä siellä jopa kahdesti päivässä. Kun muutin Kalliosta pois, otin asiakseni tehdä säännöllisiä pyhiinvaelluksia rakkaaseen kahvilaan. Samalla hyvästä kotikahvista tuli kertaheitolla tärkeää.
Kotonani kahvi valuu Harion keraamisen V60-suodattimen läpi, mutten ole juuri haaveillutkaan omistavani mitään millä saisi kunnollista espressoa arkena aamiaispöytään... kunnes kuulin niin ällistyttävän mahtavan uutisen että meinasin tippua tuolilta: Kuppi Kuumaa lahjoitti kotiini ihan omaksi ROKin, käsikäyttöisen eli siis sähköttömän kotiespressolaitteen! Kyllä hymyilyttää - tuli joulu keskelle lokakuuta!
Koska en addiktiostani huolimatta ole kovin syvällä kahvihifistelyssä, pyysin GLC:ssäkin työskentelevää baristaystävääni Hannaa (jonka Mustana -blogia suosittelen lämpimästi kaikille kahvinystäville) tutustumaan ROK:iin kanssani ja opastamaan minua kotiespresson saloihin. Niinpä viime viikolla kannoin varoen niin ROKin, kuin ihanat Carnivales-espressokupit ja El Salvador Las Delicias -kahvinkin Hannan kotiin yhdessä testattavaksi.
Ensi fiilikset laitteen kuoriutuessa paketistaan olivat aika huimat: WAU miten kaunis vekotin! Vaikka melkoisen huisiin laitteeseen koskeminen ensin hieman jännitti, ei sen käyttäminen onneksi kovin monimutkaista ole. Vesi keitetään erikseen, ja kaadetaan ylhäällä olevaan vesisäiliöön. Espressojauhatettu kahvi tampataan portafiltteriin ja portafiltteri asetetaan laitteeseen. Kahvoja alaspainamalla kuuma vesi painautuu kahvikakun läpi kuppiin ja TA-DAA, tuplaespresso on kupissa! (En tajua ihmisiä, jotka juovat sinkkuja! Tuplaa sen olla pitää! Välillä tarttis jopa triplaa! Saa sen espresson kuitenkin jaettua kahdeksi sinkuksi mukaan laitetulla jakajalla mutta mulla se tulee kyllä pölyttymään kaapissa.)
Selailtuamme tovin ohjeläpyskää, pistettiin vesi kiehumaan ja eikun espressoksi! Selväksi tuli heti ekalla yrittämällä, että veden ja kahvin määrällä on suuri merkitys. Ensimmäiseen espressoon meni liikaa vettä, eikä espressosta sen kupillisen kohdalla ehkä oikein voinut puhua...
Tokalla yrityksellä Hanna mittaili gramman tarkkuudella sekä veden, että kahvin, ja johan alkoi toimia! Maallikon makuun ihan pätevä espresso valmistui noin vain, kahvoja vääntämällä. Mulla kun ei vaakaa ole, pistin tarkkaan muistiin, miltä Hannan punnitsemat määrät näyttivät laitteessa. 30 grammaa vettä on toki helppo kääntää deseiksi, mutta kahvia näyttäisi olevan suurinpiirtein sopivasti (15 grammaa) kun portafiltter on täytetty noin sisäpinnan merkkiviivaan saakka. Määrien suhteen oikeaan osuminen menee varmaan yrityksen ja erehdyksen kautta vielä tovin, ja eri kahvien kanssa määrää saa varmaan aina hienosäätää. ROKilla espresson keittely on kuitenkin niin hauskaa, että oikein mieluusti testailen vaikka monta kertaa päivässä - ja kun laitteella on kymmenen vuoden takuu, harjoitus tekee minustakin mestarin ennenpitkää!
Kahvin jauhatuksen kanssa pitää muistaa olla tarkkana: testauspäivän iltana ystäväni, joka on ennenkin tehtaillut espressoja ROKilla, kohtasi hankaluuksia käsimyllyllä jauhamansa kahvin kanssa - vesi ei suostunut menemään kahvipedistä läpi vaikkei kahvia ollut kovin tiivisti tampattukaan. Hankintalistallani on seuraavaksi kahvimylly, ja sitten pääsenkin testailemaan oikean jauhatuksen opettelua... vaaka ehkä jää kuitenkin hankkimatta, ellen sitten hurahda leikkimään kotibaristaa oikein todenteolla.
Valmistajalta, baristalta ja kahvihifistelijäystävältäni painoin mieleen seuraavat espressonvalmistusvinkit:
- Kuumenna laite valuttamalla kuumaa vettä laitteen läpi ennen espresson valmistusta.
- Kun alat painaa vettä kahvin joukkoon, pysähdy hetkeksi ja anna kahvin uuttua veteen tovi ennen kuin painat kahvat alas asti.
- Kuivaa portafilter huolellisesti ennen kuin laitat kahvin siihen.
- Älä tamppaa kahvia liian tiukkaan.
Suosittelen ROKia lämpimästi jokaiselle kahvinystävälle. ROK on upeasti muotoiltu, hinta/laatusuhteeltaan uskomattoman hyvä, ekologinen, kestävä ja helppokäyttöinen. Vaikken materialisti olekaan, tämä tavara tekee minut hurjan onnelliseksi ja mikä parasta: sen voi ottaa mukaan ihan minne vaan! Kaverit huomio, vastaisuudessa avecini eri kekkereihin on ROK.
Jos ROK alkoi jotakuta kiinnostelemaan, niin teille lukijoille on tarjolla seuraavalla koodilla kympin alennus:
LAJ-K5R-4SW-CKN
(Koodi laitetaan ostoskorivaiheessa ja on voimassa 17.11.2013 asti.)
Ja jos kahvihifistely on juttusi, niin Kuppi Kuumaa taikoo kodistasi kahvilan muutamalla pikku klikkauksella. (klik, klik, minkähän myllyn mä hankin itselleni etukäteisjoululahjaksi...)
Hannan ammattilaisnäkökulmasta kirjoittama juttu löytyy täältä.
ROK tuli kotiini lahjana yhteistyön johdosta Kuppikuumaa.fi:ltä.
Kirjoitettaessa soi Ed Harcourt: This one's for You
1 kommentti
MotleyFool
26.10.2013 12:27
Tuplaa sen tosiaan olla pitää, mutta ei tuplaespressoa vaan tuplaristrettoa! Kohtuuhintaisella kotikoneella (ROKia tosin en ole kokeillut) ja doppio-filtteriä käyttämällä saa pienen harjoittelun jälkeen syntymään kahvia, joka päihittää 99%:ssa Hgin kahviloista ja ravintoloista tarjolla olevat espressot. Tai voi olla, että jopa 100%:ssa, mutta en uskalla vannoa, kun en ihan joka kuppilassa ole käynyt. Hgin parhaat kaupalliset espressot olen juonut sittemmin valitettavasti toimintansa lopettaneessa Coffee Cornerissa. Harri Nyqkvist oikeasti osasi homman; espresso oli rakenteellisesti ihanteellinen, joskin meillä oli pieniä mielipide-eroja pavuista ja papujen optimaalisesta paahtoasteesta. No, makuasiat ovat makuasioita.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin