Huh huh, mikä päivä eilen oli. Lähdin aamulla liikkeelle puoli kahdeksan ja tasan 12 tuntia myöhemmin pääsin takaisin kotiin. Välissä ehdin juosta sinne tänne, palaveerata, suunnitella, siivota, (roikkua FB:ssä) JA vetää opetustuntini. Multitaskingtaidot kehittyivät vähintään nextille levelille, ja lounas jäi tietysti väliin. Ääh. Kotiin päästyä kroppa kiljui jo energiaa ja mieli hellittelyä. Jotain nopeeta ja helppoa ja herkkua. En tiedä teistä, mutta mulle se tarkoittaa usein pastaa :)
Tämä resepti ei ole mikään mullistavan omaperäinen saatikka uusi luomus, mutta yksi versio idioottivarmoista suosikeistani, ja se valmistuu samassa ajassa kuin pastan keittäminen.
Kun yritän kuitenkin pysyttäytyä terveellisissä herkuissa, päätin kokeilla naapuruston Luomu Pop Up toripäiviltäni ostamaa papupastaa tavallisen läskipersepastaksi kutsumani sijaan... väsyneenäkin näemmä jaksaa miettiä ravintoarvoja, ainakin tällä kertaa (ei aina todellakaan)!
Jääkaapista löytyi vihreitä papuja, homejuuston jämä, ruokakerman jämä sekä pussillinen tuoretta suomalaista pinaattia (joka on hintansa väärti ja herkkuani). Kaapin perältä kaivoin myös saksanpähkinöitä elikkä aivopähkinöitä.
Pastahommat alkavat tietysti veden kiehauttamisella. Taisin käyttää noin 50g papupastaa. Papupastan keittoaika on reilut 10 minuuttia ja tuona aikana hoidetaan toisessa kattilassa kastike.
Pavut saksin palasina kattilaan jossa niitä saa kuullotella muutaman minuutin öljyssä. Pinaatista voi halutessaan poistaa lehtiruodit tässä välissä (ota lehti yhteen käteen ja toisella vedä kannasta kohti lehteä, kova ruoti lähtee näin aika kätevästi), mutta jos käytät baby-pinaattia niin ihan turhaa hommaa. Kun pavut alkoivat näyttää syvemmän vihreiltä, lisäsin kattilaan homejuustonjämät muutamana palana. Perään haluttu määrä ruokakermaa tai mitä tahansa ruuanlaittokermantapaista (puoli purkkia tässä tapauksessa) ja sekoitus.
Pastaa kannattaa tietysti tarkailla, ettei se mene ylikypsäksi. Juusto sulaa nopeasti ruokakermaan, pavun palaset kypsyvät noin viidessä minuutissa. Juuri ennen kuin valutat veden pois pastasta, lisää pinaatti ja rouhitut saksanpähkinä kastikkeeseen. Suolan määrän voi vielä tarkastaa ja itse lisään vielä PALJON mustapippuria. Sitten vain kaikki sekaisin ja syömään! Jos on oikein väsynyt niin vaikka suoraan kattilasta. Aijai. Kyllä helpotti!
Summittainen resepti yhdelle nääntyneelle:
50-70 g pastaa
öljyä/voita paistamiseen
neljä viisi tuoretta vihreää papua
iso kourallinen tuoretta pinaattia (paljon! se kutistuu)
viisi kuusi saksanpähkinää
puoli purkkia ruokakermaa/kaurakermaa tms.
mustapippuria, suolaa
ps. Vielä pikaisemman hätävararuuan teet pakastepavuista ja -pinaatista. Ei tarvitse kuin lisätä ne ruokakerma-juustokastikkeeseen. Mulla on niitä aina talvisin pakastimessa. Toinen pikaversio on vaihtaa papu lohkottuun punajuureen. Sitä löytyy lähikaupasta vakuumissa esikeitettynä, ja se on ihan ookoo tuote kiireessä varsinkin kuulkaas!
pps. Luksusversio syntyy tietysti tuorepastasta tai itse tehdyistä gnoccheista sekä aidosta kermasta ja Roquefortista tai Gorgonzolasta. (kuolaus)