Viime aikoina Twitter on tulvinut #Mutti -twiittejä. Syynä on kokki Henri Alenin twiittaaman tomaattikastikereseptin räjähdysmäinen suosio. Alen painottaa twiiteissään laadukkaan tomaattimurskan merkitystä, ja suosittelee oman suosikkinsa, Cirio Pomodoro San Marzanon ohella perusmarketeistakin löytyvää Muttia.
"Ei Muttia" -tyyppiset "Muttigate" -vitsit täyttivät feedini, kun Twitterkansa ympäri suomen innostui kokkailemaan, ja huhut Mutin katoamisesta kaupan hyllyiltä kasvoivat. Eikä muuten ole eka kerta, kun Alenin twiitit ovat aikaansaaneet ruokabuumin, lokakuussa 2013 kohistiin samaisen herran munakasreseptistä - jos olet yksi niistä, jotka kokevat munaavansa munakkaan, kurkkaappas tämä video!
Seurasin touhua sivusta, kunnes uteliaisuus voitti, ja tässä sitä nyt ollaan, soosikattilan ääressä. Jos kyseinen tomaattikastikkeen valmistustapa saa niin valtaisaa hehkutusta, kuin olen viime viikonloppuna todistanut, niin täytyyhän se nyt testata. Oikein hyvää soosia teen toki itsekin, ja niin varmasti moni muukin, monin eri metodein - olennaistahan on, että itse lopputuloksesta tykkää! Itse pidän tärkeänä, että kastike on intensiivisen makuinen, ja että hapokkuus, suola ja makeus ovat tasapainossa.
Päätin testata kastikkeen kanssa kaveripiirissä mainetta niittävän à la eco Mungpapufettuccinen - kaksi herkullista kärpästä yhdellä iskulla. A la econ erilaiset luomulaatuiset papupastatuotteet ovat kiinnostaneet siitä asti kun niistä kuulin, mutta vasta nyt paketti tarttui matkaan, ja mikä parasta, se löytyi lähikauppani hyllystä!
Tässäpä nyt kaikille kohuresepti, poimittuna suoraan Henri Alenin Twitter-tililtä:
Henri Alenin tomaattikastike
1 purkki (Cirio Pomodoro San Marzano [paras], Mutti Polpa, Muttin San Marzano [ei lisättyä sitruunahappoa] tai jotan muuta hyvää tomaattimurskaa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
0,5 tl sokeria
0,5 dl punaviiniä(appelsiinin kuorta)
mausteet oman maun mukaan (esim. basilikaa, oregano, chiliä tai timjamia)
Muttia saa melkein joka s-marketista. Murskissa on huima ero, ja panostus on pieni. Panosta murskaan.
1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipuli pitkään öljyssä. Vähintään 10 min matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden. (kastikkeen salaisuus sipulin hauduttamisessa ja tietenkin hyvä murska). Sipulia ei missään nimessä saa ruskistaa!
2.Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10min. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita kokoajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsyt oliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
6. Ja sekoita kastike esim. keitetyn spaghetin joukkoon heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!
Soosista tuli oikein hyvää, sakeaa ja täyteläistä. Tein kastikkeen melkein pilkulleen ohjeen mukaan, mitänyt hauduttelu venähti, kun kirjoittelin tätä juttua kattilaa vahtiessani. Mungpapupasta saa tässä testissä kuitenkin täydet kymmenen pistettä JA papukaijamerkin! Todella hyvää, ravintorikasta ja maukasta - harmi vain että tuote on sen verran hintava, ettei siitä ihan viikottaista herkkua tule. Viikonloppuherkkua, kuten Alenin soosistakin, arkena teen mieluummin ruokaa, joka valmistuu vähemmällä vahtimisella.
Kirjoitettaessa soi Faith No More: Kindergarden
3 kommenttia
HupiX
9.1.2014 02:43
Tuolla tyylillä niitä väsättiin jo '100 vuotta' sitten poikamiesporukalla Tosin viinin tilalla me laitettii tilkkka omenaviinietikkaa, kun viineille oli parempaa käyttöä.
Vastaa kommenttiinIhmettelen, että liki jokaisen ikivanhan ohjekirjan peruspizza/ pastakastikkeesta tulee yhtäkkiä hype...
Kokilla ei ole tuohon kyllä mitään omaa laitettuna....taitaa olla vaan hypekokki.-)
Vastaa kommenttiin
Juulia
9.1.2014 09:25
Niin eipä tuossa pyörää tosiaan ole uudelleen keksitty, mutta se ei kai pointti Alenilla ollutkaan. Mun mielestä on hauskaa, että tällaiset jutut saa aikaan jonkun asteen hypen - mikä tahansa mikä nostaa kotikokkailua mediassa esiin, on mielestäni hyvä asia! Onhan aina niitäkin tyyppejä, joilla on lautasella nyt hypetyksen ansiosta ekaa kertaa itsetehtyä tomaattisoossia :)
MuttiPolpa
9.1.2014 10:22
Se ohje itsessään ei tosiaan liene se pointti, vaan se, että panostamalla oikeassa kohdassa oikeisiin raaka-aineisiin voi saada ihmeitäkin aikaan. Ja ohje siksi, että oikeilla raaka-aineillakaan ei saa hyvää, jos ei valmista oikein.