Hannes Ranta

Hannes Ranta on oman elämänsä kokki. Ja ravintoloitsijaksi vähän toisinajattelija.

Hannes Ranta vietti suurimman osan  Ravintolapäivästä vaativassa isännän roolissa.
Hannes Ranta vietti suurimman osan Ravintolapäivästä vaativassa isännän roolissa.

Vuoden 2011 lopulla kolmannen kerran järjestetty Ravintolapäivä oli suuri menestys ympäri Suomea. Hannes Ranta oli yksi monista tamperelaisista, jotka pystyttivät ravintolan päivän ajaksi omaan kotiinsa. Rannan Tapaksela-ravintolassa vieraili noin 70 henkeä.

Milloin olet viimeksi käynyt perinteisessä ravintolassa? Missä?

"Itse asiassa käyn ravintoloissa syömässä aika usein. Viimeisin kerta ennen Ravintolapäivää oli saman viikon perjantai, jolloin kävimme Tapakselassa tarjoilemassa olleiden sukulaistyttöjen kanssa syömässä Rossossa."

Miksi suomalaiset haluavat mennä toisten koteihin syömään?

"Ehkä se on kaipuuta eurooppalaista ruokakulttuuria kohtaan. Toisaalta se voi olla myös ihan vain uteliaisuutta. Tahdotaan nähdä, miltä ihmisten kodeissa näyttää."

Mitä vikaa suomalaisessa ravintolakulttuurissa on?

"Olen ollut ihan tyytyväinen suomalaiseen ravintolatarjontaan. En muutenkaan pidä Ravintolapäivää minään oikeiden ravintoloiden kilpailijana tai vastustajana. Ainut heikkous kulttuurissamme on se, että yhä ravintolassa käyminen voi olla monilla turhan iso juttu, jota harkitaan pitkään."

Ilmoititte ravintolanne Facebook-sivulla ottavanne kerralla sisään noin 15 henkeä. Kuinka pitkä jono teille oli?

"Päätimme sanoa ovella olijoille, että ei ehkä kannata jäädä ulos kylmään odottamaan ulos. Jonotuspuolen olisi kieltämättä voinut järjestää paremmin. Nyt jouduimme käännyttämään harmittavan monia pois."

Ravintolan teemana oli tarjota euron tapaksia. Mitä pidät euron juustosta?

"Itse asiassa olen enemmän tuplajuuston ystävä. Aika harvoin tulee siis juustohampurilaista tilattua."

Tapas on aika laaja käsite. Mitä kaikkea voi mielestäsi kutsua tapakseksi?

"Ehkä menen tässä ulos omalta tontiltani, koska en ole asiaan hirveästi perehtynyt, mutta mielestäni kaikkea pientä ja sopivan tiivistä naposteltavaa voi kutsua tapakseksi."

Voiko ravintolapäivällä rikastua?

"Meidän annoksissa hinta oli ainakin ihan nimellinen. Muutenkin luulen, että se vaatisi jo todella tarkkaa laskemista. Ei kai se ole Ravintolapäivän idea ollutkaan."

Opiskelet Tampereen teknillisessä yliopistossa. Kuinka hyvin tekniikka ja ruuanlaitto sopivat yhteen?

"En ravintolassakaan ollut laittamassa ruokaa, vaikka kokkaamisesta pidänkin. Sanotaan vaikka näin, etteivät ne pahasti keskenään riitele."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi