Viime syksynä Kalasataman Rediin avattiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa WeFood. Myymälässä myydään 30 eri tavarantoimittajan tarjoamia lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin.
Kirkon Ulkomaanavun koordinoiman hanke on onnistunut vähentämään hävikkiä jo 70 000 kilogrammalla, joka on reilusti yli tavoitteen.
"Olemme todella tyytyväisiä WeFoodin vaikuttavuuteen, sillä alun perin tavoitteemme oli vähentää Suomessa esiintyvää hävikkiä 50 000 kilolla vuodessa. Yhdessä vapaaehtoisten, tavarantoimittajien, rahoittajien sekä asiakkaiden kanssa olemme vähentäneet hävikkiä huikean määrän", kertoo projektipäällikkö Else Hukkanen WeFoodista.
Suomessa hävikkiin joutuu vuosittain noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa. Ruoantuotanto on merkittävä kuormittaja ympäristölle ja sen vuoksi hävikin minimointi on tärkeää.
"WeFood on helppo tapa tehdä ekologisia ostoksia ja osaltaan vähentää ilmaston kuormitusta. Ruuan tuotannosta syntyvien päästöjen vähentäminen on tärkeä asia meidän vapaaehtoisille ja asiakkaille. Syöntikelpoisen ruuan pois heittäminen tuntuu huonolta monesta syystä", Hukkanen sanoo.
Vapaaehtoisvoimin toimiva WeFood myy tuotteita, joiden parasta ennen -päivä on lähestymässä tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat kuitenkin myytäessä syöntikelpoisia.
Tsekkaa videolta Sikke Sumarin vinkit ruokahävikin vähentämiseen:
Lue myös: Hävikkiruokakauppa WeFood avasi ovensa Kalasatamassa
WeFood, kauppakeskus Redi, K1-kerros