- Ruokamyrkytyksen yleisin syy on se, että ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai aiemmin valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti.
- Ruokamyrkytyksen oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn.
- Myrkytysriskiä voi pienentää säilyttämällä helposti pilaantuvia elintarvikkeita normaalia kylmemmässä jääkaapissa (+2–+5 asteessa). Hanki lämpömittari.
- Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesulla. Pese kädet myös ruoanlaiton aikana.
- Varaa raa’alle lihalle ja kalalle, vihanneksille sekä leivälle omat leikkuulaudat ja työvälineet, ja pese työvälineet ruoanvalmistuksen aikana.
- Valmista ruoka kauttaaltaan kypsäksi. Ruoan lämmittäminen höyryävän kuumaksi tuhoaa useimmat mikrobit.
- Tarjoile ruoka heti, tai jäähdytä se nopeasti.
Lähde: Elintarvikevirasto, http://www.elintarvikevirasto.fi/
3 kommenttia
kukkakeppi
24.1.2005 12:49
Ruokamyrkytys pitää linjat kurissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ruokamyrkytys
29.1.2005 11:22
Ruokamyrkytys ei ole mikään leikin asia. Jos pahan ruokamyrkytyksen saa, se voi olla jopa hengenvaarallinen. Itse sain muutama kuukausi sitten ulkomailla ruokamyrkytyksen ihan siistissä Euroopan maassa. Ei ollut mukavaa oksentaa moneen kertaan ja maata sängyssä 39 asteen kuumeessa. Heikko olo jatkui viikon ajan, jonka aikana en pystynyt syömään kuin pussikeittoja ja jugurttia. Jos tämä on jonkun käsitys hyvästä laihtumisesta, on aika sairaat käsitykset
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
JE83
23.2.2005 07:53
Tollanenki tuli sit tähän väliin, tuskin tähän kukaan kerkii vastaamaan mut onko tohon jotain mil kandeis hoitaa? Teetä oon juonu vähäsen
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin