Muikkuja, syleilyä ja synkkää musiikkia − tältä näyttää Pohjoismaiden suurin metallimusiikkifestivaali

Ulkomusiikilliset tekijät, kuten hyvä ruoka ja juoma, nostavat 20 vuotta täyttävän Tuska Open Airin profiilia.

Kuva: Evelin Kask

Olen ollut Tuskassa viimeksi vuonna 2006. Silloin Alepa-kontista ostettiin roiskeläppiä eli mikropizzaa ja juotiin Karjalaa. Teininä ei ruoka paljoa kiinnostanut, mutta eipä sillä, että vaihtoehtojakaan olisi ollut hurjasti muuhun. Kymmenessä vuodessa Tuska on ehtinyt muuttaa Kaisaniemen tomuavalta hiekkakentältä Suvilahteen, ja tuonut myös aimo annoksen ulkomusiikillisia parannuksia festarikokemukseen.

Kiirastulen ystäville on tarjolla Alepa-kontin lisäksi ihan todella hyvää sapuskaa, vähän niinkuin Flow'ssa tai Pori Jazzeilla. Kiinnostavin konsepti on jo kolmatta vuotta järjestettävä à la carte -ravintola Black Dining festivaalialueen parhaalla paikalla. Listalta löytyy muun muassa naudan marmorifileetä ja tiikerirapuja. Ruoan kylkeen on saatu laaja valikoima juomia. Sunnuntaina Tuskaan suuntaavan kannattaa varata Black Diningiin pöytä etukäteen, ettei nälkäisenä tarvitse seistä jonossa.

Vaikka kylmä hanaolut on erinomainen festarijuoma, Tuskasta löytyy myös esimerkiksi viski- ja viinibaari. Ruokakojuilla tarjoillaan niin gourmet-burgereita, Kuusamon muikkuja kuin kasvisruokaakin. Perinteitä arvostaville löytyy edelleen nakkiperunavaihtoehto.

Siirtyminen Kaisaniemestä Suvilahden kentälle vuonna 2011 sai alkuun kävijöiltä vastustusta. Nyt festivaalin järjestävää tahoa kiitellään yleisöpalautteeseen reagoimisesta ja pyrkimyksistä parantaa festivaalia joka vuosi.

Kaksikymmenvuotistaivalta Tuska juhlistaa muun muassa kutsumalla paikalle monia yhtyeitä, jotka ovat jo soittaneet Tuskassa vuosien varrella. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomessa yhtenään viihtyvä Devin Townsend, "äijähevin" kuningas Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus sekä ruotsalainen power metal -yhtye Sabaton.

Lauantaian pääesiintyjäksi nousee HIM, joka lopettaa tänä vuonna 26-vuotisen uransa. Festivaali jatkuu sunnuntaihin.

Katso koosteemme Suvilahden mustasta viikonlopusta!

Mayhem-yhtyeen keikalla riitti väkeä. Tuska järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998, kaksipäiväisenä sisätapahtumana Tavastia-klubilla.
Mayhem-yhtyeen keikalla riitti väkeä. Tuska järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998, kaksipäiväisenä sisätapahtumana Tavastia-klubilla. Kuva: Evelin Kask

Norjalainen black metal -yhtye Mayhem soittaa perjantaina Tuskan yleisölle.
Norjalainen black metal -yhtye Mayhem soittaa perjantaina Tuskan yleisölle. Kuva: Evelin Kask

Metallimusiikin festivaali on ystävällismielinen myös nuoremmalle yleisölle.
Metallimusiikin festivaali on ystävällismielinen myös nuoremmalle yleisölle. Kuva: Evelin Kask

...vaikka sitä ei ulkopuolisen silmin välttämättä uskoisi.
...vaikka sitä ei ulkopuolisen silmin välttämättä uskoisi. Kuva: Evelin Kask

Festivaalialueen ulkopuolella saattoi hypätä parkkiin jätetyn hevibussin kyytiin ja vaikka saunoa.
Festivaalialueen ulkopuolella saattoi hypätä parkkiin jätetyn hevibussin kyytiin ja vaikka saunoa. Kuva: Evelin Kask

Suukottelua Devin Townsend Projectin aikaan. Päälavan edustalle kerääntyi väkeä kuuntelemaan kanadalaisen huippusuositun artistin sooloprojektia.
Suukottelua Devin Townsend Projectin aikaan. Päälavan edustalle kerääntyi väkeä kuuntelemaan kanadalaisen huippusuositun artistin sooloprojektia. Kuva: Evelin Kask

Myös hevarit tykkäävät syödä hyvin. Black Grill & Cafen listalta löytyi gourmet-burgereita nälkäisille festivaalivieraille.
Myös hevarit tykkäävät syödä hyvin. Black Grill & Cafen listalta löytyi gourmet-burgereita nälkäisille festivaalivieraille. Kuva: Evelin Kask

Herkkuhampurilaisen voimalla kelpasi jatkaa Tuska-viikonloppua.
Herkkuhampurilaisen voimalla kelpasi jatkaa Tuska-viikonloppua. Kuva: Evelin Kask

Myös perheen pienimmät viihtyivät Tuskassa.
Myös perheen pienimmät viihtyivät Tuskassa. Kuva: Evelin Kask

Kuusamon muikut maistuivat monille. Ravintoloitsijan mukaan makkaraperunat olivat edelleen kuitenkin suosituin myyntituote.
Kuusamon muikut maistuivat monille. Ravintoloitsijan mukaan makkaraperunat olivat edelleen kuitenkin suosituin myyntituote. Kuva: Evelin Kask

Black Dining -ravintola tarjosi illalliskokemuksen festivaalialueen sydämessä. Mustanpuhuvalta à la carte -listalta löytyi teemaan sopivia annoksia.
Black Dining -ravintola tarjosi illalliskokemuksen festivaalialueen sydämessä. Mustanpuhuvalta à la carte -listalta löytyi teemaan sopivia annoksia. Kuva: Evelin Kask

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi