Olen ollut Tuskassa viimeksi vuonna 2006. Silloin Alepa-kontista ostettiin roiskeläppiä eli mikropizzaa ja juotiin Karjalaa. Teininä ei ruoka paljoa kiinnostanut, mutta eipä sillä, että vaihtoehtojakaan olisi ollut hurjasti muuhun. Kymmenessä vuodessa Tuska on ehtinyt muuttaa Kaisaniemen tomuavalta hiekkakentältä Suvilahteen, ja tuonut myös aimo annoksen ulkomusiikillisia parannuksia festarikokemukseen.
Kiirastulen ystäville on tarjolla Alepa-kontin lisäksi ihan todella hyvää sapuskaa, vähän niinkuin Flow'ssa tai Pori Jazzeilla. Kiinnostavin konsepti on jo kolmatta vuotta järjestettävä à la carte -ravintola Black Dining festivaalialueen parhaalla paikalla. Listalta löytyy muun muassa naudan marmorifileetä ja tiikerirapuja. Ruoan kylkeen on saatu laaja valikoima juomia. Sunnuntaina Tuskaan suuntaavan kannattaa varata Black Diningiin pöytä etukäteen, ettei nälkäisenä tarvitse seistä jonossa.
Vaikka kylmä hanaolut on erinomainen festarijuoma, Tuskasta löytyy myös esimerkiksi viski- ja viinibaari. Ruokakojuilla tarjoillaan niin gourmet-burgereita, Kuusamon muikkuja kuin kasvisruokaakin. Perinteitä arvostaville löytyy edelleen nakkiperunavaihtoehto.
Siirtyminen Kaisaniemestä Suvilahden kentälle vuonna 2011 sai alkuun kävijöiltä vastustusta. Nyt festivaalin järjestävää tahoa kiitellään yleisöpalautteeseen reagoimisesta ja pyrkimyksistä parantaa festivaalia joka vuosi.
Kaksikymmenvuotistaivalta Tuska juhlistaa muun muassa kutsumalla paikalle monia yhtyeitä, jotka ovat jo soittaneet Tuskassa vuosien varrella. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomessa yhtenään viihtyvä Devin Townsend, "äijähevin" kuningas Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus sekä ruotsalainen power metal -yhtye Sabaton.
Lauantaian pääesiintyjäksi nousee HIM, joka lopettaa tänä vuonna 26-vuotisen uransa. Festivaali jatkuu sunnuntaihin.
Katso koosteemme Suvilahden mustasta viikonlopusta!