Sisälle pääsee ovikelloa soittamalla. Valkoiselta sohvalta on hyvä tarkastella, kuinka baarimestari viimeistelee juoman lisäämällä pillit (aina kaksi, toinen suora, toinen ässän muotoinen), raastamalla päälle limen kuorta ja sijoittamalla tuoreen vadelman tarkasti keskelle jäämurskaa. Unohda fine dining, nyt tulee fine drinking.
Niko Autti jätti 17-vuotiaana Märskyn lukion ja haaveet karatekan ammatista. Hän muutti Lontooseen blokkaamaan ja puhui samaan työpaikkaan tanssia opiskelemaan saapuneen Timo Siitosen.
"Väitin Timoa veljekseni."
Kaksikko kouluttautui tiskin takana miksologeiksi. Miksologia on tiede cocktailien ainesosien ja niiden yhdistämisen ja sekoittamisen takana.
"Cocktailien kanssa saa leikkiä pikku kemistiä", Timo virnistää.
Kaverukset sekoittelivat juomia samaan aikaan tulevien maailmanluokan cocktail-gurujen Dimitri Lezimskan, Jamie Terrelin ja John Gakurun kanssa, jotka tätä nykyä kiertävät maailmaa edustamassa alkoholifirmoja. Brändin kouluttajaksi siirtyminen on tyypillinen urakehitys tunnetuille baarimestareille. Nikoa ja Timoa kosiskeltiin muun muassa Plymouth Ginille ja viskinvalmistaja Chivasille, mutta pojat päättivät vuonna 2004 palata kotimaahan baaria avaamaan.
A21 Cocktail Lounge näki valon vasta syksyllä 2007.
"Vihaan suomalaista byrokratiaa. Olimme jo lähdössä takaisin Lontooseen, mutta äidit kielsivät. Remontoidessamme entistä seksikauppaa välit kiristyivät, välillä oltiin nyrkit pystyssä. Tuloksesta olemme ylpeitä."
Syystä. Paikan signature-cocktail Rhuba-martini on kekseliäs ja maistuu taivaalliselta. Ei ihme, että ranskalaiset toimittajat ihastuivat siihen Pariisin Suomi-viikoilla niin, että vaativat Ranskan Cosmopolitanin päätoimittajan johdolla päästä nauttimaan sitä uudestaan Helsingissä vieraillessaan.
Mutta mitä tämä on? Sisään paukkaa neljä lasta toppahaalareissa. Loungen vaatesponsori on tuonut katraansa maistelemaan alkoholittomia cocktaileja. Viiden tähden paikan asiakkaiden kulmakarvat kohoilevat. 15 euron cocktail-elämykseen ei kuulu kakaroiden kekkalointi. Timo tietää sen, ja lupaa, että vastaisuudessa lounge on lapsivapaata aluetta.
A21 Cocktail Lounge, Annankatu 21.
Avoinna ti–to 20–02, pe–la 20–03. www.a21.fi
Cocktailit 2009
Nousussa
- Klassikkococktailit kuten Corpse Reviver #2 vuodelta 1895 ja The Brandy Crusta vuodelta 1862.
- Lisäaineettomuus, tuoreet raaka-aineet esanssien sijaan
- Molekyylimiksologia
Laskussa
- Pirtelöjuomat
- Vahvat shotit
Päde kotibileissä
- Purista sitrushedelmän kuoresta eteerisiä öljyjä tuomaan makua ja tuoksua juomaan. Purista kuorta sytkärin edessä, kuoresta pirskahtavat öljyt syttyvät palamaan.
- Jos käytät jäitä, käytä mahdollisimman paljon. Juoma jäähtyy nopeammin ja jäät sulavat hitaammin, drinkki ei väljähdy.
- Käytä Alkosta saatavia angostuura-bittereitä makutehosteina viski-, rommi- ja konjakkipohjaisissa cocktaileissa.
- Vodka- ja ginipohjaisiin drinkkeihin saat lisämakua ruusu- ja appelsiininkukkavesistä.
- Käytä syötäviä koristeita, kuten tuoreita kokonaisia marjoja tai raastettua limekuorta.
Lähde: Timo Siitonen
1 kommentti
JuhaAutti
6.6.2015 03:23
Timo on pelle hermannin poika
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin