Salami-paprikasandwich, 8,50 e
- Vaaleaa leipää, levitettä, paahdettua paprikaa, salamia, salaattia, pinjansiemeniä, kapriksia, kirsikkatomaattia.
Sandwichin neljäs jaarli on jäänyt historiaan modernin voileivän kehittäjänä. Tarinoita on useita, mutta yleisimmän mukaan jaarli ei halunnut lopettaa korttipeliään syömisen ajaksi, vaan tilasi keittiömestariltaan kinkkua kahden leipäpalan välissä. Oli tarina tosi tai legendaa, niin hyvä voiskari lukeutuu länsimaalaisten keksintöjen aateliin.
Helsinkiläisten smörgarifriikkien suurin dilemma on pitkään ollut se, että kaupungista ei muutamaa paikkaa lukuun ottamatta ole juurikaan saanut hyviä leipiä. Turvallisinta onkin ollut sänkkärien tekeminen oman keittiön rauhassa. Voileivällä on kuitenkin tapana maistua aina paremmalta jonkun toisen tekemänä. Tätä noidankehää ratkomaan on Ison Roban alun sisäpihalle ilmestynyt Café Balzac.
Ranskalaisen realismin merkkihahmoihin kuuluneen Balzacin mukaan nimetty ravintola on pieni, asiakaspaikkoja on tusinan verran. Ovensuussa sijaitseva liitutaulu kertoo tarjonnan. Viinilista houkuttelee jättämään auton suosiolla parkkiin, eikä ruuistakaan ole helppo valita.
Jos ravintola mainostaa ikkunassaan olevan Maison de Sandwich, on selvää, että sänkkärit on testattava. Valitsen salamia sekä paahdettua paprikaa sisältävän 8,50 euron paketin. Tilaan leivän mukaan, sillä haluan tutkia sen rauhassa omassa laboratoriossani. Leipä tehdään silmieni edessä ja pakataan näppärään pahvilaatikkoon.
Kammioni rauhassa avaan boksin tutustuakseni saaliiseeni. Leipä on mukavan sitkoisaa ja laadukasta. Salaattia on todella paljon, eikä muissakaan täytteissä ole pihistelty laadussa tai määrässä. Ainoa pieni miinus tulee täytteiden ylenpalttisuudesta: cribbage-peli ei tämän leivän kanssa luonnistuisi ilman tahmeita kortteja. Tästä huolimatta leipä lukeutuu Helsingin ehdottomaan voileipäaateliin.
Plussat ja miinukset
+ laadukkaat raaka-aineet
+ leivän hyvä sitko
+ viehättävä juomavalikoima
+ herkullinen ruokalista
- ylitsevuotavasti täytteitä