Erikoiskahvien käsikirja

City purkaa kaupungin kahvipommin.

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. 30 prosenttia kansasta ilmoittautuu erikoiskahvien kuluttajiksi. Kahvitietous on silti vähissä, ja tiskillä mietitään edelleen, laitetaanko latte vai latte. City helpottaa elämää ja avaa kahvijuomien anatomian. Besserwisserit varokaa, kahvitietous on äärimmäisen kiisteltyä.

Espresso
9 barin höyrypaineella valmistettu tummapaahtoinen italialaiskahvi, 0,3-0,35 dl. Pinnalla 2–4 mm:n punaruskea vaahto, crema.
Esillepano: Alle 1 dl:n kuppi tai lasi. Tärkeintä paksureunaisuus ja -pohjaisuus, koska juoma jäähtyy hetkessä.
Historia: Ensimmäisen höyrypaineeseen perustuvan espressolaitteen kehitti italialainen Luigi Bezzera vuonna 1901. Mutteripannu syntyi Ranskassa jo 1820-luvulla.
Hinta: 2 e.
Kofeiinia / 1 dl: 280 mg.
Trendi:
Varma hidas nousu.

Espresso Con Panna
Espresso, nokare aitoa kermavaahtoa – ei spraytä.
Esillepano: Espressoastia, koristemausteet talon tapaan, kerma reunojen sisäpuolella.
Historia: Kermavaahto syntyi vaihtoehtoiseksi makeutustavaksi sokerille.
Hinta: 2-2,5 e.
Kofeiinia / 1 dl: 280 mg.
Trendi: Espressojohdannaisista vahvin nousu.

Espresso Macchiato
Espresso, nokare täysmaitovaahtoa.
Esillepano: Espressoastia, vaahto reunojen sisäpuolella..
Historia: Macchiato tarkoittaa italiaksi tahrattua tai merkittyä kahvia.
Hinta: 2-2,40 e.
Kofeiinia / 1 dl: 280 mg.
Trendi: Tasaisen marginaalinen suosio.

Espresso Americano
Kiehuvalla vedellä pidennetty espresso. Eri asia kuin Lungo, jossa lisävesi lasketaan koneessa espressoannoksen läpi.
Esillepano: Cappuccinoastia. Pohjalle espresso, loput vettä.
Historia: Jenkkituristit kauhistuivat aikoinaan italialaiskahvin voimakkuutta. Tyydytys löytyi pitkästä vesiversiosta ja juoma sai pilkkanimen americano.
Hinta: 2-2,5 e.
Kofeiinia / 1 dl: 43 mg.
Trendi: Koska suodatinkahvin laatu paranee, americanoa juodaan harvemmin hyvän perustavaran puutteeseen.

Cappuccino
1/3 espressoa, 1/3 höyrytettyä täysmaitoa ja 1/3 maitovaahtoa. Vaihtoehtoisesti 1/3 espressoa ja 2/3 juoksevaa maitovaahtoa. Pinnalle ripaus kanelia, kaakaojauhetta tai kahvijauhetta.
Esillepano: 1,5-2 dl paksureunainen kuppi tai lasi. Vaahdon tulee nousta höyrytetystä maidosta, unohda lusikoidut partavaahtokasat.
Historia: Pinnan ruskeaa koristetta verrataan italialaisten kapusiinimunkkien huppuihin. Cappuccino syntyi pian espresson jälkeen.
Hinta: 2,5-3 e.
Kofeiinia / 1 dl: 40 mg.
Trendi: Vahvimmassa nousussa. Lattekansa siirtyy pienempään.

Caffè Frappé
1-2 espressoa, sokeria, n. 1 dl kylmää täysmaitoa, jäämurskaa, mahd. makusiirappia (esim. pähkinä, omena, vanilja). Sekoitetaan blenderissä.
Esillepano: Lattelasi. Olennaista hilemäisyys.
Historia: Jääkahvit ovat tuorein osa amerikkalaista kahvilakulttuuria. Kreikassa juodaan paljon rankasti sokeroitua ja kermapitoista "turkkilaisfrappéa".
Hinta: 3,5-4 e.
Kofeiinia / 1 dl: 28/56 mg (oletusannos 3 dl).
Trendi: Talvella marginaalista, kasvussa joka kesä.

Caffè Latte
1-2 espressoa, n. 3,5 dl höyrytettyä, juoksevaa täysmaitovaahtoa.
Esillepano: n. 4 dl korkea paksu lasi.
Historia: Edelleen kiistellään, onko caffè latte italialaisten aamupuuro vai jenkkien keino sietää espressoa.
Hinta: 3,5-4 e.
Kofeiinia / 1 dl: 22/44 mg.
Trendi: Säilyy pitkään ykkösenä, mutta menettää alaa cappuccinolle.

Mocha
1-2 espressoa, 1 rkl suklaakastiketta, latten verran juoksevaa täysmaitovaahtoa, koristeeksi kermavaahtoa. Lyhyt Chococcino: espresso, 1/2 rkl suklaakastiketta, juoksevaa maitovaahtoa, ei kermavaahtoa.
Esillepano: Lattelasi, chococcinolle cappuccinoastia.
Historia: Jenkkikeksintö 1970-luvulta. Ensiaskel kahviin tutustujille, toimii USA:ssa ja Pohjoismaissa.
Hinta: Pitkä 3,40-4 e,
lyhyt 2,80-3,40 e.
Kofeiinia / 1 dl: Pitkä 22/44 mg, lyhyt 43 mg.
Trendi: Vahva asema säilyy, mutta ei kasva.

Café au lait
1/2 vahvaa ja hyvin tummapaahtoista presso- tai suodatinkahvia (ei espressoa), 1/2 höyrytettyä täysmaitoa.
Esillepano: n. 4,5 dl laakea kulho.
Historiaa: Vanhempi kuin espresso, kiistatta ranskalainen aamueliksiiri. Tunnettiin Suomessa jo 50-luvulla.
Hinta: 2-3 e.
Kofeiinia / 1 dl: 20 mg.
Trendi: Pysyvä suosio, marginaalinen mutta vihkiytynyt asiakaskunta. Moni tilaa au lait’n, vaikka tarkoittaa lattea.

Hinnat ovat Helsingin kahviloiden keskiarvo.

Kofeiinimäärät ovat viitteellisiä, koska kofeiinipitoisuus riippuu kahden pääkahvilajikkeen, coffea arabican ja coffea robustan, suhteista. Mitä enemmän sekoituksessa on robustaa, sitä enemmän siinä on myös kofeiinia. Lista perustuu 90 % arabicaa ja 10 % robustaa -suhteeseen. Astioiden kooksi oletetaan cappuccino 2 dl, latte 4 dl ja café au lait 4,5 dl.

Lähteet: Karoliina Mäkelä (Suomen Erikoiskahviyhdistys), Jaakko Rinne ja Jarmo Aurekoski (Robert’s Coffee), Bertel Paulig, Sirkku Boström ja Nanna Järvinen (Paulig)
http://www.kahvi.net
http://www.robertscoffee.com

Tiesitkö?

• Mitä pidempi paahtoaika ja tummempi paahto, sitä vähemmän kahvissa on parkkihappoja ja sitä parempaa se on vatsalle. Suomalaiset juovat tottumuksesta vaaleata ja hapanta kahvia.

• Crema tai maitovaahto on onnistunut, jos ripaus sokeria pysyy hetken sen päällä.

• Oikeaoppiset tarjoilulämpötilat: espressokoneen suodatusvesi 88-92 °c, maito 65 °c, café au lait’n kahvi 75-82 °c, tarjoiluastiat 30-40 °c, caffè frappé 4-5 °c, kermavaahto ja suklaakastike jääkaapista.

• Kodin espressolaitteissa paine riittää n. 80 °c:een. Mutteripannussa yli 100 °c:n vesi polttaa espressoa.

• Kofeiini on torjunta-aine, joka suojaa kahvipensasta. Sen vaikutus kestää n. 4 tuntia, tupakoitsijoilla vähemmän.

Barista puhuu

"Jos Helsingissä tilaa viisi espressoa, yksi on oikeanlainen. Jos Roomassa tilaa viisi espressoa, kaikki ovat parempia kuin se helsinkiläinen", sanoo vuoden 2003 barista Jaakko Rinne. Syy: barista- eli kahvimestarikulttuuri on vasta aluillaan. Siinä missä suomalainen koulutus kestää päivän, Australiassa ja Italiassa on kaksivuotisia barista collegeja.

"Myös asiakkaille on aika sama, mitä merkkiä kahvi on. Ei osata vielä vaatia laatua tai arvostaa valmistustapaa. Toisaalta nuoret valveutuvat."

Rinne on työskennellyt Aleksi 13:n Robert’s Coffeessa kesäkuusta lähtien. Puolen vuoden aikana alle kymmenen suomalaista on kysynyt jotain listan ulkopuolelta. Koska myös baristoja syytetään hiljaisiksi, latte pitää pintansa. Kysy siis, hyvä helsinkiläinen. Maistamalla oppii.

"Helsingin kahvilakulttuuri on ja pysyy amerikkalaisena. Harrastamme oheisherkkuja, take awaytä ja itsepalvelua. En usko, että pöytiintarjoilu tai Italian pystyespressobaarit lyövät läpi."

Seuraava iso trendi on latte art eli maidosta tehdyt kuviot kahvin pinnalla. Rinteen lisäksi taiteen hallitsee muutama helsinkiläisbarista.

16 kommenttia

Kulttuuriako

2.1.2004 20:04

Helsingin kahvilakulttuurissa (ja baarikulttuurissa) ärsyttää eniten pöytiintarjoilun puute. Kahvit maksavat saman verran kuin maailman metropolien tasokkaissa paikoissa, mutta laatu on usein mitä sattuu ja juoman joutuu vielä itse hakemaan tiskiltä niin kuin jossain veijon essolla.

Kahvia tulee usein juotua väsymyksen poistamiseksi vaikka bensiksellä, jolloin on vain parempi jos kahvi on hieman seisonutta ja kipristelee vatsassa. Sellainen meininki ei kuitenkaan innosta jos haluaa istahtaa hetkeksi ystävien kanssa jossain ns. tasokkaammassa paikassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rider

2.1.2004 22:42

Toinen asia mikä kismittää on Hki hinnat...
Keskieuroopassa kun pyörii niin useinmiten saa sielä espresson hintaan 0,65€ - 1€. Hotellissa voi tietysti maksaa enemmän eikä sielä taasen voi olla varmana laadusta. Parhaat olen saannut kun on mennyt eteenkin ranskassa paikallisten suosimiin kuppiloihin vähän kauemmaksi hotellista.
Mistä sitten johtuu tämä meidän suomalainen kova hinnoittelu? lisäarvovero? vai mikä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Demos_69

5.1.2004 15:08

Olisi sen kreikkalaisen frappe-tarinan tarkistaa ennen minuskuulia mainintaa. Turkkilaisten kanssa kreikkalaisella frappella ei ole mitaan tekemista.

Yhteen pitkaan juomalasiin tarvitaan kaksi-kaksijapuoli teelusikallista Nescafe-pikakahvia (kreikkailainen nes ei ole samaa kuin suomalainen, saksalainen, ranskalainen jne. joten maku ei tule samanlaiseksi). Lasiin lisataan loraus vetta, jonka jalkeen nescafe-vesiseos joko ravistetaan vaahdoksi tai vaahdotetaan pienella mikserilla.

Lisataan kaksi-kolme isoa jaapalaa. Loppu taytetaan kylmalla vedella. Lopuksi loraus tiivistettya maitoa.

Pikkuinen sanasto:

frappe sketo (me gala) = sokeriton frappe (maidolla)
frappe metrio (me gala) = puolisokerinen (yleisin versio) (maidolla) - lisaa puolitoista teelusikallista sokeria nescafe tiivisteeseen ennen vaahdottamista)
frappe glyko (me gala) = makea version (maidolla) - lisaa kolme teelusillista sokeria.

Varmuuden vuoksi kaikille viela tasapuolisesti kali chronia, onnellista uutta vuotta - Ateenasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hartikainen

6.1.2004 17:01

Joulukuussa Helsingissa viikonlopun lomailleena on ikava kylla todettava, etta meilla duunissa jopa toimiston kahvinkeittimen (merkki joku italialainen, toimii vesisailiolla ja kertakayttö " kahvipanoksilla") espresso huimasti Suomessa nautittuja espressoja parempi!!!Puhumattakaan tyopaikan lahikuppilan aikaansaannoksista!!

Härski, Mallorca

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zatopeka

7.1.2004 16:11

Ihmetyttää tosiaan näiden "erikoiskahvien" hurjat hinnat. Tiedän, että tiettyjen kahvilaatujen, valmistusvälineiden sun muiden maahantuonti Suomeen varmasti maksaa, eikä kahvilanpitokaan aivan ilmaista ole. Mutta voi siinä kaffet mennä väärään kurkkuun, kun tajuaa maksaneensa lasillisesta kuumaa juotavaa lähemmäs 30 vanhaa rahaa! Ja taannoin eräs ystäväni väitti, ettei pääkaupungista kohta saa mistään tavallista kahvia, ainakaan siihen totuttuun pannukahvihintaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mediterranean

8.1.2004 17:24

Demos_69 puhuu asiaa. Oikeaoppisessa frappé-kahviannoksessa käytetään todellakin Nescaféta eikä mitään espressoa (makusiirapeista nyt puhumattakaan). Ja AINA pitkään juomalasiin. Mukana kuuluu tuoda myös lasillinen jäävettä, koska kahvihan ei tunnetusti sammuta janoa. Tarkennettuna frappé-kahvi on Nescafé Classicia, jota ei valitettavasti taideta myydä Suomessa vaan kahvi on kannettava Kreikan matkalta mukanaan. Onneksi ainakin ravintola Knossoksesta Helsingistä (ja varmaan myös Tampereelta) saa oikeaa frappéta ja sitä onkin aurinkoisen kuumina kesäpäivinä mukava siemailla. Mmmm... Jamas!

[LAINAUS]Demos_69 kirjoitti 05.01.2004 klo 15:08:

Olisi sen kreikkalaisen frappe-tarinan tarkistaa ennen minuskuulia mainintaa. Turkkilaisten kanssa kreikkalaisella frappella ei ole mitaan tekemista.

Yhteen pitkaan juomalasiin tarvitaan kaksi-kaksijapuoli teelusikallista Nescafe-pikakahvia (kreikkailainen nes ei ole samaa kuin suomalainen, saksalainen, ranskalainen jne. joten maku ei tule samanlaiseksi). Lasiin lisataan loraus vetta, jonka jalkeen nescafe-vesiseos joko ravistetaan vaahdoksi tai vaahdotetaan pienella mikserilla.

Lisataan kaksi-kolme isoa jaapalaa. Loppu taytetaan kylmalla vedella. Lopuksi loraus tiivistettya maitoa.

Pikkuinen sanasto:

frappe sketo (me gala) = sokeriton frappe (maidolla)
frappe metrio (me gala) = puolisokerinen (yleisin versio) (maidolla) - lisaa puolitoista teelusikallista sokeria nescafe tiivisteeseen ennen vaahdottamista)
frappe glyko (me gala) = makea version (maidolla) - lisaa kolme teelusillista sokeria.

Varmuuden vuoksi kaikille viela tasapuolisesti kali chronia, onnellista uutta vuotta - Ateenasta.[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_Jamo

9.1.2004 13:38

Heh. Eipä taida Kaisa Osola pitää latesta/ihmisistä, jotka juovat lattea. Vaikka mitäpä muuta voikaan odottaa City-lehden wannabe-trendsetter-toimittajilta. Plaahplaah ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bjuu

13.1.2004 00:49

voi jesus, get a life!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

americanofani

14.1.2004 20:50

oks suomessa vielakaan starbucksia, caffe' neroa tms???

hoh hoijaa.. noi erityiskahvit on 1/4 siita mita loytyy starvuckin normaalilistalta.

shotteja (erityismakusiirappeja) .. soijalatte jne.. latte on yleensa in ..

meiluummin kuin soija tms latte, tekisin sen riisimaitoon mutta sita ei saa starbucksiltakaan viela joten pitaa kayttaa omatekosta riismaitoa.. sinnne vaan espresso sekaan ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

americanofani

14.1.2004 20:53

[LAINAUS]Kulttuuriako kirjoitti 02.01.2004 klo 20:04:

Helsingin kahvilakulttuurissa (ja baarikulttuurissa) ärsyttää eniten pöytiintarjoilun puute. Kahvit maksavat saman verran kuin maailman metropolien tasokkaissa paikoissa, mutta laatu on usein mitä sattuu ja juoman joutuu vielä itse hakemaan tiskiltä niin kuin jossain veijon essolla.
.[/LAINAUS]

joo. ei ainoastaan hesassa. koko suomi.

kahvi maksaa paljon enemman kun esim italiasa. ja silla hinnalla saa vaan suodatin -likavetta.

lisaksi: muualla saa palvelua. suomessa saa ei-hymyilevan ja ei-iloisen ilmeen.. palvele itse itseasi ja maksa enemman kuin muualla siita etta sua palvellaan.

tai ainakin niin oli silloin kun asuin suomessa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dziisus

15.1.2004 17:37

keittäkää kaffenne himassa. säästätte rahaa eikä tarvi niitä yrmeitä muka-tarjoilija neitosia tuijotella. olkkariin tai partsille vaan kaiffat ja pannu pöytään. hankkikaa oi elämä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HollowBarista

5.1.2011 10:50

"Besserwisserit varokaa" Touché!
Essokahvit ovat kalliita, koska vaikka haluaisimme tarjota "your daily dose of espresso" euroopan pystybaarien - tiskille, tasaraha pöytään, pohjanmaan kautta ja taas menoksi - hintaan, ei meillä vieläkään ole vastaavaa asiakasmäärää, että moiseen hintaan kahvia myyden voisi kuluja maksaa. Toisaalta, tässä en sitten puhu heidän hinnottelusta, jotka rahastavat onnistuneesti kakuista ja lounassalaateista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kalelia

5.8.2011 02:50

Hei ihan oikeasti hinnan valittajat.

Jos vuokra keskeisellä paikalla on 3000€ ja palkka vaikka 1200 ja työntekijöitä 2 niin totta helvetissä se maksaa enemmän silloin laskekaa huviksenne kuinka monta kuppia saa myydä, että ollaan kannattavuus asteilla! 4,5 * 60 = 270 että sillä lailla pojat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mutteripannu

7.10.2011 10:00

Meikä alottaa kahvinteon siitä, kun alan jauhaan pavut ite ja hyvvee tulloo
ja papuja löytyy satoja erillaisia voi yhdistellä ja aina eri makusta fiiliksen mukaan. Nyt esim. toimii Black Mystery Rich Espresso (Löfbergs Lila) ja puolet jauhan myös sekaan Espresso Originale (Paulig). Nam maitoo tai kermaa tilkka sekaan ja voi ravistella masussa. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

smokeman

7.10.2011 10:36

Jos suomessa voisi avata Smoking Cafe kahvila ketjun jossa voisi rauhassa istuskella sikaria, tupakkaa tai piipputupakkaa makustellen kahvikupposen yhteydessä ja turista siinä hyvässä seurassa kaveriporukassa tai uusien tuttavuuksien merkeissä. Olisi kaikki kahvilat jatkuvasti täynnä porukkaa ja työntekijöitäkään ei tarvitsisi etsiä kauaa kun tarjoilijoistakin itse polttaa yli 80 prosenttia. Hakemukseen vaan, että ketjumme suosii savullisten periaatteiden linjaa. Olisi varmaan turistitkin mielissään kun näkee tarran ovessa ja niuhot mikäli ne ylipäänsä joskus eksyisivät voisivat välttää kuin ruttoa. En tarkoita mitään hörhökahviloita hamppuhippeineen vaan kunnon palvelu pöytiin tarjoilu ammattitaitoista henkilökuntaa. Leivoksia, lämpimiä piirakoita, voileipiä, pullia jne Tietysti ilmanpuhdistukset katoissa olisi huippu luokkaa. Asialliset hinnat ettei rupusakkiakaan. Ja varotusteksti ovessa vaikkapa näin Smoking kill! but who want live forever when old with pain?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

._.

7.2.2016 22:26

Jumalauta nää kommentit on kyllä vanhoja... Jotenkin tulee sellanen olo että mun ei varmaan pitäis olla täällä enää vuonna 2016 ._.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi