Moni ravintolakulttuurin ystävä on pidätellyt henkeään viikkojen ajan, kun hallitus on empinyt millä ehdoin ravintolat saadaan taas avata 1.6. Nyt esitys on viimein julkaistu ja pelisäännöt ovat ainakin suurimpien linjojen suhteen selvillä. Esitys käsitellään eduskunnassa aikaisintaan 26.5.
On sekä ravintoloiden että asiakkaiden etu, että rajoituksista pidetään kiinni. #ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Asiakaspaikkoja lisätään, kun se on turvallista. Ravintolat voivat olla auki klo 23 saakka, anniskelu on mahdollista 22 asti.
— Katri Kulmuni (@KatriKulmuni) May 19, 2020
Aukioloaikoja ja anniskelua rajoitettu
Kun eristyksen aikana ravintoloiden myynti keskittyi take away -tuotteisiin, on ravintoloiden nyt mahdollista pitää asiakaspaikkansa auki klo 6–23. Alkoholin anniskelu on rajattu klo 9–22, mutta ennen kymmentä tilattuja juomia saa nauttia ravintolan sulkemiseen asti.
Erityisvaatimukset hygieniaan liittyen
Ravintolat saavat pitää noin puolet normaalitilanteen asiakaspaikoista käytössä. Terassit ja muut ravintoloiden ulkotilat saa pitää normaalilla paikkamäärällä auki. Ravintolan tulee huolehtia siitä, että pöytäseurueiden välillä toteutuvat turvavälit ja jokaisella asiakkaalla on istumapaikka. Buffet-tarjoilu on kiellettyä, mutta asiakkaat saavat noutaa annokset tiskiltä (toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa).
Läpinäkyvyyttä asiakkaiden suuntaan
Ravintoloiden velvollisuus huolehtia sääntöjen noudattamisesta tulee näkyä myös asiakkaille: kuvaus siitä, miten ravintola noudattaa rajoituksia ja velvoitteita sekä ravintolan suurin sallittu asiakasmäärä tulee olla asiakkaiden näkyvillä.
City juhlistaa asiakaspaikkojen avaamista SYÖ TAAS! -kampanjalla 5.–18.6. Kampanjan idea on kutsua asiakkaat takaisin ravintoloihin nauttimaan tarjousannoksista sekä samalla muistuttaa ohjeista siihen, kuinka ravintoloissa SYÖdään turvallisesti. Kaikki annokset ovat saatavilla myös take awayna. Lue lisää kampanjasta osoitteessa city.fi/syo.