Sikaria Krunikassa
Helsinkiläiset sikarinystävät ovat hyvän aikaa etsineet uutta tyyssijaa, ennen kuin uusi tupakkalaki astuu kesällä voimaan. Sellainen löytyy helmikuun jälkipuoliskolla Kruununhaan pohjoiskärjestä. Sikari on nautinnollinen osa gastronomiaa. Sen äärellä voi hiljentyä. Fidel Castron ohella monet maailman kauneimmista naisista herkistyvät kunnon havannalaisen patukan äärellä. Viinikellarien tapaan sikariklubiin, Helsingissä poikkeukselliseen yksityisravintolaan, liittyminen ei ole edullista. Osakkuus kustantaa 2 000 e. Ravintola Kirjan – kuka on käynyt siellä viimeksi? – keittiön kerrotaan olleen karseassa kunnossa, mutta remontissa paikat pannaan kuntoon. Ravintolasalin lisäksi tilaan kuuluu klubikellari, jossa jokaisella jäsenellä on oma kaappinsa sauhuteltavia ja omia nautintoaineita varten. Koska kyseessä on yksityistila, tämä on täysin lainmukaista. Viranomaisten kauhuksi.Yksityisklubit kuuluvat vahvasti brittiläiseen kulttuuriin. Kirjan klubimestariksi on palkattu Jukka-Pekka Lähdevuori. Helsinkiin on suunnitteilla myös muita sikariklubeja.
Kirjaclub-Sikari-Lounge, Kirjatyöntekijänkatu 10. Info: Markku Kukkonen, 0400-481 750 ja www.kirjaclub.fi
Teatterin ruokapuoli uusittu
Teatterin ruokapuoli tunnetaan nyt nimellä Teatte-rin Grilli. Pari kuukautta kestänyt remontti on tuonut uuden ilmeen sekä tilaan että ruokalistaan. Sisustuksesta vastasi sama kaveri, englantilainen Rupert Gardner, joka loi koko Teatterin ravintolakokonaisuuden vuonna 1999. Grillistä on avattu näkymät Esplanadin puolelle. Viikonlopun juhlijoita hemmotellaan All day breakfastilla, jonka saa mahaansa kello 11–18.
Ravintola Teatteri, Pohjoisesplanadi 2
Kamppiin pihviravintola
Kampin Radisson SAS Hotellin Johan Ludvig on kuopattu ja tilalle on avattu pihviravintola Grill It!. Listan mielenkiintoisin annos linee krapulalounaiden suosikiksi eittämättä nouseva “Kaikkea hyvää”, joka sisältää lammasta, härkää, broilerinrintaa, makkaraa ja pekonia sekä valkosipuliperunoita ja pippurikastiketta. Hinta 34 e.
Grill It!, Runeberginkatu 2
Kallio Reykjaviikkiin
Reykjavikin perinteisille Food & Fun –ruokafestivaaleille on kutsuttu kuusi euroooppalaista ja kuusi amerikkalaista kokkia kisaamaan paremmuudesta. Yksi Euroopan edustajista on Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kai Kallio. Mestarit vierailevat saaren parhaissa ravintoloissa valmistamassa oman menukokonaisuutensa. Kallion kilpailupaikaksi arpa toi Hotel Nordican VOXin.
Food & Fun Reykjavikissa
Zetorin live-keskiviikot
Zetorin Urhoklubi soi livenä kerran kuussa. House bandinä soittaa Suomen sombreropäisin orkesteri Tijuana Taxi ja solistivieraina nähdään kevään aikana ainakin Marjo Leinonen, M.A. Numminen, Kari Salmelainen ja Sami Saari. Illan vieras päättää myös illan musiikin. Ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta ravintolazetor.fi.
Zetor, Kaivopiha
Wanted: Sata nuorta kokkia
Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutus käynnistyy huhtikuussa ja rekrytointi on jo käynnissä. Koulutus järjeste-tään nyt viidettä kertaa ja tavoitteena on antaa nuorille tietoa ruoka-alasta ja kannustaa heitä alalle. Kurssin aikana jokaisen tulee kehittää kaksi reseptiä, jotka aikanaan päätyvät reseptikirjaan. Lisätietoja osoitteessa atria.fi.
Cocina Bar Kluuviin
Maaliskuun puolivälissä avaava Cocina Bar tarjoaa drinksujen lisäksi Sami Rekolan pintxoja, baskimaan pikkuherkkuja. GLO-hotellin alakerran baari sykkii Dj Bunuelin musiikkia. Luvassa on myös taidetta Krista Mikkolan galleriasta. Kesällä – kun se koittaa – baarin ikkunat avautuvat kadulle.
Cocina Bar, Kluuvikatu 4.
Fransmanni 20 vuotta
SOK:n ruokaravintolabrändi Fransmanni täyttää tänä keväänä 20 vuotta. Ensimmäinen Fransmanni avattiin Raumalle vuonna 1987, ja nyt niitä on Suomessa kaikkiaan 14. Ketjun maalaisranskalainen ruokalista on pidetty harkitun perinteisenä, ja sen suunnitteluun osallistuu vuosittain keittiömestareita ympäri Suomen.
Fransmanni, Sokos Hotels
Carlsbergin klassikkopullo
Tanskalaisen olutpanimo Carlsbergin pitkäkaulainen profiilipullo on rantautunut myös ruokakauppoihin. 33 senttilitran pullon sisältö tulee Suomeen suoraan Tanskasta. Kaupan Carlsberg-tölkit taas täyttää lisenssillä Sinebrychoff. Carlsberg on suosituin kansainvälinen premium-olut Suomessa.
Skandinaavinen Loft
Ravintola Loft on avannut skandinaavisen ruuan merkeissä Sebastian Nordbergin keittiön johdolla. Pääosassa ovat selkeät maut. Vinotek tarjoaa lasiviinejä myös neljän senttilitran maistiaisannoksina. Näin alkuun esimerkiksi Aldo Conternon Barbera d’Asti (3,10 e).
Loft, Yrjönkatu 18
Hannes tilauksesta
Ravintola Hannes on muuttunut tilausravintolaksi. Kirjo vaihtelee firmatilaisuuksista merkkipäiviin ja muistotilaisuuksiin. Ravintolassa järjestetään myös tilaisuuksia, joissa vertaillaan viinin ja oluen sopivuutta eri ruokalajien kanssa. Kun lounaat ollaan kiinni, ravintoloitsija Hannu Harva ehtii näin talvikuukausina hiihtämään.
Hannes, Lastenkodinkuja 1
Ranskan namu
Pinkki Ranskan likööri NLUV on saapunut Alkoon (19,95 e). 19-volttinen tulokas on yhdistelmä rommia, tequilaa, ranskalaista “vodkaa” ynnä limettiä, päärynää, aprikoosia, chiliä, guaranaa ja ginsengiä. Blendi tulee Cognacista.
Viini virtaa
ViiniExpon yleisöpäivät ovat perjantaina ja lauantaina 16.–17. maaliskuuta. Viinimessujen yhteydessä järjestetään yleisölle avoin Suomen parhaan viinimestari-sommelierin kilpailu. Muuta ohjelmaa on mm. sushi-koulu (5 e). Sisäänpääsy kustantaa 12 e.
ViiniExpo, Pasilan messukeskus
Kevään punaviinit
Kevättalven viinilöytö on punainen chileläinen Cono Sur Tocornal (6,03 e). Riistaviinissä löytyy suklaata, tummia marjoja ja hyvät hapot. Jos kaipaa puolikuivaa punaviiniä, bongaus on saksalainen Blacktower Dornfelder Pinot Noir (6,96 e). Sulava viini on lempeä ja sopii rupatteluun ynnä vasikanlihalle.
Vihreiden vaalikirja
Vihreiden vaalikirjasto on lisääntynyt keittokirjalla. Heidi Hautala, Janne Länsipuro ja Kaisa Leka kertovat miten tehdään esimerkiksi pähkinäinen sinihomejuustosalaatti tai grillattuja kasviksia ja halloumijuustoa. Ohjeet saa myös siihen, miten eettistä ruokaa ostetaan.
Heidi Hautala, Kaisa Leka, Janne Länsipuro: Rehellistä ruokaa, Heidin kanssa keittiössä 26,90 e