Sukuloiden viini Erottajalla
Ei hassumpaa: kolme ensimmäistä listausta oli Michelin-ravintoloissa Italiassa. Näin esitteli Jyrki Sukula vaimonsa Riikan ja Giorgio Rivettin vuoden 2006 viinin La Langhettan Loftin Vinotecassa. Pullo kustantaa 67 euroa, mutta sitä pääsee Loftissa maistamaan myös laseittain, yhden sentin tai kaksitoista (11,20 e). Kuten ison joukon muitakin tuoreita viinejä Itävallasta Chileen.
Loft Viniteca, Yrjönkatu 18.
Safari avasi Lintsille
Linnanmäen uuden ravintolamaailman nimi on Safari. Yli 1000 asiakasta vetävä kokonaisuus on jaettu kahteen kerrokseen ja neljään yksikköön. Tarjolla on sekä noutopöytä, pikaruokaa että à la carte. Huvipuiston kiinnioloaikoina ravintoloita voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Lisätietoja osoitteesta tapahtumaravintolat.com.
Safari Ravintolamaailma, Linnanmäki
Rapujuhla koittaa
Heinäkuun 21. koittaa jälleen Se Päivä. Suomalaisen gastronomian joulu, Ravunystävän Päivä. Maanantaina puoliltapäivin käynnistyy saksiniekkojen syksyyn jatkuva saalistus. Juhlan kunniaksi PalaceKämpin saariravintoloissa vietetään jälleen päivää, jolloin saksiniekat myydään ravintoloiden sisäänostohintaan. Viime vuosi jäi juhlinnassa väliin, koska lauantaille osuneeksi juhlapäiväksi oli ravintolat jo varattu hääjuhliin.
Särkänlinna, Särkänsaari.
Kämpille menestystä
Kämp menestyi jälleen amerikkalaisen Travel and Lei-sure –lehden äänestyksessä. Kämp rankattiin 52. sijalle maailman 500 parhaan hotellin listalla. Tulosta korostaa erityisesti se, että Kämp noteerattiin ainoana pohjoismaisena hotellina. Ja se, että sijoitus koheni peräti neljäkymmentä askelmaa viimevuotisesta.
Kämp Terrace, Pohjoisespanadi 29.
Dominique ja kolmas tähti?
Chez Dominique tarjosi kymmenvuotislounaallaan (19 e) ankanmaksamosaiikkia ja karviaismarjasorbet’ta sekä grillattua silokampelaa, kampasimpukkacannelonia ja rakuunakastiketta. Hans Välimäki ilmoittaa pelkäämättömään tapaansa Dominiquen tavoitteeksi Pohjolan ainoat kolme Michelin-tähteä nykyisten kahden sijaan.
Chez Dominique, Ludviginkatu 2–4.
Yökerho kestää kolme vuotta
Yökerhon elinkaari täyttyy kolmessa vuodessa. Näin sanoi yökerhobisnesmies Sedu Koskinen matkailu- ja ravintolayrittäjille Helsingissä. ”Siitä kehittyy hyvässä lykyssä lypsylehmä, joka tuo parin vuoden ajan kassavirtaa. Elinkaarensa loppupuolella bisnes muuttuu rakiksi, josta aiheutuu omistajalleen jälleen kuluja”, Sedu tiivisti.
Lux, Kampin keskus.
Kimchin salaisuus
Kimchi eli säilötty ja hapatettu kiinankaali kuuluu korealaiseen perusravintoon. Sen valmistus selviää Yushiko Duken kirjasta Viisi aasialaista keittiötä (35 e). Samalla selviää korealaisten lisäksi Kiinasta, Japanista, Vietnamista ja Thaimaasta ruotsalaistuneiden perheiden tarina. Ehkä kaikkia pintapuolisesti sivaltaen, mutta sympaattisesti.
Korea House, Mariakatu 19.
Kalaravintoloiden kuukauden olut
Tanskalaisen Nørrebro-ravintolapanimon Pacific Summer Ale on kalaravintoloiden kesäkuun olut. Olutta saa hanasta Punavuoren Ahvenessa, Hilpeässä Hauessa, Kauniissa Kampelassa, Vastarannan Kiiskessä, Janoisessa Lohessa ja Black Doorissa.
Punavuoren Ahven, Punavuorenkatu 12.
Hilpeä Hauki, Vaasankatu 7.
EM-futista Kampin Coloradon terassilla
Kampin Coloradon terassille on pystytetty valkokangas josta voi seurata jokaista EM-futiksen ottelua. Ravintola on auki myös juhannuksena. Kisojen loppuottelu pelataan sunnuntaina 29.6.
Colorado, Simonkatu 9.
Kallen pitkät torstait
Kaarle XII on myös torstaisin auki aamuneljään syyskuun loppuun saakka. Artisti-illat jatkuvat taas syyskuussa ja kauden avauksessa, 5.9. teemana on Robbie Williams. 30-vuotisjuhlat jatkuvat läpi vuoden.
Kaarle XII, Kasarmikatu 40
Olutta Rautatientorilla
24.-26.7. Rautatientori täyttyy ulkoilmaravintoloista ja oluen ystävistä, kun pohjoismaiset pienpanimot esittelevät tuotteitaan. 1 500 neliön alueella järjestetään myös olutaiheinen kirpputori sekä olutseurojen tietokilpailu. Musiikista vastaavat Pave Maijanen ja Milana Misic.
Rautatientori
Oluthuoneiden pomo vaihtuu
Tiina Hietala jäi vuoden vuorotteluvapaalle HOK-Elannon Oluthuoneiden ryhmäpäällikön tehtävistä. Tiinan tehtävistä huolehtii nyt Taisto Hänninen.
Kaisla, Vilhonkatu 4
Etelä-Ranskan maut
Mago Sud lupaa eteläranskalaista keittiötä Tehtaankadun telakan päässä. Alun perin ovet luvattiin avata vappuna, mutta nyt puhutaan realistisemmin kesästä. Kettiöstä vastaa La Petite Maisonista siirtynyt Sasu Laukkonen.
Mango Sud, Tehtaankatu 34.
Eero Mäkelä poissa
Suomalaisen grand old man Eero Mäkelä on menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen. Mäkelä toi ensimmäisenä suomalaisena Michelin himotun tähden Palace Gourmetiin 1987. Sittemmin hän työskenteli Arctian gastronomisena konsulttina ja avasi Kanavarannan Gero Hottingerin kanssa. Kanavarannasta luopumisen jälkeen Mäkelä seurasi aktiivisesti gastronomian kenttää avoimella, ennen muuta eurooppalaisella painotuksella.