Maanantaina alkanut Smaku Porvoo -ruokafestivaali tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua Porvoon monipuoliseen ravintolatarjontaan matalalla kynnyksellä.
Smakuun osallistuvat 18 ravintolaa tarjoavat viiden euron hintaisia maisteluannoksiaan kahden viikon ajan ravintoloistaan käsin. Lauantaina 25. elokuuta ravintolat kokoavat herkkunsa saman katon alle Porvoon Taidetehtaalle, jossa maisteltavana on kaikki festivaalin 24 annosta.
Suurin osa ravintoloista sijaitsee aivan Porvoon keskustan tuntumassa, joten paikasta toiseen on helppo siirtyä kävellen. Samalla pääsee tutustumaan kuvankauniiseen vanhaankaupunkiin ja sen tunnelmallisiin ravintoloihin lähietäisyydeltä.
Tiistainen Smakukierros antoi jo osviittaa siitä, että luvassa on jälleen monipuolinen kattaus toinen toistaan houkuttelevampia herkkuja.
Brasserie l’amourin Smaku-annos, klassinen margherita-pizza, sai ihmiset liikkeelle heti maanantaina. Ensimmäisen päivän väkimäärä yllätti keittiömestari Christian Sveholmin täysin.
“Sata pizzaa meni heti maanantaina. Ei kyllä osattu varautua, se tuli ihan puskista”, hän sanoo.
Pizzataikinaa on kohotettu kaksi vuorokautta ja täytteiksi on kelpuutettu vain parhaita raaka-aineita. Loppusilauksen tuo Sveholmin oma suosikki, sitruuna-oliiviöljy. Rapea pohja ja suussasulavat täytteet muistuttivat jälleen siitä, kuinka hyvää taidolla tehty margherita voi olla.
Myös Bistro Gustafissa on riittänyt vilskettä. Gustafin hummeriliemeen keitetty porvoolais-ranskalainen kalakeitto bouillabaise houkutteli paikalle maanantain aikana satakunta nälkäistä asiakasta. Tuoreet simpukat, täyteläinen liemi ja pehmeä sahrami-perunamajoneesi maistuivat niin taivaalliselta, että tekee mieli maistaa sama annos uudestaan myös Smakun päätapahtumassa Taidetehtaalla.
Kielen vei mennessään myös Sicapellen Simona Milazzon sisilialaisella ricotta-juustolla viimeistelty tomaatti-munakoisorisotto. Tätä on saatava lisää!
Vanhan Porvoon Glassikko on valinnut Smaku-annoksekseen pähkinäisen tuulihatun. Täyteläisellä hasselpähkinäkreemillä täytetty ‘Paris Brest’ tarjoillaan kermaisen pistaasijäätelön kera. Leivos on kuin taideteos, ja maku vakuuttaa herkullisuudellaan vaativammankin maistelijan.
Porvoolaisten ylpeys runebergintorttu maistuu Zum Beispielin jälkiruoassa. Mantelinmakuinen Runeberg-jäätelö tarjoillaan paahdetun runebergintorttumurun ja vadelmakastikkeen kera. Nam!
Ensimaistiaisten perusteella luvassa on jälleen kerran sellaista makujen ilotulitusta, että tätä ruokakarnevaalia ei todellakaan kannata missata.
Lue myös: Porvoolaisravintolat tarjoavat parastaan elokuisissa ruokakarnevaaleissa
Smaku Porvoo: Smaku-annokset ravintoloissa 13.–24.8. Päätapahtuma Porvoon taidetehtaalla 25.8.