- Annoksen ulkoasu = leiska
- Annostella alkoholia ilman mittaa = vetää vapaalla
- Annostella vähän kastiketta = nopee napee
- Apupöytä = appari
- Asiakas = turska (toim. huom. tarkoittaa osakemarkkinoilla tappion tekemistä), kundi
- Asiakas, joka ei peruuta varausta eikä tule paikalle = no show
- Asiakas, joka tilaa paikan päällä = pp
- Baarimestari = mesu
- Baaritarvike = sälä
- Basilika = basse
- Cayenne-pippuri (tai tabasco) = topi, kärki
- Cristal (samppanja) = Krisse
- Dom Pérignon = Domppa
- Drinkki = hörppy
- Edustuspiikki = edari
- Entrecôte (aito) = läskiantti
- Entrecôte (ilman rasvaa) = antti
- Esivalmistella = misata, naputtaa
- Etanat = ellit
- Finlandia-vodka = Finu
- Hankala asiakas = mähönen
- Harjoittelija = kölvi
- Hella = piisi
- Henkilökunnan ruoka = henksu
- Huono kokki = vempula
- Imukuppi = tulisuudelma
- Jägermeister = yrtti
- Jääpalat = legot
- Kaasupuhallin = toho
- Kaksi peräkkäistä työvuoroa = kuolemantuomio
- Karhun III-pullo = snadi, björkka
- Kastike = mälli, mokko, soiro
- Kasvislisuke = legyymi
- Katelautanen = lätty
- Kattila (leveä ja matala) = makkonen
- Keittiön tervehdys = amuse, snöbäri
- Keitto = zuppa
- Keittäminen = poseeraus
- Kiire = rysä, juna
- Kiirehtiä = onnahdella
- Kirjolohi = sammakko
- Kokkiveitsi (sahalaitainen) = konepuukko
- Koskenkorva = Kosamiitti
- Kuitti = bongi
- Kumihanska = käsikortsu
- Kurkumariisi = diesel-riisi (haisee väärintehtynä dieselille, toim. huom.)
- Kylmäkkö = kalla
- Laatikkoviini = urea-pussi
- Lankavatkain (pallonmuotoinen) = Maija keittää -vatkain
- Lihaliemi (ensimmäisen kerran keitetty) = horikka
- Lohenmäti = marmorikuulat
- Ludvig XIII -konjakki = Luiska (myös Louis Vuitton -merkin lempinimi, toim. huom.)
- Lyödä hinta kassakoneeseen = bongata
- Lämpöhaude = värmäri
- Majoneesi = maikkari
- Matalahiilihappoinen kivennäisvesi = blondi
- Medium = medikka
- Metalliastia = genari
- Minttu = mintti
- Mittari, jolla lasketaan kävijöitä = naksu
- Muikunmäti = muikkari
- Mustapippuri = MP
- Mystinen pullo, jota uusi työntekijä lähetetään hakemaan varastosta = HDF
- Myydä nopeasti = rapata
- Naapuriravintola = naapuribasaari
- Olut = rapea
- Paistinlasta (iso) tai suuri annostelukauha = ruuhkalapio
- Patatiskihuone = patalaakso
- Persilja = häpyheinä
- Peruskahvi = kura
- Pieni kuutio vihanneksista = pieni noppa
- Pienien erikoissalaattien toimittaja = holopaiska
- Pihvi = läski
- Piikkikampela = piikkari
- Pizzakuski = karvaranne
- Pullon jäähdytysastia = syyläri
- Päärynäsiiderin ja salmarin samanaikainen tilaus = Matti Nykänen, K-juna
- Pöytävarauslista = tolppa
- Raastinrauta = anoppi
- Ratatouille = ratikka
- Ruohosipuli = weedi
- Ruoka = mätinä, mäiske
- Ruskistettu sokeri = krapulalääke
- Ryöppäys (nopea) = possautus
- Sauvasekoitin (iso) = rambo
- Sisäfile = sisukka
- Smirnoff = Smirre, Suomenruotsalaisen
- Krapula = svedu koistinen
- Tarjoilija = tähti, kylppäri, prikkari, piika
- Tehdä huonosti = rapata
- Teräsharja = norsunvittu, terästussu
- Timjami = timppa
- Tournedot = turre
- Tyylitön asiakas = demari
- Työntekijä juovuksissa = ei nollat mittarissa
- Työvuoron jälkeinen juoma = hiftis
- Vahtimestari, jolla on kuiva kausi = tepa
- Vahtimestari käännyttää asiakkaan = näyttää pingismailaa
- Valkopippuri = VP
- Valkoviinipohjainen juures-tomaattikastike = konkka
- Valmisjuoma (esim. breezer) = RTD
- Vehnäjauho-voiseos = börre
- Wieninleike = vinkkari
- Viineri = vinuri
Lähteet: Via, Palace Gourmet, Vinyl, Studio 51, Chez Dominique, Den Kungliga Klubben, Santa Fe, Basilika.
Jäikö joku puuttumaan? Kerro omat termisi kommenteissa.
18 kommenttia
kansda
13.10.2006 09:53
Kermakastike= kokki on heittänyt vittumaisen asiakkaan annokseen syljet tai mällit.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nipotus
15.10.2006 17:41
suomi–ravintola–suomi - joopajoo, veikkaan, että suomi-helsingin muutama trendirafla-suomi. Olis ollut paljon hauskempi lukee vaikka koko Suomen ravintolaslangista, mukaanluettuna myös (huom., ei ainoastaan) Helsingin slangi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Scorpio_80
15.10.2006 21:38
Osa noista on tuttuja ja osa aivan selkeästi tätä juttua varten keksittyjä tai sitten jotain sisäpiirijuttuja...
T: 5 vuotta kokkija työskennellyt
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kauhan varresta
17.10.2006 16:48
Vaikuttipa niin keksityiltä nuo ilmaisut vai liekö sitten trendipaikkojen trendikokkien trendikästä sisäpiirislangia. Niissä ei kovin monta tuttua ollut vaikka ravintolahommista (pääosin Helsingissä) on vuosien kokemus.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Go-go
18.10.2006 01:58
No joo,meitä kokkeja riittää joka junaan.Ite käytän normaalissa "duunikielessä" 48:aa noista kaikista.Kieltämättä osa oli aikalailla hatusta revittyjä mutta paljon asiaakin.Tsökettikieli on kyllä aika erillaista esim.jo pelkästään stadin huippupaikoissa kuin esim.Santa Fe:ssä tai jossain muissa ihmemestoissa...Näin se vaan on.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ammattilainen
19.10.2006 16:37
Ammattislangia jatkuvasti käyttävät
Vastaa kommenttiinyli-professional sisäpiiri-ihmiset pitäisi piestä löysällä lauantaimakkaratangolla. Alasta riippumatta.
Vastaa kommenttiin
taigaQ
19.10.2006 21:02
kummasti on suomen pinta-ala pienentynyt kun se nykyään käsittää vain tuon helsinki alueen. Osa sanoista oli ihan tuttuja, suurin osa aivan täyttä huttua. Tai voi olla että meillä täällä "venäjällä" on sitte aivan oma slangi. jotta met menhän methään ja veethän käthen oikhean ja vasemphan..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
gfj
31.10.2006 22:55
Paskakasa=Tarjoilija.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Myriato
13.1.2007 12:40
Tuota noin. Noista sanoista tulee käytettyä ehkä 30 max. ja loput on tuulesta temmattua sisäpiiri-läppää. Olen tässä kuitenkin monta vuotta tehnyt töitä rafloissa, ja suurin osa noista on kyllä aika ihme juttuja joita en edes haluaisi käyttää vaikka osaisin. Medium = medari, tuota käytän itse ja jotkut työssäni medikkaa. Yhtä ja samaa rafla-kieltä ei löydy, helsingistä. Ja näin btw, se muu Suomi tulee sitten toisessa artikkelissa.. Tämä on City-lehti joka perustuu useimmiten Helsinkiin. Voi sinne "venäjän" lehtiin tehdä samanlaisia artikkeleita, mutta enpä usko että koskaan tullaan tekemään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
entinen kokki
1.2.2007 13:48
sauvasekoitinhan on tietenkin
Vastaa kommenttiinmoottorimulkku.
Vastaa kommenttiin
12vuotta alalla
17.2.2014 22:37
Puolet noista pielessä tai epätarkkoja. Esim börre ei oo yhellekkään keittäjälle mitään vehnäjauhoihin liittyvää, oltiin stadissa tai ei.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Vanhempi patatiskari
18.2.2014 18:21
33 vuotta huttua heittäneenä voin sanoa että se on just sitä, börre = rasvajauho suurus.
Hesus 180
18.2.2014 01:14
Ihan Höpöpöpö slangia, Muutama juttu kuuluu keittiöön sekä raflan puolelle mut en usko että monikaan allekirjoittaa tällasta Shaissee :D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
23v.alan ytimessä
18.2.2014 09:44
Huonoja...no stadista,hohhoijaa :(:(
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ei ravintolaan
18.2.2014 19:31
No nyt se selvis miksei ravintolasta tahdo nykyään saada kunnollista apetta, ja palvelukin on kuollut taito. Häpyä vaan hinkataan anoppiin, ja järkköritkin pelailee pingistä. Asiakaskin on vaan se hankala ja pakollinen häiriötekijä... Ja tuo on tiedetty kauan jo salinkin puolella, että juomaksi tarjotaan pelkkää ureaa... siispä mieluummin tilataan vettä kuin viinilistaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Iceq
27.4.2014 13:55
Voit sä rissa lanata to Byssan ja torpata pentsun turkin,ja spuulaa sit toi lankonki sekä reeraa proviantti,ja anna letku ja slagipytsi sepälle
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Chef M
25.4.2015 09:14
No joo, botski on botski, tässä tahkottiin keittiöslangia... tosin huonolla menestyksellä...
Maicki
6.3.2016 19:34
Asiakas jolla ei ole pöytävarausta= irtopää
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin