Harvan ravintolan hautajaisista on noussut yhtä suurta äläkkää kuin Mariankadun Savannan. Kolme vuotta sitten Savannan korvasi olutbaari, joka teki tänä syksynä tilaa välimerelliselle Spirito-ruokaravintolalle.
Spiriton myötä ikkunoista poistuivat myös Savannan "legendaariset"
lasimaalaukset, joita kaipaamaan näyttää jääneen ainakin Hesarin kaupunkitoimitus.
Savanna oli yksi Helsingin tunkkaisimmista korttelikapakoista, joten täysin savuton Spirito edustaa tässäkin suhteessa radikaalia muutosta.
Remontin aikaan Jörn Donner kävi kuulemma tuhahtamassa ovella, ettei hän aio astua savuttomaan ravintolaan. Parin vuoden sisällä kaikki ravintolat muuttunevat savuttomiksi, joten Jörkan ja muiden korsteenien kannattaisi aloittaa totuttelu Spiritosta.
Spiriton sisustus on pelkistetty, lähes karu. Minimalismi nostaa odotuksia keittiön suhteen.
Hillityn ja hallitun Spiriton keittiö myös täyttää odotukset.
Tarjolla on muun muassa pastoja, risottoja sekä laajahko valikoima kalaa ja lihaa.
Alkupalalautanen (10,90 e) on mainio yhdistelmä Kreikkaa ja Espanjaa, pikanttina yksityiskohtana saksanpähkinöillä täytetty munakoiso.
Pientä miinusta ruoista saavat vain oliiviöljyssä tiristetyt tiikeriravut (7,90 e), jotka eivät ole imeneet tarpeeksi makua itseensä. Alkuruokien seurana tarjoillaan lehtevää fougasse-leipää ja aiolia.
Savulammaspasta (14,90 e) on käsintehdyn oloinen ja maukas annos.
Lampaan sisäfilee (18,50 e) rosmariinikastikkeessa on täyteläisen mureaa. Maut ovat hivelevästi balanssissa.
Lämmin suklaamascarponetorttu vadelmakastikkeen kera (5,50 e) jätti toivomisen varaa vain koon suhteen. Enemmänkin olisimme ahmineet.
21 kommenttia
Suzy ja Joachim
12.11.2004 16:06
Elegantti ja savuton. Parman pastaa ja maksaa kannattaa kokeilla. Ja se suklaa-juusto -torttu: ding-dong-delicious. Sopii laatutietoiselle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Puttepossu
12.11.2004 16:38
Hienoa että on savuton.Hienoa vääntöä hommassa on.Ja mautkin sopii kun puolukat hilloon!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
huh huh
13.11.2004 12:14
onko tämä välimerta???
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nautiskelijat
13.11.2004 12:37
kävimme syömässä lehden arvostelun perusteella perjantaina 12.11-2004. Söimme suositusten mukaisesti maksaa ja entrecotea.ARVIO: Tähän hintaan ja tämän tasoista ruokaa on vaikea löytää keskustasta. Maut olivat erinomaisia suorastaan taivaallisia. Palvelu pelasi. Paikka oli täynnä viimeistä tuolia myöten, ehkä tämä viestii tasosta. Viereisistä pöydistä kuuluui tyytyväisiä kommentteja.
Vastaa kommenttiinPaikka valloitti meidät.
Pieni miinus viinistä jota tilasimme pullon oli päässyt loppumaan
Erinomainen hinta-laatu suhde
Vastaa kommenttiin
P HUT
24.11.2004 17:54
Kinkku-ananaspizze ei kolahtanut!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nöpö
24.11.2004 22:04
Kiva ja tunnelmallinen, oli hyvää ruokaa.
Vastaa kommenttiinPS. paikka toimii paremmin niitä kammottavia lasimaalauksia en tajuu kenen silmää ne viehätti.
Vastaa kommenttiin
nöpö
24.11.2004 22:07
Ai niin jäi kommentoimatta: P HUT
Vastaa kommenttiinMissäs olet ollut syömässä, ei siellä mitään pitsaa ainakaan ollu listalla, tais mennä paikat sekaisin ;)
Vastaa kommenttiin
JohanMarc
26.11.2004 22:00
Jos arvostellaan ravintola, niin kannataisi aloittaa ruokalistasta. Kaikki virheet, joita olla voi :(!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
maria 2
26.11.2004 23:21
Vau! Mulle pääasia on et safka on hyvää ja palvelu pelaa, tässä paikassa näyttää toimivan!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
testannut
10.12.2004 14:02
Spiritossa nimenomaan juuri se ruokalista on loistava, ihan ei tuo JohanMarcin kommentti avautunut. Olisiko JM:llä jotain perusteluja..?
Sisustus minun makuuni liiankin kylmähenkinen, mutta lista on monipuolinen. Ruokakin (olen syönyt alkupalalajitelman ja sinisimpukat) oivallista. Täytyy mennä äkkiä uudelleen, tekee mieli maistaa suunnilleen jokaista annosta...
Iso plussa kasvisruuista, harvassa paikassa noin paljon kunnollisia vaihtoehtoja ei-lihansyöjille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jukka Helminen
28.12.2004 11:02
Olipa mahtavaa safkaa. Suosittelen!!!!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kokki^
28.12.2004 19:33
kaikki ruoat mitä tilasimme olivat joko mauttomia, sitkeitä taikka kylmiä. ainoa kiitos kuuluu loistavsta viinistä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kokki myös
9.1.2005 15:20
Tarvii sanoo että ruoka oli loistavaa, ei mitään gourmet piperrystä. Maut kohdallaan meidän liha ei ollut sitkeetä, eikä ainaskaan kylmää, päinvastoin.
Vastaa kommenttiinPasta oltiin varmasti nostettu suoraan pannulta lautaselle, oli niin pirun kuumaa.
Paljon on ravintolasta kirjoiteltu, City lehden arvostelu tuntui ainakin olevan kohdallaan. Ei muuta kuin tsemppiä yrittäjille :))
Vastaa kommenttiin
Ape Suhonen
12.1.2005 23:08
Eksyin ihan vahingossa sisälle. Otin pari olutta odotellessani kaveria. Tarjoilijoiden palvelualttius oli tosi hienoa. Myös meikäläiselle, joka ammatikseen melkein istuu ravintoloissa oli raikas ilma mukava +. Seuraavan kerran kokeilen ruokalistaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
grundsteiner
22.1.2005 19:23
Kyllä vaan oli hyvää ruokaa, hinta ja laatu oli enemmän kuin kohdallaan. Kiitos erinomaisesta palvelusta, daamini ihastui sisustukseen ruuan lisäksi ja erityisesti pyysi mainitsemaan persoonallisesta naistentilasta, siinä oltiin otettu ihanalla tavalla naiset huomioon. ISO ++++++++++++++++++
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Krunikkalainen
28.1.2005 15:43
Kävin testaamassa lounaan ystäväni suosituksesta. Kyllä oli hinta ja laatu enemmän kuin kohdallaan, mahtavan makuista bataatti inkiväärisosekeittoa ja loistava alkupalapöytä. Hintaa oli 7,90,joka sentin väärtti. Menen varmasti huomennakin.....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Louella
2.2.2005 12:45
Odotukset olivat kovat. Olihan arvosteluiden keskiarvo sentään neljä tähteä! Seurueeseemme kuului neljä henkeä. Alkupaloina Etanoita Gorgonzola valkosipulissa ja sinihomejuustossa grillattuina ja Oliiviöljyssä tiristettyjä scampeja valkosipulin ja chilin kera olivat hyviä. Seurueemme tilaamat kaksi pastaa olivat hyviä. Grillattua kanafileetä paistetulla chevrejuustolla, punaviinikastike -annoksen pilasi liian kuivaksi grillattu kanafilee. Punaviinikastike oli kuitenkin erinomainen. Grillattua lampaan sisäfileetä rosmariinikastikkeella, paistettuja metsäsieniä -annos oli hyvä ja ruokailija olisi mielellään syönyt vielä toisen samanlaisen. Jälkiruoaksi Kastanjajäätelöä ja Crema Catalana, talon tapaan raparperikompotilla olivat hyviä. Palvelu oli melko sujuvaa ja sisustus oli minun makuuni, mutta ei liioin muiden. Savuttomuudesta kaunis kiitos! Kuivan kanafileen ja palvelun vuoksi Spirito ansaitsee ensikertalaiselta kolme tähteä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lauantai illan huumaa
10.2.2005 16:37
OUUUHHHHHH.... MAMMA MIA mikä paikka! ensinnäkin savuton ravintola :))josta 5*, paikka ei yritäkään olla mikään italialainen tai kreikkalainen saatikaan espanjalainen. www sivuilla kertovat tekevänsä välimeren tyylistä ruokaa SKANDINAAVISEEN makuun. SIINÄ ON LOIOSTAVASTI ONNISTUTTU!!! siitä 5*, paikka oli täpösen täynnä viikonloppuna kun kävimme siellä, salissa hääri 2 ammattilaista jotka osasivat työnsä. Asiakkaat otettiin sydämmellisesti vastaan ja poislähtiessään toivoteltiin vielä hyvät illanjatkot. Tänne voisi ketjuravintolat tulla ottamaan oppia, mitä tarkoittaa asiallinen ja hyvä , mutta ei nuoleskeleva palvelu. Myös ilolla pisti silmään keittiömestarin pyrähtaminen salilla ja tiedustelu, että kaikki on varmasti kunnossa. Ruoka-annokset olivat todellisia taideteoksia, ei kuitenkaan mitään niperrystä. Suuhuni tulvahti ihana yrttien sinffonia, jollaista en ole ennen kokenut. Oivallinen valkoviini (Dionossys) muistaaksen tai jotain sinne päin oli raikasta ja sopi ruokaani Mainittakoon että kyseinen viini täällä maksoi 31€/plo kun sama tuote STRIMBERGILLÄ maksoi 44€!!!!!
Vastaa kommenttiinKaikki loksahti minun kohdalla paikalleen. Summa Summarum 5*
Vastaa kommenttiin
jappadappaduu
1.6.2005 13:10
Hyvää ruakaa.................
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Savanna-fani
9.7.2005 16:19
Savannan muistojen pilaaminen jatkuu kun olutpubia seurannut Spirito luopui leikistä ja paikalle tulee korealainen ravintola. Jos se jatkaa usean aasialaisen ravintolan viitoittamaa tietä, niin kohta siellä myydään ruian sijasta enemmänkin halpaa kaljaa. Hyviä puolia on kaksi: kantajengi pääsee takaisin kotiin ja että ikkunaan on palautunut osa poistetuista maalauksista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
JMeri
25.11.2005 12:34
Aivan taivaallisia hot wingsejä..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin