Suuri ravintolaäänestys 2009

Tähdenlentoja, kestosuosikkeja ja comebackeja. Te lukijat olette pistäneet kaupungin ravintolat järjestykseen. Taistelua käytiin kuudessa luokassa. Tässä tulevat paras ruoka, uusi, bailupaikka, kahvila, henkilökunta ja sisustus. Ja se baari, jossa juodaan ja ajetaan.

Paras bailupaikka

Heidi ja Tea ovat
Heidi ja Tea ovat "eksyneet" Onnelan pöydälle.

1. Royal Onnela
2. DTM
3. Jenny Woo
4. Apollo Live Club
5. On the Rocks
6. Kaarle XII
7. Rymy-Eetu
8. LUX
9. Cafe Opera
10. Lost&Found

Aina juhlat

Royal Onnelan ravintolapäällikkö Marko Räsänen tietää ainakin yhden syyn bilesarjan voittajan suosioon:

“Bileet keskiviikosta sunnuntaihin.”

Bileistä huolehtivat parhaimmillaan yksi karaoke-emäntä ja viisi eri levynpyörittäjää, jotka deejii Alex Kunnari on valinnut. Myös Kunnari soittaa Royal Onnelassa noin kerran viikossa. Kunnarin mukaan retropuolella jalkaa liikuttaa nyt parhaiten Lady GaGan Poker Face.

Yökerhomittarilla aikuisen ikään, viisi vuotta, tullut Onnela on uudistumalla pitänyt juhlijoiden mielenkiintoa yllä. 2800 neliön ravintolakokonaisuuteen on perustamisen jälkeen tuotu muun muassa karaokebaari Onni, Poro Music Bar ja Royal Lounge. Uudistuksia on luvassa tänäkin vuonna. Niitä Marko ei halua vielä paljastaa.

“Ei ne muuten olisi yllätyksiä.”

TJEU

  • Anna Abreu 7.2.

Royal Onnela, Fredrikinkatu 48

Paras sisustus

Baarimikko Rebecca, jump!
Baarimikko Rebecca, jump!

1. Jenny Woo
2. DTM
3. LUX
4. Mecca
5. Zetor
6. Motellet
7. Onnela
8. Ahjo
9. Teatteri
10. Rymy-Eetu

Design-toimisto, trendivärit ja peilejä ja valoa. Siinä ainekset sisustussarjan kärkikolmikkoon.

Voittaja Jenny Woon on suunnitellut omistaja Kim Heiniö yhdessä muun muassa Pravda- ja Soup-baarit suunnitelleen Valvomon kanssa.

“Yritimme tehdä sisustuksesta ylistailin liikeideaan nähden”, Woon toinen omistaja Riku Stenros kertoo.

Kakkoseksi kivunneen DTM:n sisustusta taas uusitaan koko ajan. Ravintolapäällikkö Markku Valtanen pyrkii löytämään seiniin värejä, joista vasta on tulossa muotia.

“Käytämme samaa remonttifirmaa koko ajan ja he myös ehdottavat uusia muotivärejä.”

Helmikuussa remontoitavaan alakertaan tulee punaista, valkoista ja mustaa.

Viime vuoden voittaja ja tämän vuoden kolmonen Lux taas pelaa mustalla, peileillä ja valoilla.

Mutta mitä seuraavaksi?

“Vaikutteet tulevat nyt Madridista, New Yorkista ja esimerkiksi Puolasta, koska siellä on ollut rahaa ja sitä on haluttu näyttää ravintoloiden sisustuksessa”, Stenros toteaa.

TJEU

  • Jenny Woon tarjottimet, jotka ovat liikenteenjakajia.

Jenny Woo, Simonkatu 6

Paras kahvila

Café Javassa tehdään itse salaatinkastikkeet ja täytetään leivät. Leivonnaisia on tarjolla yli 20 erilaista, salaatteja kymmenen. Kuvassa kahvilan Kia Räihä.
Café Javassa tehdään itse salaatinkastikkeet ja täytetään leivät. Leivonnaisia on tarjolla yli 20 erilaista, salaatteja kymmenen. Kuvassa kahvilan Kia Räihä.

1. Café Java
2. Wayne’s Coffee
3. Café Esplanad
4. Café Strindberg
5. Robert’s Coffee
6. Café Ursula
7. Café Ekberg
8. Johto
9. Krulla
10. Engel

Sensaatio! Kahvilavallankumous!

Kymmenen vuoden ajan paras kahvila -sarjaa on hallinnut kolmen kopla: Café Strindberg, Café Esplanad ja Wayne’s Coffee.

Nyt järjestys meni uusiksi.

Vuonna 1999 Lasipalatsiin avattu Café Java siirtyi uuteen omistukseen kuusi vuotta sitten. Yhdysvalloissa kahvilakulttuuria MBA-vaihto-oppilasvuonnaan ihailemaan päässyt Efe Mermer, 42, pääsi toteuttamaan unelmaa omasta kahvilasta.

“Pistimme kaiken uusiksi: sisustuksen, kahvit, ruoat”, Mermer kertoo.

Kolme vuotta sitten perustettiin Hakaniemen “sivuliike” Siltasaarenkadulle.

Perusidea kahviloissa on sama, mutta vain Lasipalatsin Javassa on A-oikeudet. Se on tosin tavoitteena Hakaniemessäkin. Vaikka äänestäjät kovasti kehuivat nimenomaan kahvila-baarin monipuolisuutta, Efe Mermer uskoo tietävänsä, mikä Javassa on parasta.

“Kahvi. Jauhamme kahvin juuri ennen kuin suodatamme sen. Italialainen kahviasiantuntija kehui kahvejamme kaupungin parhaiksi.”

TJEU

  • Delisalaatti itsetehdyllä Caesar-kastikkeella 9,20 e

Mannerheimintie 22–24 ja Siltasaarenkatu 11

Paras baari

Kun Cuba avattiin, omistajat poistivat ensimmäiseksi ikkunasta kyltin Ethän parkkeeraa pyörääsi tähän, ja muuttivat sen muotoon Parkkeeraathan pyöräsi tähän.
Kun Cuba avattiin, omistajat poistivat ensimmäiseksi ikkunasta kyltin Ethän parkkeeraa pyörääsi tähän, ja muuttivat sen muotoon Parkkeeraathan pyöräsi tähän.

1. Cuba Café
2. Kaisla
3. St Elmo’s Bar and Grill
4. Olutkellari
5. Apollo Street Bar
6. Motellet
7. Painobaari
8. Rotterdam
9. Molly
10. Swengi

Autolla baariin

Ehkä se on sitten se auto. Tosin tammikuun se on remontissa ja palaa taas helmikuussa.

"Ensin ajattelimme, että mitä jos hankkisimme kesäauton, mutta koska periaatteenamme on tehdä asioita, joita kukaan muu ei tekisi, toimme auton keskelle tanssilattiaa", toteaa Cuba Cafén Riku Stenros.

Cuba Cafén outolintumaisuus, iloisuus ja epämuodollisuus jaksaa ilahduttaa myös Cityn lukijoita.

Helmikuusta tanssilattialla voi istua koko illan 5 000 euron remontin kokeneessa 1970-luvun Fiat 500:ssa 250 euron "drinkkiostositoumuksen" hintaan.

"Se on meidän vippilounge."

Autosta voi tilata juotavaa napinpainalluksella.

Tällainen tuote tuskin enää aiheuttaa hämmennystä baarissa, jossa tarjoilijakseen voi tilata Jeesuksen ja tuoleja rikkoa asevelihintaan.

Viime vuonna tuolisaldo oli kaksi.

Bisnestähän sekin.

TJEU

  • Autovaraukset Riku Stenros 050 505 0425

Cuba Café, Erottajankatu 4

Paras uusi

Jenny Woo syntyi neljässä viikossa. Nyt se on Jenni Sinkkosen työpaikka.
Jenny Woo syntyi neljässä viikossa. Nyt se on Jenni Sinkkosen työpaikka.

1. Jenny Woo
2. Schönes Fräulein
3. Rymy-Eetu
4. Cafe Opera
5. Motellet
6. Mesta
7. Dante’s Highlight
8. Nolla
9. Olutkellari
10. D.D.R

Tavoitteena kuusi vuotta

Paras uusi, se ravintolaäänestyksen tuulisin luokka. Kymmenen vuoden aikana parhaiksi uusiksi äänestetyistä toimii samalla konseptilla enää kaksi, Lux ja Cuba Café.

Tämän vuoden parhaan uuden, Jenny Woon, isäntä Riku Stenros tietää haasteet.

"20–30 prosenttia vuonna 2008 perustetuista ravintoloista toimii samalla liikeidealla vuonna 2010. Omistajanvaihdoksia tulee tapahtumaan paljon", hän arvioi.

Marraskuussa avatussa Jenny Woossa tähdätään kuitenkin kuuden vuoden ikään. Ideana on kehittää koko ajan jotain uutta:

"Helmikuussa alamme tarjoilla surprise menua sänkyihin. Idea on se, että ihmiset ilmoittavat meille vain ruokarajoituksensa ja me tarjoilemme heille yllätysannoksia sänkyyn."

Teille, jotka ette ole Jennya kokeneet: Jenny on Suomen ensimmäinen ravintola, jossa juhlitaan sängyissä. Idea kopioitiin amsterdamilaisesta Supper Club -ravintolasta.

Sängyissä voi kieriä, pyöriä ja hyöriä. Lähes kaikki on sallittu, siis lain puitteissa. Paitsi niillä tanssiminen korkokengissä.

"Sänkyihin on tullut reikiä. Pian viereen tulee kenkätelineet."

Riku Stenros lupaa myös muita uutuuksia vähintään kolmen kuukauden välein.

TJEU

  • Jenny Woon Muumi-tikkarit 1 e

Jenny Woo, Simonkatu 6

Paras uusi 1999-2008

2008 Cuba Café
2007 LUX
2006 Stockholm diskotek
2005 Studio 51
2004 The Club
2003 Yade
2002 Eatz
2001 Pravda
2000 Copacabana
1999 Erottajan Memphis

Paras ruoka

Kokki Pia Vähäsalo on tehnyt sinulle herkkuja.
Kokki Pia Vähäsalo on tehnyt sinulle herkkuja.

1. Cantina West
2. Santa Fé
3. Raku Ya
4. Tori
5. Mesta
6. Colorado
7. Papà Giovanni
8. Société du Cochon
9. Bar Tapasta
10. Virgin Oil Co.

Bubbling under: Chez Dominique, Demo, Sea Horse, Mecca, Elmo’s

Tex-mex and the city

Tex-mex. Ei ole ollut vuottakaan, ettei ruoka-osaston kärkikolmikossa olisi ollut yhtä tex-mex-ravintolaa. Eikä tämä vuosi ole poikkeus. Tosin nyt tex-mexillä mentiin ykköseksi ja monen Santa Fé -vuoden jälkeen voittajaksi tuli Cantina West. Molemmat ovat nousseet yli 15-vuotisen historiansa myötä jo klassikoiksi. Ja se on huomattu myös kassapäätteellä.

“Myyntimme tämän vuoden tammikuussa oli jopa parempi kuin viime vuoden tammikuussa”, kertoo Cantina Westin toimitusjohtaja Nina Lindqvist. Laskusuhdanteen kestävyyskin on testattu 1990-luvun alun lamassa: Cantina West täyttää tänä vuonna 19 vuotta.

Mutta mihin suomalaisten ja tex-mex-ruoan suhde perustuu?

“Perusrunko on meillä ruokalistassa samanlainen kuin silloin kun aloitimme. Kerran tai kaksi vuodessa uudistamme listaa, mutta klassikot säilyvät aina.”

Siis burritot, fajitakset, nachot ja Chicken wingsit.

Aika ajoin listalle tuodaan erikoisuuksia, kuten villisikaa.

“Se oli valtavan suosittua.”

Sen sijaan meksikolaista erikoisuutta muurahaisten munia ei ole nähtävissä.

“Maahantuontimääräysten vuoksi.”

Harvat ruokaravintolat kaupungissa ovat auki myös sunnuntaisin. Cantina on.

“100 prosenttia asiakkaistamme tulee syömään.”

Ensin syövät perheet fiesta-pöydässä. Kello neljän tienoissa tulevat lauantai-illan juhlijat palautumisillalliselle.

TJEU

  • Cantina West sunnuntaisin kello 12–18

Cantina West, Kasarmikatu 23

Paras henkilökunta

DTM:n henkilökunnan tuuletus.
DTM:n henkilökunnan tuuletus.

1. DTM
2. Elmo
3. Jenny Woo
4. Kaarle XII
5. On the Rocks
6. Kaisla
7. Sling In
8. Lux
9. Apollo Live Club
10. Rotterdam

Tämän voi kertoa äidillekin

Ei ole ihme, että DTM:n henkilökunta on tehnyt vaikutuksen. Jotkut henkilökunnasta ovat viihtyneet jopa 16 vuotta, esimerkiksi deejii Vesku. Baarissa on paljon kymmenen vuotta työskennelleitä. Viimeisin vahvistus tuli viisi kuukautta sitten.

“Meillä on hyvin pieni vaihtuvuus. Henkilökunta tuntee hyvin monet asiakkaat nimeltä. Monien juomatkin muistetaan”, kertoo DTM:n ravintolapäällikkö Markku Valtanen.

Siinä tietenkin auttaa se, että homoyhteisö on Helsingissä pieni: kaikki tuntevat toisensa. Ja suurin osa henkilökunnasta on itse homoja, biseksuaaleja tai lesboja.

“Paitsi meidän blokkaripojat, jotka on heteroita. Heitä yritetään käännyttää joka päivä”, Valtanen naurahtaa. Ehkä syynä on se, että he palvelevat ilman paitaa?

Toisaalta asiakkaistakin Valtasen arvion mukaan jopa neljännes on heteroita.

TJEU

  • Tilaa kolme kertaa persoonallinen drinkki, niin sinut muistetaan.

DTM, Iso-Roobertinkatu 28

Suhdannekatsaus 2009

Vuonna 1991 ravintolamyynti laski matkailu- ja ravintola-alan keskusliiton selvityksen mukaan yhdeksän prosenttia. Mutta miten ravintolat selviävät vuoden 2009 taantumasta? City kysyi Helsingin ravintola-alan asiantuntijoilta kuka selviää, miten ja miksi?

“Lihan tukkuhinta on koko ajan nousussa. Jos liha-annosten hinta ylittää listalla 30 e, se näkyy varmasti kulutuksessa. Possu on laskussa ja kana sekä vuohenjuustosalaatti nousussa. ”
Ravintoloitsija Henri Klimscheffskij (mm. Santa Fé)

“Uudella idealla ja vankalla talouspohjalla pärjää.”
Ravintoloitsija Tarja Palomäki (mm. Rymy-Eetu, On the Rocks)

“Hampurilaispaikoilla, etnisillä nopean ruoan ravintoloilla ja pizzerioilla menee hyvin. Jos ruoan saa alle 10 eurolla, hyvä. Vaikeinta on ravintoloilla, joissa illallisen lähtöhinta on 50-70 e ja viinipaketista tulee toinen mokoma päälle.”
Ravintola-alan yrityskauppias Ari Larnemaa, Actival Oy

“Ketjut pärjäävät, tarkemmin segmentoidut paikat tippuvat ensin.”
Ravintoloitsija Kim Heiniö (mm. Jenny Woo, Cuba Café)

“Ravintolat, joissa käydään firmojen korteilla, ovat heikoimmilla.”
Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa

“Viime laman aikana kävijämäärät pysyivät samalla tasolla, mutta keskiostos pieneni. Tämä on mahdollista. Myös oluen, siiderin ja lonkeron menekki saattaa kasvaa, koska niissä on enemmän juotavaa kuin drinkeissä.”
Ravintoloitsija Kari Väyrynen (Kaarle XII)

“Kesällä ravintola-alalla näkynee jo hieman negatiivisia merkkejä, ensimmäisenä ruokaravintoloissa. Juomapuolella juomasekoitusten ja viinien myynti on noussut viime vuosina, nyt saatetaan siirtyä niistä takaisin keskiolueen. Lähiöravintoloiden myynti noussee, ihmiset eivät lähde välttämättä keskustaan. Keskustan suosituista yökerhoista taas tulee vielä suositumpia, halutaan varmaa hauskaa ja mennään täysiin paikkoihin.
Ravintoloitsija Petri Naumanen (mm. Molly Malone’s)

“Edullisen, nopean ruoan kysyntä korostuu, luksusluokan yökerhoilla, fine diningilla ja paremmilla keskitason paikoilla on hankalaa.”
Ravintoloitsija Tommi Tuominen (mm. Demo)

“Pikaruoka ja erilaiset nopeat välipalat kannattavat nyt. Pienemmät annoskoot ja kimppatarjoukset menestyvät.”
Primulan ravintoloiden toimitusjohtaja Juha Valkamo

“Fine diningin menestymiseen tarvitaan maltillinen hinnoittelu ja kulujen tasoittaminen. Edullisissakin paikoissa ruoan hinta nousee helposti 25-30 euroon, kun ostat salaatin, leipää ja viiniä. Samalla rahalla saa fine dining -lounasta, jossa tuotteet on paketoitu menu-kokonaisuuksiksi. Uskon ruoka-viinipaketteihin tällaisena aikana.”
Ravintoloitsija Hans Välimäki (Chez Dominique)

“En usko oleelliseen muutokseen kumpaankaan suuntaan. Kerskakulutus vähenee, samoin kuin yritysasiakkaiden käytettävissä oleva raha.”
Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Kasperi Saari

“Vain halpaan olueen viihtyvyyden sijaan satsaavilla ravintoloilla on hankalaa, kun enää ei saa edes polttaa sisällä. Niiden asiakkaat jäävät kotiin.”
Ravintolakolmio Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heimo Koskinen

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi