Paras tulokas, paras ruoka, paras palvelu: Kaskis
Paradoksaalisesti jo toista kertaa peräkkäin vuoden tulokkaaksi valittu ravintola Kaskis on sulkeutunut puolitoistavuotisen aukiolonsa aikana paitsi turkulaisten, myös kaikkien suomalaisten ja jopa Pohjoismaiden suosioon. Se pääsi tänä syksynä maineikkaan The White Guiden listalla neljänneksi parhaan suomalaisravintolan sijalle jaetusti helsinkiläisravintola Lyonin kanssa.
Ei ole siis ihme, että viikonloppuiltaa varten pöytä pitää varata (ainakin) kolme kuukautta etukäteen. Mikä on suosion salaisuus, keittiömestari Erik Mansikka?
“Rento meininki tekee ison osan. Meillä ei tarvitse jännittää tai miettiä, mitä pukee päälle.”
Myös hyvän palvelun ideana on rentous. Henkilökunta on Mansikan mukaan ammattitaitoista, muttei kireää. Sekin helpottaa, että kukin hoitaa oman hommansa.
“Salihenkilökunta voi keskittyä palveluun, koska heidän ei tarvitse kantaa lautasia. Asiakkaita varmasti myös viihdyttää, kun annoksia kantavat kokit tulevat pöytään länkyttämään paksua Turun murretta.”
Ennen kuin Kaskista edes avattiin, sen nettisivuilla kehuskeltiin, että sieltä saa Turun parasta kebabia. Ennuste piti paikkansa, sillä kebab on ravintolan rakastetuimpia annoksia. Toinen kehuttu annos on alusta asti listalta löytynyt kalaympyrä, jonka aaka-aineet vaihtuvat, mutta muoto pysyy. Mitä ensi vuosi tuo Kaskikselle tullessaan?
“Ei ihmeempiä. Teemme sitä, mitä haluamme tehdä. Kebab ja kalaympyrä pysyvät listalla”, Mansikka sanoo.
Niinpä. Mitä sitä parasta muuttamaan.
Paras tulokas TOP 5
- Kaskis
- Brewdog
- Tiirikkala
- Baari
- Osteria Ovo
Paras ruoka TOP 5
- Kaskis
- Sointu
- Mami
- Pippurimylly
- Ludu
Paras palvelu TOP 5
- Kaskis
- Sointu
- Mami
- Tintå
- Ludu
Paras kortteliravintola: Kerttu
Jos joku ei jo tiennyt, parhaaksi kortteliravintolaksi yhä uudelleen äänestetty turkulaisklassikko Kerttu tarjoilee viikonloppuisin hampurilaisbuffetia. Build your own burger -meininki tehoaa, sillä syödä saa niin paljon kuin jaksaa. Jos hamppari ei uppoa, tarjoilee Kerttu toki paljon muutakin, eikä sinne tarvitse syömään mennä. Kivassa paikassa viihtyy tuopillisellakin.
Viehättävintä Kertussa on sen mutkaton meininki ja kikkailematon tunnelma. Kun hinnat pysyvät kohtuullisina, on fiilis rento.
Asiaan vihkiytymättömille kerrottakoon, että Kertusta löytyy myös pesula. Vaatteet puhdistuvat alakerran koneissa kuin itsestään, kun linkouksen aikana nauttii tuopin tai vaikkapa Opintotukea odotellessa -nimisen huippuedullisen pasta-annoksen.
Paras kortteliravintola TOP 5
- Kerttu
- Hugo
- Sointu
- Alvar
- RantaKerttu
Paras sisustus: Tiirikkala
Se, jolla Instagram-tili on, se kuvan Tiirikkalasta ottakoon. Somettaja jos toinenkin huokaisee ihastuksesta heti anniskelukahvilaan astuttuaan: kuvan voi napata mistä kulmasta hyvänsä, ja se näyttää upealta. Yhteen Turun vanhimmista taloista toissakesänä avattu Tiirikkala on sisustusarkkitehti Riikka Haapasalon luomus.
“Halusin kunnioittaa paikalla ennen olleen Artekin huonekalu- ja design-perinnettä, mutten halunnut olla liian ilmeinen ja täyttää paikkaa Artekin tuotteilla”, Haapasalo kertoo.
“Otin huonekaluja eri aikakerrostumilta: vanhimmat Tiirikkalan tuolit ovat 1800-luvun loppupuolelta ja uudet ihan moderneja.”
Tiirikkalan sisustus on raikas ja vaalea, joka ei ole yleistä julkisissa paikoissa. Ehkä siksi se myös tuntuu jonkun ihmisen oikealta kodilta - sellaisen ihmisen, joka on lahjakas sisustaja. Tiirikkala toimiikin olohuoneena monen ikähaarukan ihmisille.
“Sisustusajatuksenani oli, että Tiirikkala tavoittaisi mahdollisimman paljon eri ikäisiä ihmisiä. En tiedä miten, mutta siinä onnistuin!”
Haapasalo otti Tiirikkalassa riskin ja sijoitti yläkertaan neljä ja puoli metriä pitkän pöydän - ravintoloissa kun yleisimmin istutaan kahdestaan, eikä jaeta pöytää tuntemattomien kanssa. Riski kannatti, sillä pöytä on ravintolan suosituin ja sitä varataan paljon.
“Haluan ehdottomasti kiittää ihanaa yhteistyökumppaniani, turkulaista valaistuksen edelläkävijää Loisto Pro Oy:tä. Yksilöllinen, tilaa varten räätälöity valaistus on iso osa sisustusta.”
Haapasalo ei ole muuten ensimmäistä kertaa voittajan takana. Viime vuonna parhaan sisustuksen äänestyksen voitti ravintola Ludu, joka sekin on Haapasalon käsialaa.
P.S. Pikku vinkkinä kerrottakoon, että Tiirikkalassa upeita ovat sisustuksen lisäksi myös ruoka ja drinkit.
Paras sisustus TOP 5
- Tiirikkala
- Tintå
- Ludu
- Tårget
- Bar Kuka
Paras brunssi: Blanko
Blankon voittokulku turkulaisten brunssiäänestysten kärjessä on ollut niin katkeamatonta niin pitkään, ettemme voi kuin miettiä, kaipaisiko ravintola rinnalleen välillä tervettä kilpailua. Lienee raskasta olla jatkuvasti huipulla!
Turkulainen kulttiklassikko Blanko tarjoilee brunssia sunnuntaisin kello 12-16 dj-musiikin tahdissa. On erikoista, miten onnelliseksi dj-musiikki voi ihmisen tehdä brunssihetkellä. (Toisaalta onnellisuuteen saattavat vaikuttaa myös notkuvan brunssipöydän antimet.)
Tarjolla on useaa eri salaattia, leivänpäällistä ja vihannesvaihtehtoa. Jogurttia, mysliä, marjoja, hedelmiä. Leipiä, piirakoita, karjalanpiirakoita. Lihapullia, kanaa, ribsejä! Pelkkä brunssiainesten luettelu saa vatsan täyteen. Varaudu jonottamaan ja syömään itsesi soikeaksi - Blankon brunssi on ja pysyy.
Paras brunssi TOP 5
- Blanko
- Fontana
- Aula
- Nick’s Food Design
- Roots Kitchen
Paras kahvila: Cafe Art
Aurajoen rannassa sijaitsee kahvila, joka kätkee jo seitsemän Vuoden barista -palkintoa. Ei lienekään siis ihme, että tämä gallerianakin toimiva taidekahvila on äänestetty jälleen kerran Turun parhaaksi kahvilaksi.
“Hyvään kahviin jää koukkuun, kuten asiakkaamme valittavat”, kertoo hyväntuulisesti Anne Haahti, yksi perhekahvilan omistajista.
“Kun kahvi on hyvää, tulevat ihmiset mielellään pidemmänkin matkan päästä.”
Suomalaiset juovat paljon kahvia, ja kahvihetkeä pidetään tärkeänä. Haahti on mielissään, koska Suomessakin on alettu pikku hiljaa oppia, että kahvia voi olla monenlaista. Kaikki CaféArtin kahvit tehdään Turun kahvipaahtimon pavuista.
Jos pelkkä täydellinen kahvi ei riitä houkuttelemaan paikalle, voi CaféArtissa nauttia myös kahden kuukauden välein vaihtuvista taidenäyttelyistä. Omia teoksiaan esille haluavan kannattaa ottaa yhteys kahvilaan.
Paras kahvila TOP 5
- Cafe Art
- Gaggui Kaffela
- Tiirikkala
- Fontana
- Kaffillari
Paras baari: Bar4
Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen top vitosessa ennenkin keikkunut “Nelonen” ylsi vihdoin ansaitusti listan kärkeen. Viisivuotisella Bar4:n kantiskokemuksella myös äänestyksen ääniharavan Kaskiksen osaomistaja Erik Mansikka suosittelee cocktaileja Kristiinankadulla.
“Tämä on rento paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita”, baarimikko Niclas Lundgren kertoo.
Hyvien juomien pohjalla ovat tietenkin laadukkaat raaka-aineet ja baarimikkojen ammattitaitoisuus. Nelosen vaihtuvaa drinkkilistaa päivitetään neljä kertaa vuodessa, mutta baarista saa myös pysyviä klassikoita kuten olut, siideri ja itse kehitetty kurkkusour (joka on muuten niin herkullinen, että yhdessä on hankala pysyä).
Jos drinkkejä haluaa maistella, kannattaa Neloseen suunnata Lundgrenin mukaan alkuillasta. Silloin henkilökunta ehtii palvella parhaiten. Illan tullen paikka täyttyy, ja meno yltyy villiksi etenkin perjantai-, lauantai- ja sunnuntai-iltaisin.
Mutta mikä onkaan yleisin Nelosesta tilattu juoma?
“Tee joku kiva.”
Paras baari TOP 5
- Bar4
- Bar Kuka
- Alvar
- Tiirikkala
- Baari
Paras keikkapaikka: Klubi
Konkurssiin tänä vuonna ajatunut Klubi koki pelastuksen alan konkareista koostuvan koalition toimesta. Paikan klubipäälliköksi ja vetäjäksi valittiin kulttuurivaikuttaja Janne Kiviniemi. Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen parhaan keikkapaikan ykköspalkinnon pokaaminen osoittaa sen, että Klubi ansaitsee myös yleisön mielestä paikan Turun keikkaskenessä. Kiviniemi, mitä Klubilla luvassa ensi vuonna?
“Klubi on ihan ainutlaatuinen keikkatila Turun keskustassa, sekä kokotilaltaan että mahdollisuuksiltaan. Livemusiikki on Klubin pääsisältö, mutta muutakin sisältöä on ensi vuonna tulossa”, Kiviniemi kertoo.
Klubin kiistämättömiin etuihin kuuluu se, että siellä on mahdollisuus tehdä monenlaista kaikenlaiselle yleisölle ja kaikissa genreissä. Monipuolisten livekeikkojen lisäksi Klubilla tullaan ensi vuonna näkemään muun muassa standupia ja runoklubi. Mutta ensin paikkaa uudistetaan hiukan.
“Kolmas kerros pysyy melko samanlaisena, mutta kahta ensimmäistä kerrosta remontoidaan kutsuvimmiksi ja hengailuun sopivimmiksi.”
Kiviniemi on otettu saamastaan hyvästä palautteesta omistajamuutosten jälkeen. Se kertoo hänen mukaansa siitä, että Klubi on turkulaisille tärkeä paikka. Uuteen pestiinsä hän tarttuu hyvällä ja valoisalla mielellä.
“Lähdemme ehdottomasti tavoittelemaan parhaan keikkapaikan titteliä myös ensi vuonna!
Paras keikkapaikka TOP 5
- Klubi
- Logomo
- Venus
- Tiirikkala
- Sointu
Paras etninen: Maneerat
Epäviehättävän talon uumenissa Käsityöläiskadulla sijaitseva turkulainen thaiklassikko Maneerat tarjoilee autenttisia makuelämyksiä ja reiluja annoksia. Paikka on kompakti ja siksi usein täynnä - illalliselle kannattaa ehdottomasti tehdä pöytävaraus, ja lounasruokailijankin tulee olla ovella ajoissa. Moni ottaakin ruokansa suosiolla mukaan.
Autenttisuudesta kertoo muun muassa se, että ruoan voi Maneeratissa pyytää tulisena joko suomalaiseen makuun tai thaimakuun. Jälkimmäistä ei suositella heikkohermoisille.
Maneeratin parasta antia (loistavan ruoan lisäksi) on sen ystävällinen palvelu, jonka avulla kestää tungoksenkin. Ei tätä turhaan tituleerata Turun parhaaksi thaipaikaksi - ja nyt myös parhaaksi etniseksi!
Paras etninen TOP 5
- Maneerat
- Delhi Darbar
- Karu Izakaya
- Baan thai
- Mex mex
Paras terassi: Koulu
Panimoravintola Koulu Eerikinkadulla tarjoilee janoiselle kaupunkikävijälle Turun parhaan terassin. Kesäpihalla on kuutisensataa asiakaspaikkaa, ja se on avoinna vapusta pitkälle loppukesään. Tänä vuonna Koulu syrjäytti parhaan terassin titteliä viimeiset vuodet hallinneen Rennon. Mikä on muuttunut?
“Toissakesänä terassillemme tuli grilli, joten meillä on kesäkeittiö pihalla”, kertoo myyntipäällikkö Diana Sandvik.
Grillissä paistetaan paitsi makkaraa, hodareita ja hampurilaisia, myös annosruokia. Grilliruoka - ja pelkkä grillin tuoksu - on eittämättä yksi Koulun terassin parhaista puolista. Mutta vain yksi.
“Parasta mielestäni on terassimme vehreys. On ihanaa, että keskustastakin löytyy näin vihreä, iso terassi. Terassilla voi myös pelata, meiltä löytyy mölkky ja petanquekuulat”, Sandvik vinkkaa.
Ensi kesänä suuntaammekin kesämökin sijaan Kouluun.
Paras terassi TOP 5
- Koulu
- Rento
- Ravintolalaiva Katarina
- Donna
- Blanko
Paras katuruoka, paras yöruoka: Mantun grilli
Mantun grillin nimi tulee sen omistajasta, Marja-Leena Viljasesta. Tänään mökissä puuhailee kuitenkin Mantun poika Mika Viljanen. Kun kysyn, mikä on grillin suosituin ruoka, hän vastaa salamana, ennen kuin olen saanut kysymykseni loppuun.
“Makkaraperunat. Ehdottomasti.”
Itse grillirakennus on varsinainen arkkitehtuurihistorian helmi: pieni paikka on rakennettu jo vuonna 1955. Pikku mökissä on ennen toiminut kuuleman mukaan karkkikioski, mutta grillitoiminnalle se pyhitettiin 1988.
Viljasen mielestä grillin pitkän suosion salaisuus on pysyvyys ja se, ettei Turusta saa yöllä ruokaa kovin monesta paikasta. Mantun grillistä on saanut samoja ruokia jo 27 vuotta.
“Konsepti ei ole muuttunut lainkaan vuosien varrella. Pari annosta on tullut lisää, mutta muuten grilli on samanlainen.”
Raaka-aineet tulevat läheltä mahdollisuuksien mukaan, ja kaikkiin annoksiin saa herkullisia majoneesikastikkeita: paprikaa ja valkosipulia.
Grillin seiniltä löytyy muutama Cityn kunniamainintaplakaatti aiemmilta vuosilta. Tuntuuko voitto enää edes missään?
“Totta kai! Se on hieno homma ja merkki asiakkaiden luottamuksesta”, Viljanen sanoo.
Kun lähden, hän huikkaa: “Tuu ny joskus syömään!”
Paras katuruoka TOP 5
- Mantun grilli
- Martinsillan grilli
- Hesburger
- Ran Pan Tilkkuletut
- Kaffillari
Paras yöruoka TOP 5
- Mantun grilli
- Martinsillan grilli
- Hesburger
- Humaliston kebab
- City kebab
Smartum & Paras lounas, paras kasvisruoka: Roots Kitchen
Turun Kauppahallissa on hyvä meininki. Rootsista saa modernin, vaihtuvan keitto-, salaatti- tai lämminruokalounaan historiallisessa ympäristössä - ja perjantaisin tarjolla on burgeria.
“Parasta meillä on ehkä se, että lista vaihtuu päivittäin. Meillä voi siis käydä monta kertaa viikossa kyllästymättä ruokiin”, kertoo keittiömestari ja omistaja Marjaana Pohjola.
Menestysresepti on, kun keittiöhenkilökunta valmistaa sellaista ruokaa, jota se haluaisi itse syödä. Ravintolassa tehdään kaikki alusta asti itse, ja se maistuu.
“Joissain ravintoloissa lounas tehdään vähän vasurilla. Meillä käytetään aina molempia käsiä”, Pohjola kertoo ja nauraa.
“Roots Kitchenissä on uudenlainen lähestymistapa ruokaan. Yhdistelemme erilaisia makuja ja käytämme paljon tuoreita yrttejä ja mausteita.”
Rootsissa tärkeää on hyvä fiilis ja reilu ote: ruoka on mahdollisuuksien mukaan luomua, reilua kauppaa ja aina kasvista. Rootsista saa lauantaisin myös brunssia.
“Ykkösjuttumme on, että ruoassa on vaikutteita eri puolilta maailmaa ja niitä yhdistellään kekseliäästi.”
Niinpä. Rootsista löytää joka kerta jotakin uutta - mutta aina parhaan lounaan.
Paras lounas TOP 5
- Roots Kitchen
- Mami
- Fontana
- Tintå
- Ludu
Paras kasvisruoka TOP 5
- Roots Kitchen
- Maneerat
- Kaskis
- Pure
- Delhi Darbar
Paras bailupaikka: Dynamo
Rakkaalla Dynamolla on monta nimeä: olohuone, vaihtoehtobaari, luola, taideklubi, indiebaari. Se on dj- ja livemusalla ryyditetty, persoonallinen vaihtoehto tusinayökerhoille.
Pian parikymppinen Dynamo on eittämättä Turun tunnetuimpia illanviettopaikkoja. Siksi kaupungin parhaiden bailujen ykkössija napsahti klassikolle jo toistamiseen.
Dynamo täytyy itse kokea, ja se on helppoa monipuolisen ohjelman ansiosta. Mainittakoon esimerkiksi vaikkapa jokatorstainen YouTubeJukeboksi, jossa soitetaan yleisön toivemusavideoita.
“Kiitos kaikille äänestäneille. Asiakaskunta tekee paikan, ja Dynamon kohdalla se on suureksi onneksi ollut aina fiksua, suvaitsevaa ja avomielistä”, kiittelee toimitusjohtaja Jussi Lehtinen.
Paras bailupaikka TOP 5
- Dynamo
- Börs
- Apollo
- Showroom
- Klubi